Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 865 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με μικρό τζίρο και τη διόρθωση άνω του 3% στην Alpha Bank να καθορίζει την τάση. Πτώση άνω του 2% για τον τραπεζικό δείκτη, απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil.

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στην Ευρώπη, με το βλέμμα στις ΗΠΑ. Αρνητικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και χαμηλότερα, στη συνέχεια, με τον DAX νωρίτερα στις 15.675 μονάδες.

Πωλήσεις εκτός, ρευστοποιήσεις εντός, με συνέπεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφονται, σταδιακά, όλο και χαμηλότερες τιμές, με τις 864 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Ενα «σκαλοπατάκι» πριν τη δοκιμασία των 860 μονάδων, κάτω ορίου του εύρους που εκτείνεται έως τις 880 μονάδες. Σε «κλείσιμο» εβδομάδας, με γνώμονα την αυριανή συνεδρίαση με λήξη μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα.

Σε περιόδους «ρηχότητας» της αγοράς, όπως αυτή που κρατά εγκλωβισμένο το ΧΑ από τα μέσα Μαΐου, αρκούν 1-2 ξένοι είτε πωλητές είτε αγοραστές για να πιεσθεί -εύκολα- η αποτίμηση των εισηγμένων χαμηλότερα.

Ελλείψει ισχυρών εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων αυτό γίνεται ευκολότερο, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πωλητές είναι αυτοί που πιέζουν, λ.χ. τη Motor Oil έως τα 13,47 ευρώ, τον ΟΠΑΠ έως τα 11,73, τον ΟΤΕ έως τα 14,44 ευρώ.

Ξένος πωλητής, από την αρχή -σχεδόν- της συνεδρίασης, με εγχώριο θεσμικό χαρτοφυλάκιο να ακολουθεί μετά τις 11:00-11:05, με πωλήσεις και σε τραπεζικές μετοχές.

Στα 7,3 εκατ. η αξία συναλλαγών -σχεδόν με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης- με την Alpha Bank να διορθώνει στο 1,064 (-3,64%), παρασύροντας τον Δείκτη Τραπεζών στις 535 μονάδες.

Με πωλητές στις τραπεζικές και την πλειονότητα των blue chips για τον FTSE25 η διόρθωση φθάνει μέχρι τις 2.077 μονάδες, πρακτικά υπερκαλύπτοντας τις θέσεις με discount στα Συμβόλαια και των 2 σειρών, που εδώ και ώρα διαμορφώνονται χαμηλότερα (απ' ό,τι στο ξεκίνημα), Αρνητική απόκλιση, που διευκολύνει/αποφέρει κέρδος σε όσους είχαν short θέσεις ενόψει της αυριανής λήξης στα Παράγωγα.

Στις 23/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 83 μετοχές χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v