Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Προς τις 865 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Με το βλέμμα στην αυριανή λήξη των παραγώγων αλλά και την ετυμηγορία της Fitch, οι κινήσεις των παικτών. Προσπάθεια επανάκτησης του χαμένου εδάφους για τις μετοχές που έκοψαν μέρισμα.

Πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ πως θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Στις 4.374,30 (0,12%) ο S&P500, σε διόρθωση το δολάριο, στο 1,36% το 10ετές των ΗΠΑ, «βουτιά» για το αργό και σε νέο υψηλό με 2,4% η Apple.

Σε ρυθμό πληθωρισμού/επιτοκίων και μετάλλαξης Δέλτα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στραμμένη και στην προσεχή Πέμπτη, 22 Ιουλίου, οπότε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα εξειδικεύσει τις ενέργειες προκειμένου να συντηρηθεί ανάλογη χαλαρή πολιτική και για τις ευρω-οικονομίες.

Η συνεδρίαση της 22/7, η έκβαση και τα μέτρα αφορούν άμεσα την Ελλάδα (όπως και τις άλλες χώρες του Νότου), ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν και επενδυτικό αποτύπωμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα.

Ειδικότερα, για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημαίνει χαμηλό/φθηνό κόστος χρήματος (επιβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή έκδοση του εταιρικού της ΔΕΗ, μέσω του οποίου αντλήθηκαν -τελικά- 500 από αρχικά 350 εκατ. με καλούς όρους).

Συγκυρία που «τρέχουν» αρκετές αμκ (τραβώντας ρευστότητα από την αγορά), με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να παίρνει τη σκυτάλη από την Alpha Bank. Και έπεται συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον των traders είναι στην αυριανή λήξη των Παραγώγων, μηνός Ιουλίου, με τον FTSE25 στις 2.098,71 μονάδες και τα ΣΜΕ για 3.738 (τρέχουσας σειράς) με premium (0,12%) και για 3.623 (προσεχούς σειράς) με discount (0,38%). Στη μετοχή της Alpha Βank είναι 20.280 ΣΜΕ στο 1,11 ευρώ. Στο 1,102 με απώλειες 3,29% η μετοχή, στην υποκείμενη αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο και η ετυμηγορία του οίκου Fitch για το αξιόχρεο (και την προοπτική) της ελληνικής οικονομίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί, από ορισμένους, η προεξόφληση μίας βαθμολόγησης που θα ευνοούσε (ή όχι) την αγορά.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η προσπάθεια επανάκτησης χαμένου εδάφους για μετοχές που διόρθωσαν μετά την αποκοπή μερίσματος. Προέχει για τον ΟΤΕ (στα 14,67 με 2,05%), ακολουθεί, με σχετική διαφορά, για τον ΟΠΑΠ (στα 11,92 με 0,17%).

Αλλά και η αποτίμηση της απόφασης που -επί της ουσίας- καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου από λ.χ. την κινεζική αγορά. Οπως και του ανοίγματος των προσφορών για την Εγνατία Οδό. Οπως επίσης η θεαματική ανέλιξη mid caps-σηματωρών της κατηγορίας, με τα Πλαστικά Θράκης σε νέο υψηλό (7,25), Intracom και Intrakat σε υψηλό, 1,766 και 1,795 ευρώ αντίστοιχα, ή η αντίδραση των Autohellas (6,92), Profile (4,82).

Τεχνικά, για τον ΓΔ εύρος διακύμανσης παραμένει μεταξύ 860-880 μονάδων, χωρίς διαφαινόμενη διάθεση των μεν να πιέσουν χαμηλότερα, των δε να ωθήσουν υψηλότερα.

Τουλάχιστον, με βάση την προσέγγιση για σήμερα-αύριο, σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v