Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με γκάζι έφτασε μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Ταυτόχρονη ανοδική κίνηση για τράπεζες και blue chips αλλά με αστερίσκο τον τζίρο. ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΧΑ και Viohalco, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Με θετικό πρόσημο το σύνολο των τίτλων του FTSE-25.

Χρηματιστήριο: Με γκάζι έφτασε μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από τα ήπια κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, η εβδομάδα που ξεκίνησε κυριαρχείται από το Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole, που αρχίζει την Πέμπτη. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν θα συμμετάσχουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Jerome Powell θα μιλήσει την Παρασκευή, με τις δηλώσεις του να αναμένονται με ενδιαφέρον από τις Αγορές, μετά και την τελευταία δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, τα οποία έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πριν το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας θα εξελιχθεί ομαλά. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συνεχίστηκε η προσπάθεια, χαμηλού κόστους, επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων, με το ενδιαφέρον, λόγω απουσίας των πωλητών, να συμπεριλαμβάνει μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον, σταθερά, χαμηλό τζίρο, η κινητικότητα σε όλο το εύρος του FTSE25, η επιστροφή των αγοραστών και στον Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οι, συνεχιζόμενες, επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μένοντας στη συναλλακτική δραστηριότητα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Axianumbers Ιουλίου, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €46,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας τρίτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €46,3 εκατ.

Από την άλλη, μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου οι συνολικοί κωδικοί Ελλήνων και Ξένων να ανέρχονται στα 1,43 εκατ., ωστόσο μόλις 28 χιλ. κωδικοί ήταν ενεργοί τον περασμένο μήνα, δηλαδή έκαναν έστω και μία πράξη στις συνεδριάσεις του Ιουλίου. Στα λίγα ενθαρρυντικά το γεγονός, πως κάθε μήνα ανοίγουν κάποιες νέες Μερίδες. Έτσι, τον Ιούλιο άνοιξαν 1544 Μερίδες, έναντι 664 τον Ιούνιο, 1543 τον Μάιο, 776 τον Απρίλιο, 2718 τον Μάρτιο, 615 τον Φεβρουάριο και 715 τον Ιανουάριο.

Δεν περισσεύει η αισιοδοξία στην πλευρά των Εγχώριων Επαγγελματιών, που περιορίζονται στο να επισημάνουν πως, “η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα αδυνατεί να δώσει κατεύθυνση, προμηνύοντας χρονική παράταση της συσσώρευσης. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη επιλογή τίτλων, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι Εισηγμένες. Οι θετικοί καταλύτες θα εντοπίζονται περισσότερο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στις επερχόμενες αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας”.

Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι17/9/2021 η DBRS, 22/102021 η Standard and Poor’s και 19/11/2021 η Moody’s.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ), “η καταγραφή συνεχόμενων ρεκόρ για το δείκτη Baltic Dry Index, αποτελεί ένα ακόμη ‘μαύρο κύκνο’ για τις Αγορές. που μπορεί να φρενάρει την κοινή προσπάθεια Κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών, να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάκαμψη την Παγκόσμια Οικονομία. Είναι το αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των ναύλων, καθώς σε μεγάλα Κινεζικά Λιμάνια υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση των πλοίων, που μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια (παρουσιάζονται κρούσματα κορωνοϊού, οδηγώντας τις Αρχές στην απόφαση για μερικό κλείσιμο, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των φορτοεκφορτώσεων). Σαν αποτέλεσμα, η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχει μερικώς απορρυθμιστεί, οδηγώντας σε ράλι των τιμών των Πρώτων Υλών, αλλά και πολλών Προϊόντων, είτε λόγω ελλείψεων, ή λόγω μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους. Από την άλλη, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, συνιστούν μια ηχηρή αποτυχία της πολυετούς προσπάθειας της Δύσης να ελέγξει την εν λόγω Χώρα, ενώ Πολιτικοί Αναλυτές δεν αποκλείουν η Περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά (Leon Depolas Sec.), “οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όσο προχωράμε προς το Φθινόπωρο, ενδέχεται να επισκιάσουν περισσότερο τις προοπτικές της Οικονομίας και δεδομένου ότι τα επίπεδα τιμών είναι απαιτητικά, συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, πρόσφατα, ο δείκτης MSCI Asia Pacific βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της αυστηροποίησης του κανονιστικού πλαισίου για τις μεγάλες Εταιρείες Τεχνολογίας. Αντίστοιχα, σε νέα χαμηλά από αρχές Δεκεμβρίου βρέθηκε και ο MSCI Emerging markets”.

Εν τω μεταξύ, μία αναβάθμιση για την Τράπεζα Πειραιώς και είσοδο Εταιρειών Πληροφορικής στους δείκτες FTSE, περιλαμβάνει η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, στον FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, εισέρχεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, στον FTSE Total Cap και Micro Cap εισέρχονται η Epsilon Net και η Entersoft. Από τον ίδιο δείκτη διαγράφονται Κρι Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλ. Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (+0,13%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν Alpha Bank (+2,94%), Εθνική (+2,65%) και Πειραιώς (+0,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την AΛΦΑ, η επόμενη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στα 1,153 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι πρώτες στηρίξεις στα 1,113 – 1,102, 1,05 – 1,038 και 1,011 – 0,992 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,40 και 2,541 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι στηρίξεις στα 2,2980, 2,26 και 2,218 ευρώ.

Στα 0,80, 0,814 (ημερήσιο “stop short”) και 0,83 ευρώ, οι αντιστάσεις για την ΕΥΡΩΒ και οι στηρίξεις στα 0,75 και 0,718 ευρώ.

Θετική ένδειξη για την ΠΕΙΡ το κλείσιμο υψηλότερα των 1,381 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,413 και 1,477 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 1,326 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 544,05 μονάδες (+2,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 542,14 (+2,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 539,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,70%.

Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 541 μονάδων, αν επιτευχθεί, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης του ΔΤΡ προς τις 562 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 530 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 517 – 516 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 513 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Τελική εικόνα που θα ικανοποιούσε και τους πλέον απαιτητικούς, αν δεν συνυπολογιστεί ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, αυτή και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, με τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,18%), ΒΙΟ (+3,49%) και ΕΛΧΑ (+4,14%).\

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ (+4,18%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εν μέσω πονταρισμάτων για θετικά μηνύματα, όσον αφορά την Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις 4/9 λήγει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Όσο ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,30 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 10,25 ευρώ. Αντίθετα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 9,30 ευρώ, μπορεί να πιέσει προς τα 9,11 και 8,885 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Jumbo (+0,93%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως συνεχίζει να έχει την πλέον προβληματική, τεχνικά, εικόνα, από όλον τον μη Τραπεζικό FTSE25. Για την σχετική βελτίωση, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,45 (ημερήσιο “stop short”) – 13,57 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να κινηθεί προς τα 14,71 ευρώ. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών τα 12,18 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα ιστορικά υψηλά για Performance (+4,20%, καθώς συνεχίζεται η επιβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων) και Entersoft (+6,22%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+3,11%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά 2ετιας για την BriQ (+5,50%), σε υψηλά 7μηνου η MIG (+3,14%), ενώ θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΣΙΔΜΑ (+4,65%), Γενική Εμπορίου (+4,55%) και Fieratex (+3,68%).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, έδωσαν αντίδραση οι Unibios (+7,72%) και Lavipharm (+5,50%), μετά από τρεις πτωτικές αντέδρασαν οι ΑΝΕΚ (+9,29%), Κορδέλλου (+1,96%), Λύκος (+3,19%), Άβακας (+3,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,93%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε REALCONS (+5,88%, με αυξημένες συναλλαγές) και Επίλεκτο (+3,43%).

Σε υψηλά 16 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,12%), σε υψηλά 23 μηνών η Έλτον (+5%), αύξησε κάπως τον όγκο συναλλαγών η ΑΤΡΑΣΤ (+2,61%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ευρ. Πίστη (+3,09%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ιντρακόμ (-3,04%) και Ιντρακάτ (-3,81%), ενώ η Intralot (+2,51%) θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,52 ευρώ, για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,71 ευρώ για τον Τζιρακιάν (+2,08%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,348 ευρώ (κλείσιμο 13/8) η ΞΥΛΚ (-1,96%) και από τα 8,96 ευρώ (κλείσιμο 28/7) η Κρι Κρι (-2,35%), σε μόνιμη συναλλακτική απαξίωση η Flexopack (0%), ενώ αυξομειώνει όγκους χωρίς να δείχνει διαθέσεις ανοδικής διαφυγής η Δομική Κρήτης (+0,53%).

Επέστρεψε σε διψήφιο όγκο συναλλαγών ο Καραμολέγκος (+0,59%), σε υψηλά 165 μηνών η Έλαστρον (+1,31%), θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,37 ευρώ η AS Company (+4,46%), ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές για τη Μοτοδυναμική (+0,35%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σε υψηλά 224 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Space (+6,39%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 888 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 μονάδων, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε και το “gap” στις 898 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 900, 905 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Αν ο Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 888, οι επόμενες στηρίξεις στις 874, 857 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 846 – 836 και 828 – 820 μονάδες.

Θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα της ζώνης 2128 – 2132, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 2154 μονάδες (gap). Κλείσιμο υψηλότερα των 2154 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2162 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2100 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 90 και 100 ημερών), 2063 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1986 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να προσπαθήσει να φτάσει στις 900 μονάδες, υποστηριζόμενη από τις τάσεις που επικρατούν στις Αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό (με εξαίρεση τα αποτελέσματα των Alpha Bank και ΕΛΠΕ που αναμένονται αυτήν την Πέμπτη), περιμένουμε το Χ.Α. να λάβει και πάλι κατεύθυνση από τις Διεθνείς Αγορές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

“Η διατήρηση του ορίου των 880 μονάδων του ΓΔ, συντηρεί τις προσδοκίες για επάνοδο προς τις 900 μονάδες, αν συντρέξουν οι κατάλληλοι προς τούτο καταλύτες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συνολική εικόνα στις Αγορές δεν έχει διαφοροποιηθεί, ενώ όσον αφορά το εσωτερικό θα επικεντρωθούμε στα εταιρικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου, οι δημοσιεύσεις των οποίων θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, μετά την συνεδρίαση, θα ανακοινώσουν ΕΛΠΕ και ΑΛΦΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη Πάουελ στην συνάντηση (εξ αποστάσεως) στο Jackson Hole την Παρασκευή. Σημειώνουμε ότι ενδέχεται να αυξηθούν σταδιακά οι διακυμάνσεις στους μετοχικούς δείκτες, για αυτό συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Τουρισμό στο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου δεν στάθηκαν αρκετά να ισορροπήσουν την Εγχώρια Αγορά, η οποία ακολουθεί την μεταβλητότητα των Ξένων Χρηματιστηρίων”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Άλλοθι”, η διάθεση περιορισμού των αγορών ομολόγων από την FED και η επιμονή των κρουσμάτων της πανδημίας σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, που διατήρησαν το κλίμα επιφυλακτικότητας, σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών εγχώριων καταλυτών.

Παρόλα αυτά, σε επιμέρους τίτλους εξακολουθούν να παρατηρούνται επιλεκτικές κινήσεις που συντηρούν το ενδιαφέρον σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του ταμπλώ το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων, ένδειξη μιας υποτονικής κινητικότητας που επικρατεί στην Εγχώρια Αγορά.

Τα έως τώρα αποτελέσματα εξαμήνου των Εταιρειών προσέφεραν στήριξη στις αποτιμήσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η έκπληξη, ή ο καταλύτης που θα μετέβαλε ριζικά την οπτική για τα εταιρικά κέρδη ως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας μετά το Καλοκαίρι, λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα βλέμματα επικεντρώνονται τώρα στην ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη της FED, στο πλαίσιο του Jackson Hole.

Οι Επενδυτές θα εστιάσουν στο χρονοδιάγραμμα της αλλαγής της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, ως προς το ύψος των αγορών ομολόγων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αναφορά υπάρξει για τα επιτόκια, ή την αιρεσιμότητα της υφιστάμενης στάσης. Δεδομένης της αδύναμης ροής εγχώριων νέων και της παραδοσιακά χαλαρής συναλλακτικής δραστηριότητας, η επίδραση της ομιλίας ενδέχεται να έχει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα καλά νέα για τους Εγχώριους αγοραστές είναι πως ακόμα και έτσι, η μεγάλη εικόνα παραμένει ανοδική, αφού την ύστατη ώρα οι 880 μονάδες κρατήθηκαν, ενώ η αμέσως επόμενη συνεδρίαση έδειξε αποφόρτιση του πτωτικού κλίματος. Παρόλα αυτά η διακύμανση στα τρέχοντα επίπεδα κρίνεται κομβική για την μεσοπρόθεσμη τάση και τα τεχνικά δεδομένα προτάσσουν αναμονή, αφού οι βασικοί δείκτες κινούνται στο όριο της ουδετερότητας. Το σημείο αναφοράς για την επιστροφή σε ανοδική τροχιά είναι η κατοχύρωση των 900 μονάδων, ενώ η απώλεια στήριξη των 880 μονάδων με όγκο, θα βάλει σε περιπέτεια την ανοδική τάση, αφού η επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα προς τις 830 μονάδες.

Κατά τα λοιπά μέσα στην επόμενη εβδομάδα επανεκκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Alpha Bank να ανακοινώνουν την ερχόμενη Πέμπτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Στην Alpha Bank αναμένεται να εγγραφούν οι ζημιές (2,1 δισ. ευρώ) από την τιτλοποίηση “Galaxy” (22 Ιουνίου), ενώ στα ΕΛΠΕ αναμένεται ένα βελτιωμένο δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, υποστηριζόμενο από την αύξηση της ζήτησης και την άνοδο των περιθωρίων Διύλισης.

“Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

“Η Αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να κατοχυρώσει το 905 επίπεδο που είναι και η σημαντική μας αντίσταση”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Ο χαμηλός τζίρος και η έλλειψη νέων, σε συνάρτηση με τον φόβο για ποσοτική σύσφιξη εκ μέρους της FED, έδωσαν την αφορμή για διόρθωση.

Ουσιαστική στήριξη έχουμε στην ζώνη των 858 μονάδων.

Από νέα περιμένουμε να δούμε αρχές του επόμενου μήνα το ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ στην ΔΕΗ με το πιο πιθανό να έχουμε 4 νέους Ενδιαφερόμενους.

“Τα υπόλοιπα νέα αφορούν την Πληροφορική, με την Performance να προχωράει σε Α.Μ.Κ. και split, ενώ Entersoft και Epsilon Net μπαίνουν στον Ftse Rusell στις 17/9”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα η Wall Street.

Αντίδραση στην πίεση των τελευταίων ημερών από το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Παλεύει να επιστρέψει υψηλότερα των $1800 ο Χρυσός, μεγαλύτερα τα κέρδη για το Ασήμι, με τα $50000 “κονταροχτυπιέται” το Bitcoin, πάνω από τα $3320 το Ethereum.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, για την Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) που περιλαμβάνει τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, υποχώρησε από το υψηλό 15 ετών των 60,2 μονάδων του Ιουλίου, στις 59,5 τον Αύγουστο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 899 μονάδες (+1,80%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει οριακά στις 898,95 (+1,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 897,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,62%.

Ο τζίρος στα 38,3 εκατ., από τα οποία τα 0,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΒΜΕΖΖ), ενώ ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΟΛΠ και Σαράντης.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.342 συμβόλαια).

Στα 4.763 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.171 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.052, 869 για τον Σεπτέμβριο και 183 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.140), κινήθηκε μεταξύ 2.110 και 2.140 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 529,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (800), Alpha Bank (3.230), Εθνική (2.103), Πειραιώς (1.238), Ιντρακόμ (295), Μυτιληναίο (262), ΔΕΗ (1.887), ΑΔΜΗΕ (251), ΟΤΕ (103), MIG (5.034), Lamda Development (109), Ελλάκτωρα (459), Jumbo (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.447, MIG 26.743, Alpha Bank 46.503, Πειραιώς 324.891, Εθνική 35.206, ΔΕΗ 14.890, ΑΔΜΗΕ 10.181.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,29%

 

2021-08-11

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 82.962.970 τεμ., (από 83.073.614 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.610.106 τεμ. (1.610.106), Eurobank 53.854.237 τεμ. (53.654.237), ΟΠΑΠ 1.462.453 τεμ. (1.462.453), Εθνική 9.232.707 τεμ. (9.232.707), Πειραιώς 6.695.799 τεμ. (6.509.629), ΟΤΕ 1.298.986 τεμ. (1.298.986).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v