Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση, η ήρα και το... στάρι

Μια από τις χειρότερες εικόνες επέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση η εγχώρια αγορά. Οι τίτλοι που παραδόθηκαν αμαχητί και τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου. Οι κινήσεις που έγιναν στα χαμηλά και ποια μηνύματα στέλνουν.

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση, η ήρα και το... στάρι

Διόρθωση, λόγω Fed, με συναλλαγές 41,7 εκατ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 881,95 μονάδες, με μείον 1,85% για τον Γενικό Δείκτη και εάν κάτι έκανε αλγεινή εντύπωση στην χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν, τόσο, η διόρθωση, όσο η αγελαία συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας.

Η σχέση 1/10 ανοδικών/πτωτικών ήταν η χειρότερη όχι μόνο σε σχέση με τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. Και αυτό δείχνει πολλά, όπως παραδέχονταν -αργά εχθές το απόγευμα- έμπειρα στελέχη της χρηματιστηριακής κοινότητας, επαγγελματίες με...χιλιόμετρα στα πόδια τους.

Αποκαρδιωτική η εικόνα, του "κατακόκκινου" ταμπλό, όχι επειδή οι πωλητές υπερίσχυσαν, αλλά γιατί οι εν δυνάμει αγοραστές παραδόθηκαν αμαχητί. Ή το χειρότερο αρκετοί εξέλαβαν την αφορμή ως ευκαιρία για να "υποτιμηθούν" εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μικτά πρόσημα, στην Wall Street, πιέσεις στις αγορές της Ασίας (λόγω Κίνας) και προφανές είναι, πως διεθνώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνδυαστικά με την εκδήλωση προθέσεων της Fed λειτουργούν, για τους short, σαν "βαλβίδα" αποσυμπίεσης μετά την καταγραφή ιστορικά και πολυετών υψηλών.

Εύκολος στόχος, για τους πωλητές ο τραπεζικός κλάδος, καθώς -όντως- επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλον από τις ενέργειες της Fed. Επιπρόσθετα είναι ο κλάδος με την αναλογικά μεγαλύτερη παρουσία "επιθετικών χαρτοφυλακίων", που πρακτικά σημαίνει πως ενεργοποιούνται πωλήσεις πριν καν εκδηλωθεί η αφορμή.

Ενδεικτική η έκταση της διόρθωσης, στο μείον 3,26% για τον ΔΤΡ (στις 531,28 μονάδες) έναντι μείον 2,02% για τον FTSE25 (2.111,15) πολύ δε περισσότερο σε σχέση με το μείον 1,12% για τον FTMidCap (1.451,24 ). Επίσης συγκριτικά η απόκλιση FTSE25 vs FT Mid Cap καταδεικνύει την -συγκριτικά πάντα- μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εισηγμένων που δεν έχουν μεγάλη έκθεση στο λεγόμενο "ξένο κεφάλαιο" και έχουν πιο "σφικτή" μετοχική σύνθεση (και ελεύθερη διασπορά). Ωστόσο, αν κάτι μας έδειξε (και δίδαξε) και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η διαφοροποίηση της στάσης επαγγελματιών της αγοράς, επιχειρηματιών και βασικών μετόχων.

Εισηγμένες/μετοχές με μικρότερη διόρθωση, αγοραστές από τα χαμηλά της συνεδρίασης, ενδοσυνεδριακά "γυρίσματα" μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε την... ήρα από το στάρι. Γιατί, κοινή είναι η εκτίμηση, πως εισηγμένες όπου οι βασικοί μέτοχοι βγήκαν μπροστά θα είναι αυτές, που θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη ανοδική διόρθωση. Πότε; με το που θα κάνει τον κύκλο του το πτωτικό "γύρισμα" των αγορών, με το που θα φανεί η έκταση της διόρθωσης (για τον S&P500), με το που θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις. Διόρθωση, που για τον S&P500 έχει περιθώριο να "τραβήξει" χαμηλότερα, αντίστοιχα να θέσει σε δοκιμασία περιοχές προς τις 860 μονάδες, για τον ΓΔ, και τις 520/510 για τον ΔΤΡ.

Μία πρώτη εκτίμηση, θα μπορούσε να γίνει με την λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου, στα Παράγωγα, το μεσημέρι. Συνεκτιμώντας τα 1.569 Συμβόλαια Αυγούστου, με discount 2,09%, τα 1.596 Σεπτεμβρίου, με discount 2,02% αλλά και τα ΣΜΕ σε επί μέρους μετοχές του δείκτη. Ενδεικτικά, για τα 6.492 στην Alpha Bank (-3,51%), για τα 807 στην ΔΕΗ (-1,16%), τα 3.305 στην Eurobank (-3,09%).

Από τα χαρτιά του FTMidCap ξεχωρίζει, λόγω της αντιθετικής τάσης, το Συμβόλαιο της Intracom.

Με 314 ΣΜΕ σε premium 0,44% , που από κοινού με την ήπια διόρθωση της μετοχής (στην υποκείμενη αγορά) όπως και της Intrakat ήταν από τα θέματα συζήτησης, μεταξύ χρηματιστών, μετά το χθεσινό "κλείσιμο".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v