Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην πτώση επιχειρεί να βάλει το Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη μετά τη χθεσινή βουτιά, ακολουθώντας το μοτίβο των ευρωπαϊκών αγορών. Με ποια blue chips επιχειρείται η αντίδραση. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Η εικόνα στα παράγωγα.

Φρένο στην πτώση επιχειρεί να βάλει το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά τα ευρωπαϊκά, λίγο χαμηλότερα τα futures στην Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πωλητές και αγοραστές "μάχονται" πέριξ των 880 μονάδων. Στον απόηχο της χθεσινής, δικαιολογημένης και επιβεβλημένης, σημαντικής διόρθωσης στην Φρανκφούρτη οι επενδυτές κινούνται στην περιοχή των 15.675 μονάδων. Στην Wall Street, το πιθανότερο να έχουμε, σήμερα, σαφέστερη εικόνα για την βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση του S&P500. Σημείο αναφοράς, η ζώνη των 4.370-4.390 μονάδων. Νωρίτερα το 10ετές των ΗΠΑ, στο 1,238% με ελαφρώς πτωτική τάση.

Στα καθ' ημάς, μετά την χθεσινή ψυχρολουσία, εμφανής είναι η προσπάθεια ανασύνταξης, κυρίως από εκείνες τις δυνάμεις που "έβαλαν πλάτη" με αγορές από τα χαμηλά, που δεν επέτρεψαν να απαξιωθούν οι συγκεκριμένες εισηγμένες. Από τις 878,95 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, η επιχείρηση αντίδρασης με τους αγοραστές να ανεβαίνουν προς τις 885 μονάδες. Με συναλλαγές 3,9 εκατ. ευρώ, στα πρώτα 40' , εστιάζοντας σε blue chips αλλά και συγκεκριμένα mid caps αιχμής.

Σε Alpha Bank, OTE, Mytilineos, Intracom, Εθνική οι πρώτες 5 επιλογές traders, επενδυτών ενδεικτικές της τάσης, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Κατάσταση, που περιλαμβάνει κυρίως μετοχές του δείκτη αλλά και εστιασμένα χαρτιά της μεσαίας κατηγορίας, κάτι σαν...wannabe της μεγάλης.

Στις 2.112 μονάδες ο FTSE25, με την τάση να έχει αλλάξει και στα Παράγωγα. Εν όψει της λήξης, σήμερα, της σειράς Αυγούστου η πλειονότητα short θέσεων είτε "κλείνει" σταδιακά, είτε μετακυλίεται σε long. Μετά τις 14.15'-14.30' θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Πάντως η εικόνα στα Παράγωγα λειτούργησε σαν προπομπός για την υποκείμενη αγορά. Συγκεκριμένα, στο προσυνεδριακό σχόλιο μας σημειώναμε πως τα μόνα ΣΜΕ σε μετοχή που ήταν με premium ήταν αυτά της Intracom. Με αγοραστές, από την αρχή της συνεδρίασης με τη μετοχή στα 2,335 (2,35%) με την τέταρτη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα. Αλλά και για την Intrakat οι εντολές ανεβαίνουν έως τα 2,31 (8,45%) δίνοντας ένα, στοιχειώδες, "νεύρο" στην συνεδρίαση.

Με αγοραστές και σε τίτλους των ΟΤΕ (16,05), Mytilineos (15,27), Jumbo (13,14), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,53) αλλά και Εθνική (2,334), Πειραιώς (1,368) κ.α.

Με υπεραπόδοση, για ακόμη μία συνεδρίαση, ο FT MidCap, καθώς εκτός από τις Intracom, Intrakat με θετικό πρόσημο είναι σε διαπραγμάτευση τίτλοι των Fourlis, Profile, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, ΕΛΤΟΝ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest, BriQ. Ειδικότερα, για την τελευταία, η BriQ ήταν η 1 από τις μόλις 12 μετοχές με άνοδο (και σημαντική με συναλλαγές) στην χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 60/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 11.25'

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v