Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναμέτρηση με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει τους αγοραστές, αλλά η χαμηλή αξία των συναλλαγών σημαίνει ότι αρκούν 2-3 ισχυροί παίκτες για να δημιουργήσουν την τάση στην αγορά. Σε ποιους τίτλους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

Νέα αναμέτρηση με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στο Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole, οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές. Εν αναμονή της Πέμπτης και τα νέα υψηλά, χθες βράδυ, στη Wall Street. Στις 4.479,53, με υψηλό συνεδρίασης τις 4.489,88 μονάδες για τον S&P500.

Την Παρασκευή η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Jerome Powell και η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde (μέσω LinkedIn) για μία «Πράσινη Οικονομική Πολιτική», θυμίζοντας τη σημαντική συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Με αυτά εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές κέρδισαν τη χθεσινή «μάχη», σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών (20,233 εκατ. μτχ.), περιορισμένου τζίρου (37,669 εκατ.), αλλά με πολλή στοχοθεσία των long. Με αγορές, μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos βρέθηκαν στις πρώτες τρεις θέσεις κατάταξης (βάσει συναλλακτικότητας), με Alpha Bank, ETE να έπονται και Jumbo, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, Intracom, BriQ, Μοτοδυναμική, Motor Oil, ElvalHalcor, Lamda Development, Entersoft, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.α. Σε όλες -πλην Intracom- οι αγοραστές ώθησαν την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα.

Χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν, πως πρόκειται για μία συντονισμένη(;) προσπάθεια «ισχυρών χεριών» να ενισχύσουν θέσεις τους, περνώντας -παράλληλα- ένα μήνυμα πως επενδύουν στο ανοδικό ενδεχόμενο, για τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές σε νέα πολυετή υψηλά, για τον ΟΤΕ (16,35), οι εντολές σε ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Viohalco, Lamda Development κ.α. ούτε από μικροεπενδυτές έγιναν ούτε για να εγγραφούν υποαξίες σε εύλογο χρόνο.

Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει τους αγοραστές, που θα μπορούσαν να ανέβουν από τις 897,44 έως και υψηλότερα των 905 με στόχο τις 910 μονάδες, περιοχή όπου θα τους περιμένουν αρκετοί πωλητές. Η σταθερά ανοδική φορά για τη μετοχή του ΟΤΕ οφείλεται σε αγορές από «ισχυρά χέρια», όπως και η αντίδραση για τον τίτλο της ΔΕΗ πιθανότατα από χαρτοφυλάκια που προεξοφλούσαν την έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού (ύψους 300 εκατ. με ρήτρα μείωσης CO2), η στόχευση των αγοραστών στη Mytilineos για πάνω από τα 16 ευρώ και αρκετές ακόμη ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του ανοδικού ενδεχομένου.

Ωστόσο, σε μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας, με έναν τζίρο στα 40 εκατ., αρκεί να βγουν επιθετικά 2-3 ισχυρά funds, είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, για να κατευθύνουν δείκτες, μετοχές προς τη μία ή την άλλη φορά.
Συνεπώς, σε στενό εύρος η διακύμανση για τον ΓΔ -μεταξύ 880-910 μονάδων-, τουλάχιστον για όσο στον ΔΤΡ δεν διαμορφώνεται σαφής τάση προσέγγισης (τουλάχιστον) των 580 μονάδων.

Και με συναλλαγές κυρίως σε «τασικές» μετοχές, από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v