Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα με χαμηλότερο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ισόπαλο το αποτέλεσμα στη μάχη αγοραστών-πωλητών. Εθνική και Alpha Bank συνέχισαν ανοδικά. Ρευστοποιήσεις σε Viohalco, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ποια είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στα 42,7 εκατ. οι συναλλαγές.

Στασιμότητα με χαμηλότερο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, δείχνοντας να αγνοούν, για μία ακόμα συνεδρίαση, τα συνεχόμενα ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν επενδυτική στρατηγική, πριν ακούσουν τα μηνύματα από το Jackson Hole.

Εν τω μεταξύ, εκτενή συζήτηση σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια, πραγματοποίησαν οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ στην τελευταία τους συνεδρίαση, ενώ αναθεώρησαν την πρόταση αρκετές φορές, για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις αρκετών Μελών, όπως φάνηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σε κίνηση που εξαντλήθηκε σε εύρος μικρότερο των πέντε μονάδων, αναλώθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως παρά την στενότητα σε κίνηση και συναλλακτική δραστηριότητα, δεν έλειψε το ενδιαφέρον από κινήσεις επιμέρους τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με τον κλάδο της Πληροφορικής να αποσπά και σήμερα την “μερίδα του λέοντος”, στο ενδιαφέρον των ενεργών Traders.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Παραγόντων της Αγοράς και ελλείψει σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, η πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις διαθέσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Από την άλλη οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το βλέμμα των Επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως στις τηλεδιασκέψεις, όπου περιμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου, αλλά και ολόκληρης της τρέχουσας χρονιάς.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύουν αποτελέσματα οι Alpha Bank και ΕΛΠΕ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η Τράπεζα Αττικής (-9,68%), η οποία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει γ.σ. για reverse split, με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε 60 παλιές.

Παράλληλα δημοσίευσε αποτελέσματα εξαμήνου, με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 19,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. 120 - 240 εκατ. ευρώ εντός του 2021, ενώ ομαλή αναφέρει πως είναι η εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Bloomberg, “η κρίση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα φαίνεται ότι θα διαρκέσει και την επόμενη χρονιά, καθώς τα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή των Εργοστασίων στην Ασία, προκαλώντας περισσότερα σοκ στην Παγκόσμια Οικονομία. Η Μεταποίηση δέχεται χτύπημα από την έλλειψη και το υψηλότερο κόστος Πρώτων Υλών και Ενέργειας. Το γεγονός οδηγεί σε διαμάχες, για να πάρουν οι Επιχειρηματίες χώρο στα πλοία, ωθώντας τους ναύλους σε ρεκόρ και ορισμένους Εξαγωγείς να αυξάνουν τις τιμές, ή απλώς να ακυρώνουν τις αποστολές εντελώς”.

Ήπια θετική η τελική εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Εθνικής (+1,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,88%), Eurobank (+0,18%) και Πειραιώς (+0,07%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 551,29 (-0,28%) και 557,34 μονάδων (+0,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 556,73 (+0,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 557,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 541 μονάδων, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 562 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθούν οι 541 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 530 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 517 – 516 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 513 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,20%), ΕΕΕ (+0,59%), ΜΟΗ (+0,21%), ΜΠΕΛΑ (+0,15%), ΟΠΑΠ +0,54%), ΟΤΕ (+0,91%) και TITC (+0,12%).

Διόρθωση μετά τα υψηλά 83 μηνών για την μετοχή της ΔΕΗ (-1,83%), με τους Traders να προεξοφλούν ένα καλό τίμημα για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

“Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και από ότι φαίνεται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις να στεφθεί με επιτυχία: Τόσο από πλευράς συμμετοχής, όσο και από πλευράς τιμήματος. Η συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή, αφού χρηματιστηριακά οι αποτιμήσεις των ομοειδών Εταιρειών δηλώνουν διψήφιους πολλαπλασιαστές επιχειρηματικής αξίας”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Όμως η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η αρχή για τη ΔΕΗ και όχι το τέλος μιας πορείας αναδιάρθρωσης. Από την πώληση θα “θυσιαστούν” περί τα 200 – 220 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη, που αποτελούν τη μειοψηφική συμμετοχή του νέου Επενδυτή. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν θα εξαντλήσει τη ρευστότητα που θα αποκτήσει στη μείωση του δανεισμού της παρά μόνο ένα μέρος της, ας πούμε κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα πάει σε Έργα που θα “πρασινίσουν” τον ισολογισμό της, υπό την έννοια της μετάβασης σε μορφές παραγωγής Ενέργειας φιλικότερες προς το περιβάλλον. Επομένως, ναι μεν θα υπάρξει μια μείωση στα λειτουργικά κέρδη, από την άλλη όμως θα αναπληρωθεί μέρος από το χαμένο έσοδο (και τα κέρδη) από την ανάπτυξη άλλων Μονάδων, συν την όποια ωφέλεια προκύψει από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΔΕΗ κατεβαίνει σε διαγωνισμό για την κατασκευή σημαντικού Υδροηλεκτρικού Έργου (333MW) στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος θα κλείσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με την RWE για την ανάπτυξη Έργων ΑΠΕ 2 GW, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Αν το τίμημα φθάσει τα 3,4 δισ. ευρώ, όχι απίθανο με βάση τα δεδομένα των αποτιμήσεων άλλων Δικτύων, η ΔΕΗ θα αποκαλύψει εμπράκτως ένα μέρος της αξίας της το οποίο: Με κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ και χρέος 3,5 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ θα έχει ήδη πάρει μια αποτίμηση μόνο για ένα από τα Ενεργειακά της Πάγια 3,4 δισ. ευρώ.

Αρκούν τα 3,1 GW Υδροηλεκτρικών, για να αντιληφθούμε το σημαντικό μέγεθος των Παγίων που μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερη αποτίμηση της Εταιρείας, υποθέτοντας μηδενική αξία για τους Λιγνίτες. Επιπλέον, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής της ΔΕΗ, θα δώσει άλλο πολλαπλασιαστή αποτίμησης στο κομμάτι των λειτουργικών κερδών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δυνητικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

“Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι καταλυτική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ και θα δώσει επιλογές στον ‘κοιμώμενο Γίγαντα’ της Ελληνικής Βιομηχανίας. Επίσης δείχνει πόσο κακή ιδέα ήταν η πώληση του ΑΔΜΗΕ με τη μορφή διανομής δωρεάν μετοχών, στερώντας από τη ΔΕΗ μεγάλο οικονομικό όφελος, που θα της έδινε μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταχύτερη υλοποίηση του πλάνου απολιγνιτοποιήσης”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Τεχνικά, όσο ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,30 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 10,25 ευρώ. Αντίθετα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 9,30 ευρώ, μπορεί να πιέσει προς τα 9,11 και 8,885 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Εν τω μεταξύ, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η Κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ - Egis Projects, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του Αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων Οδικών Αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών. Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος στο ΤΑΙΠΕΔ που ανέρχεται σε €1.496.100.000. Το ΔΣ του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECTS S.A. ως Προτιμητέο Επενδυτή.

Αν ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,20%) επιμείνει πλαγιοανοδικά, η επόμενη σημαντική μάχη θα δοθεί στην ζώνη 10,95 – 11,25 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το πρόσφατο κλείσιμο υψηλότερα των 9,68 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα αγορών, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 9,21 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 8,90 και στην ζώνη 8,80 – 8,60 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 31,00 ευρώ η μετοχή της ΕΕΕ (+0,59%) και οι βοήθειες του τίτλου λείπουν από τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Η πλησιέστερη στήριξη στα 30,45 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 30,95 – 31,00 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 32,49 (ημερήσιο “stop short”) και 32,90 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι 25 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 4,00 ευρώ για την ΕΧΑΕ (-0,13%), καθώς δεν ευνοείται από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Μόνη θετική ένδειξη τα τελευταία κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 3,81 – 3,85 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 200 ημερών. Αν καταστρατηγηθεί η εν λόγω στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 3,70 και 3,47 – 3,42 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 4,06 (ημερήσιο “stop short”) και αμέσως επόμενη στα 4,20 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την μετοχή της TITC (+0,12%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 16,20 – 16,30 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 16,62 (ημερήσιο “stop short”), 16,94 και 17,18 ευρώ. Σε περίπτωση διόρθωσης, δεν πρέπει να χαθεί η πρώτη στήριξη στα 15,88 – 15,78 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στα 15,30 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, άγνωστο τι “θέλουν να πουν” οι αγοραστές των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στον Βαρβαρέσο (+19,21%), έστω και με σχετική χρονοκαθυστέρηση ακολούθησε την κινητικότητα στον κλάδο η Profile (+10,57%), δεύτερη μέρη σχετικής κινητικότητας στην Vidavo (+8,14%), νέα υψηλά 18 μηνών για την Βογιατζόγλου (+6,80%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Νάκας (+5%), Yalco (+5,88%), Optronics (+2,56%), CPI (+1,87%), Ιντερτέκ (+3,41%), Κυριακούλης (+3,38%), Εβροφάρμα (+2,24%) και Λύκος (+4,17%), ενώ έκανε κάποια ανοδική προσπάθεια ο Τζιρακιάν (+4,44% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να δώσει, άμεσα, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,71 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΙΔΜΑ (+8,19%), Δρομέα (+1,38%), Βιοτέρ (+6,09%) και Logismo (+4,67%), αύξησαν συναλλαγές οι Μαθιός (+6,67%), Ίλυδα (+4,72%), Fieratex (+5%), Sato (-19,72%), Πλ. Κρήτης (+4,07%), ΑΝΕΚ (+2,84%) και Ιντρακόμ (-4,60%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Reds (-3,91%), Mevaco (-3,20%), MIG (-3,14%), Attica Group (-1,77%), Μπήτρο (-4%) και Πλαίσιο (-1,22%), ενώ σε νέα υψηλά 43 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Unibios (+1,54% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Σε νέα υψηλά 167 μηνών η Γενική Εμπορίου (+3,37%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά ο Κέκροπας (+0,66%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Autohellas (+3,28%), Κορδέλλου (+1,18%) και ΚΛΜ (+0,28%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,328 για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Q&R (+0,73%) και υψηλότερα των 0,90 ο Ικτίνος (+1,43%), ενώ βγήκε αξιοσημείωτο “bid” στην Ελγέκα (+3,17%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-4%), Ιντεάλ (-2,29%), Αλουμύλ (-2,35%) και ΞΥΛΚ (-3,01%), ενώ συνεχίστηκε η “νηοπομπή” νέων ιστορικών υψηλών από Entersoft (+0,20%), Epsilon Net (+3,75%) και Performance (+4,07%).

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 907 – 905 μονάδων, παραμένουν σαν επόμενος στόχος οι 950 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 900, 895, 891 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”), 857 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 846 – 836 και 828 – 820 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επόμενος στόχος παραμένει το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2162, 2132 - 2128 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, 2100 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 90 και 100 ημερών), 2063 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1986 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Τα ΕΛΠΕ και η Alpha Bank ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο. Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε τόσο η πολιορκία των 900 μονάδων, όσο και η υπέρβαση των 907 μονάδων του ΓΔ, που μετατρέπονται σε όριο στήριξης. Η επόμενη αντίσταση προσδιορίζεται στις 917 μονάδες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πολύ θετική εξέλιξη για τον ΓΔ η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Όντας πάνω από τους περισσότερους ΚΜΟ, η τάση επιβεβαιώνεται ως ανοδική. Θα αποφύγουμε να ‘κοντράρουμε’ τη δυναμική της Αγοράς και διατηρούμε στο ‘ραντάρ’ μας τους επιμέρους επιλεγμένους τίτλους, που έχουν δείξει ότι μπορούν να ‘κουβαλήσουν το κάρο’ πάνω από το εξαετές υψηλό των 950 και στη συνέχεια προς τον στόχο - απωθημένο του ‘χιλιάρικου”, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εκτιμούμε ότι λίγες Περιφερειακές Αγορές έχουν δεχθεί τόση μόνιμη αμφισβήτηση (έως και “μίσος”) όσο το Χ.Α. τα τελευταία χρόνια.

Η αμφισβήτηση υπήρξε δικαιολογημένη, λόγω των γνωστών δομικών προβλημάτων της Εγχώριας Οικονομίας και της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όταν τα spread του Ελληνικού Ομολόγου ήταν σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι φυσιολογικό να πιέζονται και οι μετοχικές αποτιμήσεις, λόγω της ανόδου των επιτοκίων προεξόφλησης και του δυσβάσταχτου “country risk”.

Όταν οι Τράπεζες έκλειναν τις “κάνουλες” της χρηματοδότησης, ήταν λογικό να “ταλαιπωρούνται” και οι υπόλοιπες Εισηγμένες.

Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν (αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα) αλλά ας δούμε το spread των αποδόσεων του Ελληνικού δεκαετούς που είναι στο 1% (χαμηλό από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ) έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού. Προφανώς και οι παρεμβατικές πολιτικές της ΕΚΤ “σηκώνουν όλες τις βάρκες”, αλλά ακόμη και οι μεγαλύτερες “αρκούδες” θα πρέπει να παραδεχτούν, τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής (διάρκεια, επιτόκιο) των νέων Ελληνικών εκδόσεων χρέους.

Το Χ.Α., παρά τις γνωστές ανισορροπίες και ιδιοτροπίες του δε μπορεί να αγνοήσει τα εξής:

Παρά το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει ενόψει “tapering” κλπ, τα Ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν σε ιστορικά υψηλά και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία θα λέγαμε.

Η όποια πτώση έξω (αλλά και μέσα, όπως αποδείχθηκε το τελευταίο δίμηνο) αντιμετωπίζεται μάλλον ως ευκαιρία “buy the dip”, με λίγη “μουρμούρα”, παρά ως αληθινό “bear market”.

Στα καθ' ημάς ο όγκος συναλλαγών είναι όντως απογοητευτικός. Δείχνει ότι “φρέσκο χρήμα” δεν πείθεται να “παρκάρει” στο Χ.Α.

Για οποιοδήποτε Fund μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο το να μπει σε μια Αγορά, αλλά και το να νιώθει ότι μπορεί να “βγει” από αυτήν, σχετικά απροβλημάτιστα.

Από τη στιγμή που η Λ. Αθηνών δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση, δε μας φταίει κανένα “golden boy”. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, όμως, αποδεικνύει επίσης ότι αυτοί που έχουν “χαρτιά” δεν τα διανέμουν, τουλάχιστον όχι επιθετικά. Τι να “ξέρουν” άραγε;

“Σε αυτά τα πλαίσια δε θα ‘σνομπάρουμε’ το γράφημα τιμών που είναι ανοδικό, θα σεβαστούμε τα ‘stop orders’ που υποδεικνύονται από τα πρόσφατα ενδοημερήσια τοπικά χαμηλά και από τον Parabolic και θα αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους δείκτες Volume, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουμε μεγαλύτερη αποσαφήνιση των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των υγειονομικών δεδομένων και ‘κάθε κατεργάρης (ενν. Επενδυτής) θα πάει στον πάγκο του’ αφήνοντας πίσω του τη ραστώνη των Καλοκαιρινών διακοπών”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές προβάδισμα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, αξιοσημείωτες απώλειες για το Ασήμι, προς τα $46750 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3100 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο, ενώ και η πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο κινείται καθοδικά κατά 0,8 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, φτάνοντας στο -1,2, σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης του Ερευνητικού Ινστιτούτου GfK.

Οι οικονομικές προσδοκίες μειώθηκαν στις 40,8 μονάδες, χάνοντας 13,8 μηνιαίως, ενώ η τάση για αγορές υποχώρησε 4,5 μονάδες, στις 10,3.

Με ελαφρώς πιο αυξημένο ρυθμό από ότι αναμενόταν αναπτύχθηκε η Αμερικανική Οικονομία το δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από το 6,5% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 6,7%.

Την ίδια ώρα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν 353.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου. Ελαφρώς περισσότερες από τις 350.000 που αναμένονταν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 911,83 (-0,28%) και 916,42 μονάδων (+0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 913,97 (-0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 915,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 42,7 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΤΕ και με το θετικό ο ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, ΕΕΕ και ΟΛΠ και στο χαμηλό Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και  στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.084 συμβόλαια).

Στα 5.154 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.034  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 417, 360 για τον Σεπτέμβριο και 57 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.188), κινήθηκε μεταξύ 2.176,25 και 2.195 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 552).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.140), Alpha Bank (3.243), Εθνική (4.110), Πειραιώς (11.348), Ιντρακόμ (316), Cenergy (260), ΔΕΗ (988), Τρ. Αττικής (109), MIG (1.145), Ελ. Πετρέλαια (105), Ελλάκτωρα (130), ΟΤΕ (105), ΓΕΚ (397), Motor Oil (148), ΟΠΑΠ (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.952, MIG 24.408, Alpha Bank 52.347, Πειραιώς 332.262, Εθνική 36.815, ΔΕΗ 14.256, ΑΔΜΗΕ 10.322, Cenergy 10.056.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,19%

 

2021-08-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 82.9767.352 τεμ., (από 82.940.650 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.610.106 τεμ. (1.610.106), Eurobank 53.862.237 τεμ. (54.212.237), ΟΠΑΠ 1.462.453 τεμ. (1.462.453), Εθνική 9.232.707 τεμ. (9.232.707), Πειραιώς 5.894.675 τεμ. (6.846.799), ΟΤΕ 1.303.935 τεμ. (1.303.935).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v