Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα από τις ΗΠΑ περιμένει το Χρηματιστήριο

Την τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα της Fed στο συμπόσιο στο Jackson Hole περιμένουν οι επενδυτές ανά τον κόσμο, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Το profit taking στην εγχώρια αγορά και η αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Μηνύματα από τις ΗΠΑ περιμένει το Χρηματιστήριο

Ανακόπηκε το ανοδικό σερί στη Νέα Υόρκη, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι είχε προηγηθεί ελεγχόμενη διόρθωση και στο Χρηματιστήριό μας, στασιμότητα με χαμηλό τζίρο.

Στις 915,75 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αξία συναλλαγών στα 42,35 εκατ. -στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας-, με εύλογη μερική κατοχύρωση θέσεων, σε συνέχεια όσων είχαν ενεργοποιηθεί από τα μέσα της Τετάρτης.

Για profit taking έκαναν λόγο παράγοντες της αγοράς, για «γύρισμα» θέσεων -μέσω Παραγώγων- χρηματιστές, αναφερόμενοι στο μείον 1,83% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 9,925 ευρώ αλλά και στη διόρθωση σηματωρών από τα mid caps (Intracom).

Λίγο-πολύ αναμενόμενα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, ωστόσο εμφανίζονταν επιφυλακτικοί μετά την κυκλοφορία της πληροφορίας για το μακελειό στην Καμπούλ, ειδικότερα για τον αντίκτυπο της είδησης για 13 Αμερικανούς μεταξύ των δεκάδων θυμάτων μετά την επίθεση αυτοκτονίας του ISIS. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούσαν πως αίφνης το συμπόσιο στο Jackson Hole αποκτά και γεωπολιτικό πρόσημο, υπό το βάρος των όσων διαδραματίζονται και εντός των ΗΠΑ.

Εύλογα, λοιπόν, η πολυαναμενόμενη ομιλία του επικεφαλής της Fed φορτίζεται έτι περισσότερο. Μένει να δούμε εάν τα νέα δεδομένα επηρεάζουν πώς και σε ποιο βαθμό και τα «επενδυτικά». Συνεπώς, σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και με τον S&P500 στις 4.470 μονάδες, να διορθώνει μεν 0,58% αλλά να μετρά θετική απόδοση 0,64% σε εβδομαδιαίο, πωλητές και αγοραστές θα έχουν μία αμφίρροπη αναμέτρηση.

Στα καθ' ημάς, πέραν των εμφανών κινήσεων μερικής κατοχύρωσης κερδών, με συνέπεια τη διόρθωση αρκετών blue chips και mid caps, οι αγοραστές υπερίσχυσαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σε αντίθεση με τη μεσαία, όπου οι πωλητές ήταν υπέρτεροι σε μετοχές του δείκτη. Στις 2.194,51 (0,24%) ο FTSE25, στις 1.498,01 (-0,26%) ο FTMidCap. Στις 557,06 (0,76%) ο ΔΤΡ.

Στον τραπεζικό κλάδο, τα αποτελέσματα της Alpha Bank ήταν αναμενόμενα, «ούτε κρύο ούτε ζέστη» σύμφωνα με χρηματιστή, ωστόσο το θέμα που συζητήθηκε ευρύτερα -χθες- ήταν το dilution για τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank, πριν την έλευση του στρατηγικού επενδυτή. Αποκαλυπτικό το θέμα του Χρήστου Κίτσιου και σχολιάστηκε και δημιούργησε αίσθηση στη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Τεχνικά, το εύρος διακύμανσης παραμένει μεταξύ 880-920 μονάδων για τον ΔΤΡ, μόνο με την πειστική υπέρβαση των (τουλάχιστον) 580 μονάδων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αρχή διαδικασίας αλλαγής τάσης, ενώ για τον FTSE25 οι 2.180 μονάδες είναι στήριξη που δεν θα πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο εβδομάδας. Ει δυνατόν και για τον μήνα (στη συνεδρίαση της Τρίτης).

Σε μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos η εστίαση, στην Alpha Βank από τα τραπεζικά και δευτερευόντως στη Eurobank (ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη 31 Αυγούστου).

Στα Παράγωγα, λίγα τα Συμβόλαια, 360 ΣΜΕ με μικρό premium, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό. Το ενδιαφέρον είναι στα ΣΜΕ της ΔΕΗ, καθώς ανέρχονται σε 923 με discount 2,56% για τα ΣΜΕ Σεπτεμβρίου.

Εμφανής η ισχυρή short θέση ξένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v