Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips

Αμετάβλητος ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης στα 145α γενέθλια του ΧΑ. Πτώση σε Viohalco, Μytilineos, Motor Oil αντίδραση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aegean. Μηνιαίες απώλειες 6,26% για τον ΓΔ τον Σεπτέμβριο, κέρδη 6,97% στο εννεάμηνο.

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips

Ακριβώς πριν 145 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30/9/1876, αρχίζει επίσημη ιστορία του Χ.Α., όταν επί Κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη του Στέγη βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυρόπουλου, στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής". Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα, ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση Στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Η μοναδική, καλλιτεχνικά, αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα "παλαιού Χρηματιστηρίου", άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου Κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσέφερε στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο, παραπλήσια με το παλιό, επί της Οδού Σοφοκλέους 10.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α., στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκίνησε η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο Κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 έκλεισε για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό Κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, ως Χρηματιστήριο και επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο Κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό, μέσα από τη μοντέρνα όψη του, όμως παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο Κτίριο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.

Η Οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί Κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα, όμως από την αίθουσα συνεδριάσεων έχουν απομείνει το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης, για να θυμίζουν από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών σε ιστορικά υψηλά και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, επιφυλακτικά κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα λειτουργικά κόστη των Επιχειρήσεων (ρεκόρ κάνουν ακόμη μία μέρα οι τιμές του Φυσικού Αερίου και της Ενέργειας στην Ευρώπη), αλλά και τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών για τον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του Πλανήτη επανέλαβαν χθες, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και θα αμβλυνθούν σταδιακά, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο, βραχυπρόθεσμα, να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα μία συνεδρίαση απογοήτευσης ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, καθώς παρά τις διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης που επέδειξε η Εγχώρια Αγορά στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών, σχετικά γρήγορα οι βασικοί δείκτες απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη και γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο.

Καμία διάθεση “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου, ενώ συνεχίστηκαν οι λίγες επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες (σήμερα λήγει η διορία).

Παρά το γεγονός ότι η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, με τις περισσότερες Εταιρείες να ανακοινώνουν βελτιωμένη κερδοφορία, ελάχιστοι είναι οι ενεργοί Traders που δείχνουν διάθεση να αναλάβουν επενδυτικό κίνδυνο.

Απόλυτα ενδεικτική είναι η άποψη που διατυπώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.) σύμφωνα με την οποία, “σε ένα διεθνές περιβάλλον που ακόμα και ο τελευταίος Bitcoiner έχει βγάλει σοβαρά χρήματα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ζορίζεται να δείξει αποδόσεις, η Παγκόσμια πρωτιά του 2019 δεν είχε συνέχεια και το ‘κολύμπι κόντρα στον Νιαγάρα συνεχίζεται’. Κάποια στιγμή το καλό κλίμα στο εξωτερικό θα αλλάξει, ή θα μετριαστεί και εδώ θα είμαστε οι πρώτοι που θα το νιώσουμε” (!)

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Ο Σεπτέμβριος διέκοψε το ανοδικό σερί Ιουλίου και Αυγούστου, με μηνιαίες απώλειες 6,26% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,95%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του ΓΔ έχουν περιοριστεί στο 6,97% και του ΔΤΡ στο 4,73%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η Epsilon Net, με απόδοση 231,2%.

Ερχόμενοι στα τετριμμένα της ημέρας και τα δύο πρόσημα άλλαξαν και σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην προβληματίζει όσους έχουν επιλέξει να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, από απόσταση ασφαλείας (Alpha Bank -0,45%, Εθνική +1,60%, Eurobank -0,02%, Πειραιώς +0,36%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 548,65 (+1,12%) και 540,14 μονάδων (-0,45%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 542 (-0,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 543,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Υπενθυμίζεται ότι για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο ΔΤΡ θα ήθελε να υπερκεράσει τη ζώνη 555 – 558 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 579 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 600 μονάδες. Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στις 541, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 535 – 527 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 493 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε φάση ουσιαστικής εκκίνησης εισέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης Ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το project ‘Terra’. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον Όμιλο Ακίνητα, τα οποία αποτιμώνται στα βιβλία της Πειραιώς περίπου 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ”.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά διαφοροποιημένη προς τα καλύτερο, σε σχέση με το Τραπεζικό ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+2,77%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,22%), ΔΕΗ (+2,50%), ΛΑΜΔΑ (+0,34%), ΟΛΠ (+0,21%), ΟΠΑΠ (+2,92%) και ΟΤΕ (+0,12%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,67%), ενώ “έπεσε και το σημαντικό οχυρό” των αγοραστών στα 2,39 ευρώ, ανοίγοντας “ολισθηρό δρόμο” προς τα 2,30 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 2,45, 2,56 – 2,58, 2,615 (ημερήσιο “stop short”) και 2,64 ευρώ (gap).

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 22/9 για την μετοχή της ΕΧΑΕ (-0,86%). Αν χαθεί η στήριξη στα 3,47 – 3,42 ευρώ, θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στη ζώνη 3,34 – 3,29 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 3,735 (ημερήσιο “stop short”) – 3,77 και 4,07 ευρώ.

Μπορεί να προσεγγίζει τα όρια του απίθανου, αλλά ο τίτλος της TITC (-0,41%) συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 15,30 ευρώ, τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 15,30 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 15,45 – 15,55 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 15,88 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 16,00 – 16,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η μετοχή κινείται σε χαμηλά εξαμήνου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 14,00 ευρώ.

“Κατεβαίνοντας τα σκαλιά” των κεφαλαιοποιήσεων, υπενθυμίζεται ότι σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της “HOUSEMARKET” στο Χ.Α.

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 7.687.567 (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Αττικής (-24,38%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 461.254.013 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της Τράπεζας, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,20, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €4,8000.

Επίσης από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,71 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,29 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 7,6500.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+4,34%, ανακοίνωσαν διανομή προσωρινού μερίσματος 0,1086 ευρώ ανά μετοχή (μικτό), που υπόκειται σε παρακράτηση ποσοστού 5%, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12.12.2019). Το ποσό του προσωρινού μερίσματος ανά μετοχή που θα καταβληθεί τελικώς, θα προσαυξηθεί κατά το ποσό του αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής) και στην ΞΥΛΚ (+0,82% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Λανακάμ (+11,40%), ΞΥΛΠ (+9,68%), Μουζάκης (+0,31%), AVE (+2,13%) και Γενική Εμπορίου (+0,83%), με ανοδικές διαθέσεις η ΣΙΔΜΑ (+4%), αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+3,23%), Sato (+1,43%) και Frigoglass (-5,56%), ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε έφεραν αγοραστές στην Fieratex (+7,75%).

Ισοφάρισε τα πρόσφατα υψηλά η Space (+2,82%), σε νέα υψηλά 157 μηνών η Προοδευτική (+2,50%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (-12,99% και λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων), παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-5%), Τεχν. Ολυμπιακή (-3,14%), Παϊρη (-0,96%), Ιντεάλ (-2,08%) και Moda Bagno (-3,25%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,896 ευρώ (κλείσιμο 9/9) η Δομική Κρήτης (-2,30%), ενώ σε νέα υψηλά 165 μηνών έκλεισε η Έλαστρον (+4,53%).

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 17/9 για την Ιντρακάτ (-5,69% και άσχημα αποτελέσματα), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΚΤΕΡ (-4,69%) και Entersoft (-1,54%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ελγέκα (-2,50%) και το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 21/9 για τον Παπουτσάνη (-3,26%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Mevaco (+3,29%), διατηρεί επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+1,97%), αντίδραση μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων από την Performance (+1,85%), ενώ με κύκλο εργασιών 9,7 εκατ., από 6,3 εκατ. και ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,57 εκατ., από ζημιές 70,6 χιλ. ευρώ, μάλλον θα απαιτήσει μερίδιο προσοχής η Medicon (+6,35%).

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες.

Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΓΔ απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2170, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις 2079 – 2064, 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 893 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Τα καθαρά κέρδη εξαμήνου της Lamda Development διαμορφώθηκαν στα €224,6 εκατ., από ζημίες €5,7 εκατ. πέρυσι. Η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην επανεκτίμηση, από Ανεξάρτητο Εκτιμητή (Savills), της αξίας μέρους του ενεργητικού (Επενδυτικά Ακίνητα) της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. κατά €306 εκατ. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €15,9 εκατ. (+3,9% σε ετήσια βάση) και η καθαρή αξία ενεργητικού στα €1,39 δισ., ή €7,88/μετοχή. Στην κατηγορία των Επενδυτικών Ακινήτων του Έργου Ελληνικού περιλαμβάνονται τα Εμπορικά Κέντρα και οι λοιπές Εμπορικές Χρήσεις, τα Γραφεία, το ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο - Καζίνο, καθώς και οι χρήσεις σχετικά με τον Αθλητισμό και τα Σχολεία. Αντίθετα, οι υπεραξίες που θα προκύψουν από τις Οικιστικές Αναπτύξεις θα παρουσιάζονται στα αποτελέσματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης και της έναρξης της κατασκευής τους. Αναφορικά με τις κρατήσεις κατοικιών – διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, αλλά και των Παραλιακών Βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές Πελατών, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της Εταιρείας. Για τα διαμερίσματα του Πύργου της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές Πελατών για το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους €338 εκατ., με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Για τις Βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές Πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα να υπολογίζονται σε €345 εκατ., με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Η συνολική επισκεψιμότητα στα Εμπορικά Κέντρα την περίοδο Ιούλιος - Αύγουστος 2021 κατέγραψε σημαντική αύξηση, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020 (Ιούλιος: +5%, Αύγουστος: +22%). Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν, στο εξάμηνο, στα €20,8 εκατ. (+3,5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €20,5 εκατ. (+3%) και τα καθαρά κέρδη στα €20,6 εκατ. (+3%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €21,5 εκατ., με αποτέλεσμα το καθαρό ταμείο να αυξηθεί στα €28,2 εκατ. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Ευρ. Πίστη με αύξηση των εσόδων (+9,3%) και συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, αλλά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ασφαλιστικών αποζημιώσεων (+33,5%). Τα μικτά ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα €112 εκατ. (+5,2% σε ετήσια βάση), τα έσοδα από επενδύσεις στα €6 εκατ. και τα συνολικά έσοδα στα €115,5 εκατ. (+9,3%). Το λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 5,2% σε ετήσια βάση, το κόστος προμηθειών αυξήθηκε κατά 4,1% και το κόστος ασφαλιστικών αποζημιώσεων κατά 33,5%. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 50,7%, σε ετήσια βάση και τα ίδια κεφάλαια κατά 2,7% στα €149,3 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Δεν έχουμε ουσιαστική διαφοροποίηση του επενδυτικού κλίματος και οι αυξημένες διακυμάνσεις εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν για το επόμενο διάστημα. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Lamda, λόγω επανεκτίμησης μέρος των Επενδυτικών Ακινήτων της (Ελληνικό ΑΕ), είδε σημαντική αύξηση στην εσωτερική αξία (NAV) του Ομίλου στα 7,88 ευρώ/μτχ, από 6,23ευρώ/μτχ στο τέλος του 2020, γεγονός που επηρέασε και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου. Πιθανό εύρος διαπραγμάτευσης του ΓΔΧΑ για τις επόμενες συνεδριάσεις, αποτελεί η περιοχή των 900 με 820 μονάδων”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Σε χαμηλά 2 μηνών ο Γενικός Δείκτης, που διέσπασε, όπως κόβει το μαχαίρι το βούτυρο, την κρίσιμη στήριξη τιμών που συνέδεεε τα χαμηλά Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Το ‘stop’ των 880 μονάδων, απέτρεψε από ‘περιπέτειες’ εκείνους που πειθαρχούν στα σήματα της διαγραμματικής ανάλυσης”, τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

“Αποκούμπια” για τους αγοραστές ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών (857 μονάδες) και ο RSI, που βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα τιμών κάτω από το 30.

Εκτιμούμε ότι η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ θα κρίνεται, από μέρα σε μέρα και θα αποτελέσει το “κλειδί” της εγχώριας επενδυτικής ψυχολογίας, που ούτως ή άλλως αναζητά το “next big thing” για να πιαστεί, ελλείψει σπουδαίας χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας.

Σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν τις βόλτες τους τα “φαντάσματα” του πληθωρισμού και της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Πάντως δε διαφαίνεται διάθεση των “masters of the universe”, κεντρικών τραπεζιτών, να ζορίσουν ιδιαίτερα τις εθισμένες στο φθηνό χρήμα, Παγκόσμιες Χρηματαγορές. Εκ των πραγμάτων η πανδημία δημιούργησε “προστατευτικό τείχος” γύρω από ξένους μετοχικούς δείκτες και real assets (βλ. Εμπορεύματα, Ακίνητα).

Δεν αποκλείεται, στην επέτειο 13 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα διάφορα “ατυχήματα”, να αποτελούν τελικά “ευτυχήματα” για τους αγοραστικούς κερδοσκόπους.

Αυτή την ίσως “προβοκατόρικη θέση” ενισχύει το γράφημα τιμών του Nasdaq, που “δίπλωσε” μέσα σε μερικούς μήνες, από το περίφημο “πανδημικό χαμηλό” του Μαρτίου 2020.

Θεωρούμε ότι μεγάλο κομμάτι της ανόδου οφείλεται στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτή η κατάσταση κάνει να ξεχνάμε κάπως το “security selection” και τη θεμελιώδη ανάλυση, καθώς τα προγράμματα “QE”, σε γενικές γραμμές, “σήκωσαν όλες τις βάρκες”.

Στα καθ' ημάς, τα Κρατικά ομόλογα έλαμψαν τους τελευταίους μήνες, ενώ το Χ.Α. δεν τα πήγε άσχημα, ειδικά σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οπότε “για όλους είχε ο μπαξές”, άσχετα του ότι αυτοί οι “όλοι” έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα επενδυτικά δρώμενα (τραγικός ο όγκος συναλλαγών για Χώρα πλήρες Μέλος της Ευρωζώνης και μάλιστα τύπου “live your myth”).

Ο ΓΔ δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες διαγραμματικές στηρίξεις τιμών μέχρι τις 830 μονάδες. Αυτό είναι το “κακό” Αγοράς που ανεβαίνει χωρίς σοβαρές ενδιάμεσες διορθώσεις - σκαλοπάτια: όταν αρχίζει η πτώση, ψάχνουμε για στηρίξεις με το μικροσκόπιο.

“Το ‘long’ θα επανατοποθετηθεί σε κλεισίματα άνω των 875 - 885 μονάδων”, εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Σημαντικά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $43200 το Bitcoin, πάνω από τα $2990 το Ethereum.

Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,2% τον Αύγουστο, από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι μέσες εκτιμήσεις των Αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,5%. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 3,2% τον Αύγουστο, από ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι της εκτίμησης των Αναλυτών για πτώση 1%.

Ο επίσημος ΡΜΙ Κινεζικής Μεταποίησης για τον Σεπτέμβριο, έφτασε στις 49,6 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 50,1.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) επιβεβαίωσε ότι έχει εισάγει ακόμη $15,42 δισ. στην Αγορά, για να διατηρήσει τη ρευστότητα στο Τραπεζικό Σύστημα. Η κίνηση έγινε μέσω συμφωνιών επαναγοράς, με το ποσό να ανέρχεται στα 100 δισ. γουάν.

Κατά 5,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση της πρώτης εκτίμησης για άνοδο κατά 4,8%. Σε ετήσια βάση, έκανε άλμα 23,6%, είναι ωστόσο κατά 3,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προ πανδημίας σημείο (τέταρτο τρίμηνο του 2019).

Κατά 10% ενισχύθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Nationwide Index Price House. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, κατά 0,1%. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ετήσια άνοδο 10,7% και μηνιαία 0,6%.

Στο 7,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, από 7,6% τον Ιούλιο και από 8,6% τον Αύγουστο του 2020. Το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 6,8%, από 6,9% τον Ιούλιο και από 7,7% τον Αύγουστο του 2020.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 3 δεκαετιών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των Οικονομολόγων.

Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο (στο 2,7%), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.

Νέα άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στο τέλος Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 11.000, στις 362.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πώληση στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατείχε στην Telekom Romania Communications S.A. (“TKR”). Το τελικό τίμημα ανήλθε στα €295,6 εκατ. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα διανείμει στους Μετόχους του περίπου €174 εκατ. με την μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η διανομή του μερίσματος, υπό την αίρεση εταιρικών εγκρίσεων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2021. OΤΕ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση με τις σχετικές λεπτομέρειες.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 8,5, από 6,6 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" και τονίζει ότι η Εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για την εποχή μετά πανδημίας.

Η Euroxx εκτιμά ότι η ΑΡΑΙΓ θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη τη διετία 2022 - 2023. Ειδικότερα, εκτιμά ότι στο διάστημα αυτό η Εταιρεία θα εμφανίσει λειτουργικά αποτελέσματα στο 86% του 2019, με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και αναμένει ότι θα αρχίσει να διανέμει ξανά μέρισμα από το 2023 και μετά.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 873,17 (+0,79%) και 861,58 μονάδων (-0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 864,49 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 865,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.293 συμβόλαια).

Στα 5.299 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.316 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 905, 801 για τον Οκτώβριο και 104 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.087,75), κινήθηκε μεταξύ 2.076 και 2.107 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 543,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ, 9.455 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (294), Alpha Bank (2.338), Εθνική (2.912), Πειραιώς (349), ΔΕΗ (747), ΓΕΚ (253), MIG (870), Ελλάκτωρα (107), Μυτιληναίο (277), ΑΔΜΗΕ (305), Τέρνα Ενεργειακή (210), Ιντρακόμ (1.227), ΟΠΑΠ (209), Viohalco (205), Cenergy (275), Jumbo (116), Lamda Development (416)..

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.856, Alpha Bank 42.707, Πειραιώς 22.596, Εθνική 31.850, ΔΕΗ 15.214, Cenergy 11.988, MIG 22.287.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.372.473 τεμ., (από 77.523.517 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.135.021 τεμ. (2.091.021), Eurobank 53.791.896 τεμ. (53.791.896), ΟΠΑΠ 1.348.769 τεμ. (1.348.769), Εθνική 6.676.075 τεμ. (6.676.075), Πειραιώς 4.173.903 τεμ. (4.173.903), ΟΤΕ 1.338.870 τεμ. (1.338.898).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v