Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεμφάνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Υπερκαλύφθηκαν οι χθεσινές απώλειες με τους αγοραστές να διευρύνουν σταδιακά την παρουσία τους. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Πειραιώς Jumbo και Alpha Bank στους κερδισμένους της ημέρας. Συναλλαγές 62,3 εκατ. ευρώ.

Επανεμφάνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά τις οποίες αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως, ακολουθώντας την νευρικότητα που επικρατεί και χαρακτηρίζει τις Διεθνείς Αγορές.

Έτσι και σήμερα, το Χ.Α. ακολούθησε την προσπάθεια αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, το κλείσιμο σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, αλλά και την αισθητή υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, εικόνα αναμενόμενη καθώς χθες, τουλάχιστον επίσημα, οι Ξένοι έκλεισαν τα βιβλία τους για το 2021.

“Ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα έχει αυξηθεί”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε Επιτροπή της Γερουσίας, παραδεχόμενος ότι “έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη ‘παροδικός”. Ο ίδιος επισήμανε ότι “η Fed δεν αναμένει, προς το παρόν, να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και την έκταση του ‘tapering’ και μπορεί να το δει να ολοκληρώνεται λίγους μήνες νωρίτερα”.

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να έφεραν “αναταράξεις”, χθες το βράδυ, στην Wall Street, όμως οι “κραδασμοί” δεν επεκτάθηκαν σήμερα σε Ασία και Ευρώπη και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ, σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer. αναπτέρωσαν το ηθικό των αγοραστών (κάτι που φαίνεται και στο σημερινό ξεκίνημα του NYSE), όμως “αύριο θα είναι μία άλλη μέρα”.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η κίνηση – ασανσέρ και στην Αγορά ομολόγων, ακόμα μία ένδειξη του εκνευρισμού που επικρατεί μεταξύ της Επενδυτικής Κοινότητας, η οποία έχει φτάσει να αλλάζει στρατηγική από μέρα σε μέρα.

Σήμερα το “μενού” εμπεριέχει αύξηση των αποδόσεων για τα ομόλογα όλων των Ευρωπαίων Εκδοτών, με το Ιταλικό 10ετες να ξεχωρίζει, καθώς η απόδοσή του ενισχύεται κατά 7 μονάδες βάσης (κόντρα κίνηση από τον Ελληνικό 10ετη τίτλο, η απόδοση του οποίου υποχωρεί στο 1,204%).

Μένοντας στον χώρο των Κρατικών τίτλων, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,43% έναντι του -0,41% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Αδυναμία προβλέψεων από τους Εγχώριους Αναλυτές, οι οποίοι περιορίζονται σε εκτιμήσεις τύπου, “το Χ.Α. θα συνεχίσει να ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές Αγορές. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Εταιρείες που δημοσίευσαν ενημέρωση για την πορεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία, “η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μπήκε για τα καλά στη χρηματιστηριακή καθημερινότητα βάζοντας, εκ νέου, τα πάντα σε αναθεώρηση, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και το στρες. Προς το παρόν το εορταστικό ράλι θα χρειαστεί να περιμένει, μέχρι να υπάρξουν έγκυρες επιστημονικές ανακοινώσεις, για το αν η νέα μετάλλαξη είναι μεταδοτικότερη, ή και φονικότερη από την προηγούμενη. Επίσης, θα χρειαστεί να δούμε τι αποτελεσματικότητα έχει το υφιστάμενο ‘οπλοστάσιο’ εμβολίων και αν θα πρέπει να εφεύρουμε μια νέα υπερ-δόση που να καλύπτει πιο αποτελεσματικά την ‘Omicron’. Αν όλα πάνε καλά μπορεί να προλάβουμε ένα ράλι της τελευταίας στιγμής, μιας και οι αποτιμήσεις στο τέλος της χρονιάς μετράνε πολύ στη διαχείριση, αφού καθορίζουν το μπόνους της απόδοσης. Αν δεν πάνε καλά τότε ξέρουμε τι θα πρέπει να περιμένουμε”.

Οι κλάδοι που είχαν τον πρώτο λόγο στην αρχική φάση της πανδημίας θα διατηρήσουν τα περισσότερα κεκτημένα, έχοντας αυτή τη φορά ενισχυμένη τη δυναμικότητά τους: Πλαστικά, Αντισηπτικά, Τρόφιμα, Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική αποδείχθηκαν οι “die hard” κλάδοι της Αγοράς το 2021 και κυρίως το 2020, επομένως δύσκολα εδώ μπορεί να πάει κάτι πολύ στραβά.

Οι “αδύναμοι κρίκοι” είναι ο Τουρισμός, οι Μεταφορές και τα Διυλιστήρια, κλάδοι για τους οποίους όμως αρκούσε μόλις ένα τρίμηνο για να δείξουν ισχυρές επιδόσεις. Κάπου στη μέση βρίσκονται Τράπεζες, Ενέργεια και Κατασκευές, ενώ στο Λιανεμπόριο υπήρξαν αντίρροπες δυνάμεις, αφού η γρήγορη ανάπτυξη διαδικτυακών καταστημάτων και εφαρμογών μείωσε, έως εξάλειψε, την αρχική αδυναμία.

Τα καλά εννεάμηνα του 2021 έφτιαξαν αρκετό “λίπος” στους ισολογισμούς, με ευρεία διάδοση των ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται να φανεί και στην ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Η πιο κρίσιμη ίσως ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια. Την επόμενη ημέρα έχει συνεδρίαση η ΕΚΤ επίσης με βασικό θέμα τα επιτόκια. Επί του παρόντος μάλλον οι όποιες σκέψεις αύξησης φαίνεται να μετατίθενται για το 2022 και υπό την αίρεση να έχει υπάρξει κάποια πειστική απάντηση στη μετάλλαξη. Επίσης, τα βλέμματα θα παραμείνουν στραμμένα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και την πιθανή χαλάρωση λόγω των νέων ειδικών συνθηκών.

“Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε στο Χ.Α., με το 2021 να ‘πατάει’ ακόμα σε χρηματιστηριακά κέρδη. Η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μοιάζει περισσότερο με ευκαιρία. Στη συνταγή των επενδυτικών επιλογών, βάλτε και λίγη υπομονή. Νομίζω θα τη χρειαστούμε”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ξεκινώντας και σήμερα την επιμέρους αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (+1,72%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο αυτή της Εθνικής (+2,20%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,93%) και Eurobank (+1,25%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 565,05 μονάδες (+1,96%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 563,81 (+1,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 563,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,7%.

Για τον ΔΤΡ οι επόμενες στηρίξεις στις 546 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 535 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 493 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 573 – 578, 603 - 606 (gap), 621 (ημερήσιο “stop short”) και 655 μονάδες.

Με σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (-0,20%), ΑΡΑΙΓ (-2,25%), ΕΥΔΑΠ (-2,02%), ΕΧΑΕ (-2,39%), ΟΠΑΠ (-0,16%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,19%).

Δεν δημιούργησαν “κύματα ενθουσιασμού” τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ (+0,48%), με αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρήσει μέχρι τα 9,25 ευρώ (-1,70%) και να γυρίσει σε μικρά κέρδη, κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “μεταβατικό χαρακτήρα έχει για τη ΔΕΗ το 2021, που αναμένεται να κλείσει με επαναλαμβανόμενο EBITDA κοντά στα επίπεδα του 2020, παρά την αύξηση του κόστους Ενέργειας κατά 167% στο γ’ τρίμηνο. Η Διοίκηση της ΔΕH δηλώνει αισιόδοξη για τα οικονομικά μεγέθη του 2022, έτους όπου θα αρχίσει να ‘ξεδιπλώνεται’, επί της ουσίας, το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο της Επιχείρησης για την επόμενη 5ετία”.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια διόρθωση για την μετοχή, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 9,20 – 8,80 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πλησιέστερη αντίσταση στα 9,60 – 9,67 και οι αμέσως επόμενες στα 10,14 – 10,24 και 10,61 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Συνεχίζει δίνει ζημιές στον Όμιλο του Ελλάκτωρα η Κατασκευαστική δραστηριότητα, με τη Διοίκηση να δίνει εκτίμηση ότι περιμένει “break even” προς το τέλος του 2022.

Εν τω μεταξύ, με επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία της προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απάντησε σήμερα η Reggeborgh, στη φημολογία σχετικά με τη λήψη απόφασης περί ελέγχου της για υποτιθέμενη συντονισμένη δράση της με την Atlas, στην Ελλάκτωρ, σύμφωνα με πηγές της Εταιρείας. Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση εκπροσώπων της Reggerborgh “έως αυτή τη στιγμή δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση, όσον αφορά σχετική απόφαση της Ε.Κ., ούτε πρόσκληση παρουσίασης των νομικών της επιχειρημάτων”.

“Κάθε ζήτημα το εξετάζουμε σε βάθος. Συνεχίζουμε το έργο μας κανονικά, χωρίς να επηρεαζόμαστε από εξώδικα, ή ενδεχόμενες άλλες αντιδράσει”, τονίζουν κύκλοι της Επ. Κεφαλαιαγοράς, μετά το εξώδικο της Reggeborgh.

Σήμερα ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+3,45%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1,386 – 1,404 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Να σημειωθεί ότι ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 1,242 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Viohalco (+1,99%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,51 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 4,68 (ημερήσιο “stop short”) – 4,70 ευρώ. Αντίθετα επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 4,51, μπορεί να πιέσει προς τα 4,35 – 4,33 και 4,15 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (+1,50%). Οι αντιστάσεις στα 28,58, 29,00 – 29,60 (διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 30,45 και 30,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι στηρίξεις στα 27,63 και 25,27 ευρώ.

Τα τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΧΑ (+2,41%) είχαν σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,025 (ημερήσιο “stop short”) και υψηλότερα των 2,10 ευρώ. Σε αυτή και μόνο την περίπτωση, θα ανοίξει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 2,67 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 1,76 – 1,73 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές των Πλ. Θράκης ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,109858877 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,104365933 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+6,77%) και ΦΒΜΕΖΖ (+18,83%, έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, ενώ σήμερα διακινήθηκε ο μεγαλύτερο όγκος των τελευταίων 2,5 μηνών). Αντανακλαστική κίνηση και από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+7,83%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΡΔ (+17,11%), ΙΝΤΕΤ (+3,61%), ΑΚΡΙΤ (+0,77%), ΚΡΕΚΑ (+13,14%), ΕΛΓΕΚ (+0,83%), ΚΡΙ (+6,02%) και ΞΥΛΠ (+5,04%).

Αύξησαν συναλλαγές οι ΣΙΔΜΑ (+8,15% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), Q&R (+4,19%), Fieratex (+6,54% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), Ιντεάλ (+5,43%), Μοτοδυναμική (+5,65%), Παϊρης (+7,14%) και Μινέρβα (+3,77%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+6,09%), Space (+1,78%), Fourli (+3,12%, ενώ συνεχίζονται οι προσυμφωνημένες συναλλαγές) και Byte (+3,02%, με περισσότερους εν δυνάμει πωλητές, αλλά η προσφορά απορροφάται).

Μετά από εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+6,96%).

Σε υψηλά 145 μηνών η Medicon (+5,41%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 5,82 ευρώ για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η Performance (+1,99%) και υψηλότερα των 2,45 ευρώ η Αλουμύλ (+1,31%).

Επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά οι Intralot (+3,80%) και Unibios (+4,62%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τους Ευρωσυμβούλους (-2,59%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+3,50%), Πετρόπουλο (+1,10%), Frigoglass (+6,32%), Lavipharm (+2,54%), Άβακα (+2,97%) και Κεπενού (+8,67%).

Παρουσία πωλητή σε ΜΑΣΟΠ (-9,68%), ΜΑΘΙΟ (-6,78%), ΜΠΤΚ (-6,67%), ΕΛΒΕ (-8,63%), ΝΑΥΠ (-3,45%), ΚΤΗΛΑ (-0,53%), ΙΛΥΔΑ (-3,96%), ΚΟΡΔΕ (-2,35%) και ΔΟΜΙΚ (-0,18%).

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 880, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2050 και 2000 – 1994 μονάδες.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

“Η μεταβλητότητα της Αγοράς και η διάθεση για αποφυγή ρίσκου θα διατηρηθούν, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση αναφορικά με τη μετάλλαξη ‘Omicron”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη και το επιλεκτικό ενδιαφέρον να σταθεροποιήσει την Αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Σημαντική εξέλιξη προέκυψε από την κατάθεση Πάουελ, όπου ανέφερε ότι η FED θα πρέπει να συζητήσει πιθανή επιτάχυνση του ‘tapering’. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για αυξημένες διακυμάνσεις, οι οποίες ήδη παρατηρούνται και στο εξωτερικό, αλλά απαιτούνται και αυξημένα αντανακλαστικά. Ενδεχομένως να προκύψουν βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε μία τέτοια συγκυρία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα. Αναμενόμενη ήταν η πίεση στα λειτουργικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στο γ΄ τρίμηνο, λόγω αυξημένων δαπανών Φυσικού Αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 142,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 36%”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Νέο ‘πονοκέφαλο’ για τις Αγορές, αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed, Jerome Powel, σχετικά με τον πληθωρισμό. Η επίμονα ανοδική τάση στις τιμές, τον οδήγησαν να αποσύρει από την φρασεολογία του το επίθετο ‘παροδικός’, αφήνοντας επίσης αιχμές για επίσπευση του ‘tapering’. Η εξέλιξη αυτή έβαλε ‘φρένο’ στις Αμερικανικές Αγορές, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την νέα μετάλλαξη και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Τα πρώτα στοιχεία που αναλύουν οι επιστήμονες δείχνουν ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι αρκετά μεταδοτική και μετά από τις δηλώσεις του CEO της Moderna, περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το Ισραήλ σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer. αναπτερώνουν σήμερα το ηθικό των αγοραστών, αν και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου στις 860 μονάδες, αφού εισήλθε προσωρινά σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Η κύρια τάση είναι πλέον πτωτική, με την περιοχή των 880 - 885 μονάδων να αποτελεί την κρισιμότερη αντίσταση, αυτής της αντίδρασης. Υπέρβαση αυτής της ζώνης, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην ζώνη των 895 - 900 μονάδων, ενώ στον αντίποδα απώλεια των 860 μονάδων θα φέρει τον Δείκτη στο κάτω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης, δηλαδή τις 830 - 825 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, βραχυπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζουμε στις 570 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική είναι η πρώην στήριξη των 580 μονάδων, όπου σε αυτή την περιοχή έχει δημιουργηθεί και ένα πτωτικό “χάσμα”. Πρώτη στήριξη του κλαδικού δείκτη εμφανίζεται στις 540 μονάδες, ενώ σε περίπτωση συνέχισης του πτωτικού κυματισμού, οι 500 μονάδες αποτελούν και το ισχυρότερο “ανάχωμα” για τον Τραπεζικό κλάδο.

Αν και η μεταβλητότητα δεν μας άφησε ποτέ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, αναλόγως με τις ειδήσεις που θα αφορούν την νέα μετάλλαξη. Οι επιστήμονες θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως τα ποσοστά προστασίας των εμβολίων, την μεταδοτικότητα, αλλά και την θνητότητα της μετάλλαξης.

“Παρότι η Αγορά είναι πιο προετοιμασμένη, σε σχέση με πέρυσι και οι κίνδυνοι είναι πλέον γνωστοί, η επαναφορά της αβεβαιότητας και η εναλλαγή της ψυχολογίας, απόρροια των συνεχών ειδήσεων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρηματιστηριακό ‘roller coaster”, όπως εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Με κέρδη, αλλά χωρίς τη δυναμική να επιστρέψει υψηλότερα των $1800 ο Χρυσός, πιέζεται το Ασήμι, τις $59000 επαναπροσεγγίζει το Bitcoin, πάνω από τα $4750 το Ethereum.

Βουτιά 2,9% έκανε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε πραγματικούς όρους και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 0,4% ετησίως. Σε μηνιαία βάση, προσαρμοσμένες σε ημερολογιακές και εποχικές μεταβολές, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους και αυξήθηκαν κατά 0,2% σε ονομαστικούς. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι αιτία για την πτώση του τζίρου, ήταν τα προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα Μεταποίησης αυξήθηκε από τις 58,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, στις 58,4 τον Νοέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,6. Αν και τα στοιχεία δείχνουν θετική κατεύθυνση, είναι η δεύτερη πιο χαμηλή ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 534.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου ADP. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 506.000.

Η μεταποιητική δραστηριότητα ανέβασε ρυθμούς τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 61,1 μονάδες, από 60,8 τον Οκτώβριο. Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 61 μονάδες.

Κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει στο 5,6%. Για το 2022 αναμένει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα τρέξει με 4,5%, ενώ για το 2023 με 3,2%.

“Η μετάλλαξη ‘Omicron’ απειλεί να εντείνει τις ανισορροποίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της Παγκόσμιας Οικονομίας στην κανονικότητα”, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, “το ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,7% το 2021 και λίγο κάτω από 5% το 2022, πριν μετριαστεί η ανάπτυξη το 2023”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στο outlook 2021. Για τον πληθωρισμό η πρόβλεψη είναι στο 0,4% το 2021 και 3,1% για το 2022.

Σε “θετικό”, από “σταθερό”, αναβαθμίζει το outlook της Μυτιληναίος ο Οίκος αξιολόγησης S&P. Η αξιολόγηση είναι “BB-“. Η αλλαγή του outlook δημιουργεί προσδοκίες για αναβάθμιση εντός του επόμενου 12μηνου, καθώς η Εταιρεία κινείται προς μεγαλύτερα μεγέθη EBITDA και χαμηλότερη μόχλευση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, ο Οίκος περιμένει η Εισηγμένη να καταγράψει EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 878,36 μονάδες (+1,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 876,92 (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 877,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,10%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 62,8 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΛΑΜΔΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΦΡΛΚ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και Jumbo και στο χαμηλό Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και TITC.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να σημειώνει υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.651 συμβόλαια).

Στα 3.344 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.255 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 9 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 451, 414 για τον Δεκέμβριο και 37 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.103,5), κινήθηκε μεταξύ 2.074 και 2.103,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 558,75), κινήθηκε μεταξύ 558,25 και 558,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.033), Alpha Bank (5.117), Εθνική (3.980), ΔΕΗ (491), Πειραιώς (783), Ιντρακόμ (392), Fourli (312), Μυτιληναίο (262), ΟΠΑΠ (274), ΟΤΕ (106), Ελλάκτωρα (1.373), ΓΕΚ (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 25.710, Alpha Bank 98.585, Πειραιώς 31.452, Εθνική 36.355, ΔΕΗ 16.385, Cenergy 11.509, MIG 26.051.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,69%

2021-11-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,54%

 

2021-11-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.669.763 τεμ., (από 57.069.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.089.947 τεμ. (3.089.947), Eurobank 52.013.777 τεμ. (52.013.777), ΟΠΑΠ 1.333.621 τεμ. (1.333.621), Εθνική 7.387.751 τεμ. (7.387.751), Πειραιώς 8.019.247 τεμ. (6.473.856), ΟΤΕ 2.721.476 τεμ. (2.664.972), ΑΔΜΗΕ 2.000.623 τεμ. (2.000.623).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v