Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις και... στρεβλώσεις στο Χρηματιστήριο

Η πορεία επιμέρους εισηγμένων και η εικόνα σε επίπεδο δεικτών. Πονοκέφαλος για τους επενδυτές το διεθνές κλίμα, η πανδημία και η έκρηξη των τιμών ενέργειας. «Ανάσα» δίνει η εικόνα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Πιέσεις και... στρεβλώσεις στο Χρηματιστήριο

Με «βουτιά» αποχαιρέτησε τον Νοέμβριο η Νέα Υόρκη, με νέα δεδομένα ξεκινά ο Δεκέμβριος. Εν προκειμένω, με τις καίριες τοποθετήσεις του επικεφαλής της Fed για επίσπευση της υλοποίησης προγράμματος μειωμένων αγορών ομολόγων και για τον παροδικό (ή όχι) χαρακτήρα του πληθωρισμού.

Στις 4.567 μονάδες ο S&P500, με «βουτιά» 1,90% χθες βράδυ, με συνέπεια το μείον 1,01% για τον Νοέμβριο και τη μικρή μείωση της θετικής απόδοσης του συν 21,59% για το 2021.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε υγειονομικό - επιτοκιακό/ομόλογα και ενεργειακό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ευρωπαϊκές αγορές, που υστερούν της Wall Street αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που υπολείπεται όλων. Στα 154,264 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με 52,827 εκατ. τμχ. λόγω εισροών-εκροών για την αναδιάρθρωση της σύνθεσης των δεικτών FTSE25.

Από τις 867,71 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με μάζεμα από το χαμηλό ημέρας των 857,87 μονάδων, «γράφοντας» απώλειες 4,14% τον Νοέμβριο. Διόρθωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην -κατά τ' άλλα στρεβλή- αποτύπωση βαρύτητας ειδικά των μετοχών συστημικών τραπεζών και λιγότερο σε πραγματικά μεγέθη. Τουλάχιστον όπως αυτά αποδίδονται με τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου/9μήνου, στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Συνεχίζοντας στη λογική της παρακολούθησης συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών τόσο από τα blue chips όσο και από τα mid & small caps, η εστίασή μας παραμένει επικεντρωμένη -κυρίως- στην επιλεκτικότητα κάθε μίας εταιρείας ξεχωριστά και ελάχιστα με το αν ο ΓΔ είναι στις 900 ή τις 850 ή... αύριο στις 800 ή 950 μονάδες.

Χιλιοειπωμένο πως για πλειάδα εισηγμένων/μετοχών ο ΓΔ αντιστοιχεί σε τιμές Χ πολλαπλάσιες, που ωστόσο δεν «εμφανίζεται» επακριβώς λόγω του ότι ο ΔΤΡ είναι -ακόμη και τώρα- 90% χαμηλότερα των «κορυφών» Σεπτεμβρίου 2007.

Πολλές οι εισηγμένες από κλάδους, τομείς δραστηριότητας, καινοτόμες, εξαγωγικές κ.λπ. «αδικούνται» από την εικόνα του ταμπλό, με αποδόσεις -για το 2021- τριψήφιες ή ακόμη και τετραψήφιες από την περίοδο του πρώτου ολικού αποκλεισμού.

Με γνώμονα πρωτίστως τα μεγέθη και τις προοπτικές των εισηγμένων η συνέχειά μας γι' αυτό τον μήνα, τηρώντας αυστηρά stop losses, αναλαμβάνοντας (ή περιορίζοντας) μεγαλύτερο (ή μικρότερο) ρίσκο σε μία αγορά που εκ προοιμίου έδειχνε ότι για αυτή την περίοδο, θα χαρακτηριζόταν από αυξημένη μεταβλητότητα.

Συνεκτιμώντας ένα από τα ουσιώδη προβλήματα της εγχώριας παραγωγής, που είναι ο... πρωταθλητισμός της χώρας μας στο ενεργειακό. Αυξημένο κατά 250% το ενεργειακό κόστος φέτος σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, με την έγκριτη συνάδελφο να αναδεικνύει και την παράμετρο του γερμανικού «θαύματος».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v