Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εποχές… stock picking στο Χρηματιστήριο

Χωρίς δυναμική οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο. Πίεση στις τραπεζικές μετοχές πλην Εθνικής και ανοδική προσπάθεια για ΟΤΕ, Aegean, Lamda και Mytilineos. Στα 51,2 εκατ.ευρώ διαμορφώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές.

Εποχές… stock picking στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ανησυχίες αναφορικά με τη μετάλλαξη “Omicron” δείχνουν να μειώνονται, όμως από την άλλη οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας σκαρφαλώνουν σε νέα ρεκόρ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας τους λογαριασμούς σε Νοικοκυριά και Βιομηχανίες από τη Γερμανία, έως τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά την κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται στο 1,271%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,40%, από -0,31% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η σημερινή, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης, αλλάζοντας πρόσημα, κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μικρότερο των έξι μονάδων, χωρίς να προσθέσει ανησυχίες και αισιοδοξία, από όση απομείνει σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, επί καθημερινής βάσεως.

Οι ενεργοί traders προσπάθησαν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν ΑΔΜΗΕ και Lamda Development, ενώ σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο, έως 300 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με διάρκεια τα 7 έτη.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις – εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συντηρητικά σκεπτόμενους να εστιάζουν στον τζίρο απελπισίας που συνεχίζει να χαρακτηρίζει το Χ.Α. και τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι υπάρχουν οι λόγοι, προκειμένου η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να δείξει ότι έχει σημαντικά περιθώρια αναρρίχησης.

Μεταξύ των δεύτερων, συγκαταλέγεται και ο Ηλίας Ζαχαράκης, κατά την άποψη του οποίου “αν εξαιρέσουμε τον μόνιμο φόβο που μας διακατέχει, για το πως θα συμπεριφερθεί η ‘ρηχή’ Αγορά της Αθήνας, στην πιθανότητα βαθιάς διόρθωσης των Ξένων Χρηματιστηρίων, δεν μπορούμε να βρούμε άλλο λόγο που η Εγχώρια Αγορά μπορεί να αλλάξει την ανοδική μεσοπρόθεσμη ρότα της”.

Οι 900 μονάδες είναι και πάλι το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις 881 μονάδες να γίνεται σημαντική κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση του πρώτου σε κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει την όρεξη για τα υψηλά. Ο μήνας Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας για το καινούργιο έτος. Οι Έλληνες Θεσμικοί ψάχνουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ψηλά τις μεγάλες θέσεις τους, πολύ δε περισσότερο στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανταγωνίζονται στις αποδόσεις.

Στην τελευταία πτωτική κίνηση δεν είδαμε να βγαίνουν εύκολα πρόθυμοι πωλητές με όγκους, ενώ οι αγοραστές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την Αγορά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Η Αγορά πάντα βρίσκει την αφορμή για διόρθωση και αυτή την φορά ήταν η μετάλλαξη “Omicron” που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο.

Ο Τραπεζικός κλάδος είχε και πάλι την πιο γρήγορη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά συμπεριφορά. Από την άλλη ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να είναι ο πιο “θελκτικός” στο ταμπλώ, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν δώσει οι μετοχές του, με τη Βιομηχανία να ακολουθεί, μαζί με τον Κατασκευαστικό κλάδο.

Ακόμα δεν βλέπουμε μαζικά κεφάλαια από Ιδιώτες επενδυτές να εισρέουν στο Σύστημα, γεγονός που μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους, γιατί η διστακτικότητα αυτή διατηρεί αλώβητα τα περιθώρια ανόδου.

Σίγουρα οι οκτώ μήνες της Αγοράς στα επίπεδα 850 - 930 έχουν κουράσει, παρόλα αυτά η συσσώρευση αυτή είναι υγιής, θυμίζει άλλες εποχές συγκέντρωσης “χαρτιών” και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μεγάλη κίνηση.

Κάποιες καλές Εταιρείες προσπαθούν να συντηρήσουν, μέσω των πολύ καλών τους αποτελεσμάτων, τις μεγάλες τους αποτιμήσεις και αν γυρίσει κάποιος πίσω τα γραφήματα τους, θα καταλάβει το μέγεθος των αποδόσεων.

Επιπλέον, σταδιακά και με αργά βήματα, μικρές υγιείς Εταιρείες ενσωματώνουν στην χρηματιστηριακή τους αξία την αύξηση στα μεγέθη τους, καθώς οι προοπτικές και οι ευκαιρίες είναι με το μέρος τους και είναι εύκολο να μεγαλώσουν απότομα το επόμενο διάστημα.

Το ταμπλώ πάντα δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Το ζητούμενο είναι κάποιος να το μελετάει σωστά και να αποφασίσει σε σωστό χρόνο να επενδύσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που ακόμα είτε δεν έχουν πειστεί, είτε περιμένουν και πάλι την Αγορά να “διαλυθεί” για να τοποθετηθούν.

“Συνήθως αυτά τα κεφάλαια δεν μπαίνουν στις διορθώσεις και ειδικά στις ‘bull markets’, όμως κάποια στιγμή συνειδητοποιούν το λάθος τους και σπεύδουν να αγοράσουν όταν η Αγορά ‘έχει πάρει φόρα’, προσφέροντας την περαιτέρω ώθηση για να καταγραφούν υψηλότερα νούμερα”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας, ως συνήθως την επιμέρους αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-0,14% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) Εθνικής (+1,79% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Eurobank (-0,88%) και Πειραιώς (-0,75% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 583,34 μονάδες (+1%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 580,01 (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 577,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ΔΤΡ, πρώτο ζητούμενο είναι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 575 – 579 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και δεύτερο και σπουδαιότερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 603 – 606 (gap) και 621 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών η ζώνη 560 – 535, όπου σπεύδουν οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην Davidson Kempner, έναντι τιμήματος περίπου 200 εκατ. ευρώ, οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο, με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς καθώς, μετά την αξιολόγηση των βελτιωμένων προσφορών, κρίθηκε ότι η προσφορά της, με κριτήριο τις αιρέσεις, είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της Fortress”.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners LLP αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Eurobank από 0,69%, στο 0,70%.

Με σχετικό πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-0,31%), ΕΕΕ (-0,72%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,30%), ΕΛΠΕ (-0,50%), ΕΥΔΑΠ (-1,56%), ΜΠΕΛΑ (-1,55%), ΟΠΑΠ (-0,72%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,34%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,56%), έστω και αν αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας των 7,40 ευρώ (-3,52%).

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της Επιχείρησης αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γ.σ. στις 24/12/2021, για την υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, στην οποία καθορίζονται οι όροι ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ έως τις 31/12/2040 και για την υπογραφή της σύμβασης Υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για τρία έτη.

Τεχνικά και όσον αφορά τον τίτλο, ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η ζώνη στήριξης 6,95 – 6,74 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,70 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,33 ευρώ.

Συνεχίζει να κοντοστέκεται χαμηλότερα των 10,00 ευρώ, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,20%), καθώς συμπλήρωσε δώδεκα συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο. Η πρώτη αντίσταση στα 9,90 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στα 10,06 (gap) και 10,62 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πλησιέστερη στήριξη στην ζώνη 9,63 – 9,50 την οποία υπερασπίζεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και η αμέσως επόμενη στα 9,00 – 8,90 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Motor Oil (+0,22%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα σε “πράσινο φόντο”, αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 13,98 ευρώ (+1,60%). Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 13,66 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 14,02 και 14,29 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση και κλεισίματος χαμηλότερα των 13,66, οι επόμενες στηρίξεις στα 13,20 και 12,20 ευρώ (gap).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι 1.136.363 νέες (ΚO) μετοχές της Performance (0%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 13.317.683.

Από εκεί και πέρα, αύξησαν συναλλαγές Τρ. Αττικής (+14,96%, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – ανακοινώσεις) και Ικτίνος (-1,94%).

Δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι ΝΑΥΠ (+1,77%), ΚΑΜΠ (+2,90%), ΠΡΔ (+3,33%), ΣΙΔΜΑ (+4,14%), ΚΟΥΑΛ (+1,25%), ΚΜΟΛ (+3,95%), ΔΟΜΙΚ (+0,85%), ΜΙΝ (+0,82%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,79%), ΝΑΚΑΣ (+0,81%), ΕΛΒΕ (+1,64%), ΜΟΥΖΚ (+6,25%) και ΛΑΝΑΚ (+1,94%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Fourlis (+1,68%), Δρομέας (+1,10%, αλλά με κατεβασμένους όγκους συναλλαγών) και Πετρόπουλος (+3,41% και φήμες για πιθανές, αλλά δύσκολες, μετοχικές ανακατατάξεις).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+5,13%), Άβακα (+0,59%) και Τζιρακιάν (+2,23%).

Νέα υψηλά 22 ετών για την Autohellas (+2,60%).

Ξαφνική απόσυρση αγοραστών στην ΑΝΕΚ (-10,75%).

Παρουσία πωλητή σε ΑΚΡΙΤ (-3,82%), ΛΕΒΚ (-7,14%), ΚΕΠΕΝ (-3,03%), ΙΛΥΔΑ (-2,63%), ΑΣΚΟ (-1,41%) και ΕΛΤΟΝ (-1,10%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-1,23%), Epsilon Net (-1,92%), Entersoft (-0,72%), Byte (-1,96%) και Κέκροπα (-2,37%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (-0,53%).

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Moda Bagno (+2,26%) δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων στην Space (+5,38%) και επτά ανοδικές στις τελευταίες οκτώ, με ευδιάκριτη την παρουσία “ενδιαφερόμενων δυνάμεων”.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο ΓΔ θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και υψηλότερα των 900 μονάδων. Σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών με κλείσιμο χαμηλότερα των 883 – 880 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 868 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 868 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA της Lamda Developemnt διαμορφώθηκε στα €12,7 εκατ. (+19% σε ετήσια βάση), οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €15 εκατ.. (+11% σε ετήσια βάση), τα κέρδη από αποτίμηση Ακινήτων και του Ελληνικού στα €7,8 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €8 εκατ., σε σχέση με το 2ο τρίμηνο στα €383,9 εκατ. Αδύναμα τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου του ΑΔΜΗΕ, λόγω της διψήφιας πτώσης της κερδοφορίας. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €8,9 εκατ. (-13%), τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €8,9 εκατ. (-14%) και το καθαρό ταμείο υποχώρησε κατά €23,5 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω της διανομής μερίσματος και διαμορφώθηκε στα €4,7 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες κάλυψαν την πτώση που έφερε η μετάλλαξη ‘Omicron’, ενώ και ο ΓΔΧΑ επανήλθε της βίαιης υποχώρησης της 26ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, είναι συνετό να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι την έκδοση ώριμων αναφορών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εν λόγω μετάλλαξη. Βελτιωμένα τα EBITDA της Lamda το γ΄ τρίμηνο ακόμα και προ αποτιμήσεων & εξόδων Ελληνικού. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 12,7 εκατ. ευρώ (+19%). Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ήταν μειωμένα κατά 13,3%, στα 8,9 εκατ. ευρώ, καθώς η τελική γραμμή του ΑΔΜΗΕ κινήθηκε χαμηλότερα στα 17,7 εκατ. (-11,8%), επιβαρυμένη με έκτακτα έξοδα 2 εκατ. ευρώ. Στοίχημα αποτελεί η ανοδική συνέχεια των μετοχών στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι την λήξη των Παραγώγων, καθώς μεσολαβεί και η συνεδρίαση της FED την επόμενη Τετάρτη”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Παρά τις πρόσφατες μελέτες, σχετικά με την χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την μετάλλαξη ‘Omicron’, οι Διεθνείς Αγορές αντέδρασαν με μια υπέρμετρη αισιοδοξία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως αν και πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από την ‘Δέλτα’, ποντάροντας ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα από τις Κυβερνήσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα νέα οικονομική επιβράδυνση”, όπως αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Από πλευράς νομισματικής πολιτικής, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Jerome Powell έθιξε το ζήτημα του πληθωρισμού με εντονότερο ύφος, αφήνοντας αιχμές για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής στην ερχόμενη συνεδρίαση. Η Fed αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό του “tapering”, μειώνοντας τις αγορές κατά $30 δισ. μηνιαίως, με την αύξηση των επιτοκίων να έρχεται πιο κοντά από τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης ακύρωσε προσωρινά το σήμα πώλησης, ξεπερνώντας την αντίσταση των 880 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα οι 880 μονάδες αποτελούν και την πρώτη στήριξη της Αγοράς, μέχρι τον “διπλό πάτο” στις 860 μονάδες.

Υπέρβαση των 900 μονάδων, θα επαναφέρει το αγοραστικό σήμα στην Αγορά, με τις 910 να έχουν ιδιαίτερη σημασία (παλαιότερη στήριξη και πτωτικό gap) μέχρι το “ταβάνι” της πολύμηνης συσσώρευσης στις 930 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου με την υπέρβαση των 570 μονάδων κατάφερε και αυτός να ακυρώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης. Το σημερινό “κλείσιμο” του πτωτικού gap χρήζει προσοχής, ενώ μόνο με την υπέρβαση των 585 μονάδων θα επανέλθει και πάλι ο κλαδικός δείκτης σε ανοδική τροχιά. Στις 570 μονάδες εντοπίζεται η πρώτη στήριξη του ΔΤΡ, ενώ χαμηλότερα στις 560 μονάδες παρέχεται στήριξη από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

“Αν και ένα μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας έχει εξαλειφθεί, η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει στις Αγορές και την ερχόμενη εβδομάδα. Τα νέα στοιχεία για την νέα μετάλλαξη θα μας δώσουν ακόμη πιο ξεκάθαρες πληροφορίες και φυσικά η νομισματική πολιτική της Fed, η οποία αναμένεται να μεταβάλει τα έως τώρα δεδομένα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, οι δείκτες στην Wall Street.

Ακόμα ψηλότερα το Πετρέλαιο, κέρδη και για το Ευρώ.

Συνεχίζει να δείχνει αδυναμία ανοδικής αντίδρασης ο Χρυσός, πιέσεις για το Ασήμι.

Πάνω από τα $50500 το Bitcoin, με τα $4400 “φλερτάρει” το Ethereum.

Η Οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 3,6%, σε ετήσια βάση, στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για συρρίκνωση 3%. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, για πτώση 3,1%.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 431.000, στα 11 εκατ., την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση της ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού, θα συνεχίσουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις Ελληνικές Τράπεζες. O λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ως το τέλος του 2022, από 21% τον Ιούνιο του 2021. Η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη το 2022, αν και κάποια ρίσκα παραμένουν από τους πιο ευάλωτους δανειστές, που συνεχίζουν να επωφελούνται από τις περιόδους χάριτος, ή τα μέτρα Κρατικής στήριξης (το 6% των ακαθάριστων δανείων υπάγονταν στο πρόγραμμα Γέφυρα στο τέλος Ιουνίου του 2021)”, τονίζει σε έκθεσή της η Fitch.

Στην τελευταία ανάλυση της Bank of America για τον Δεκέμβριο, η θέση της Εγχώριας Αγοράς μετοχών εμφανίζεται βελτιωμένη κατά μία θέση, σε σχέση με την τελευταία αναφορά και τοποθετείται στην 8η θέση, μεταξύ των 12 Αναδυόμενων Αγορών.

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας με ισχυρή αύξηση των κερδών, ευνοϊκές αποτιμήσεις και υψηλά μερίσματα. Η Τουρκία υποχώρησε στη δεύτερη θέση, λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής και της ασθενέστερης αύξησης των κερδών. Η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική ισοβαθμούν στη συνολική κατάταξη. Η Ν. Αφρική επωφελείται από τις ευνοϊκές αποτιμήσεις, την τοποθέτηση και τα μερίσματα, ενώ η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει συγκριτικά υψηλά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 890,81 (-0,12%) και 896,53 μονάδων (+0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 894,78 (+0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 892,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Ο τζίρος στα 50,1 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΜΟΗ και TITC και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Πειραιώς Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να σημειώνει μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.684 συμβόλαια).

Στα 3.307 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.349 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 11 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 12 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 326, 252 για τον Δεκέμβριο και 74 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.141), κινήθηκε μεταξύ 2.140 και 2.165,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 578,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.235), Alpha Bank (8.577), Εθνική (3.133), ΔΕΗ (1.104), Πειραιώς (19.268), Ιντρακόμ (144), Cenergy (2.099), Τρ. Αττικής (1.350), Fourli (310), ΓΕΚ (167), MIG (1.045), Lamda Development (1.380), Μυτιληναίο (580), ΟΠΑΠ (358), ΟΤΕ (393), Motor Oil (168), Viohalco (653), ΟΛΠ (206), Τέρνα Ενεργειακή (133).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 27.788, Alpha Bank 95.844, Πειραιώς 31.916, Εθνική 29.856, ΔΕΗ 15.495, Cenergy 11.510, MIG 27.031.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,70%

2021-12-06

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,54%

 

2021-11-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.019.763 τεμ., (από 59.019.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.688.724 τεμ. (2.688.724), Eurobank 50.294.127 τεμ. (49.712.777), ΟΠΑΠ 1.338.221 τεμ. (1.338.221), Εθνική 7.387.068 τεμ. (7.387.068), Πειραιώς 8.925.195 τεμ. (8.925.195), ΟΤΕ 2.935.743 τεμ. (2.936.206), ΑΔΜΗΕ 2.000.623 τεμ. (2.000.623).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v