Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οι ειδήσεις από το ουκρανικό μέτωπο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Οριακές οι διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες καθώς συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας. Ποιες είναι οι τεχνικές ζώνες άμυνας.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά, ανακάμπτουν τα futures στη Νέα Υόρκη. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Σειρά λοιπόν στους αγοραστές, μία μέρα μετά την υπερίσχυση των πωλητών, ενώ είχαν προηγηθεί οι αγοραστές κ.ο.κ., συντηρώντας έτσι το κλίμα μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και όχι μόνο.

Καθημερινή πλέον η εναλλαγή τάσης, απόρροια των εξελίξεων με επίκεντρο την Ουκρανία, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα από Πέμπτη 10/2 μέχρι και χθες Πέμπτη 17/2 να είναι η ευρύτερη απ' ό,τι συνολικά στο διάστημα 3/1-9/2, παράμετρος που έχει ανεβάσει την ταχύτητα κυκλοφορίας χρήματος, θέσεων, επενδυτικού ρίσκου, με όσα αυτά σημαίνουν για τη συνέχεια.

Σε αυτό το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σημαντικό πως -μέχρι τώρα- δεν αλλάζει αισθητά η μεσοπρόθεσμη τάση, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να ενεργούν έχοντας ως στήριξη την περιοχή των 935-930 μονάδων, συσσωρεύοντας δυνάμεις για την περίπτωση που εξομαλυνθεί η κατάσταση να επιχειρήσουν να υπερβούν τις 975-980 μονάδες.

Προς τούτο και οι αυξημένες συναλλαγές, μεγαλύτερες των 80 εκατ. (ημερήσιος μ.ο. έξι εβδομάδων), με το σημαντικότερο μερίδιο (αναλογικά) στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς. Δηλαδή στον κλάδο με την υψηλότερη απόδοση (27,02% ) από την αρχή του έτους. Πρώτη από κάθε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Στις 730 μονάδες ο ΔΤΡ με «υψηλό» στις 752, αντίσταση που θα υπερβεί πιθανότατα, εάν υπάρξει θετική εξέλιξη στην Ουκρανία. Προσώρας συνεχίζεται η συσσώρευση με κατοχύρωση περιορισμένου αριθμού θέσεων για τη Eurobank στο 1,1295 ευρώ, την Alpha Βank στο 1,3955, την Εθνική στα 3,742 και στο 1,556 ευρώ για την Πειραιώς.

Στις 2.340 ο FTSE 25 με «κορυφή» 42 μονάδες υψηλότερα, με πιθανότερη την εναλλαγή θέσεων σε αυτά τα επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις. Μέχρις ότου γίνει η συνάντηση των υπ.Εξ ΗΠΑ-Ρωσίας, εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνδυαστικά με τη λήξη της σειράς μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, δικαιολογεί το «κλείδωμα» μέρους θέσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 950 μονάδων, προς τις 14:00-14:15. Μικρό premium και για τις 2 σειρές των ΣΜΕ, δεν ξεπερνά το 0,37%, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα και εύλογη αναμονή κυρίως των βραχυπρόθεσμων.

Στον ΟΠΑΠ ο μεγαλύτερος τζίρος -μετά την απόκτηση του ποσοστού του Δημήτρη Μελισσανίδη από την τσεχική Allwyn- από τα blue chips, με τη Mytilineos υψηλότερα των ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.α. στη σχετική κατάταξη.
Σε στενά εύρη διακύμανσης οι εντολές πωλητών-αγοραστών, καθώς ούτε οι μεν «εκβιάζουν» χαμηλότερες τιμές ούτε οι δε «κυνηγούν» υψηλότερες. Ελεγχόμενη ροή εντολών από αμφότερους διαμορφώνει συνθήκες εξισορρόπησης.

Εξαίρεση από τον κανόνα η μετοχή της ElvalHalcor, με ισχυρές εντολές αγοραστών έως το 1,912 ευρώ νωρίτερα.

Ανάλογη εικόνα και για τις μετοχές του FTMidCap, με το ποσοστό μεταβολής (αρνητικό/θετικό) να μην ξεπερνά το 1,5% σε επίσης στενά εύρη διακύμανσης.

Στα 6,4 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, με σχετικά μοιρασμένους πωλητές-αγοραστές σε 44 έναντι 36 μετοχών. Πέραν της ElvalHalcor, μεταβολή μεγαλύτερη του 1% έχουν μετοχές των Κορδέλλου, CairoMezz, Attica Bank, Lykos, AVAX, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Papoutsanis, Παΐρης και Πλαίσιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v