Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο με καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Η σκιά του Ουκρανικού έπεσε για άλλη μια φορά βαριά (και) στην εγχώρια αγορά. Στις 955 μονάδες ο ΓΔ με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 1,5%. Απέφυγαν το «κόκκινο» ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και Quest.

Φρένο με καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές διαθέσεις χαρακτηρίζουν τις τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες ειδήσεις από το Ουκρανικό μέτωπο, σε συνδυασμό με τα πρακτικά της Fed, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, “η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σύντομα σε μια αύξηση των επιτοκίων και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της”, όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης.

Καθαρά πτωτική, η σημερινή συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με κύρια χαρακτηριστικά την υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων), αλλά και την οπισθοχώρηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που έγινε πιο ευδιάκριτο σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που είχαν υπεραποδώσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από τις μετοχές του FTSE25 διασωζόταν αμετάβλητη μόνο η μετοχή της ΕΕΕ (+0,24%), αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου πενταπλάσιες των ανοδικών.

Οι αυξομειώσεις των γεωπολιτικών ανησυχιών, αναγκάζουν τους Traders να ρίχνουν “κλεφτές ματιές” και στην Αγορά ομολόγων, όπου σήμερα σημειώνεται επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα την ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες (στο 2,605% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά” και σύμφωνα με το Bloomberg “η ΕΚΤ εξετάζει την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων ως collateral για χρηματοδότηση, έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η απόφαση χρειάζεται την έγκριση του Δ.Σ. της ΕΚΤ η οποία μπορεί να έρθει από τον επόμενο μήνα”. Πολύ καλή είδηση για τις Τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 10,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8,1 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,8 δισ. ευρώ), Eurobank (4,2), Εθνική (3,4), Alpha Bank (3,3), ΔΕΗ (3,3) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι μετοχές των Alpha Bank (-2,46%) και Εθνικής (-0,72%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank (-0,66%) και Πειραιώς (-2,64%), με την τελική εικόνα να μην έχει σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 726,33 μονάδες (-2,02%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 728,95 (-1,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 730,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,51%.

Για τον εν λόγω δείκτη οι αντιστάσεις στις 770 και 800 μονάδες και οι στηρίξεις στις 700, 685, 640 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 623 (ημερήσιο “stop long”), 600 και 580 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα για τον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,17%), ΕΕΕ (+0,24%), ΕΛΠΕ (+0,15%), ΕΛΧΑ (+0,55%), ΚΟΥΕΣ (+0,32%) και ΟΛΠ (+0,47%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από τα 14,00 ευρώ (κλείσιμο 11/2), έχει επιστρέψει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση η μετοχή της Jumbo (-3,77%). Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 13,57 ευρώ και αν δεν ανακαταληφθεί άμεσα, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση μέχρι τα 12,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Χρειάζεται επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 14,71, προκειμένου να επιστρέψουν τα σενάρια για πιθανή αναρρίχηση προς τα 15,84 ευρώ.

Επέστρεψε στην διστακτικότητα, ενώ σταδιακά κατεβάζει και συναλλαγές, η μετοχή της Viohalco (-1,19%). Χάθηκε, όχι μόνο η πρώτη στήριξη στα 4,71, αλλά και οι αμέσως επόμενες στα 4,65 και 4,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”, ενώ σπεύδει και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 5,12 ευρώ.

Ήπια διόρθωση από τα χθεσινά υψηλά διετίας για την Αεροπορία Αιγαίου (-0,80%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 6,03 – 5,80, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 6,87 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 5,80 θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop loss” και θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 5,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Fieratex (-6,91%).

Βγήκε κάποιο “bid” στη Mevaco (+7,43%).

Στις 8/2 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Έλαστρον (+0,39%) και στις 9/2 για την Βιοκαρπέτ (+0,55%, αλλά σήμερα κατέβασε αισθητά συναλλαγές).

Ανεξάρτητα φημών, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 26,80 ευρώ, για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα ο ΟΛΘ (+0,38%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΠΡΟΦ (-0,56%), CENER (-2,21%), REALCONS (-1,80%), ΑΛΜΥ (-1,28%), ΙΝΛΙΦ (-1,63%), ΠΛΑΘ (-2,58%), ΠΑΙΡ (-1,24%), ΑΝΕΚ (-3,74%) και ΙΝΤΕΚ (-3%).

Νέα υψηλά 23 ετών για την Autohellas (+0,40%).

Παρουσία πωλητή σε ΣΑΤΟΚ (-6,67%), ΚΕΚΡ (-3,45%), ΑΒΑΞ (-3,46%), ΝΤΟΠΛΕΡ (-5,98%), ΛΑΒΙ (-3,57%), ΜΙΝ (-4,92%), ΒΙΟΤ (-3,92%), ΥΑΛΚΟ (-19,29%), ΙΝΤΚΑ (-1,89%), ΜΕΡΚΟ (-3,14%) και ΜΟΝΤΑ (-2,74%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Entersoft (+3,11%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,45%) και τρεις για Κορδέλλου (+1,75%), Ευρωσυμβούλους (+4,10%), ΞΥΛΚ (+2,46%), ΚΛΜ (+1,50%) και Τζιρακιάν (+2,05%).

Νέα υψηλά τριών μηνών για τον Πετρόπουλο (+1,24%) και νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, για Epsilon Net (+0,35%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τετραψήφια νούμερα, με πρώτη αντίσταση στις 1013 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπει σε κίνδυνο, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 931 (ημερήσιο “stop long’), ή χαμηλότερα των 923 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η μεσοπρόθεσμη αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 900 – 890 μονάδων, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2390 – 2400 και 2500 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2371 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 2300 – 2290, 2270, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2231, 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2175 – 2145 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η είδηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα Ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2024 ως εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδότησης, έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, θα μπορούσε να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές και ειδικά για Τραπεζικές”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Οι Αγορές παραμένουν ευερέθιστες στο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η διαφαινόμενη νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, μετά και τα χθεσινά πρακτικά της FED. Η υπεραπόδοση του Τραπεζικού δείκτη, περισσότερο από 20% από την 1η Δεκεμβρίου 2021, συντηρεί τον ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η συσχέτισή του με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη, EuroStoxx Banks, έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί λόγω αυξημένης μεταβλητότητας και ευαισθησίας των Αγορών στα προαναφερόμενα πτωτικά ρίσκα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Το σκηνικό της Ουκρανικής κρίσης παραμένει δυσανάγνωστο και ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα, ακυρώνοντας την αισιοδοξία που προσωρινά εκδηλώθηκε στις Αγορές. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η περιοχή των 970 μονάδων αποδεικνύεται ισχυρό ‘οχυρό’ αντίστασης. Ωστόσο, για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται υψηλότερα των 950 μονάδων, σε εβδομαδιαία βάση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μετά την διετή περίοδο, κατά την οποία οι Παγκόσμιες Αγορές κινούνταν κυρίως με βάση την ειδησεογραφία της πανδημίας και τις νομισματικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, βρισκόμαστε πλέον στη φάση όπου στον πυρήνα των εξελίξεων βρίσκονται τα γεωπολιτικά, με τις ‘μπλόφες’ να δίνουν και να παίρνουν, βάζοντας ‘καύσιμα στο τρενάκι’ της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Για "γερά στομάχια" το τρέχον χρηματιστηριακό περιβάλλον, με τη διαφορά μεταξύ κέρδους και ζημιάς να κρίνεται ακόμη και από ένα "τιτίβισμα" στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η λελογισμένη λήψη ρίσκου αποτελεί το σημαντικότερο εχέγγυο "επιβίωσης", για κάθε σοβαρό επενδυτή.

Εκτιμούμε ότι οι αξιόλογοι τίτλοι που είναι Εισηγμένοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα διατηρήσουν το “investment value” τους σε βάθος χρόνου.

Το “rotation” αφορά χαρτοφυλάκια αρκετά γρήγορων αντανακλαστικών, αλλά οι περισσότεροι επενδυτές λιανικής θα πρέπει να συνεχίσουν την επιλογή τίτλων, στις μακρόπνοες προοπτικές των οποίων αληθινά πιστεύουν, καθώς το "μέσα - έξω" συνοδεύεται από κόστη προμηθειών τα οποία τελικά απομειώνουν την καθαρή απόδοση.

Ευπρόσδεκτη η λογιστική κερδοφορία που μπορεί να προέλθει από μια "ουρανοκατέβατη" θετική εξέλιξη, αλλά το επενδύειν είναι "μαραθώνιος και όχι σπριντ".

Σε ό,τι αφορά τη φετινή υπεραπόδοση του Χ.Α., σε σχέση με τα Ξένα Χρηματιστήρια, αυτή αξίζει πολλά εύσημα, αλλά η αδυναμία του ΓΔ να "καθαρίσει" την πολυετή αντίσταση της περιοχής των 950 - 970 μονάδων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το ανοδικό σήμα στον ΓΔ διατηρείται, τουλάχιστον για όσο αυτός παραμένει πάνω από τις 920 μονάδες.

Στον Τραπεζικό δείκτη, η διαγραμματική ανάλυση επισημαίνει την αντίσταση από την καθοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα υψηλά 4 ετών.

“Πανευρωπαϊκά, οι μετοχές του κλάδου φαίνεται να τιμολογούν τη βελτίωση των προοπτικών, εν μέσω επιστροφής της Οικονομίας στην μεταπανδημική κανονικότητα, ‘άνοιγμα’ του επιτοκιακού spread δανειακών - καταθετικών προϊόντων, μείωσης της έκθεσης σε δυσνόητα Παράγωγα προϊόντα και με τις Κεντρικές Νομισματικές Αρχές να προτίθενται να αποσύρουν τα μέτρα αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων σταδιακά και όχι ριζικά”, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Πιέζονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Πάνω από τα $1895 προσπαθεί να κινηθεί ο Χρυσός, πάνω από τα $23,80 το Ασήμι.

Προς τα $42050 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2990 το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 9,6% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ΕΚΤ, στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο που δημοσιεύθηκε, σημειώνει ότι “η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2022, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας”.

“Αποδεκατίστηκαν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περσινή χρονιά, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων και των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα μέτρα διάσωσης της πανδημίας. Τα κέρδη μειώθηκαν στα 192 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ. μία χρονιά πριν, κυρίως λόγω της πρόβλεψης κινδύνου 610 εκατ. ευρώ, καθώς και των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγματικά διαθέσιμα και τίτλους που αγοράστηκαν ως μέρος της νομισματικής πολιτικής της”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

“Οι διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες αποτέλεσαν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης πέρυσι και ενδέχεται να συνεχιστούν έως το 2023, λόγω της πανδημίας, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 23.000. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 248.000, από 225.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 218.000 αιτήσεις.

Πτώση 4,1% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,63 εκατ. τον περασμένο μήνα, από 1,708 εκατ. τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1,7 εκατ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής μέχρι το έτος 2023”, γράφει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Δίνει συστάσεις “buy” σε Alpha Bank και Eurobank, με τιμές - στόχους 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ πριν) και 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ προγενέστερα). Για την Τράπεζα Πειραιώς προτείνει “neutral” σύσταση, με νέα τιμή - στόχο 1,70 ευρώ, από 1,47 ευρώ πριν. Για την Εθνική Τράπεζα δεν δίνει σύσταση.

Στην ετήσια στρατηγική της η Alpha Finance προτείνει ως “top picks” επιλογές για το 2022:

Τη μετοχή της ΕΤΕ, διότι διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, προχωρά τη μείωση στον δείκτη NPE και συστήνει τιμή - στόχο τα 3,99 ευρώ.

Τη μετοχή της Μυτιληναίος, καθώς εκτιμά ότι έχει ισχυρό προφίλ αύξησης κερδοφορίας, θετικό προφίλ τιμολόγησης Αλουμινίου και συστήνει τιμή - στόχο τα 20,12 ευρώ.

Τη μετοχή του ΟΠΑΠ, διότι διαθέτει ισχυρό προφίλ δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, με τιμή - στόχο τα 14,30 ευρώ.

Τον τίτλο της Fourlis, για τις επενδύσεις σε logistics, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και τις νέες δραστηριότητες, με τιμή - στόχο τα 5,90 ευρώ.

Τη μετοχή της ΔΕΗ, για τη στροφή στις ΑΠΕ, με τιμή - στόχο τα 14 ευρώ.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, καθώς εκτιμά ότι η νέα Διοίκηση και οι προσδοκίες υψηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας, δίνουν τιμή – στόχο τα 5,10 ευρώ.

Τιμή - στόχο 13,7 ευρώ και σύσταση “buy” δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της για την μετοχή της ΔΕΗ. Αναφέρεται στον δομικό μετασχηματισμό της Επιχείρησης τα επόμενα 4 - 5 χρόνια, με επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και σταδιακή έξοδο από τον ακριβό Λιγνίτη. Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη περιμένει για το 2021 και το 2022 EBITDA 834 εκατ. ευρώ και 867 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 953,68 μονάδες (-1,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 955,47 (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 955,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,85%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΕΕ και με το “πράσινο” οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων με τις συναλλαγές, παρά τις μετακυλίσεις θέσεων, να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.768 συμβόλαια).

Στα 1.403 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.088 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 904, 410 για τον Φεβρουάριο, 455 για τον Μάρτιο και 39 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.336), κινήθηκε μεταξύ 2.332 και 2.350,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 746).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.200 Εθνική, 6.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.402), Εθνική (5.117), Eurobank (3.054), Πειραιώς (3.341), ΔΕΗ (294), Μυτιληναίο (358), MIG (333), Cenergy (125), Jumbo (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 58.550, Πειραιώς 46.812, Εθνική 21.895, MIG 35.200, Cenergy 11.325, Eurobank 30.768, ΔΕΗ 20.481, Ελλάκτωρα 12.334.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

               Position Holder                                Name of Issuer                   NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,58%

2022-02-10

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 67.340.593 τεμ., (από 75.671.902 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.123.805 τεμ. (2.063.805), Eurobank 46.799.130 τεμ. (46.783.119), ΟΠΑΠ 1.333.004 τεμ. (1.333.004), Εθνική 6.717.431 τεμ. (6.717.431), Πειραιώς 5.796.590 τεμ. (5.839.794), ΟΤΕ 2.992.096 τεμ. (2.806.735), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v