Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ. Το διαφορετικό σκηνικό στην ουκρανική κρίση αλλά και ο χρησμός της Fitch για τις τράπεζες, στη φαρέτρα των long. Οι αλλαγές στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και τα σινιάλα. Αργία σήμερα στη Wall.

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Με «ναι» των Μπάιντεν-Πούτιν ξεκινά η εβδομάδα (και) για τις αγορές.

Εκ νέου διαφορετικό σκηνικό, μετά την αναζωπύρωση της έντασης την Παρασκευή, με τη μεταβλητότητα
να παραμένει από τα κύρια χαρακτηριστικά σε χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων, πρώτων υλών, ναυλαγοράς κ.λπ.

Αργία σήμερα στη Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει συναλλακτικά για τα ευρωπαϊκά, συνακόλουθα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που ανοίγουν με τον DAX από τις 15.043,44, μετά τη βουτιά με 1,47% την Παρασκευή, με τον FTSE100 από τις 7.513,62 κατά 0,32% χαμηλότερα, με τον S&P500 να διορθώνει 0,72% αλλά να μη χάνει τις 4.340 μονάδες σε «κλείσιμο».

Με αυτά ξεκινά στα καθ' ημάς η εβδομάδα, με τον ΓΔ από τις 955,93 μονάδες, μετά από ακόμη μία -πολλοστή, για φέτος- συνεδρίαση σε θετική απόκλιση από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών.

Και με την εν πολλοίς απρόσμενη ξεκάθαρη (υπο)στήριξη της Fitch προς το εγχώριο σύστημα, μέσω της αναβάθμισης του νευραλγικού -για μία οικονομία- τραπεζικού συστήματος.

Κίνηση-έκπληξη, αργά το βράδυ της Παρασκευής, που σύμφωνα με τη ροή της συνεδρίασης της ίδιας ημέρας δεν φάνηκε να προεξοφλείται από το -σχεδόν- σύνολο των traders και των επενδυτών. Το αν ήταν -εκ προοιμίου- γνωστή, θα πρέπει να αφορούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι των επενδυτών, που σύμφωνα με τη σύνθεση των εντολών δεν διαμόρφωσε τάση.

Για αυτό μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα αποτιμηθεί, σήμερα, από την πλειονότητα των ενεργών παικτών.

Αυτό σε μία συγκυρία που για την αγορά ομολόγων οι αποδόσεις παραμένουν «τσιμπημένες» (στο 2,560% το 10ετές, πριν λίγο), γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, από την άλλη, είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ (2021), τα εταιρικά αποτελέσματα κ.α. που αμβλύνουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ρυθμό- τις εύλογες ανησυχίες.

Εν τω μεταξύ στην αναθεώρηση των δεικτών FTSE δεν υπήρξαν αλλαγές στον Emerging Europe Large Cap and Mid Cap. Οι Autohellas και η Quest προστέθηκαν στον Emerging Europe Small Cap, ενώ οι Attica Bank, Ideal και Space Hellas στον Emerging Europe Micro Cap index. Η Epsilon Net διαγράφηκε από τον Emerging Europe Micro Cap index. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 21 Μαρτίου (επενδυτικές ροές 18 Μαρτίου).

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Large Cap απαρτίζεται από τις εξής δώδεκα μετοχές: Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, OTE, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Τελευταίες συνεδριάσεις για τον Φεβρουάριο, 5+1 της προσεχούς Δευτέρας, για να κάνουν «ταμείο» μηνός-2μήνου οι επενδυτές.

Με σημαντικά ορόσημα, ικανά να διαμορφώσουν τάση, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Ακόμη και ενδοσυνεδριακά.

Είτε με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2021, αύριο της Coca Cola, την Πέμπτη του ΟΤΕ (αμφότερα πριν την έναρξη της συνεδρίασης), είτε με τις όποιες αποφάσεις στις συνόδους των κεντρικών τραπεζιτών και του άτυπου Eurogroup, προς το τέλος της εβδομάδος.

Τεχνικά, για τον ΓΔ η ευρύτερη περιοχή των 950 πιθανότατα να αποτελέσει -σήμερα- σημείο αναφοράς για τους long, στην προσπάθειά τους να υπερβούν τις 960 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι -εκ των προτέρων- γνωστό πως η προσπάθεια για την επόμενη κίνηση για υψηλότερα των 975-980 μονάδων θα απαιτούσε έναν εύλογο χρόνο αναδιάταξης δυνάμεων και θέσεων στο εύρος των 960-930 μονάδων.

Πλεονέκτημα για τους long το πιθανό ενδεχόμενο το stop για τις θέσεις τους να έχει ανέβει αισθητά (από τις 930 στις 950 μονάδες).

Για τον ΔΤΡ, η επιβεβαίωση -την Παρασκευή- της περιοχής των 725-723 μονάδων αφήνει περιθώριο για υπέρβαση των 735 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v