Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με νέο κύκλο αναταράξεων το Χρηματιστήριο

Η πτώση των συναλλαγών και η αναμονή εξελίξεων στο Ουκρανικό μέτωπο. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι προσδοκίες που δημιουργεί το μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων στο μέτωπο της οικονομίας. Τα τεχνικά όρια κίνησης του ΓΔ.

Αντιμέτωπο με νέο κύκλο αναταράξεων το Χρηματιστήριο

Σε αναμονή (και) οι αγορές, χαμηλώνουν ταχύτητα οι επενδυτές ωστόσο παραμένουν με το «δάκτυλο στο πληκτρολόγιο». Εβδομάδα αναταράξεων η τελευταία, με το σύνολο των αγορών σε διόρθωση, τάση που παρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 955,53 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κατά 1,56% χαμηλότερα, με τον S&P 500 να διορθώνει 1,20% στις 4.348,87 και τον DAX με 0,47% στις 15.043,44 μονάδες.

Με μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα οι πωλητές, εύλογα από την στιγμή που traders, επενδυτές προχώρησαν σε μερικό κλείσιμο θέσεων. Στα καθ' ημάς, ήταν απολύτως φυσιολογικό, ως εκ τούτου αναμενόμενο, πως με τον ΔΤΡ σχεδόν 30% υψηλότερα, από την αρχή του έτους, θα ενεργοποιούνται ρευστοποιήσεις σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς. Ομως σημαντικό το ότι αυτή η διαδικασία εξελίχθηκε με αισθητή μείωση συναλλαγών, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο 21,1% χαμηλότερα στα 86,1 εκατ.

Πρακτικά η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά μεγέθη, οι πωλητές «κλειδώνουν» μέρος θέσεων τους, οι αγοραστές ενισχύουν ή λαμβάνουν θέσεις, γενικά ο ρυθμός, η ποσότητα έχουν ανέβει κλίμακα.

Το πως θα κινηθούν οι επενδυτές, κατ' αρχήν οι πιο βραχυπρόθεσμοι είναι συνάρτηση κυρίως των εξελίξεων στο μέτωπο, με επίκεντρο την Ουκρανία. Τις αγορές και τα τρία «ουκρανικά» σενάρια, προσέγγισε ο Γιώργος Α. Σαββάκης (εχθές Σάββατο). Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σχετικά με τις εκρηκτικές προσδοκίες στην οικονομία και ο κίνδυνος ατυχήματος.

Συνεπώς, συνέχεια για τα δύσκολα, από αύριο κιόλας αν και η αργία στην Wall Street (ημέρα του Προέδρου, στις ΗΠΑ) θα κρατήσει σε χαμηλότερη ταχύτητα τις διεθνείς αγορές. Ευκαιρία για τους επενδυτές στο ΧΑ, να στραφούν -εκ νέου- και προς τα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιχειρηματικές εξελίξεις, τα νεότερα στις τράπεζες κ.λπ.

Την Τρίτη, πριν την συνεδρίαση, ανακοινώνει τα μεγέθη 2021 η Coca Cola. Στα 29,17 ευρώ η μετοχή, με μικρή άνοδο 0,31% στην εβδομάδα και απώλειες 3,60% από την αρχή του έτους. Την ίδια μέρα και η Entersoft, με τον τίτλο στα 5,20 ευρώ, με άνοδο 1,56% στην εβδομάδα και απώλειες 5,45% από την αρχή του έτους. Ακολουθούν, την Πέμπτη ο ΟΤΕ (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Ελληνικά Πετρέλαια.

Για ΟΤΕ στα 17,53 ευρώ, οριακά χαμηλότερα 0,40% αρκετά υψηλότερα 7,84% στα αντίστοιχα διαστήματα. Για ΕΛΠΕ, στα 6,58 με θετικό πρόσημο 1,54% και 5,79% στα δύο. Κλαδικά, ο τραπεζικός συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εισροών, συναλλαγών, επενδυτικού ενδιαφέροντος με την Fitch να προχωρά, σε μία μάλλον απρόσμενη διπλή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Πρωτοβουλία του οίκου αξιολόγησης, με ενδιαφέρον ως προς την συγκυρία και το ενδεχόμενο επηρεασμού της στάσης των πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών.

Στα 1,137 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 3,719 της Εθνικής, στα 1,38 της Alpha Bank και στα 1,564 ευρώ της Πειραιώς.

Για τον κλάδο η προσοχή στρέφεται (και ) προς την ΕΚΤ -στις 10 Μαρτίου, η κρίσιμη συνεδρίαση- αλλά και (κυρίως) προς την εξέλιξη όσον αφορά στο ν/σ που θα διέπει το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ.

Παράλληλα, η κινητικότητα σε ζωτικούς κλάδους, οι επιχειρηματικές διεργασίες διαμορφώνουν τάση (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Σε κλάδους, όπως του τουρισμού/(αερό)μεταφορών, τροφίμων-ειδών διατροφής, κατασκευών- έργων υποδομής, αποθήκευσης, αξιοποίησης ακινήτων, πληροφορικής κ.ά. οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάζουν την στάση των επενδυτών, την ροή κεφαλαίων.

Marriott, Hilton και Hyatt ανατρέπουν το τοπίο στον τουρισμό, σημείωνε η Εύα Δ. Οικονομάκη, για προσπάθεια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να δημιουργήσει «εθνικό πρωταθλητή» στα τρόφιμα, κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Γκίτση, στις διαπραγματεύσεις της ElvalHalcor με Cosmos Aluminium για σύμπλευση με την ΕΤΕΜ, αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα, αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης για το project στο Ελληνικό, ύψους 1 δισ., με την είσοδο της Hard Rock σε κ/ξ με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πιθανολογείται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειωτέον, πως από εβδομάδα θα «τρέξει» η διαδικασία δημοπράτησης σημαντικών κατασκευαστικών έργων (παράκαμψη Χαλκίδας- Ψαχνών, σύνδεση Λεωφ. Κύμης με ΠΑΘΕ, τμήμα Νεάπολης-Αγίου Νικόλαου/ΒΟΑΚ κ.ά.)

Περιπτώσεις ενδεικτικές, στο προσκήνιο (και παρασκήνιο) της εγχώριας επιχειρηματικότητας που -όπως φάνηκε και στην περίπτωση της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης, από την Allianz- είναι στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, επιχειρηματικών ομίλων. Προφανώς αυτά αποτυπώνονται (και θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται, όπως και εάν πάνε οι αγορές...) με όρους «κερδοφορίας» και «αποτιμήσεων» και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τεχνικά η συσσώρευση σε εύρος μεταξύ 930-960 μονάδων, για τον ΓΔ θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο για τις συνεδριάσεις της εβδομάδος, που έρχεται συνεκτιμώντας πως τη μεθεπόμενη Δευτέρα (28/2) ολοκληρώνεται ο Φεβρουάριος, το πρώτο 2μηνο του έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v