Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συνεδρίαση «αναμονής» στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητος έκλεισε ο ΓΔ σε μια ακόμα ημέρα με χαμηλό όγκο συναλλαγών (47,2 εκατ. ευρώ). Βαριά η σκιά που ρίχνει η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ανοδική κίνηση για ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, πτώση για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Νέα συνεδρίαση «αναμονής» στο Χρηματιστήριο

Από την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, επηρεάστηκε και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, την ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα, τις εναλλαγές προσήμων και την παραμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/1, με 41,6 εκατ.), κάτι που ενέτεινε τις ανησυχίες των αναλυτών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν βοήθησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων και ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, ενώ δεν αποκλείεται να έπαιξε κάποιο ρόλο η αργία της ερχόμενης Δευτέρας στην Wall Street (Presidents Day).

Εν τω μεταξύ, “ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με την Αμερικανική Πλευρά.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,568%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 26 Αυγούστου 2022.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται και στη σημερινή ανακοίνωση του FTSE Russell για την αναδιάρθρωση των δεικτών, που αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, αναδιάρθρωση δεικτών FTSE All World, FTSE Small Cap και FTSE Micro Cap Emerging Europe θα έχουμε σήμερα το βράδυ, με τις αλλαγές να μπαίνουν σε ισχύ με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 18/3, ημερομηνία που συμπίπτει και με το triple witching Μαρτίου.

"Αστείος’ ο σημερινός τζίρος στο Χ.Α. ενόψει του Σαββατοκύριακου και ενώ θα αναμέναμε τα Ξένα, τουλάχιστον, Χαρτοφυλάκια να προβούν σήμερα στις όποιες κινήσεις τους στη Λεωφόρο Αθηνών, ενόψει και της αργίας της Δευτέρας στη Wall Street”, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

O απαξιωτικός όγκος συναλλαγών μπορεί να αναγνωστεί διττά. Οι μεν "αρκούδες" διαβλέπουν στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, την επιβεβαίωση του σεναρίου του "ταβανιού" και την επικείμενη πτώση του ΓΔ από τα πολυετή υψηλά του.

Οι αισιόδοξοι, από την άλλη, μπορούν να υποστηρίξουν ότι οι εντολές πώλησης δεν έχουν το "βάρος", που θα αναστρέψει την ανοδική τάση της "λοκομοτίβας" του ΓΔ.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση του Ουκρανικού σήριαλ, μειώνει την ορατότητα, πόσο μάλλον όταν "υπεύθυνα χείλη" έχουν δημοσίως "προϊδεάσει" ότι "η ώρα της επίθεσης πλησιάζει".

“Από την πλευρά μας, δεν θα επιδιώξουμε να γίνουμε πολεμικοί ανταποκριτές, ή οιωνοσκόποι, αλλά θα αρκεστούμε στη διαγραμματική και μικροοικονομική θεμελιώδη χρηματιστηριακή ανάλυση, η οποία έως και σήμερα επιβεβαιώνει την ανοδικότητα αρκετών Ελληνικών Εισηγμένων τίτλων, με το stop-sell τους να ανεβαίνει κυλιόμενο, ώστε να αποφευχθούν οι ‘εγκλωβισμοί’ και τα ‘χρηματιστηριακά θύματα εν καιρώ ειρήνης", σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,56% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 2,24% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 7% και ο ΔΤΡ κέρδη 26,79%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 10,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,8 δισ. ευρώ), Eurobank (4,2), Εθνική (3,4), ΔΕΗ (3,3), Alpha Bank (3,2) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα θεωρείται μικτή (Alpha Bank -0,72%, Εθνική -0,80%, Eurobank +0,44%, Πειραιώς +1,03%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 734,6 (+0,62%) και 723,38 μονάδων (-0,92%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 729,8 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 728,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 770 και 800 μονάδες και οι στηρίξεις στις 700, 685, 640 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 623 (ημερήσιο “stop long”), 600 και 580 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, έστω και αν οι συσχετισμοί άλλαξαν στο τέλος, υπέρ των αγοραστών. Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-0,16%), ΔΕΗ (-1,43%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,15%), ΟΛΠ (-0,70%), ΣΑΡ (-0,12%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,15%) και TITC (-0,43%).

Στο 48,1% αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στον ΟΠΑΠ η Allwyn, έναντι τιμήματος 327,4 εκατ. ευρώ. Η Allwyn, όπως έχει μετονομαστεί η SAZKA Entertainment, ήρθε σε συμφωνία για να αποκτήσει το μειοψηφικό μερίδιο των μετοχών άνευ δικαιωμάτων ψήφου το οποίο κατείχε η Yeonama Holdings Co. Limited, συμφερόντων της Οικογένειας Μελισσανίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών επέστρεψε σε θετικό πρόσημο (+1,18%). Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος υψηλότερα των 13,80 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 14,00 και 15,00 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 12,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “τις προσεχείς ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΕΕΠ και της Athens IRC για το Καζίνο και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Ακίνητο του πρώην Αεροδρομίου, στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι μετά την έγκριση του σχεδίου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και την προετοιμασία της από τις Υπηρεσίες της ΕΕΕΠ, η υπογραφή της σύμβασης θα αναδείξει ως οριστικό Ανάδοχο και Παραχωρησιούχο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ακολούθως και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του Αμερικανικού Ομίλου Hard Rock στο μετοχικό κεφάλαιο της Κοινοπραξίας, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το ‘Euro2day.gr’, καταλαμβάνοντας το 51%, με το 49% να παραμένει στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η κίνηση μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα”.

Για να αυξήσει τους “θαυμαστές” της η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,29% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, να αφήσει πίσω της τα 9,53 (ημερήσιο “stop short”), 9,63 και 10,06 ευρώ (gap). Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 9,37 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+0,54%). Οι αντιστάσεις στα 7,70, 7,82 (ημερήσιο “stop short”), 8,00 και 8,33 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 7,10 – 6,90, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΛΧΑ (+4,89% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Για να “αλλάξει πίστα” θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 2,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 2,10 ευρώ, η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 2,67 – 2,70 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1,76 – 1,73 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΕΣΥΜΒΔ) της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 22/2/2022.

Η ΕΛΧΑ ενημέρωσε ότι διεξάγει συζητήσεις για τη διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας της ΕΤΕΜ με την Εταιρεία “Cosmos Aluminium Α.Ε.” στον τομέα διέλασης Αλουμινίου.

Από εκεί και πέρα, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 8/2 για την Έλαστρον (+3,10%).

Παρουσία πωλητή σε ΑΚΡΙΤ (-19,91%), ΕΒΡΟΦ (-3,62%), ΜΟΝΤΑ (-2,82%), ΙΝΛΟΤ (-2,56%), ΙΝΚΑΤ (-1,86%), ΙΛΥΔΑ (-1,63%) και ΧΑΙΔΕ (-5,22%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,49 ευρώ για την Ελγέκα (+1,84%).

Με θετική μεταβολή, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΜΠΤΚ (+5,88%), ΜΟΥΖΚ (+2,99%), ΔΡΟΜΕ (+2,37%), ΝΑΚΑΣ (+1,85%), ΙΝΤΕΤ (+1,76%), ΜΙΝ (+1,72%), ΒΙΟΤ (+6,13%), ΕΠΙΛΚ (+4,31%), ΑΣΚΟ (+2,26%) και ΦΙΕΡ (+4,19%).

Επέτρεψαν οι αγοραστές σε Yalco (+19,47%), ΕΧΑΕ (+2,701%) και Λύκο (+1,80%).

Ανέβασαν όγκους οι Ιντεάλ (+4,49%), Άβαξ (-1,58%) και ΞΥΛΚ (-2,40%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΠΡΟΦ (-1,13%), ΠΕΤΡΟ (-2,20%), ΕΝΤΕΡ (-1,89%) και ΕΠΣΙΛ (-1,41%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Κορδέλλου (+8,93%) και Τζιρακιάν (+4,03%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+3,59%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΛΘ (+5,73%). Σήμερα ανέβασε κάπως συναλλαγές και τερμάτισε τη συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά 8μηνου. Επίσης σήμερα βγήκε “bid” σημαντικά ψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης (26,50 ευρώ). Αν συνεχίσει ανοδικά, εν μέσω φημών για πιθανές, νέες, μετοχικές ανακατατάξεις, ίσως απαιτήσει αυξημένη προσοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Η σημερινή συνεδρίαση, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τετραψήφια νούμερα, με πρώτη αντίσταση στις 1013 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπει σε κίνδυνο, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 931 (ημερήσιο “stop long’), ή χαμηλότερα των 923 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η μεσοπρόθεσμη αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 902 – 891 μονάδων, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2390 – 2400 και 2500 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2371 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 2300 – 2290, 2270, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2231, 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2175 – 2145 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να μετριάσουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Περιμένουμε η νευρικότητα να συνεχιστεί, με την Αγορά να κατευθύνεται κυρίως από την ειδησεογραφία, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

“Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, ενόψει Σαββατοκύριακου, αναζητώντας καλύτερα νέα από την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Καμία αλλοίωση δεν παρατηρείται στην πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔΧΑ, ενώ αρκετές Δεικτοβαρείς Εισηγμένες εμφανίζουν περιθώρια ανοδικής αντίδρασης. Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις 10ετεις Κρατικές αποδόσεις, κυρίως στην Ευρώπη”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Το ‘μπρα ντε φερ’ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, οδηγεί σε ‘αναταράξεις’ τις Αγορές. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, τεστάροντας την αντοχή του και τη συνέχιση της δυνατότητας αυτονόμησής του. Στις 950 μονάδες του ΓΔ το εγγύτερο όριο στήριξης”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τα σενάρια πολλά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ των δυο Χωρών, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ενέργειας (Φυσικό Αέριο, Πετρέλαιο) και σε εκτόξευση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι Κεντρικές Τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν ταχύτερα σε υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και η Παγκόσμια Οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση.

Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 891 μονάδες. Ωστόσο, οι Διεθνείς Αγορές τεστάρουν συνέχεια την μακρoπρόθεσμη τάση, χωρίς όμως να έχουν πάρει τελική κατεύθυνση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021 αρχίζει αυτή την εβδομάδα με τις Coca Cola Hellenic και Entersoft την Τρίτη 22/02 και τον ΟΤΕ την Πέμπτη 24/02.

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα διόρθωσης/bear market στις Διεθνείς Αγορές.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, η Allwyn απέκτησε το ποσοστό της Yeonama Holdings Co. Limited στην SAZKA Delta AIF Variable Investment Company Ltd έναντι €327,4 εκατ., με αποτέλεσμα να ανεβάσει το ποσοστό της στο 48,1%, από 41,2%. Το τίμημα έγινε με premium που ξεπερνά το 10% σε σχέση με την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής. Εάν υποθέσουμε 12% premium, η Allwyn αποτίμησε τον ΟΠΑΠ στα €15,21/μετοχή, ή 8,0x EV/EBITDA22E, σε 31% discount σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες. Ο ΟΠΑΠ είναι μια από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, τονίζει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Από την ερχόμενη εβδομάδα, η Αγορά μπαίνει σε ρυθμούς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Πρακτικά μιλάμε για το δ’ τρίμηνο, αφού πάνω από το 90% των Εισηγμένων Εταιρειών ανακοίνωσε συνοπτικά μεγέθη εννεαμήνου, η χρήση είναι κατά 75% γνωστή στις περισσότερες των περιπτώσεων”, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Έως το τέλος Απριλίου, που θα διαρκέσει η δημοσίευση, θα μάθουμε τις προθέσεις των Εταιρειών για τη διανομή των μερισμάτων της χρήσης του 2021, πως ξεκίνησε το 2022 και τις προοπτικές της χρονιάς, καθώς και ποιες Εταιρείες θα εξέλθουν, ή θα μπουν σε καθεστώς επιτήρησης.

Επομένως, ξεκινάει μια πολύ γεμάτη περίοδος, από πλευράς περιεχομένου, που θα ανεβάσει την εστίαση σε επιμέρους επίπεδο, μεταφέροντας κάπως το ενδιαφέρον από το γεωπολιτικό, ή το ενεργειακό πεδίο.

Το δ’ τρίμηνο χαρακτηρίζεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των Πρώτων Υλών. Η Λιανική έχει πάει καλύτερα, καθώς είχε να ανταγωνιστεί ένα ιδιαίτερα αδύναμο δ’ τρίμηνο του 2020, όπου οι πωλήσεις γίνονταν με την πρακτική του click-in και click-away.

Η Πληροφορική αναμένεται να δείξει καλύτερα μεγέθη ανεβάζοντας στροφές, καθώς το β’ και γ’ τρίμηνο είχαν την εποχική επίδραση της εμπροσθοβαρούς ζήτησης του 2020.

Από την άλλη πλευρά η διάδοση της “Omicron” αναμένεται να επιβραδύνει τους ρυθμούς αύξησης στην τελική γραμμή που είδαμε στο γ’ τρίμηνο και το οποίο ήταν από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Στα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, σημαντικές υπεραξίες θα πρέπει να αναμένουμε για όσες Εταιρείες διατηρούν αποθέματα (Διυλιστήρια, Μεταλλουργία), ενώ και στα Ακίνητα η αύξηση των τιμών θα επιδράσει θετικά στην κερδοφορία και την καθαρή θέση.

Οι Τράπεζες θα έχουν το καλύτερο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, καθώς οι χορηγήσεις αναμένεται να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος στα έσοδα από τόκους, από τις τιτλοποιήσεις που προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει το που βρίσκονται οι Εταιρείες σε σχέση με την κανονικότητα του 2019.

Δεδομένης της κερδοφορίας που θα εμφανίσουν οι Εισηγμένες, του πλήθους των κερδοφόρων που θα ξεπεράσει με άνεση τις 100 Εταιρείες και της επανάληψης των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα και την εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης για τη χρήση του 2021 τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου αναμένεται να προσεγγίσουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αποτιμήσεις του Χ.Α. δεν είναι πια στη ζώνη της φθήνιας και θα χρειαστεί κάποιο φρέσκο περιεχόμενο που θα αφορά την ανάπτυξη των εργασιών, ή νέους καταλύτες που θα προσδώσουν νέο ανοδικό περιθώριο.

Κρατώντας τα θετικά από τη χρήση που τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου, το παιχνίδι πλέον παίζεται όχι τόσο στο τι έγινε στο δ’ τρίμηνο, αλλά πόσο καλά μπορεί να πάει η φετινή χρονιά. Και αυτή θα είναι μια παράμετρος που οι περισσότερες Εισηγμένες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να επικοινωνήσουν έως το τέλος Απριλίου.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιβράδυναν την ανοδική διάθεση των επενδυτών στο Χ.Α., το οποίο εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των Ξένων Αγορών. Η στάση αναμονής, μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης, εκφράζει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων και είναι λογικό σε μια συγκεχυμένη κατάσταση να παίρνονται αποστάσεις, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο η μείωση του ενδιαφέροντος δεν εκφράζεται τόσο σε εκροές, όσο σε αποχή μειώνοντας έτσι την δυναμική των ρευστοποιήσεων που αναμενόμενα επικρατούν όταν κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συρρίκνωση του τζίρου προς το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή η αλλαγή στάσης των Ξένων προς το θετικότερο, εκφράζεται πιο ανοικτά και στις αναλύσεις τους τόσο σε μάκρο, όσο και σε μίκρο επίπεδο, με σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο.

Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θετικό ισοζύγιο εισροών στο Χ.Α. τον Ιανουάριο και φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, υπονοώντας ότι μετά την εκτόνωση της κρίσης να υπάρξει εντονότερη δράση, από την πλευρά του Διεθνή Παράγοντα.

Στο επιχειρηματικό τοπίο, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Ασφαλιστικής Ευρωπαϊκής Πίστης η κατάσταση παραμένει ζωηρή, με τον κλάδο Τροφίμων να παίρνει την σκυτάλη στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η κινητικότητα φαίνεται να ακουμπά και τις Αλυσίδες Λιανικής, καθώς νέοι Παίκτες δημιουργούν προϋποθέσεις συγκέντρωσης, ενώ στην Πληροφορική έχει ξεκινήσει νέος κύκλος ζυμώσεων, για την δημιουργία μεγαλύτερων Σχημάτων, ενόψει των νέων έργων που βγαίνουν σε διαγωνισμούς.

Στον Κατασκευαστικό κλάδο, την επόμενη Τρίτη 22/02 θα έχουμε μπαράζ δημοπρατήσεων με την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών (210 εκατ. ευρώ), τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ (άνω των 430 εκατ. ευρώ) και το τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ (190 εκατ. ευρώ).

Η ζωηρή δραστηριότητα που παρατηρείται είναι αναμενόμενο να κρατάει “ζεστό” το ταμπλώ του Χ.Α., καθώς η Αγορά τροφοδοτείται διαρκώς από νέα που μετριάζουν, ή αποσβένουν πλήρως τους γεωπολιτικούς “κραδασμούς”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βάθος της διόρθωσης, σε πτωτικές ημέρες των Διεθνών Αγορών, είναι αρκετά μετριοπαθές, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια, στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, αν και στο τέλος της εβδομάδας έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Παρασκευή, προηγουμένως είχε δώσει νεότερο υψηλό 7 ετών. Το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο “σκαλοπάτι” και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια, χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης.

Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν, ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα, διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων, πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.

Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος οδηγεί την Αγορά.

Πιο σαφή εικόνα δίνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, το οποίο δείχνει ότι η αλλαγή επιπέδων που έχει επιχειρηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ, υποδηλώνοντας μια εν δυνάμει ανοδική εγρήγορση.

Προς το παρόν, ο χρόνος ανάλωσης στα υψηλά των 7 ετών δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, τηρουμένων των αναλογιών που έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

“Τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου επιστρέφουν στο προσκήνιο την ερχόμενη εβδομάδα. Entersoft και Coca Cola (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) την Τρίτη ανοίγουν την αυλαία, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη) και τα Ελληνικά Πετρέλαια”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και πάνω από τα $1900 ο Χρυσός και πάνω από τα $24 το Ασήμι.

Προς τα $40300 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα 2810 το Ethereum.

Κατά 1,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 1,2%.

Κατά 4% υποχώρησε η παραγωγή στον Κατασκευαστικό Τομέα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κατασκευαστική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, η παραγωγή στις Κατασκευές υποχώρησε κατά 3,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ενισχύθηκαν 6,7%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,5 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 1,3%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 18,2, από 15,8 ευρώ προηγουμένως δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Όσον αφορά στα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, η Χρηματιστηριακή αναμένει άνοδο του τζίρου κατά 13,1, στα 457,8 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 6,2 εκατ. ευρώ. Επίσης αναμένει άνοδο του τζίρου κατά 7,2% εφέτος, στα 1,84 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 15% σε ετήσια βάση, στα 316 εκατ. ευρώ.

Αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca-Cola HBC στα 33 ευρώ, έναντι 30 ευρώ προηγουμένως η Optima, δίνοντας παράλληλα σύσταση “neutral”. Η κίνηση αντανακλά την αναβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία κατά 10% το 2022 - 2024, ώστε να αντικατοπτρίζει: α) την απόκτηση της Coca- Cola Egypt, β) τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid που θα ωφελήσουν τους όγκους πωλήσεων, γ) την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στη Νιγηρία το 2021 και δ) τη δήλωση του management ότι ο στόχος για αύξηση περιθωρίου EBIT κατά 20 - 40 μονάδες βάσης, έως το 2025, παραμένει σε ισχύ παρά τις αυξήσεις των Πρώτων Υλών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 959,13 (+0,39%) και 950,84 μονάδων (-0,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 957,02 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 955,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 48,1 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΛΠ και με το αρνητικό οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ και Quest.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.112 συμβόλαια).

Στα 1.774 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.492 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.388, 472 για τον Φεβρουάριο, 910 για τον Μάρτιο και 6 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.330), κινήθηκε μεταξύ 2.318,25 και 2.343,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 734,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Eurobank, 22.522 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.321), Εθνική (2.441), Eurobank (660), Πειραιώς (2.201), ΔΕΗ (326), Μυτιληναίο (256), MIG (700), Ιντρακόμ (157), Ελλάκτωρα (440).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 56.288, Πειραιώς 45.772, Εθνική 20.896, MIG 34.910, Cenergy 11.413, Eurobank 29.208, ΔΕΗ 20.500, Ελλάκτωρα 12.365.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                   NSP               Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,58%

2022-02-10

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 66.734.858 τεμ., (από 67.340.593 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.123.805 τεμ. (2.123.805), Eurobank 47.049.130 τεμ. (46.799.130), ΟΠΑΠ 1.333.004 τεμ. (1.333.004), Εθνική 6.727.499 τεμ. (6.717.431), Πειραιώς 5.796.589 τεμ. (5.796.590), ΟΤΕ 3.066.658 τεμ. (2.992.096), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v