Επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με αυξημένο τζίρο. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές, νέος γύρος ρευστοποιήσεων στον τίτλο της Coca Cola. Ξεχωρίζουν με σημαντικά κέρδη Aegean, Σαράντης, Ελβαλχαλκόρ.

Επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά, ανάλογη προσπάθεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιφυλακτική η συνέχεια με μερική ρευστοποίηση θέσεων στη Φρανκφούρτη, απόρροια του μικρού «γυρίσματος» των futures στη Νέα Υόρκη.

Με το βλέμμα στην Ουκρανία αλλά και την Ουάσιγκτον, στη Wall Street traders και επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις ενεργώντας ανάλογα.

Η χθεσινή ανοδική διόρθωση επιχειρείται να έχει συνέχεια σήμερα, με αφορμή τις δηλώσεις Πάουελ (με τη Fed να οπισθοχωρεί ως προς την πρότερη πρόθεσή της για εμπροσθοβαρή σημαντική αύξηση των επιτοκίων), συνδυαστικά με τις όποιες προσδοκίες από τον νέο γύρο επαφών Ρώσων-Ουκρανών.

Από τις 4.375 με οριακή μεταβολή τα futures του S&P500, από λίγο χαμηλότερα ο DAX στις 13.940 μονάδες.

Σε αυτό το ρευστό, ασταθές διεθνές περιβάλλον, στο «ρηχό» χρηματιστήριο μας αρκούν -συγκριτικά- περιορισμένης έκτασης πωλήσεις-αγορές για να κινηθούν δείκτες-μετοχές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εμφανής -σε αυτή τη φάση- η διορθωτική πορεία της αγοράς καθώς οι επενδυτές έχουν να διαχειριστούν -συν τοις άλλοις- και τις επενδυτικές/χρηματιστηριακές ανακατατάξεις που πυροδοτούνται από την «έξοδο» των μετοχών ρωσικών εταιρειών από τους δείκτες MSCI και FTSE Russell.

Αγορά με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στάθμισης στη σύνθεση/διαμόρφωση δεικτών Αναδυόμενων Ευρωπαϊκών Αγορών, με ποσοστό που φτάνει έως 62% (στον MSCI Emerging Europe Markets), που έχει τεθεί -πλέον- εκτός συστήματος συναλλαγών, την ώρα που επενδυτικοί οίκοι του μεγέθους μίας JPMC, Franklin Templeton, Black Rock, Amundi, Pictet, NN κ.α. ανακοινώνουν ότι δεν δέχονται αιτήσεις για ρευστοποίηση Α/Κ που είναι επενδεδυμένα σε αυτές τις αγορές.

Εξέλιξη που ενεργοποίησε ένα πρώτο κύμα πωλήσεων τα τελευταία 24ωρα, με την ελληνική αγορά τη μόνη σε όρους ευρώ (σε σχέση με ρωσική, πολωνική, ουγγρική, τουρκική κ.α.) που συνδυαστικά με το σφυροκόπημα στη μετοχή της Coca Cola/HBC δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πωλητικό μείγμα.

Ωστόσο χρηματιστές εκτιμούν πως σε δεύτερο χρόνο ο «αποκλεισμός» της ρωσικής αγοράς, η εκροή σημαντικών κεφαλαίων από εταιρείες του ΜΟΕΧ θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για το ΧΑ, για τις μετοχές ελληνικών εταιρειών.

Δείγμα γραφής -έστω περιορισμένο- δόθηκε νωρίτερα με αγορές σε τραπεζικά χαρτιά και μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.

Στις 2.068 (0,36%) ο FTSE25, στις 588 (0,85%) ο ΔΤΡ, με ETE, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Mytilineos, Coca Cola, Πειραιώς, ΟΤΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ στην πρώτη 10άδα.

Πωλήσεων συνέχεια στην Coca Cola/hbc έως τα 19,95 ευρώ -νέο χαμηλό-, ρευστοποιήσεις στη ΔΕΗ -στα 7,68 ευρώ-, εύλογη μερική κατοχύρωση κερδών στον ΟΤΕ -στα 17,895 ευρώ-, αλλά αγορές σε Alpha Βank -στα 1,126-, ΕΤΕ -στα 2,978-, Mytilineos -στα 14,29-, Motor Oil -στα 13,71 ευρώ.

Εμφανής η βελτίωση του κλίματος σε ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό, καθώς οι αγοραστές υπερτερούν σε 75 μετοχές έναντι 16 που πλεονεκτούν οι πωλητές.

Στα 16,2 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα, στις 11:15.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v