Γιατί έχασε σήμερα το χρηματιστήριο το τρένο της αντίδρασης

Κυριάρχησαν οι πωλητές αν και μαζεύτηκε η πτώση στο κλείσιμο. Αδύναμος κρίκος Coca Cola και τραπεζικές μετοχές. Αμυνα από ΟΤΕ (πρώτος πλέον σε κεφαλαιοποίηση) και ΟΠΑΠ, ανοδική κίνηση για Jumbo. Συναλλαγές 177 εκατ.

Γιατί έχασε σήμερα το χρηματιστήριο το τρένο της αντίδρασης

Εναλλαγές προσήμων, προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά και έκδηλη νευρικότητα, χαρακτηρίζουν τη σημερινή εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου, σε υψηλά εννέα ετών, αλλά και τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές Συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα $10.000, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, 2 Μαρτίου, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε Ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι, γνωστών ως OFZ.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στη διήμερη κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, στο Κογκρέσο, σήμερα και αύριο.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει αβεβαιότητα στις προοπτικές των ΗΠΑ”.

“Don't try to catch a falling knife” λέει ένα ρητό στις Διεθνείς Αγορές, που σημαίνει “μην προσπαθήσεις να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει, ή περίμενε να ολοκληρωθεί το πτωτικό κύμα, πριν προχωρήσεις σε επιλεκτικές τοποθετήσεις” και αυτό ίσως είναι η μόνη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν τουλάχιστον, τα θεωρούμενα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, “ξέχασε” τις αμυντικές ικανότητες που είχε επιδείξει κάποιες συνεδριάσεις πριν και τις τελευταίες ημέρες σπεύδει να θυμίσει τον “παλιό κακό εαυτό της”, υπεραποδίδοντας σε απώλειες των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το μόνο θετικό, ήταν η διάθεση αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά και τις πωλήσεις πανικού, που σημειώθηκαν κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 20,5 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 38 εκατ. ευρώ, ενώ με Α.Μ.Ε.Μ. ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και ΚΟΥΕΣ.

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, από τις 23/2 (τελευταία ημέρα πριν την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 10,23%, ο κλαδικός των Τραπεζών απώλειες 19,31%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 7 δισ. ευρώ.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 8 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/7/2021 (838,83 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο υψηλός τζίρος και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι “όλα τα αρνητικά σενάρια παραμένουν στο τραπέζι και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, παρά την υπερπουλημένη εικόνα του Χ.Α.”.

Ασφαλώς και υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι, εναπομείναντες αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων από τις Εταιρείες Πληροφορικής, για τα μεγέθη του 2021, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για την Epsilon Net και την Entersoft, μετά από ένα δεύτερο και τρίτο τρίμηνο τα οποία χαρακτηρίστηκαν από εποχικότητα, το τέταρτο τρίμηνο εκτόξευσε δραστηριότητα, κερδοφορία και ταμείο. Ειδικά στον τομέα της ρευστότητας, η μετάφραση της λειτουργικής κερδοφορίας σε ταμειακά διαθέσιμα, ήταν για σεμινάριο λογιστικής διαχείρισης. Και αναφερόμαστε σε δύο Εταιρείες που μόλις πριν από δύο χρόνια έκαναν το μεγάλο, όπως αποδείχθηκε, βήμα της μετάταξης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου δικαιώνοντας όσους πίστεψαν την προοπτική του κλάδου”.

Τα μεγέθη της Epsilon Net έσπασαν τα κοντέρ, αφού στο δ’ τρίμηνο η Εταιρεία έκανε το τζίρο που έκανε όλο το 2020! Συγκεκριμένα στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς η Εταιρεία εμφάνισε τζίρο 21,9 εκατ. ευρώ, έναντι 21,7 εκατ. ευρώ σε όλη την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη δε που κατέβασε στο τρίμηνο ήταν 5,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 σε όλο το 2020. Μάλιστα στα μεγέθη του 2021, η Εταιρεία δεν έχει προβεί σε πλήρη ενοποίηση των πρόσφατων εξαγορών της, γεγονός που θα την είχε βοηθήσει να δείξει ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις: Η Epsilon SingularLogic στα μεγέθη του Ομίλου αφορά μόνο τους 10 μήνες του έτους, της Technolife 7 μήνες (εξαγορά Ιούνιος 2021), της iQom 4 μήνες (εξαγορά Σεπτέμβριος 2021), της PCS 2 μήνες (εξαγορά Νοέμβριος 2021), ενώ η πρόσφατα εξαγορασθείσα CSA Pharmakon δεν συμμετέχει καθόλου στα αποτελέσματα του 2021 (εξαγορά Ιανουάριος 2022).

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με ταμείο 5,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, παρά τις εξαγορές, γεγονός που εξασφαλίζει άπλετο χώρο για κινήσεις συγκέντρωσης. Για το 2022 η Εταιρεία περιμένει αύξηση στον κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50% (75 εκατ. ευρώ) το οποίο μεταφράζεται σε λειτουργικά κέρδη 25 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 15,7 εκατ. ευρώ (+46%). Η ανακοίνωση του μερίσματος θα έρθει σε δεύτερο χρόνο λίγο πριν την τακτική γ.σ.

H Entersoft παρουσίασε αύξηση εσόδων 45% εκ των οποίων η μισή αύξηση αποδίδεται στις εξαγορές της Optimum και Wedia, με τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα των εσόδων να βρίσκεται στο 60%. Εκτός από τις Ελληνικές δραστηριότητες, η Entersoft έχει και διεθνή παρουσία, κυρίως στη Ρουμανία, από την οποία πραγματοποιεί το 7% των εσόδων της.

To καθαρό ταμείο αυξήθηκε από τα 7,3 εκατ. ευρώ, στα 8,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, αποτέλεσμα της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης (εισπραξιμότητα στις 102 ημέρες, από 128 το 2021). Στην τηλεδιάσκεψη που παρακολούθησαν και αρκετοί Ξένοι επενδυτές, η Διοίκηση υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση ευκαιριών, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ ο στόχος των λειτουργικών περιθωρίων είναι να παραμείνουν στο 35%, επίπεδο το οποίο είναι από τα υψηλότερα του κλάδου.

Για το 2022 η αύξηση της δραστηριότητας από οργανική δράση αναμένεται, με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, να προσεγγίσει το 20%, “κατεβάζοντας” 10 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη και 6,5 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη. Το μέρισμα που θα διανείμει είναι 9 λεπτά ανά μετοχή, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κλάδος δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης βρίσκονται στο κοντινό μέλλον (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, Αναπτυξιακός Νόμος) και η Αγορά έχει καθαρίσει από παθογενείς καταστάσεις του παρελθόντος. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι οι Εταιρείες δεν κινούνται στη λογική άλλων εποχών, που η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου εξασφάλιζε μεν ένα καλό ανεκτέλεστο, είχε ωστόσο επισφαλή τρόπο και απροσδιόριστο χρόνο εξόφλησης.

Επομένως οι τζίροι μπορούν να θεωρηθούν υγιείς, τα λειτουργικά περιθώρια άκρως ικανοποιητικά και οι “δυνατές” συγκινήσεις έρχονται στις χρήσεις 2023 -2025. “Οι αποτιμήσεις δεν είναι χαμηλές, οι λόγοι της επιχειρηματικής αξίας είναι σε υψηλά διψήφια νούμερα, ακόμα και με τα μεγέθη του 2021, ωστόσο και η ανάπτυξη των Εταιρειών δεν είναι αμελητέα. Το δε ανθηρό ταμείο υπόσχεται προσθήκες, που μπορούν αλλάξουν άρδην την εικόνα του ισολογισμού. Και αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από μεγάλα Ελληνικά και Ξένα Θεσμικά Χαρτοφυλάκια”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., πέρασε ο ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 7,7), ΟΠΑΠ (4,7 δισ. ευρώ), Eurobank (3,3), ΔΕΗ (3), Εθνική (2,7), Alpha Bank (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Όλες οι παραπάνω μετοχές, αντέδρασαν από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,54%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,056 ευρώ (-6,96%), της Εθνικής (-4,73%) μέχρι τα 2,863 ευρώ (-7,94%), της Eurobank (-4,83%) μέχρι τα 0,843 ευρώ (-9,84%) και της Πειραιώς (+0,23%) μέχρι τα 1,252 ευρώ (-3,69%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 559,81 μονάδες (-7,09%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 583,41 (-3,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 583,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,12%

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι “short” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και αν καταστρατηγηθεί, σε κλείσιμο και η στήριξη στις 550, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 626 και 670 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 719 (gap) και 732 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,22%), ΜΠΕΛΑ (+4,46%) και ΟΠΑΠ (+0,76%).

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,43%), ΑΡΑΙΓ (-6%) και ΣΑΡ (-4,53%).

Από το χθεσινό σχόλιο, η στήλη είχε εντοπίσει πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή, για μηδενικά, ή οριακά κέρδη στη ΔΕΗ “επειδή όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις” θα έφερναν νεότερες πιέσεις στον τίτλο.

Σήμερα η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-4,43%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,38 ευρώ (-9,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 7,765 ευρώ (-4,43%) και σε χαμηλά 12 μηνών. Αν χαθεί η στήριξη στα 7,35 ευρώ (το 38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στα 6,90 και 6,20 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 8,20, ενώ για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 8,75 – 8,86 ευρώ.

Το 2023 θα περάσει την πόρτα του Χ.Α. σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, η Lamda Malls Εταιρεία που ελέγχει τα Εμπορικά Κέντρα “Golden Hall”, “Mediterranean Cosmos” και “The Mall Athens”. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τη φετινή χρονιά, ωστόσο στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει ξεδιαλύνει και το τοπίο για την αποεπένδυση του Αμερικανικού Επενδυτικού Ομίλου Varde, ο οποίος ελέγχει το 31,7% της Εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, “μέσα στο 2022 αναμένονται αφενός οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες και αφετέρου η σταδιακή συμβασιοποίηση πωλήσεων και η είσπραξη προκαταβολών, που θα ενισχύσουν τις χρηματοροές τόσο της Lamda Development, όσο και της ίδιας της επένδυσης στο Ελληνικό”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΛΑΜΔΑ (-1,24%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Προσοχή, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 6,30 – 6,25, μπορεί να σπρώξει τη μετοχή προς την επόμενη στήριξη των 5,80 – 5,75 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 μηνών).

Αν εξαιρεθεί ο τίτλος του ΟΤΕ, από τις λίγες μετοχές που δείχνουν να το “παλεύουν” κατά τις τελευταίες, δύσκολες συνεδριάσεις, είναι αυτός τη Jumbo (+4,46%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν υποχώρησε λίγο από το υψηλό ημέρας των 13,48 ευρώ (+5,39%). Αν μπορέσει κλείσιμο υψηλότερα των 13,60 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 14,00 και 14,71 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 12,52 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,6%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+37,43%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Αντέδρασε από τα χαμηλά 10μηνου η Frigoglass (+7,89%).

Βγήκε κάποιο “bid” στο Πλαίσιο (+0,83%).

Δείχνουν διαθέσεις να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα χαμηλά Αλουμύλ (+1%) και Πετρόπουλος (+0,27%).

Κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών στην Epsilon Net (-2,92%).

Επιστροφή αγοραστών, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, για την ΦΒΜΕΖΖ (+2,54%).

Θετικό κλείσιμο, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές για ΒΙΟΚΑ (+4,43%), ΜΟΝΤΑ (+3,23%), ΛΑΝΑΚ (+3,16%), ΛΙΒΑΝ (+8,82%), ΣΠΙ (+2,53%), ΦΙΕΡ (+1,79%), ΕΛΣΤΡ (+2,14%), ΑΝΕΚ (+3,75%), ΚΟΥΑΛ (+1,45%), ΚΟΡΔΕ (+1,79%), ΥΑΛΚΟ (+11,54%), ΜΕΒΑ (+6,19%) και ΒΙΟΤ (+15,15%).

Με αυξημένες συναλλαγές η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Ελλάδος (-1,75%), καθώς αποχωρούν όσοι πήραν θέσεις περιμένοντας, μάταια, κάποια θετική έκπληξη, όσον αφορά το ύψος του μερίσματος.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα ανέβασαν ψηλότερα τους αγοραστές στην Mermeren (+5,09%, πάντα με λίγες συναλλαγές). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 52 ευρώ και σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 855 – 850, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 824 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 800 - 795 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 893 – 902 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 925 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάσει την στήριξη των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τότε πολύ δύσκολα δεν θα δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2000 – 1995. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2158 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στις 2200 και 2231 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρνητικές, με σημαντικό πτωτικό ρίσκο, πιστεύουμε πως οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζονται θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές και να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές με ελκυστικά θεμελιώδη, όπως η Coca Cola”, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ακολουθώντας την ψυχολογία του εξωτερικού, ενώ το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει στο επίκεντρο”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 893 μονάδες. Το ‘κουτί της Πανδώρας’ έχει ανοίξει. Οι ενεργειακές τιμές βρίσκονται σε νέα υψηλά με το Brent στα $110, το Φυσικό Αέριο στα €117 και την χονδρεμπορική τιμή Ρεύματος στα €254,94. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο θα εντείνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό, ή ακόμα και σε Παγκόσμια ύφεση. Οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση στασιμοπληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10/03 και η FED στις 16/03. Οι επιλογές μας συνεχίζουν να είναι οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Επίσης προσθέσαμε και την Μυτιληναίος, λόγω της αύξησης της τιμής του Αλουμινίου, της διασποράς των δραστηριοτήτων και των καλύτερων θεμελιωδών μεγεθών στον κλάδο της Ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες στην Βουλή ότι η ΔΕΗ δεν θα βγάλει καθόλου κέρδη φέτος, ή θα έχει οριακά κέρδη. To consensus προέβλεπε ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα €292 εκατ. Εκτιμούμε ότι η μετοχή θα πιεστεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Παραμένουμε ουδέτεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΕΠ ενημέρωσε τις Ενώσεις των Εταιρειών Διαδικτύου ότι θα αυξηθεί ο φόρος παίκτη. Πιο συγκεκριμένα, για τις διαδικτυακές συναλλαγές, θα αυξηθεί στο 3%, από 2,5% για κέρδη από €100-€200 ευρώ, στο 6%, από 5% για κέρδη από €200-€500 και στο 9%, από 75% για κέρδη άνω των €500. Για το Τζόκερ του ΟΠΑΠ οι συντελεστές θα γίνουν 10% για τα κέρδη €100-€200, 15% για τα κέρδη €200-€500 και 20% για κέρδη άνω των €500”, σημειώνει η Merit Sec.

“Νέες σημαντικές πιέσεις καταγράφηκαν χθες για τον ΓΔΧΑ”, όπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Στο εσωτερικό, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν ήδη παραβιαστεί κρίσιμα επίπεδα τιμών, με τις αρνητικές αποδόσεις να ξεπερνούν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες από τα τελευταία ‘’υψηλά’’, ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και ενδεχομένως να χειροτερεύσουν τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ οι Κεντρικές Τράπεζες θα κληθούν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ενδεχομένως αντιμετωπίζοντας παράλληλα σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Ήτοι, το κατάλληλο επίπεδο επιτοκίων, θα συνεχίσει να προβληματίζει την Επενδυτική Κοινότητα για τους επόμενους μήνες.

Βραχυπρόθεσμα, η ορατότητα είναι χαμηλή, καθώς η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επιβαρύνει τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο στον οποίο, ουσιαστικά, οφειλόταν και η υπεραπόδοση του ΓΔΧΑ από αρχές του έτους.

Ωστόσο, πιθανόν να υπάρξουν σημάδια εξάντλησης των επιθετικών πωλήσεων στην παρούσα φάση.

“Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε ο ΓΔΧΑ να μπορέσει να σταθεροποιηθεί εντός της περιοχής των 840 - 820 μονάδων, με το βλέμμα μας στραμμένο σταθερά στις γεωπολιτικές εξελίξεις”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Leon Depolas Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Μόνο ο Αυστραλός ASX 200 (+0,28%) διασώθηκε με οριακά κέρδη, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Προς τα υψηλά ημέρας βαδίζουν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με θετική διάθεση και οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί από τα πρωινά υψηλά το Πετρέλαιο, με οριακά κέρδη το Ευρώ.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, οριακά ψηλότερα των $44400 το Bitcoin, πάνω από τα $2980 το Ethereum.

Η Stoxx, Παγκόσμιος Πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών, πρόκειται να αφαιρέσει 61 Ρωσικές Εταιρείες από τους δείκτες της. Η λίστα περιλαμβάνει την πλειονότητα των κορυφαίων Ρωσικών Εταιρειών, όπως η Gazprom, η Lukoil, η Sberbank, η Rusal και η Aeroflot. Oι μετοχές θα διαγραφούν στις 18 Μαρτίου.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την Ευρωπαϊκή Αγορά, καθώς πλήττεται από τις Δυτικές οικονομικές κυρώσεις, σε αντίποινα για την εισβολή του Ρωσικού Στρατού στην Ουκρανία.

Κατά 5,8% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι “ο πληθωρισμός - ρεκόρ στην Ευρωζώνη ήταν αρνητική έκπληξη” και πρόσθεσε πως “τα ενεργειακά σοκ παρουσιάζουν τους υψηλότερους κινδύνους, αυτή τη στιγμή”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισήμως εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποκλείοντας επτά ρωσικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα από το Δίκτυο SWIFT. Το μέτρο στοχεύει στη δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας VTB, αλλά και στις Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank και Vnesheconombank. Δύο μεγάλες Ρωσικές Τράπεζες, η Sberbank και η Gazprombank, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, επειδή είναι αυτές που κυρίως διευκολύνουν τις πληρωμές για εισαγωγές Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου από την ΕΕ. Οι επτά Τράπεζες έχουν μια μεταβατική περίοδο 10 ημερών, για να τερματίσουν τις δραστηριότητες SWIFT”, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Στο πακέτο των σκληρών μέτρων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, εκτός από το διαγραφή επτά τραπεζών από το Swift, προβλέπει και μπλόκο στην προμήθεια ευρώ. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να “απαγορεύσει την πώληση, παροχή, μεταφορά, ή εξαγωγή χαρτονομισμάτων ευρώ στη Ρωσία, ή σε οποιοδήποτε Ουδέτερο, ή Νομικό Πρόσωπο, Οντότητα, ή Σώμα στη Ρωσία, περιλαμβανομένης της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ή για χρήση στη Ρωσία”.

“Οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αρχίσουν να απειλούν τις Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές φέτος. Ο πληθωρισμός είναι μια δυναμική διαδικασία και μπορεί να αυτοενισχύεται”, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέα έκθεση.

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Οι Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 475000 θέσεις, αποτέλεσμα καλύτερο από τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 400000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Στο 6,3% εκτιμά τον πληθωρισμό στη Χώρα μας η Eurostat, από 5,5% τον Ιανουάριο, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε 0,9% ανοδικά.

“Αγοράστε Ελλάδα” λέει η Goldman Sachs. Ο Επενδυτικός Οίκος θέτει στόχο, για τον ΓΔΧΑ στις 1175 μονάδες, από τις 950 μονάδες που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2021.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “χωρίς αναφορά στην υποχρέωση μείωσης του Δημοσίου χρέους κατά το 1/20 της απόστασης που χωρίζει το ύψος του, έναντι του στόχου του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας (60% του ΑΕΠ) από τα Κράτη - Μέλη και με παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και το 2023 η ισχύς της γενικής ρήτρας διαφυγής, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023. Οι σημερινές ανακοινώσεις τελούν υπό αναθεώρηση τον Μάιο, σε ευθεία συνάρτηση με τις εξελίξεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάφλεξη των τιμών της Ενέργειας και άλλων βασικών Εμπορευμάτων”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 833,56 μονάδες (-3,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 850,7 (-1,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 852,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,66%.

Ο τζίρος στα 176,4 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.758 συμβόλαια).

Στα 2.364 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.430 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.941, 1.762 για τον Μάρτιο και 179 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.052,5), κινήθηκε μεταξύ 2.004 και 2.079 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 593,25), κινήθηκε μεταξύ 593,25 και 593,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.687 ΕΕΕ, 24.820 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (29.880), Εθνική (14.839), Eurobank (16.843), Πειραιώς (9.198), ΔΕΗ (2.848), Μυτιληναίο (646), MIG (456), Ιντρακόμ (394), Ελλάκτωρα (702), ΕΕΕ (342), Cenergy (640), Lamda Development (282), Viohalco (336), ΟΤΕ (349), Motor Oil (186), ΑΔΜΗΕ (198), ΓΕΚ (208), ΟΠΑΠ (291), Fourli (173), Jumbo (217), Ελ. Πετρέλαια (513).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 67.443, Πειραιώς 33.404, Εθνική 20.935, MIG 33.975, Cenergy 11.211, Eurobank 31.141, ΔΕΗ 18.914, Ελλάκτωρα 11.198.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                     Name of Issuer          NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.665.283 τεμ., (από 58.322.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.972.438 τεμ. (1.972.438), Eurobank 49.658.119 τεμ. (49.258.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.723.681 τεμ. (6.649.721), Πειραιώς 5.384.099 τεμ. (5.359.226), ΟΤΕ 2.913.706 τεμ. (2.971.151), ΑΔΜΗΕ 1.977.402 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v