Χρηματιστήριο: Κουτσή αντίδραση με διχασμένο FTSE-25

Οριακά τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη με τις Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να υποχωρούν και ΕΛΠΕ, Motor Oil, Σαράντη και Πειραιως να κλείνουν με ισχυρά κέρδη. Πτώση συναλλαγών στα 87 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Κουτσή αντίδραση με διχασμένο FTSE-25

Διατηρείται το επιφυλακτικό κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, αλλά και την επιμονή του Πετρελαίου σε υψηλά 8ετιας και πλέον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και αυξάνεται το “ειδικό βάρος” των ανακοινώσεων που αναμένονται από ΕΚΤ και Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10/03 και η Fed στις 16/03.

Εν τω μεταξύ, “το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν.

Συνεδρίαση που, μάλλον, εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις, όμως πολύ γρήγορα οι αγοραστές “έμειναν από δυνάμεις” και από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων. Αυτά μέχρι την τελευταία ώρα των συναλλαγών, που αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο ΓΔ εξασφάλισε το θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα πρώτα υψηλά ημέρας, ο τζίρος έφθασε τα 19,2 εκατ., όμως στη συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε στροφές.

Επέστρεψαν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 2,371%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σαν κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών και ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

“Το τοξικό περιβάλλον και η νευρικότητα στις Αγορές, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να πάμε σε πιο λεπτομερή ανάλυση Εταιρειών, με την κλασσική προσέγγιση των ισολογισμών, παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον σε όλο το φάσμα του ταμπλώ”, όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ισχυρές ενδείξεις ότι φθάνουμε σε πυθμένα δεν έχουμε ακόμα, ωστόσο είμαστε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένοι και με τη βούλα της τεχνικής ανάλυσης, ενώ εμφανίστηκαν κάποια πρώτα αντανακλαστικά, που άφησαν υποσχέσεις ότι κάπου εδώ, υπάρχει μέγεθος αγοραστών ικανό να αναχαιτίσει την κατάσταση.

Άρα από μέρα σε μέρα μια αφορμή, όχι απαραίτητα μέγιστης σημασίας, θα δώσει λόγους μιας ανοδικής αντίδρασης. Ακολουθώντας τα μοτίβα άλλων αντίστοιχων πτώσεων που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν, η αντίδραση θα έχει ενδιαφέρον λόγω της διάρκειας της πτώσης και του συντριπτικού βαθμού των απωλειών που έχουν παρατηρηθεί σε όλο το φάσμα της Αγοράς (απώλειες 8 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο ανοδικό κύμα θα πληρώσει γρήγορα και με αρκετή ένταση.

Το ζητούμενο σε τέτοιες αντιδράσεις είναι ο επενδυτής που θα πάρει το ρίσκο να το πληρωθεί κιόλας. Δεν έχει νόημα δηλαδή να αγοράσει μια μετοχή που κινείται συντηρητικά, ή δεν έχει συναλλακτικό όγκο.

Από την άλλη, ο συγχρονισμός των Αγορών μπορεί να μην είναι ο ιδανικός, ο επενδυτής να βρεθεί εγκλωβισμένος για κάποιες ημέρες και η στρατηγική της γρήγορης κίνησης να “πάει περίπατο”.

Επομένως, τα κριτήρια μίας τέτοιας επιλογής πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την παράμετρο της εμπορευσιμότητας. Κατά τεκμήριο και βάση κριτηρίων κατάταξης σε δείκτες, οι μετοχές του FTSE25 θεωρούνται ικανοποιητικά εμπορεύσιμες.

Σε δεύτερο επίπεδο προσέγγισης, οι μετοχές που έχουν πιεστεί σημαντικά και έχουν επιθετικούς συντελεστές προσαρμογής με τη διακύμανση της Αγοράς, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπεραποδώσουν.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το αγοραστικό κύμα θα έχει μεγαλύτερη ανοδική ορμή και δεν θα αφήσει “ασυγκίνητη” τη μετοχή.

Όπως και στο παρελθόν, οι πιο επιθετικές μετοχές του Χ.Α. είναι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Δείγματα επιθετικών διαθέσεων στην αντίδραση, έχουν δώσει και οι μετοχές των Viohalco, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ και Αεροπορίας Αιγαίου.

“Προσοχή μόνο γιατί η αντίδραση δεν έρχεται πάντα κατά παραγγελία και δεν είναι και αναγκαίο να ψάξει κανείς το απόλυτο τοπικό υψηλό της Αγοράς για να πουλήσει. Για θεσμικές κινήσεις μεγαλύτερης διάρκειας οι ισολογισμοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ ( 7,5), ΟΠΑΠ (4,6 δισ. ευρώ), Eurobank (3,3), ΔΕΗ (2,9), Εθνική (2,7), Alpha Bank (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2,1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΠΕΙΡ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,94%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,1645 ευρώ (+4,21%), της Εθνικής (-0,61%) μέχρι τα 3,029 ευρώ (+2,23%), της Eurobank (+0,56%) μέχρι τα 0,915 ευρώ (+2,83%) και της Πειραιώς (+2,84%) μέχρι τα 1,36 ευρώ (+4,37%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 600,03 (+2,79%) και 579,9 μονάδων (-0,66%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 586,96 (+0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 584,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%.

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι “short” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και αν καταστρατηγηθεί, σε κλείσιμο και η στήριξη στις 550, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 626 και 670 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 719 (gap) και 732 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Εν τω μεταξύ, καμία πρώιμη ένδειξη για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων από την έκρηξη του κόστους Ενέργειας και Πρώτων Υλών δεν έχουν, προς το παρόν, οι Τράπεζες, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ξεκινά η διαδικασία με τη κατάθεση του σχετικού φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Παγκρήτια με στόχο την απορρόφηση της HSBC. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ έδωσε την έγκρισή της στην πλευρά της Παγκρήτιας για την κατάθεση του σχετικού φακέλου στον οποίο θα καταγράφεται η πρόταση της Παγκρήτιας και εφόσον οι υπηρεσίες της ΤτΕ κρίνουν ότι η πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το deal μεταξύ των δυο Τραπεζών”.

Με σχετική υπεροπλία των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υποαπέδωσαν οι ΔΕΗ (-1,61%), ΕΕΕ (-3,56%), ΛΑΜΔΑ (-0,94%), ΛΑΜΔΑ (-1,57%), ΟΠΑΠ (-2,04%) και ΟΤΕ (-2,47%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Lamda Development (-0,94%), όταν και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις Αγορές, με στόχο την άντληση δανεισμού για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Το ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από το ευρύ Επενδυτικό Κοινό η Lamda, κινείται πέριξ των 230 εκατ. ευρώ και θα καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της επένδυσης, μετά τη νέα επικαιροποίηση του business plan της πρώτης πενταετίας”.

“Δεδομένου ότι δημιουργήσαμε περίπου το 20% των όγκων του 2021 και τα EBIT και από τις δύο Περιοχές (Ρωσία Ουκρανία), σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και τον οικονομικό αντίκτυπο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να παρέχουμε guidance για το τρέχον οικονομικό έτος του Ομίλου μας. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ενέργειες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, για να αντισταθμίσουμε την υποτίμηση του Νομίσματος και το υψηλότερο κόστος εισροών. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ανακατανείμουμε τις δαπάνες marketing και τις επενδύσεις κεφαλαίου σε άλλες Αγορές. Η διαχείριση των λειτουργικών εξόδων είναι ενσωματωμένη στην Επιχείρησή μας και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας για το έτος”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΕΕ (-3,56%) βαδίζει προς νέα χαμηλά 16 μηνών και αν χαθεί η κρίσιμη στήριξη στα 19,90 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τα 19,63 και 19,02 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short”) στα 30,48 ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε χαμηλά διετίας βρέθηκε χθες η μετοχή της Σαράντης (+5,67%) και σήμερα, κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπάθησε να δώσει μία πρώτη αντίδραση, στον απόηχο της είδησης για συμφωνία εξαγορά της Πολωνικής Εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης STELLA PACK.

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 7,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 8,00 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 6,50 και 6,10 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και η μετοχή της ΕΛΧΑ (+3,35%), προσπαθώντας να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,95 ευρώ (κλείσιμο 23/2). Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,966 (ημερήσιο “stop short”) και 2,10 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί ζώνη στήριξης 1,76 – 1,67 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και στην Motor Oil (+4,59) και ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”, λόγω και της κινητικότητας που παρατηρείται στις μετοχές των Διυλιστηρίων.

Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 14,76 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+52,59%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,20%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και κατόπιν απόφασης του ΧΑ ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Βαράγκης.

Σε λειτουργία έχει τεθεί η Μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των Εγκαταστάσεων της Κρι Κρι (+5,96%), στις Σέρρες. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από την Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία, στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Συνεχείς αγορές μετοχών και από τον βασικό μέτοχο.

Θετική, ημερήσια, μεταβολή, αλλά δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι ΜΟΝΤΑ (+7,03%), ΚΑΜΠ (+8,54%), ΛΑΜΨΑ (2%), ΜΙΝ (+27,73%), ΚΟΥΑΛ (+2,14%), ΚΡΕΚΑ (+8,24%), ΕΛΙΝ (+4,37%), ΑΣΤΑΚ (+0,61%), ΝΑΥΠ (+16,75%), ΚΡΕΚΑ (+8,24%), ΦΟΥΝΤΛ (+4,59%), ΣΙΔΜΑ (+1,57%), ΑΒΕ (+2,46%), REALCONS (+4,05%), ΞΥΛΚ (+2,80%), ΛΟΓΟΣ (+2,51%), ΒΑΡΝΗ (+20%), ΛΑΒΙ (+7,27%) και ΔΟΜΙΚ (+3,65%).

Προσπάθεια αντίδρασης, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,59 ευρώ (κλείσιμο 16/2) από την Intralot (+1,67%) και από τα 1,91 ευρώ (κλείσιμο 24/2) από την Αλουμύλ (+2,48%, έκανε αίσθηση η εμφάνιση, προς το τέλος των συναλλαγών, εντολής πώλησης 10000 τεμ. στα 2,08 ευρώ).

Κατέβασαν συναλλαγές οι Entersoft (+2,11%), Fourlis (+0,65%) και Κορδέλλου (+4,58%).

Μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 23 ετών η Autohellas (+3,64%), αντανακλαστική αντίδραση και από Μοτοδυναμική (+1,98%).

Επιστροφή αγοραστών στην Cenergy (+2,25%).

Σε χαμηλά 12μηνου ο Άβακας (-1,41%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 855 – 850, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 824 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 800 - 795 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 893 – 902 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενες στις 925 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 973 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάσει την στήριξη των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τότε πολύ δύσκολα δεν θα δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2000 – 1995. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2158 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στις 2200, 2231, 2305 (gap), 2312, 2371 και 2384 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η κίνηση του ΓΔ λίγο πάνω από την περιοχή στήριξης των 850 μονάδων, διαμορφώνει προσδοκίες για αντίδραση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“H Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών είναι συνδεδεμένη με την γεωπολιτική κατάσταση και την άνοδο, για μία ακόμη φορά, των τιμών Ενέργειας”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική (bearmarket), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 893 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 820 μονάδες. Τα μάτια όλης της Ανθρωπότητας θα είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ενεργειακή καταιγίδα συνεχίζεται. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία νέας Μονάδας αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν εξασφαλίσει Τραπεζικό δάνειο €300 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα. Το Επενδυτικό Σχήμα που θα κατασκευάσει την Μονάδα LNG αποτελείται από τους: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κοπελούζο, Πίτερ Λιβανό”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Σημαντικό μέρος των επενδυτών έχει εξαντλήσει τις πωλήσεις του στην παρούσα φάση. Την συνέχεια θα κρίνει το γεωπολιτικό σκηνικό. Στις ΗΠΑ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι παραμένει θετικός για αύξηση των επιτοκίων, αλλά έδειξε ως ενδεδειγμένη πρώτη αύξηση τις 25 μονάδες βάσης για την συνεδρίαση του Μαρτίου. Είναι πιθανή η στάση αναμονής του ΓΔΧΑ πλησίον της περιοχής των 840 μονάδων, αξιολογώντας την κατάσταση των πραγμάτων”, όπως εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Εν μέσω πολεμικού σκηνικού και τάσεων στασιμοπληθωρισμού, η εξαρτώμενη από τις εισαγωγές Ελληνική Οικονομία και κατ' επέκτασιν το Χ.Α., πλήττονται από την αποφυγή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το "τσουνάμι" ανατιμήσεων σε Πρώτες ύλες και Ενέργεια "ροκανίζει" τα περιθώρια κερδοφορίας των Εισηγμένων Επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Οι συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. καλούνται να διαχειριστούν νουνεχώς τις ανοιχτές τους θέσεις, διατηρώντας επάρκεια ρευστότητας, χωρίς να εκλαμβάνουν τα τεχνικώς "υπερπωλημένα" (oversold) επίπεδα του Γενικού Δείκτη, ως αξιόπιστο προπομπό άμεσης ανοδικής αντίδρασης. Ίσως μάλιστα προκρίνεται η άποψη "κάλλιο πέντε και στο χέρι", καθώς θεωρούμε δύσκολη τη διακράτηση "ολόφρεσκων" επενδυτικών θέσεων, ενόσω απουσιάζει η ορατότητα όχι μόνο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από 6 μήνες, αλλά για το τι θα συμβεί εντός ολίγων ημερών.

Από διαγραμματικής άποψης, ο ΓΔ σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 6 μηνών, ακυρώνοντας έτσι τις φιλοδοξίες για κίνηση προς το 1000 μονάδες, τις οποίες δημιούργησε το πρόσφατο επταετές υψηλό.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η αξίωση του Χ.Α. να συνεχίσει την υπεραπόδοσή του έναντι των Ξένων, μάλλον τερματίζεται άδοξα, επαναφέροντας τον χαρακτήρα της Εγχώριας Αγοράς στο αλήστου μνήμης παρελθόν της "υπερευαισθησίας" στις πτώσεις και της "απάθειας" στις ανόδους.

Πιθανή πτώση κάτω και από το πολύμηνο επίπεδο συσσώρευσης που οριοθετούν οι 830 μονάδες, θα σηματοδοτήσει τεχνικές πωλήσεις σε μία ήδη ευάλωτη Αγορά.

"Δύσκολοι καιροί" ακόμη και για τους επενδυτές που ανατράφηκαν με το δόγμα της στροφής στα "ασφαλή καταφύγια" (Χρυσός, Ομόλογα, Ελβετικό Φράγκο, Γεν κλπ.), καθώς τα εν λόγω Assets, το τελευταίο διάστημα, δεν δίνουν τις ξεκάθαρες ανοδικές κινήσεις που πολλοί θα ανέμεναν.

Σε ότι αφορά τα ομόλογα, αυτά πιέζονται από τις καλπάζουσες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και από την απότοκη του πολέμου αύξηση των Δημοσίων δαπανών, σε μία περίοδο ούτως, ή άλλως δύσκολη για τα Κρατικά Ταμεία και τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, εν μέσω και της πανδημίας.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΕΚΤ και FED πιθανώς θα αναβάλουν τις αυξήσεις επιτοκίων, στην προσπάθειά τους να δράσουν αντισταθμιστικά, ως προς το διεθνές μετοχικό ‘bear market”, εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν, υποχωρούν και οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, πιέζεται προς χαμηλότερα επίπεδα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, πιέζεται το Ασήμι, προς τα $42550 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2820 το Ethereum.

Η MSCI επαναξιολόγησε την κατάταξη της Ρωσίας και από Αναδυόμενη Αγορά την κατέταξε σε κατάσταση “Standalone”, εξέλιξη που αφαιρεί τις μετοχές από τους δείκτες με τιμή μηδέν και ισχύ από 9 Μαρτίου.

Εκτός δεικτών FTSE Russell οι μετοχές της Ρωσίας με ισχύ από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Οι Ρωσικές μετοχές θα αφαιρεθούν με μηδενική αξία.

Η αξιολόγηση της Ρωσίας μειώθηκε σε "junk" από τον Οίκο αξιολόγησης Moody's.

“Η Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι επίπεδα, σε ‘junk", σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Το London Stock Exchange ανέστειλε τις συναλλαγές για 27 Εταιρείες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία. Στη λίστα, περιλαμβάνονται οι EN+, Sberbank, Gazprom, Lukoil και Polyus”, μεταδίδουν οι Financial Times.

“Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές Ξένου Συναλλάγματος από ιδιώτες στα Ανταλλακτήρια”, ενημέρωσαν εργαζόμενοι σε αυτά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενα εγκύκλιό της. Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως, όταν το πρακτορείο της ζήτησε σχόλιο.

Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι “η έκθεσή της στη Ρωσία διαμορφώνεται στα 18,6 δισ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να ανταπεξέλθει εάν τελικά χάσει τα Ρωσικά assets”.

Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit αυξήθηκε στις 55,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 52,3 τον Ιανουάριο.

Τις 215000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ήταν το πιο χαμηλό σημείο από την αρχή της χρονιάς. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones προέβλεπαν 225.000 αιτήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά” μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. “Ο Πούτιν γνωστοποίησε, μέσω του Προέδρου της Γαλλίας, την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας”, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η UBS διατηρεί την εποικοδομητική μακροοικονομική της άποψη και βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για το Ελληνικό ΑΕΠ του 2021 και του 2022 σε 8,5% και 5,5% αντίστοιχα, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 849,57 (-0,30%) και 862,8 μονάδων (+1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 856,83 (+0,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 854,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 86,5 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή (ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.823 συμβόλαια).

Στα 2.533 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.364 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.432, 1.319 για τον Μάρτιο και 113 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.055,25), κινήθηκε μεταξύ 2.042 και 2.089 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 587,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.683 ΕΕΕ, 22.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.410), Εθνική (7.848), Eurobank (7.827), Πειραιώς (4.757), ΔΕΗ (1.359), Μυτιληναίο (585), MIG (279), Ιντρακόμ (380), Ελλάκτωρα (125), ΕΕΕ (339), Cenergy (537), Lamda Development (175), Viohalco (113), ΟΤΕ (307), ΟΠΑΠ (207), Ελ. Πετρέλαια (195).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 72.404, Πειραιώς 36.529, Εθνική 23.934, MIG 33.870, Cenergy 11.356, Eurobank 41.042, ΔΕΗ 17.628, Ελλάκτωρα 11.098.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                    Name of Issuer                NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.679.403 τεμ., (από 58.665.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.442.438 τεμ. (1.972.438), Eurobank 49.718.119 τεμ. (49.658.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.723.681 τεμ. (6.723.681), Πειραιώς 5.603.715 τεμ. (5.384.099), ΟΤΕ 2.851.642 τεμ. (2.913.706), ΑΔΜΗΕ 2.289.189 τεμ. (1.977.402).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v