Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με χαμηλό τζίρο αλλά και επιταχυνόμενη τάση ρευστοποιήσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Eurobank, Coca Cola, Jumbo δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Θετική έκπληξη από ΕΥΔΑΠ, στήριξη από Εθνική και Mytilineos.

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά θετικό το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα στοιχεία που ανακοινώνονται από το μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά την έκθεση “Beige Book” της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, “ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας επιβραδύνθηκε σε κάποιες Περιοχές των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες”, σύμφωνα με την έκθεση “Beige Book” της Fed που δημοσιεύτηκε. Η έκθεση στηρίχτηκε σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι 12 Περιφέρειες της Fed έως τις 23 Μαϊου.

Από την άλλη, η Deutsche Bank αναβάθμισε τις προβλέψεις για τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η Γερμανική Τράπεζα αναμένει τώρα ότι μία από τις δύο αυξήσεις επιτοκίων, το τρίτο τρίμηνο, θα είναι 50 μονάδων βάσης. “Το πιθανότερο είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο, παρά τον Ιούλιο”, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Συνεδρίαση στη “ζώνη της αδιαφορίας” αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ και την σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), σε μία Αγορά που έχει σαν τεχνικό “αβαντάζ”, ότι ακόμα δεν έχει δώσει ημερήσιο σήμα “αποβίβασης”.

Όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τους εν δυνάμει πωλητές να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Σαν επικρατέστερο σενάριο, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, προκρίνεται αυτό της εξάρτησης από την πορεία των Διεθνών Αγορών, με επιμέρους επιλεκτικές τοποθετήσεις, αγνώστου επενδυτικού ορίζοντα, σε μετοχές Εισηγμένων, που “εσωκλείουν κάποιου είδους είδηση – εξέλιξη”, χωρίς να αποκλείονται και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Από την άλλη, εκείνο που δείχνει να φοβίζει περισσότερο σαν ενδεχόμενο, δεν είναι άλλο από την σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου και την επιστροφή σε συνεδριάσεις πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα.

“Μέχρι στιγμής η χρηματιστηριακή χρονιά έχει δύο πρόσωπα”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Από το ξεκίνημα έως τις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και από τότε έως σήμερα.

Το ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων από εκείνο το χρονικό σημείο, έχει μετατοπιστεί υπέρ των χαμένων.

Οι 92 κερδισμένες μετοχές του Φεβρουαρίου, έχουν περιοριστεί σε μόλις 50 στο τέλος Μάιου, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, από την αρχή του έτους.

Επίσης, οι σημαντικές αποδόσεις που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς έχουν περιοριστεί και στην κορυφή της λίστας των Εταιρειών με τη μεγαλύτερη απόδοση, παρατηρούνται Εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς δημόσιας πρότασης.

Η έκπληξη της χρονιάς είναι η επίδοση των Διυλιστηρίων. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης είναι ο μόνος που ως τώρα δεν καταγράφει απώλειες σε κανέναν από τους πέντε μήνες του 2022, ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπερνούν το 14%. Ο λόγος πίσω από αυτή τη σταθερή και ισχυρή, τηρουμένων των συνθηκών, συμπεριφορά, είναι αφενός το ευνοϊκό περιβάλλον στα περιθώρια Διύλισης και η σημαντική αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης και το Πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον, η προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα αναγνωρίζεται πλέον από την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς οι δύο Εταιρείες έχουν έμπρακτα ξεκινήσει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, που αφορά την επέκτασή τους στις ΑΠΕ.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα Τρόφιμα και οι Εταιρίες Κοινής Ωφελείας.

Πρακτικά μιλάμε για τους “leader”, δηλαδή την Coca Cola και τη ΔΕΗ οι οποίες για διαφορετικούς λόγους, αλλά από κοινή αιτία, πιέστηκαν σε αυτό το διάστημα. Η απώλεια εσόδων από τις Αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η έκτακτη φορολογία των κερδών, έβαλαν τις δύο Εταιρείες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, λόγω του έντονου Θεσμικού χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου τους. Αντίστοιχα πίεση παρατηρείται και σε Εταιρείες που έχουν υψηλό κόστος Πρώτων Υλών, ή εξαρτώνται από παράγωγα Προϊόντα Πετρελαίου και μεταφορικό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου στην Κρι - Κρι η μείωση στα λειτουργικά περιθώρια στο α’ τρίμηνο ξεπέρασε τις 1000 μονάδες βάσης (10%) με τη μετοχή να καταγράφει απώλειες σχεδόν 27% από την αρχή του έτους.

Αντίστοιχα η μετοχή της TITC βρίσκεται 7% χαμηλότερα, λόγω των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό κόστος και από την υστέρηση των λειτουργικών κερδών κατά 17% στο α’ τρίμηνο.

Σε ένα περιβάλλον μηδενικής συστημικής επίδρασης επομένως, τα θεμελιώδη δικαιολογούν τους υστερήσαντες.

Από εκεί και πέρα, το Επενδυτικό Κοινό φαίνεται προσανατολισμένο σε μετοχές “παντός καιρού”, που δεν επηρεάζονται τόσο από το κόστος της Ενέργειας και έχουν καλά μερίσματα (Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ή έχουν ένα υποσχόμενο επιχειρηματικό πλάνο (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα, Eurobank).

Οι μετοχές αυτής της κατηγορίας έδειξαν να επηρεάζονται λιγότερο από το αρνητικό κλίμα και η συμπεριφορά τους φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και το κόστος ευκαιρίας που περιέχουν τα αξιόλογα μερίσματα τους.

Όπως και να έχει η Ελληνική Αγορά, συγκριτικά με τις Ξένες Αγορές, στάθηκε ικανοποιητικά σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι κυριότερες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές βρίσκονται χαμηλότερα κατά 9%.

Ως τώρα οι ενδείξεις για το υπόλοιπο της χρήσης, στις βασικές παραμέτρους της κερδοφορίας, δεν φαίνεται να αλλάζουν και αυτό θα έχει την ανάγνωσή του στις μετοχές που θα υπεραποδίδουν.

“Αν όμως η πολεμική ένταση αποκλιμακωθεί και το ενεργειακό κόστος πέσει κάποια στιγμή στο υπόλοιπο της χρονιάς, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τις Εταιρείες που θα υπεραποδώσουν, σε αυτές που είναι βαθιά υστερήσαντες ως τώρα”, όπως εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ο ΟΤΕ (8), με δεύτερη την ΕΕΕ (7,5), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,8), Εθνική (3,3), Μυτιληναίος (2,4), ΔΕΗ (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1 δισ. ευρώ) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+0,92%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-2,42%), Eurobank (-3,60%) και Πειραιώς (0%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 619,12 (+0,47%) και 605,14 μονάδων (-1,8%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 606,51 (-1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 605,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,69%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων και με ενδιάμεση στήριξη στις 611 – 599 (συνωστίζονται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 585 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 565 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Ο εν λόγω δείκτης θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 611, για να ελπίζει σε αναρρίχηση προς τις 644 και 650 μονάδες. Σε αρνητική εξέλιξη και επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 – 490 και 470 μονάδες.

Δεν δημιουργεί “κύματα ενθουσιασμού” η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+3,97%), ΜΟΗ (+1,34%), TITC (+0,16%) και ΜΥΤΙΛ (+0,30%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (-3,79%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,3850 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών χρήσεως 2021, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,36575 ανά μετοχή).

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (+3,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω φημών σύμφωνα με τις οποίες “εκτός από το μέρισμα των 0,28 ευρώ ανά μετοχή που θα δοθεί στους μετόχους από τα κέρδη της χρήσης 2021, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξετάζει και την επιστροφή κεφαλαίου”.

Ο τίτλος δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,00 ευρώ (κλείσιμο 24/5), ενώ σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 4μηνου. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 8,12, 9,40 και 10,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 7,44 – 7,32 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,93 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δείχνει να κωλυσιεργεί με κλεισίματα χαμηλότερα των 17,00 ευρώ, η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,30%), που θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 17,32, για να κινηθεί προς τα 18,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 16,10 – 15,79 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 15,40 – 15,29 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-0,86%). Στα 1,534 ευρώ το ημερήσιο “stop long”). Για να επιστρέψουν τα αισιόδοξα σενάρια που ήθελαν κίνηση εκτόνωσης προς τα 2,00 – 2,10 ευρώ, πρέπει ο τίτλος να υπερκεράσει τη ζώνη 1,67 – 1,83 ευρώ, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+114,52%), ΕΥΠΙΚ (+54,58%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%), ΤΕΝΕΡΓ (+33,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,64%) και ΜΑΘΙΟ (+30,04%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 7.600.000 νέες (ΚΟ) μετοχές της Ιντρακόμ (0%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών στα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και το προσωπικό της Εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 83.600.000.

Από εκεί και πέρα, επέστρεψαν οι πωλητές σε ΦΒΜΕΖΖ (-2,18%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,76%), ΛΑΝΑΚ (+3,91%), ΣΙΔΜΑ (+2,80%), ΕΥΠΙΚ (+2,65%), ΕΛΒΕ (+0,82%), ΕΚΤΕΡ (+1,95%), ΔΟΜΙΚ (+1,89%), ΜΕΝΤΙ (+1,74%), ΦΛΕΞΟ (+1,56%), ΚΟΡΔΕ (+1,19%), ΓΕΒΚΑ (+0,40%), ΕΛΙΝ (+1,20%) και ΑΒΕ (+3,58%).

Η υψηλή μερισματική απόδοση (μικτό μέρισμα 0,19 ευρώ), κινητοποίησε κάποιους λίγους αγοραστές στον Βογιατζόγλου (+8,42%).

Αύξησε συναλλαγές η Byte (+4,50%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλτον (+1,06%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τρ. Αττικής (-6,27%) και Κέκροπα (-3,88%).

Παρουσία πωλητή σε ΣΑΤΟΚ (-20%), ΠΡΔ (-18,08%), ΛΕΒΚ (-8%), ΚΤΗΛΑ (-4,76%), CENER (-3,59%) και ΕΛΣΤΡ (-1,65%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ανησυχητική ένδειξη για τον Γενικό Δείκτη αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 893 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), καθώς θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 887 - 877 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 847, 838 (ημερήσιο “stop long”) και 832 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Οι αντιστάσεις στις 899, 904, 944 (gap) και 950 μονάδες. Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 832 μονάδες, θα είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία της ζώνης 818 – 794, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Ο FTSE25 έχασε την πρώτη στήριξη στις 2157 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 2144 - 2118 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2090, 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 2010 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) Κλείσιμο χαμηλότερα των 2010, μπορεί να σπρώξει προς τις 2000 και 1975 – 1970 μονάδες.

Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), θα δώσουν κίνηση προς τις 2200 – 2240 (gap) και 2305 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αγορά θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση και πιστεύουμε πως κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι πιθανές”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Οι ανησυχίες για ύφεση ίσως επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση και να έχουν επιλεκτική διάθεση”, εκτιμά η Beta Sec.

“Έχοντας προσεγγίσει τα πρώτα κρίσιμα επίπεδα τιμών των 900 - 910 μονάδων, το όποιο επόμενο ανοδικό σκέλος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την χρονική έκταση της εν εξελίξει ανόδου στο εξωτερικό, στα πλαίσια ενός ‘bear market ράλι’. Ωστόσο, ενδέχεται να προηγηθεί μια μικρή συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα και αύριο η Αγορά του Λονδίνου”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Κοντά στο μηδέν η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η κίνηση της Αγοράς πέριξ των μακροχρόνιων απλών κινητών μέσων όρων (900 μονάδες) επιβεβαιώνει την γενικότερη ατασικότητά της, με τα “σκαμπανεβάσματα” τελικά να έχουν αποδειχθεί ευκαιρίες “αδειάσματος”, “γεμίσματος” και “rotation”.

Οι γραμμές στήριξης και αντίστασης που συνδέουν τα τοπικά χαμηλά του τρέχοντος έτους του ΓΔ, καταδεικνύουν ότι η στιγμή της "μεγάλης απόφασης" πλησιάζει, με τα επίπεδα - κλειδιά να βρίσκονται στις 850 και στις 930 μονάδες, αντίστοιχα. Η κατεύθυνσή της μακροχρόνιας διάσπασης (πάνω, ή κάτω) παραμένει φυσικά άγνωστη.

Στα θετικά “story” του Χ.Α. η τουριστική ανάπτυξη και η προσδοκία απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Καλοδεχούμενες οι αποκοπές μερισμάτων - ρεκόρ από πλευράς των Εισηγμένων, καθώς θα ενισχύσουν την επενδυτική ρευστότητα, θα υποστηρίξουν την ψυχολογία μακροπρόθεσμης διακράτησης κερδοφόρων Εταιρειών και θα επιβεβαιώσουν έμπρακτα το outlook κερδοφορίας, από πλευράς των εταιρικών Διοικήσεων.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση αποτίμησης της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές κερδοφορίας και πιστωτικής επέκτασης.

"Πατώντας" στο πρόσφατο ράλι, ο Τραπεζικός δείκτης ξέφυγε από το προ δεκαπενθημέρου καθεστώς “bear market”.

Οι αυξητικές πιέσεις στα επιτόκια χρηματοδότησης και τα ερωτηματικά σε ότι αφορά τα “credit scores” των χρεωστών, εν μέσω γενικότερου περιβάλλοντος υποχώρησης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, θέτουν νέες προκλήσεις για τον κλάδο.

Επιπλέον, τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων θεωρητικά ευνοούν τις εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α., συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζικών μετοχών, από την άλλη όμως, κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν αρνητικά ως προς την ελκυστικότητα των καταθέσεων στα Τραπεζικά “γκισέ”.

Σε διεθνές επίπεδο, τα αυξημένα spreads μεταξύ των Ξένων ομολόγων - “σκουπιδιών” (junk) και των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και η γενικότερη ενίσχυση του Δολαρίου, ενισχύουν το ρίσκο “χρηματοδοτικών κενών” και χρεοκοπιών για τους πιο “αδύναμους κρίκους” του Παγκόσμιου επιχειρείν και ουδείς γνωρίζει τι “ντόμινο” θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Στα καθ' ημάς, η πέριξ του 3,60% απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δημιουργεί ενδεχόμενες προκλήσεις στα δημοσιονομικά της Χώρας και ενώ αυτή εξέρχεται των εποπτικών μηχανισμών. Ας θυμηθούμε ότι το επιτόκιο δεκαετούς διάρκειας νέου Κρατικού δανεισμού, βρισκόταν λίγο πάνω από το 1% στις αρχές του έτους. Η άνοδος του επιτοκίου κατά δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των μελλοντικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Λόγω του τελευταίου “ράλι ανακούφισης” στις Διεθνείς Ομολογιακές Αγορές, η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στις ΗΠΑ έχει αποφευχθεί, αποσοβώντας προσωρινά έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Παρ' όλα αυτά, η "ανώμαλη προσγείωση" του Παγκόσμιου ΑΕΠ αντικατοπτρίζεται σε αρκετούς δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI, καθώς και στις δραστικά μειωμένες προβλέψεις περιθωρίων κέρδους και απόδοσης κεφαλαίων στις Χώρες του G-7.

“Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, η αυριανή ανακοίνωση των ποσοστών ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένεται να μονοπωλήσει, μαζί με τον πόλεμο φυσικά, την χρηματιστηριακή ειδησεογραφία στο ξεκίνημα του μήνα και με την ελπίδα των περισσότερων Θεσμικών να είναι για αναστροφή των απωλειών στα ‘long-only’ χαρτοφυλάκια, στο υπόλοιπο του 2022”, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη. Αργία σήμερα και αύριο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις, οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Ο ΟΠΕΚ και οι Σύμμαχοί του συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 50%.

“Οι Υπουργοί Ενέργειας του Πετρελαϊκού Καρτέλ ενέκριναν την αύξηση της παραγωγής κατά 648000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από αύξηση κατά 432000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες. Η Ρωσία πρόσφερε πλήρη στήριξη στο σχέδιο και οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στον χρόνο ρεκόρ των 11 λεπτών”, τόνισαν εκπρόσωποι των Χωρών του ΟΠΕΚ+.

Κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα από Χρυσό και Ασήμι, δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα των $30000 το Bitcoin, προσπαθεί να προσεγγίσει τα $1830 το Ethereum.

Όχι μόνο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αλλά επιπροσθέτως σημειώνεται το μεγαλύτερο πληθωριστικό χάσμα ανάμεσα στα 19 Μέλη της Νομισματικής Ένωσης. Στο ένα άκρο βρίσκεται η Μάλτα, όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,6% τον περασμένο μήνα και στο άλλο η Εσθονία, που ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 20,1%.

“Ο δείκτης αποτίμησης τιμής προς κέρδη (P/E) της Ευρώπης φαίνεται να έχει προεξοφλήσει αρκετά, αλλά οι μετοχές των ΗΠΑ και η κατηγορία μετοχών ανάπτυξης είναι σε πιο υψηλά επίπεδα και εξακολουθούν να πιέζονται από τη σύσφιξη της ρευστότητας”, εξηγεί η Barclays στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις μετοχές.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο. Ειδικότερα, η απασχόληση στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά μόλις 128000 θέσεις εργασίας, πολύ κάτω από τις 299000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η μέτρηση του Μαΐου είναι η χειρότερη από τον Απρίλιο του 2020.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε πτώση. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 11000, στις 200000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στο Reuters προέβλεπαν οριακή πτώση στις 210000.

Οι νέες παραγγελίες για Αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ σημείωσαν ήπια αύξηση τον Απρίλιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,3% τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των παραγγελιών κατά 0,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Σαράντης στα 7,8, από 8,7 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold".

Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος αύξηση τζίρου στα 423,2 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 62,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 36,8 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 901,96 (+0,22%) και 891,77 μονάδων (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 892,85 (-0,79%) και μέσω των δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 890,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,08%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,7 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΜΟΤΟ, ΚΡΙ, ΟΠΑΠ, ΑΒΑΞ, ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ, ΠΛΑΘ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ και ΕΥΔΑΠ και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Eurobank, Jumbo, ΕΕΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.005 συμβόλαια).

Στα 4.015 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.824 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 220, 207 για τον Ιούνιο και 13 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.154,25), κινήθηκε μεταξύ 2.152,25 και 2.174,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 622,75).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (1.120.000 Eurobank, 17.000 Εθνική, 5.000 Motor Oil, 33.500 Μυτιληναίος, 23.342 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.118), Εθνική (4.119), Eurobank (2.789), Πειραιώς (720), ΔΕΗ (948), Μυτιληναίο (102), Lamda Development (200), Ελλάκτωρα (112), MIG (260), ΟΤΕ (205), Motor Oil (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 121.723, Πειραιώς 26.571, Εθνική 19.833, MIG 31.034, Eurobank 26.048, ΔΕΗ 18.047.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.613.058 τεμ., (από 60.113.058 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.936.283 τεμ. (1.936.283), Eurobank 36.665.912 τεμ. (36.668.823), ΟΠΑΠ 2.458.529 τεμ. (2.221.064), Εθνική 16.187.746 τεμ. (9.757.746), Πειραιώς 2.535.020 τεμ. (3.021.664), ΟΤΕ 2.782.399 τεμ. (2.537.051), ΑΔΜΗΕ 1.527.659 τεμ. (1.519.441), Μυτιληναίο 1.456.617 τεμ. (832.917).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v