Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σήματα που θα καθορίσουν την τάση

Οι ανάσες που πήραν βασικοί δείκτες και τα ορόσημα της εβδομάδας που θα κρίνουν τη στάση των επενδυτών. Η προσοχή στο διεθνές μέτωπο και δεικτοβαρείς τίτλους που μπορούν να δώσουν κατεύθυνση.

Χρηματιστήριο: Τα σήματα που θα καθορίσουν την τάση

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου η Νέα Υόρκη, σε δοκιμασία η Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τα τεχνικά περιθώρια της ανοδικής διόρθωσης, που ενεργοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Από τις 3.905 μονάδες ο S&P 500, ανακάμπτοντας 2% σε εβδομαδιαίο ξαναφέρνει σε πλεονεκτική θέση τους long, με τους traders να ενεργούν στις συνεδριάσεις που ακολουθούν και με γνώμονα τα μεγέθη της PepsiCo (Τρίτη 12/7), JP Morgan και Morgan Stanley (Πέμπτη 14/7), Citigroup, Wells Fargo (Παρασκευή 15/7) κ.ά Οσο ο S&P 500 συντηρείται υψηλότερα των 3.880 μονάδων οι αγοραστές διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι των πωλητών.

Διαφορετική η κατάσταση στην Ευρώπη, με την προσοχή στραμμένη στην Φρανκφούρτη καθώς η Γερμανία- για πρώτη φορά στα ιστορικά...- βιώνει τον εφιάλτη της ενεργειακής εξάρτησης. Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Nord Stream - για λόγους προγραμματισμένης συντήρησης από την Μόσχα- έχει δημιουργήσει βαρύ πολιτικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό κλίμα. Μένει να φανεί, εάν και σε ποιόν βαθμό θα επηρεαστεί αύριο- το αμέσως επόμενο διάστημα- η Φρανκφούρτη, πως θα διαχειριστεί την κρίση το Βερολίνο. Η παραίτηση Τζόνσον στο Λονδίνο μπορεί να λειτούργησε ως αφορμή για "ανάσες" για τους αγοραστές πλην όμως η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα.

Η προσοχή θα παραμείνει στα διεθνή, καθώς Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τις όποιες ανακοινώσεις να προϊδέάζουν για το πως θα διαμορφωθεί το κόστος χρήματος, τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να συν-εκτιμηθεί με την συνεδρίαση της ΕΚΤ, που ακολουθεί (21/7) και αφορά πρωτίστως και την χώρα μας.

Στα καθ' ημάς: διάλειμμα για ανάσες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης σύμφωνα με την αντίδραση, που βγήκε-μέσα της εβδομάδας- από τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Στις 802,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακές εβδομαδιαίες απώλειες (-0,42%) με αντίδραση 0,87% την Παρασκευή. Στις 484,20 ο Δείκτης Τραπεζών επίσης με οριακές απώλειες (-0,57%) στην εβδομάδα αλλά ισχυρή κίνηση με 3,91% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε περιορισμένο βαθμό οι όποιες προσδοκίες (προεξόφληση) μίας ετυμηγορίας από τον οίκο Fitch διαφορετικής της... σιγής του διεθνούς οίκου.  Συνεπώς δύσκολα να επηρεαστούν από αυτήν οι traders. Αντιθέτως είναι το ζήτημα των TLTROs (του ενδεχομένου αύξησης του βασικού επιτοκίου) που μάλλον απομακρύνεται, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην επαναφορά των τραπεζικών.

Στις 1.921,06 ο FTSE25 (το κάτω γράφημα), με μείον 0,37% στην εβδομάδα αλλά με 1,10% την Παρασκευή και όπως "δείχνει" διαγραμματικά (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) έχει περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργός συμμετοχή των αγοραστών σε μετοχές του δείκτη-την Παρασκευή ήταν η Coca Cola (στα 21,87 με 2,68%) τους ΟΤΕ (16,15), Mytilineos (13,68), Motor Oil (16,14) κ.α. σε αναμονή.
Επίσης προϋπόθεση είναι η συντήρηση της μόχλευσης, που δημιουργείται από την δρομολόγηση σημαντικών έργων (Αττική Οδός, νέες ταυτότητας) μετά και την -εκ νέου- πρωθυπουργική δέσμευση για εκλογές προς το τέλος της 4ετίας.

Το "κάψιμο" του σεναρίου εκλογών τον Οκτώβριο "λύνει" επιχειρηματικές, επενδυτικές διεργασίες που μπορούν να συμβάλλουν στην επανεργοποίηση κεφαλαίων (και) χρηματιστηριακά. Με ισχυρό πλεονέκτημα τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση η ελληνική οικονομία (σημαντικό μέρος της) μπορεί να ανταπεξέλθει-συγκριτικά πάντα- πιο ικανοποιητικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μένει να επιβεβαιωθούν- τόσο οι προβλέψεις για τα τουριστικά έσοδα, όσο οι αντοχές της εγχώριας επιχειρηματικότητας- απέναντι στις επάλληλες κρίσεις.

Χαρακτηριστικά όσα αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ (στο Bloomberg), με τον Γιάννη Στουρνάρα να εστιάζει και στην χρησιμότητα του "νέου μηχανισμού" (υπό)στήριξης από την ΕΚΤ. Αλλωστε, σε αυτή την συγκυρία που έχει αποκλιμακωθεί η πίεση στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς σχεδόν 150 μ.β χαμηλότερα από τα υψηλά των 4,75% (προ 2 εβδομάδων).

Προφανώς και αυτό το... μικρό παράθυρο ευκαιρίας εκμεταλλεύεται και ο ΟΔΔΗΧ με την (επαν)έκδοση αύριο 10ετούς ομολόγου, με "κλειδωμένη" διαδικασία, μέσω της οποίας θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v