Χρηματιστήριο: Συντονισμένη πτώση με τις διεθνείς αγορές

Χαμηλώνει η εγχώρια αγορά παρά την αρχική αμυντική προσπάθεια, καθώς η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς. ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με αγορές. Αρνητικό πρόσημο Mytilineos, Eurobank, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Πειραιώς. Αλμα συναλλαγών σε αξία επί εταιρικών ομολόγων.

Χρηματιστήριο: Συντονισμένη πτώση με τις διεθνείς αγορές

Με το... αριστερό ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος, σε συνέχεια των τελευταίων δύο εβδομάδων του Αυγούστου.

Σημαντικές απώλειες από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.
Σε αυτό το πτωτικό περιβάλλον στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθείται αμυντική τακτική -στον βαθμό του εφικτού- με σχετικά ικανοποιητικό -μέχρι τώρα- αποτέλεσμα.

Εάν θεωρείται -συγκριτικά πάντα- αποτελεσματική η διαχείριση της προσφοράς/πιέσεων που οδηγούν τον ΓΔ 0,82% χαμηλότερα, όταν ο DAX χάνει 1,35% με σωρευτικά μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα μίας και δύο εβδομάδων.

Ωστόσο η διακύμανση του ΓΔ είναι αρνητική, από την πρώτη εντολή της συνεδρίασης μέχρι την τελευταία νωρίτερα, καθώς η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς, με συνέπεια ο ΓΔ να διαμορφώνεται στις 848 (-0,82%), ο ΔΤΡ στις 551 (-0,87%) και ο FTSE25 στις 2.041 (-0,91%).

Για συνεχόμενες συνεδριάσεις η προσφορά είναι σταθερή και επίμονη, πιθανότατα από εγχώριους αλλά και ξένους διαχειριστές, που συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις γενικά από τις αγορές μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο, το μέσο πρόσημο καθαρών τιμών (στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων) υποχώρησε για δεύτερη σερί εβδομάδα (τελευταία Αυγούστου), με επίσης ενδεικτικό πως για καμία από τις 18 κατηγορίες δεν σημειώθηκε θετικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα η εκροή κεφαλαίων από Α/Κ είναι ένα γεγονός που αποτυπωνόταν καθημερινά στην υποκείμενη αγορά μετοχών.

Με την τάση σταθερά πτωτική, χωρίς διαφαινόμενο ουσιαστικό λόγο για αναστροφή, οι πωλητές θα υπερισχύουν λιγότερο ή περισσότερο έναντι των αγοραστών. Η συνέπεια αυτής της σχέσης προφανής στο ταμπλό και σήμερα.

Σταθεροί πωλητές, με τις πρώτες 5 στη σχετική κατάταξη (τζίρου) όλες με αρνητικό πρόσημο: Εθνική, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo. Μεγαλύτερο για ΜΟΗ (2,18%) και Jumbo (2,60%).

ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με αγορές μεσολαβούν μεταξύ των πρώτων 5 και των επόμενων 5 επίσης με αρνητικό πρόσημο: Mytilineos, Eurobank, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Πειραιώς. Στο μείον 3,63% η Coca Cola HBC, με πιεστικές πωλήσεις από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, χαμηλότερα μέχρι τα 22,24 ευρώ.

Αρνητικό το ισοζύγιο και στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με τη σχέση στο 1/1 και 33 μετοχές με άνοδο.

Στα 32,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα περίπου 12 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων.

Αυξημένες θεαματικά οι συναλλαγές σε αξία επί εταιρικών ομολόγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v