Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, στη σκιά του sell off

Τα απόνερα της χθεσινής βίαιης διόρθωσης στη Wall Street καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές, καθώς συνεχίζουν να μαζεύονται σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Δύσκολη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, στη σκιά του sell off

Το χθεσινοβραδινό «ξεπούλημα» στη Wall Street συνδυαστικά με το υψηλό 15 ετών για το ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ με το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ, δίνουν τον πτωτικό ρυθμό στις διεθνείς αγορές.

Ηδη στην Ασία, από νωρίτερα, η πρώτη «βουτιά», με την Ευρώπη να παρακολουθεί και τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, την ώρα που στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση ξεκινά από τις 13.188,95 (1,59%).

Σε αυτό τον ρυθμό και οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως δεδομένο το χθεσινό «γύρισμα», με τον Γενικό Δείκτη στις 840,81, διορθώνοντας από τις 854,31 μονάδες με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις μετά τις 15:00-15:15, όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα νέα από τη Νέα Υόρκη.

Αναγκαστική η προσαρμογή ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών στα νέα δεδομένα για ένα 3ήμερο σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πέραν της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, χθες ήταν η ElvalHalcor, αύριο η AEGEAN, είναι τα επιμέρους που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σήμερα-Παρασκευή.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είναι η καταληκτική για το «κλείσιμο» της σειράς μηνός Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα, ωστόσο η προσοχή εστιάζεται τόσο στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell όσο και στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από Moody's και DBRS.

Για τις αλλαγές στον διεθνή δείκτη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις (δυνητικές) εισροές νέων (;) κεφαλαίων σε μετοχές που -επί της ουσίας- αναβαθμίζονται. Για τη διπλή αξιολόγηση, εύλογο είναι το ενδιαφέρον κυρίως για την ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου (καθώς δίνει την «αυστηρότερη» βαθμολογία), με αρκετούς παράγοντες να περιμένουν το κάτι παραπάνω, θα γνωρίζουμε το βράδυ της Παρασκευής.

Μέχρι τότε, προέχει η ανασυγκρότηση δυνάμεων στα μετόπισθεν, ειδικότερα σε μετοχές που για διάφορους λόγους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών. Κυρίως Εθνική και Alpha Bankαπό τα τραπεζικά χαρτιά και Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια από τα blue chips.

Θέση long για τις τράπεζες παίρνει η Wood, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, θέση short για τον κλάδο διύλισης -πανευρωπαϊκά-, μετά τις σκέψεις/προτάσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των μονάδων.

Επιμένει για άλμα τιμών πετρελαίου στα $150 η JP Morgan, με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να υπερβαίνει την προσφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v