Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του «sell the rallies»

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τις διεθνείς αγορές. Ανοδικές διορθώσεις σε πτωτικό περιβάλλον παρέχουν ευκαιρίες για... μεροκάματο. Στο επίκεντρο αποτελέσματα αλλά και αξιολογήσεις Moody's-DBRS.

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του «sell the rallies»

Επιστροφή αγοραστών στη Wall Street, σε συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης παρέπεμπε νωρίτερα η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Σε ρυθμό (και) των εξαγγελιών της επιτρόπου για τα ενεργειακά τα ευρωπαϊκά, έδειξαν χαρακτήρα χθες traders-επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διαφοροποίηση Αθήνας-Φρανκφούρτης, με απώλειες 0,50% (ΓΔ) έναντι 1,21% (DAX), επιβεβαιώνει την τάση διαφοροποίησης μεταξύ ελληνικής και ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς συντρέχουν (και) ουσιαστικοί λόγοι συντήρησης αυτού του premium, σε αυτή τη φάση των αγορών.

Αλλωστε ανάλογη είναι η ευρύτερη τάση για το 2022 -μέχρι στιγμής- καθώς οι απώλειες για τους δύο δείκτες από την αρχή του έτους μετρώνται σε μείον 6,35% έναντι μείον 17,98% αντίστοιχα.

Με αυτόν τον γνώμονα (σε βραχυπρόθεσμο/εβδομαδιαίο-μηνιαίο και σε μεσοπρόθεσμο/αρχή έτους) συνεχίζουν να ενεργούν οι επενδυτές σε εμφανώς πτωτικό περιβάλλον αλλά με αρκετές ανοδικές διορθώσεις/διαφυγές εμβόλιμα.

Η τακτική sell the rallies παραμένει η κύρια επιλογή θεσμικών και ιδιωτών, καθώς η μεταβλητότητα της τιμής μιας μετοχής δίνει δυνατότητα εισόδου-εξόδου σε διαστήματα λίγων συνεδριάσεων. Για παράδειγμα από Πέμπτη (8/9) σε Πέμπτη (15/9) για τον ΓΔ έχει διαγραφεί διακύμανση μεταξύ 822-855 μονάδων, με αντίστοιχα εύρη για πλειάδα μετοχών από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας νωρίτερα, από τις 13.029,02 μονάδες ο DAX και τις 7.277,30 ο FTSE100, με τα ενεργειακά - επιτοκιακά στο προσκήνιο.

Τις παρενέργειες στην Ελλάδα από το πακέτο της Κομισιόν αναλύει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, εστιάζοντας και στις εταιρείες που επωφελούνται από τον σχεδιασμό και σε αυτές που αναμένεται να χάσουν.

Για τα επιτοκιακά, η εικόνα της αγοράς (κρατικών) ομολόγων μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει, συνεκτιμώντας τη συνεδρίαση της FED την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη.

Ωστόσο για το ΧΑ συνεκτιμώνται τα οικονομικά αποτελέσματα (σηματωρός σήμερα η AEGEAN), οι επιχειρηματικές διεργασίες συνδυαστικά με το αυριανό triple witching στα Παράγωγα, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell με σημαντικό ελληνικό χρώμα-ενδιαφέρον και τη διπλή αξιολόγηση από Moody's - DBRS.

Παράμετροι που σύμφωνα με χρηματιστές εξηγούν την ανθεκτικότητα -συγκριτικά πάντα- του ΧΑ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v