Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με Coca Cola, τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 790 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την έκτακτη κίνηση της BoE να προσφέρει μικρές ανάσες. Βαρίδι για τους δείκτες η πτώση 5% για Coca Cola. Απώλειες για τράπεζες, σε νέα χαμηλά πέντε blue chips. Ανοδος για ΕΛΠΕ - Motor Oil.

Πτώση με Coca Cola, τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Εκτακτη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων της χώρας, στα υψηλά 11ετίας το γερμανικό -σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη-, πάνω και από το 5% το ελληνικό 10ετές.

Η παρέμβαση της BoE επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης, παραπέμπει στην πρόθεση των κεντρικών να την ελέγξουν αλλά παράλληλα καταδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Goldman Sachs και Black Rock στέλνουν σήμα πώλησης μετοχών, το sell-off στις αγορές μπορεί να κρύβει αγορές εκτιμά η Citigroup, σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Προφανές πως η αβεβαιότητα και η ρευστότητα συνεχίζουν να αποτελούν το νέο επενδυτικό περιβάλλον, ότι η νέα κανονικότητα είναι η μη κανονικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για το υψηλό ρίσκο όσο και για την υιοθέτηση σταθερών, όπως λ.χ. του cash is the king.

Σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένες οι ενέργειες (κυρίως) των traders από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Μιλάνο, με τη διακύμανση των futures στην αγορά της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα η μικρή βελτίωση της τάσης για τα futures του S&P500 είχε -σχεδόν- άμεσο αποτέλεσμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενδεικτικά για τον DAX η διακύμανση εξελίσσεται από το αρχικό 12.025 στο χαμηλό των 11.862 και την αντίδραση προς τις 12.086 μονάδες που ακολούθησε.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αντίστοιχη πορεία για τον ΓΔ ήταν από τις 793,88 έως τις 783,06 και στη συνέχεια προς τις 793,60 μονάδες. Λίγο ως πολύ διακύμανση που είχε διαφανεί από τα πρώτα 45' και που είχε περιγραφεί στο τελευταίο σχόλιό μας.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης -μέχρι τώρα- οι συγκριτικά με Τρίτη-Δευτέρα αυξημένες συναλλαγές, η ταχύτερη ροή εντολών, τα σαφώς περισσότερα πακέτα σε μετοχές του δείκτη.

Στα 10,45 εκατ. από τα συνολικά 24,95 εκατ. (στις 14:00) μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank παραπέμπουν είτε σε «κλείσιμο» είτε σε μετακύλιση θέσεων. Ειδικότερα στον τίτλο του Οργανισμού, καθώς μεθαύριο «κλείνουν» μήνας, τρίτο 3μηνο και 9μηνο. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για ανάλογες θέσεις (πώλησης-αγοράς) στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

Σε ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Mytilineos, Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα οι περισσότερες συναλλαγές.

Εως τα 14,33 από τα τοπικά χαμηλά των 14,05 στη μετοχή του ΟΤΕ, στο 0,86 η Eurobank, στο 0,8442 η Alpha Βank, στα 13,60 η Mytilineos, στα 16,43 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 13,44 η Jumbo και στα 12,14 ο ΟΠΑΠ.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της ΤΕΝΕΡΓ (και της ενημέρωσης των αναλυτών αύριο) οι επενδυτές, με αγορές σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, με αφορμή το ενδεχόμενο μετάθεσης (ή αναβολής) της φορολόγησης των υπερκερδών.

Παρ' όλα αυτά με όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη σε νέα τοπικά χαμηλά (ΑΔΜΗΕ, AEGEAN, Quest, ΟΛΠ, ΟΤΕ) η τάση παραμένει ξεκάθαρα short και σε εβδομαδιαία μέτρηση, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Στις 29/75 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, χωρίς μεταβολή 61 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v