Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μετρημένη» αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες, στο χαμηλό ημέρας, για τον ΓΔ με βελτιωμένες συναλλαγές. Ριμπάουντ για την Τέρνα Ενεργειακή, άνοδος για ΕΤΕ, Motor Oil, Lamda. Πωλητές σε ΟΤΕ και Aegean. Η τεχνική εικόνα.

«Μετρημένη» αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με έκδηλη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινούνται οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, προσπαθώντας να “πατήσουν” στην υπερπουλημένη εικόνα των μετοχών και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Από την άλλη και σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, που την αποδέχονται όλο και περισσότεροι Ξένοι Οίκοι, “το κλίμα αποεπένδυσης θα συνεχιστεί, έστω και με βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές δείχνουν διατεθειμένοι να μειώσουν θέσεις σε όλα τα Assets υψηλού ρίσκου, προσαρμόζοντας την επενδυτική τους στρατηγική, στις αυξήσεις επιτοκίων που κάνουν οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μπήκε επίσημα σε “bear market” και ο Dow Jones, ενώ οι μετοχές του MSCI World Index έχουν χάσει σε αξία περισσότερα από $8 τρισεκατομμύρια (πηγή Leon Depolas Sec.), από την κορύφωση στα μέσα Σεπτεμβρίου, εν μέσω εκτίναξης των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων και του Δολαρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “ο όγκος των συμβολαίων “put” που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την υποχώρηση των μετοχών, έχει ανέλθει σε ύψος ρεκόρ από το 2009, την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης”.

Ασφαλώς και θα υπάρξουν ανοδικά διαλείμματα στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως αυτά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα αποδειχθούν βραχύβια, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς σε χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται για την ταχύτητα των κινήσεών τους.

Από την άλλη, μένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού 9μηνου και μένει να φανεί αν θα επιδιωχθεί κάποια καλυτέρευση των αποτιμήσεων (window dressing).

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs γύρισε σε “underweight” τη σύσταση για τις μετοχές κατά τους επόμενους τρεις μήνες, διατηρώντας σύσταση “overweight” για τα μετρητά, ενώ η BlackRock αναφέρει ότι “είναι τακτικά ‘underweight’ στις μετοχές Ανεπτυγμένων Αγορών και προτιμά βραχυπρόθεσμα τα ομόλογα”.

Η απόδοση των 10ετων ομολόγων ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί από το 1,407% στην αρχή του έτους, στο 3,81% παρά τη σημερινή σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους περισσότερους Εκδότες.

Στο 4,21% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους, με την καμπύλη των δύο τίτλων να παραμένει σταθερά αντεστραμμένη (ο βραχυπρόθεσμος τίτλος προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από τον μακροπρόθεσμο), κάτι που είθισται να εκλαμβάνεται από τους αναλυτές, ως σήμα επερχόμενης ύφεσης.

Κόντρα στις διαθέσεις αποκλιμάκωσης η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, αναρριχάται στο 4,71%.

“Τα έφερε έτσι πάλι η ζωή και το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μείνει με το παράπονο μιας ακόμα χαμένης χρονιάς, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κακοδαιμονία των επενδυτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το 2008 και μετά, δύσκολα μπορεί να βρει ιστορικό προηγούμενο. Σε μια δεκαετία οικονομικής συγκυρίας αρνητικών επιτοκίων και φθηνού Πετρελαίου, η Χώρα έτρεχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες (δύο φορές) και να λύσει το πρόβλημα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τα Χρηματιστήρια στο εξωτερικό κατέγραφαν απανωτά ιστορικά υψηλά, την στιγμή που στην Ελλάδα το Χρηματιστήριο έκλεινε για ένα μήνα, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές.

Όταν τέλος πάντων επιστρέψαμε και εμείς σε μια οικονομική κανονικότητα, ήρθε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία να πυροδοτήσει αυξήσεις στην Ενέργεια, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά δεκαετιών και προκαλώντας άνοδο των επιτοκίων.

Το φθηνό χρήμα θα είναι παρελθόν για αρκετό διάστημα από ότι φαίνεται, οι Επιχειρήσεις θα πρέπει για μια ακόμη φορά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που δεν βοηθά ιδιαίτερα την αναπτυξιακή τους στρατηγική και οι επενδυτές να ξανακάνουν υπομονή, αφού προς το παρόν το “sell-off” αφορά τους πάντες.

Σε αυτόν τον τομέα πάντως είμαστε Παγκόσμιοι πρωταθλητές: Έχουμε αναγάγει την υπομονή σε επιστήμη. Και δεν είναι μόνο οι επενδυτές, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Αγορά. Επιχειρηματίες, στελέχη, χρηματιστές, αναλυτές και διαχειριστές, επί 14 χρόνια λειτουργούν στο “κόκκινο”. Όχι, στο “κόκκινο” της χρηματιστηριακής πτώσης, αλλά στο “κόκκινο” μιας εγρήγορσης κινδύνου, που έχει κουράσει περισσότερο.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά δεν έχουν κάποια προστιθέμενη αξία, ωστόσο είναι χρήσιμο να καταλάβουμε το μέγεθος των δυσκολιών στις οποίες έχουν ανταπεξέλθει οι Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Φέτος όλα δείχνουν ότι η κερδοφορία των Εισηγμένων δεν θα είναι απλά καλύτερη από πέρυσι, αλλά θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Αυτή η ικανότητα προσαρμογής σε ένα κοκτέιλ συνεχών δυσμενών συνθηκών και παράλληλα η επίτευξη ιστορικών επιδόσεων, ίσως δικαιούται ένα υπερτίμημα αποτίμησης. Τα μεγέθη των Εταιρειών και η εικόνα των ισολογισμών είναι τα καλύτερα από ποτέ και η εικόνα τους συμβαδίζει μετά από καιρό και με την δημοσιονομική πορεία της Χώρας.

Σε ένα διεθνοποιημένο χρηματιστηριακό περιβάλλον όμως, η παράμετρος αυτή έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και αυτό που προέχει είναι η προστασία του κεφαλαίου”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην ίσως της δραστηριοποίησης κάποιων λίγων αγοραστών, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα, σε τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί ότι τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας έξι τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο” αναρριχόμενος μέχρι τις 805,35 μονάδες (+1,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,68 (+1%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 798,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος στα 61,8 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 61,8 εκατ., τα 58,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (4,4), Eurobank (3,3), Εθνική (2,8), Alpha Bank (2), ΔΕΗ (2), Μυτιληναίο (2), Ελ. Πετρέλαια (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), Jumbo (1,8) και Motor Oil (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+2,05%) και Eurobank (+1,15%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Alpha Bank (0%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+0,18%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 538,86 μονάδες (+2,69%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 532,13 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 529,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,95%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 572 μονάδων. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 532 – 588, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΜΠΕΛΑ (-0,59%), ΟΛΠ (-0,56%), ΑΔΜΗΕ (-1,66%), ΑΡΑΙΓ (-1,60%), ΟΠΑΠ (-0,16%) και ΟΤΕ (-1,53%).

Συμπλήρωσε 9 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα των 22,35 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), η μετοχή της ΕΕΕ (+0,92%). Αν κάνει την υπέρβαση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 22,47 – 22,86 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 23,51 – 23,61 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 21,30, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στα 20,94 ευρώ.

Ξεκίνησε μία αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 13,52 ευρώ (κλείσιμο 14/9) η μετοχή της Jumbo (-0,59%), αλλά σχετικά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο τίτλος επέστρεψε χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης της πρόσφατης αντίδρασης και δοκιμάζει τα χαμηλά 2,5 μηνών. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 13,44 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις αν εντοπίζονται στα 13,11 και 12,40 ευρώ. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή θα πρέπει να αφήσει πίσω της τη ζώνη 14,10 – 14,48, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Σε χαμηλά 63 μηνών ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,56% και έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), κάνει επίδειξη αδυναμίας αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας τη χρηματιστηριακή “μοίρα” των περισσότερων Εισηγμένων, που είχαν Ξένο βασικό Μέτοχο. Η επόμενη στήριξη στα 13,70 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 15,56, με ενδιάμεση αντίσταση στα 15,29 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+227,82%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+190%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΜΑΘΙΟ (+45,16%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 5.864.662 νέες (ΚO) μετοχές της Ιντεάλ (-7,61% με αυξημένες συναλλαγές) που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με εισφορά σε είδος. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 37.339.921.

Από εκεί και πέρα, με θετικό πρόσημο και αγοραστές που δεν έπεισαν οι ΠΡΔ (+17,22%), ΙΝΛΙΦ (+4,74%), ΜΕΡΚΟ (+4,68%), ΚΤΗΛΑ (+3,87%), ΙΚΤΙΝ (+2,15%), ΕΛΓΕΚ (+3,81%) και ΙΝΤΕΤ (+8,54%).

Σημαντική εντολή πώλησης στα 0,0875 ευρώ (-2,78%) απορροφήθηκε από τους αγοραστές για την ΦΡΙΓΟ (-2,78%).

Αύξησαν συναλλαγές Έλτον (+5,83%) και AVE (+3,10%).

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΝΤΕΡ (-1,43%), δέκα για ΦΡΛΚ (-1,54% και χαμηλά 77 μηνών), έξι συνεχόμενες πτωτικές για ΠΕΤΡΟ (-0,79%) και πέντε για ΙΝΚΑΤ (-4,68%), ΕΥΑΠΣ (-1,93%) και ΣΠΕΙΣ (-0,58%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+4,62%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Unibios (+2,70%) και Κρι Κρι (+2,22%).

Παρουσία πωλητών σε ΟΠΤΡΟΝ (-9,60%), ΜΠΤΚ (-4,40%), ΚΛΜ (-1,79%), ΛΟΓΟΣ (-1,60%), ΔΡΟΜΕ (-0,69%), ΙΛΥΔΑ (-1,73%), ΙΝΤΚΑ (-2,25%), ΑΒΑΞ (-2,59%), ΙΑΤΡ (-4,41%), ΒΙΟΤ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΑΣΤΑΚ (-2,30%) και ΛΥΚ (-1,80%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), αλλά και κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 841 – 876 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Αντίθετα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 836 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 822 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 805 μονάδων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η ζώνη στήριξης στις 795 - 779 μονάδες.

Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1955 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2034 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 2040 (ημερήσιο “stop short”) και 2051 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και να κινηθεί προς τις 2078 - 2114 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση με επιστροφή χαμηλότερα των 1900, είναι αμφίβολο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 1854 - 1850 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Ουκρανική κρίση, οι επιτοκιακές αυξήσεις και τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών, συνθέτουν σκηνικό αυξημένης αβεβαιότητας στις Αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται καθημερινά μαζί τους. Στις 780 μονάδες του ΓΔ επισημαίνει η τεχνική ανάλυση την πλησιέστερη στήριξη, ενώ οι 805 μονάδες συνιστούν την πρώτη αντίσταση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το πρόσφατο ‘sell off’ έχει δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη. Θα είμασταν αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή”, σημειώνει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε πως η αβεβαιότητα αναφορικά με την κορύφωση των επιτοκίων, η επίδραση στα κέρδη και οι προοπτικές των ενεργειακών τιμών, να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Τεχνική αντίδραση που δικαιολογείται λόγω τεχνικών επιπέδων. Σε Ευρώπη και Αμερική επίσης είναι σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα οι μετοχές και δικαιολογούν μία αντίδραση”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Οι αυξημένες διακυμάνσεις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία. Εξετάζουμε ενίσχυση των θέσεων μας, αλλά δεδομένου του κλίματος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα κατά περίπτωση τίτλου. Σημειώνουμε ότι οι πιθανές ανοδικές αντιδράσεις, κατά την εκτίμησή μας, είναι δύσκολο να εδραιώσουν μια ανοδική τάση στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται στην περιοχή των 770 μονάδων”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται, με τον Πούτιν να αναγγέλλει σύντομα την προσάρτηση Περιοχών της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα τους Ρώσους επίστρατους να αυτομολούν μαζικά, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Κεντρικές Τράπεζες, καθοδηγούμενες από τη Federal, δρομολογούν επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την υποχώρηση της Στερλίνας, εξαιτίας του πακέτου στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, που χρηματοδοτείται με νέο δανεισμό και παράλληλες μειώσεις φόρων!

Και στην Ιταλία, η νίκη της Ακροδεξιάς αυξάνει την αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής της Χώρας, με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 150% του ΑΕΠ, προκαλώντας ήδη αύξηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων στο 4,5%, συμπαρασύροντας και τους Ελληνικούς τίτλους (στο 4,7% οι αποδόσεις τους).

Τα παραπάνω συνιστούν σκηνικό τέλειας καταιγίδας, αναγκάζοντας ακόμη και τον ιδιαίτερα συντηρητικό στις εκτιμήσεις ΟΟΣΑ να προειδοποιήσει ότι “η ύφεση είναι το επερχόμενο σενάριο για πολλές Χώρες της Ευρωζώνης”, ενώ παραδοσιακά απαισιόδοξες φωνές όπως του Ρουμπινί, προεξοφλούν τις επερχόμενες αναταράξεις της ύφεσης στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, στις μετοχές και στα πάσης φύσεως funds.

Αναπόφευκτα, το ξεπούλημα περιλαμβάνει όλες τις Αγορές του Πλανήτη, αλλά και όλες τις επενδυτικές κατηγορίες: Μετοχές, Ομόλογα, Νομίσματα, Εμπορεύματα.

Οι διαχειριστές έχουν πειστεί ότι η διακράτηση μετρητών και ιδιαίτερα Δολαρίων, συνιστά την ενδεδειγμένη επιλογή ως “επενδυτικό καταφύγιο”, αποδεχόμενοι την λόγω του πληθωρισμού διάβρωσή τους, καθώς πιθανολογούν ότι οι δυνητικές απώλειες από τις άλλες επενδυτικές κατηγορίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες!

Με τα δεδομένα αυτά, η ανθεκτικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαρκώς και εξασθενίζει, συμπληρώνοντας ήδη 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Με το ΓΔ να φλερτάρει με τη χαμηλή επίδοση του έτους (779,20 μονάδες στις 6 Ιουλίου), αλλά τα αντανακλαστικά των αγοραστών να κινητοποιούνται, επαναφέροντάς τον στην περιοχή των 800 μονάδων.

Την ίδια ώρα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος αύξηση κατά +6%, το Υπουργείο Οικονομικών να συγχρονίζεται (βλέπει +5,3%) και τον πρόεδρο της Alpha Bank να επισημαίνει ότι η νέα κρίση δεν φέρνει μέχρι στιγμής αύξηση των NPLs.

Παράλληλα, οι F.T. κατατάσσουν την Ελληνική Οικονομία στα 7 οικονομικά θαύματα, μαζί με το Βιετνάμ και την Ινδονησία, τις Χώρες δηλαδή που εν μέσω του δύσκολου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, πετυχαίνουν υψηλή οικονομική μεγέθυνση.

Στο τέλος της εβδομάδος ολοκληρώνονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των Εισηγμένων, που θα καταγράψουν συνολικά ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

Χωρίς αμφιβολία, οι ‘μαύροι κύκνοι’ του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, στερούν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία στη θέση των διψήφιων φετινών απωλειών του ΓΔ που ήδη καταγράφονται”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικότητα και εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ανοδικά το Ευρώ.

Προσπαθούν να δώσουν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $20000 επιστρέφει το Bitcoin, υψηλότερα των $1375 το Ethereum.

“Με το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών φλερτάρει το Γουάν, καθώς οι αμυντικές κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του Νομίσματος. Η υποτίμηση απειλεί να ενεργοποιήσει φυγή κεφαλαίων, αποσταθεροποιώντας τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές”, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Η οικονομική παραγωγή της Κίνας θα υστερήσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ασία για πρώτη φορά από το 1990”, σύμφωνα με νέες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ, στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου σε 2,8% φέτος, έναντι 8,1% πέρυσι και από την πρόβλεψή της τον Απρίλιο μεταξύ 4% και 5% για φέτος. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για την υπόλοιπη Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό έχουν βελτιωθεί. Η Περιοχή, εξαιρουμένης της Κίνας, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 5,3% το 2022, από 2,6% πέρυσι.

Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου η Lone Star, η οποία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να εξαντλήσει το περιθώριο της προθεσμίας, για υποβολή βελτιωμένης προσφοράς στο ΔΣ του Συγκροτήματος.

“Αποσύρουν τα νέα στεγαστικά τους δάνεια οι μεγάλες Βρετανικές Τράπεζες, ύστερα από τη ραγδαία αύξηση στην απόδοση των ομολόγων και την καταβαράθρωση της Στερλίνας. Η Virgin Money και η Skipton Building Society, είναι μεταξύ των Τραπεζών που έχουν σταματήσει προσωρινά την προσφορά νέων στεγαστικών δανείων, λόγω της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων του 10ετους. Η Halifax, Θυγατρική του Lloyds Banking Group, του μεγαλύτερου Παρόχου στεγαστικών δανείων στη Χώρα, ετοιμάζεται επίσης να αποσύρει άμεσα σειρά νέων δανείων”, σύμφωνα με τους Financial Times.

Με υψηλό ρυθμό αυξήθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Τα δάνεια προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,7%, έναντι 7,6% που αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Τα δάνεια προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκαν 4,5%, όπως και τον Ιούλιο.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα, θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου”, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Κατά 0,2% υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών Προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα $272,7 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.719 συμβόλαια).

Στα 4.551 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.551 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 924, 855 για τον Οκτώβριο και 69 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.902), κινήθηκε μεταξύ 1.901,75 και 1.925 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 527).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 ΕΕΕ, 5.000 ΑΡΑΙΓ, 120.000 ΕΥΡΩΒ, 20.371 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.071), Εθνική (2.423), Eurobank (362), Πειραιώς (2.293), ΔΕΗ (743), Μυτιληναίο (134), Viohalco (110), ΟΤΕ (537), ΓΕΚ (172), Τέρνα Ενεργειακή (223).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 83.040, Πειραιώς 33.160, MIG 13.043, ΔΕΗ 22.949, Eurobank 18.911, Εθνική 14.362.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                          Name of Issuer                  NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.901.514 τεμ., (από 58.901.514 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.749.505 τεμ. (2.769.703), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.445.650 τεμ. (1.445.650), Εθνική 10.064.766 τεμ. (10.114.766), Πειραιώς 1.598.107 τεμ. (1.598.107), ΟΤΕ 972.851 τεμ. (969.213).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v