Χρηματιστήριο: Τι θα κρίνει το «10 στα 10» σε εβδομαδιαίο

Τρεις λέξεις συνοψίζουν το ανοδικό σερί της εγχώριας αγοράς, με τον ΓΔ να κατακτά τις 1.100 μονάδες με κέρδη 18,6% από την αρχή του έτους: ανθεκτικότητα, ευελιξία, μεγέθυνση των εισηγμένων. Οι προσδοκίες.

Χρηματιστήριο: Τι θα κρίνει το «10 στα 10» σε εβδομαδιαίο

Ενατη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών και ένα από τα πιο μακροπρόθεσμα σερί καταρρίπτεται μετά το 3,24% (για τον ΓΔ) της τελευταίας εβδομάδος.

Στις 1.102,76 μονάδες ο ΓΔ, με άνοδο 18,6% από την αρχή του έτους, με  την συνολική αποτίμηση να ενισχύεται στα 76,4 δισ. -ακόμη αρκετά χαμηλότερη ως λόγος προς το ΑΕΠ συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σερί και για την αξία συναλλαγών, στα 110,4 εκατ. (αυξημένη 3,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και ήδη για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα με τζίρους μεγαλύτερους των 90 εκατ. ισχυρή ένδειξη σταθερών εισροών από ξένα funds με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Κλάδος αιχμή παραμένει ο τραπεζικός μετά και το νέο 3,09% (συνολικά 35,06% από αρχή έτους) πλην όμως-σχεδόν- καθολική η συμμετοχή των υπολοίπων (εξαίρεση "ταξίδια-αναψυχή") την τελευταία εβδομάδα και όλων για το 2023.

Η ευρύτερη κλαδικά ανοδική εκκίνηση εδώ και 12 ή 13ετία, καθώς για το σύνολο των 11 κλαδικών δεικτών το πρόσημο είναι θετικό, διψήφιο δε πέραν των "τραπεζών" για "πρώτες ύλες" (με 18,59%), "κατασκευές" (με 18,31%), "οικιακή χρήση" ( 16,51%), "ταξίδια-αναψυχή" (15,21%), "πετρελαιοειδή" (14%), "κοινή ωφέλεια" (10,83%).

Πειστική ένδειξη της σύνθεσης των εισροών/επενδυόμενων κεφαλαίων σε ευρύτητα της επιχειρηματικής κλίμακας και αυτό προσδίδει την ανθεκτικότητα της ανοδικής κίνησης, του διαχρονικού χαρακτήρα της. Από την περίοδο 19 Νοεμβρίου 2004-Ιανουαρίου 2005 είχε να καταγραφεί ανάλογο σερί (9Χ9) θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης απόρροια σύμφωνα με χρηματιστές με το "παρόν" των εισηγμένων συνδυαστικά με την προσδοκία/προοπτική σε ορίζοντα χρόνου.

Για τη στροφή 180° υπέρ των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών σε σχέση με την αγορά των ΗΠΑ που κάνουν στρατηγικοί αναλυτές (για φέτος) κάνει λόγο ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Μία από τις εξηγήσεις για αυτή τη μεταβολή στάσης και η πρόβλεψη πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει έστω και οριακά την ύφεση.

Ενδεικτικά στις 10 Φεβρουαρίου ο Γιώργος παρουσίαζε την έκθεση της Goldman Sachs και γιατί αυξάνει τα πονταρίσματα στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Για το ΧΑ η εξήγηση συνοψίζεται σε 3 λέξεις-χαρακτηριστικά: ανθεκτικότητα-ευελιξία-μεγέθυνση των εισηγμένων.

Ανθεκτικότητα μετά από την εγγενή θηριώδη μνημονιακή κρίση και τις επάλληλες σε διεθνές επίπεδο, ευελιξία όπως αυτή αποτυπώνεται στην σταθερή ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών τους και μεγέθυνση από την στιγμή που η παρουσία τους στις διεθνείς αγορές είναι εντονότερη/ευρύτερη από ποτέ. Σε αυτά τα 3 εάν προστεθεί η προσδοκία/προεξόφληση σχηματοποιείται ευρύτερη εικόνα της αγοράς.

Στις 1.102,76 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.674,22 ο FTSE25, στις 865,14 ο ΔΤΡ και στις 1.633,31 μονάδες ο FTSEMidCap με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να ακτινογραφεί την κίνηση προς τις 1.100 μονάδες. Εστιάζω στην αναφορά του Στέφανου, ότι ειδικά για την ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο ήταν πολύ καλύτερο του αναμενόμενου, ενώ το 2023 έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά.

Τη Δευτέρα το ημερολόγιο "δείχνει" 20 Φεβρουαρίου- πλησιάζοντας στον ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- με το Stratfor να αναλύει τα "κλειδιά" και τους στόχους της νέας ρωσικής επίθεσης- παράμετρος που προφανώς και χρήζει προσοχής παρ' ότι δεν αξιολογείται τόσο σοβαρά από τις αγορές (όσο παλαιότερα). Θυμίζοντας πως το "ουκρανικό" ήταν ο... μαύρος κύκνος, που έπληξε (και ) τις αγορές.

Παράμετρος, που-μέχρι τώρα- δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο-όσο τα funds, τους διαχειριστές η "πολιτική" με το στήσιμο της "πρώτης κάλπης" να "κλειδώνει" (;) για τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ, σημειώνει ο Φίλιππος με την οικονομία να θεωρείται πως αποτελεί ένα από τα "ισχυρά χαρτιά" του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν και πως θα "τιμολογηθεί" κάτι και επενδυτικά.

Βραχυπρόθεσμα 5+1 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου (αργία η 27/2 Καθαρά Δευτέρα) η προσοχή παραμένει στις διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Σημαντική η Πέμπτη λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 του ομίλου ΟΤΕ (θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές/άκρως ενδιαφέρουσα μετά την παρέμβαση της Deutsche Telekom για να διαψεύσει φήμες-σενάρια για αλλαγή της μετοχικής της θέσης).

Σημαντικότερη η Παρασκευή, καθώς με την Τράπεζα Πειραιώς "ανοίγει η αυλαία" για την ανακοίνωση μεγεθών 2022 των συστημικών τραπεζών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) χρηματιστηριακά.

Την Τρίτη η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά στοιχεία ισολογισμού και κερδοφορίας, και την Τετάρτη η Ideal Holdings. Αργία τη Δευτέρα στη Wall Street, πιθανά να αποτυπωθεί συναλλακτικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v