Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγωμένο το Χρηματιστήριο, με ήπιο profit taking

Μικρές κινήσεις στην εγχώρια αγορά για κατοχύρωση κερδών σε ορισμένα blue chips, με τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να παραμένει στο περιθώριο των συναλλαγών.

Παγωμένο το Χρηματιστήριο, με ήπιο profit taking

Με μικρά κέρδη κινούνται οι κύριοι eυρωπαϊκοί δείκτες, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν διστακτικοί, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι επισημαίνουν την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι για την τιθάσευσή του θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις kεντρικές tράπεζες.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η πρώτη του νέου μήνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις “profit taking” δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν στο περιθώριο ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ο τζίρος να φθάσει στα 12 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή της ΔΕΗ και στην πρώτη ώρα στα 18,4 εκατ., με τα «πακέτα» στα 4,2 εκατ.

Να σημειωθεί ότι ΔEΗ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχολούν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με τα «μικρομεσαία χαρτιά», όπως προαναφέρθηκε, να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, μοιραία η προσοχή των traders περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25, όπου μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφουν οι ΕΥΡΩΒ (-1,48%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,68%), ΟΛΠ (+1,62%), ΟΤΕ (+1,79%),. ΟΤΟΕΛ (+1,13%) και TITC (-1,25%).

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 1122,66 μονάδες (-0,58%), ενώ το επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.130 μονάδων.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, μία πρώτη διόρθωση μέχρι τις 1.100 μονάδες θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχουν προηγηθεί, έστω και αν στην ανοδική κίνηση δεν ακολούθησε σημαντικό κομμάτι του ταμπλό.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v