Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ζητούμενα του Μαρτίου στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο 20% plus του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους, η πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα. Οι ευκαιρίες, οι παγίδες και τα ορόσημα που θα επηρεάσουν τη στάση των επενδυτών.

Τα ζητούμενα του Μαρτίου στο Χρηματιστήριο

Υπό την φόρτιση της τραγωδίας στα Τέμπη, η αρχή του μήνα. Απώλειες στη Wall Street -sell off τον Φεβρουάριο- και εκτιμήσεις της Bank of America για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ακόμη και έως το 6%, την ώρα που η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Φεβρουαρίου στην Ευρώπη ενισχύουν την επιθετική ρητορική των «γερακιών» της Φρανκφούρτης. Ηδη ορισμένα μέλη του δ.σ. μιλούν για αυξήσεις στο 4% και πλέον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμη και στις συνεδριάσεις του φθινοπώρου, συγκεκριμένα του Σεπτεμβρίου.

Από σημείο εκκίνησης 20% plus υψηλότερα των αρχών έτους, η πρώτη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.129,25 μονάδες. Από τις 2.750,76 ο FTSE25, από τις 929,94 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.623,15 μονάδες ο FTSE25.

Αδιαμφισβήτητα το γεγονός της χθεσινής συνεδρίασης, ο πολύ μεγάλος τζίρος των 377 εκατ. -με σημαντικότατες εισροές- κυρίως στη Motor Oil αλλά και στις 4 τραπεζικές μετοχές και τα συνήθη 6-8 blue chips επιλογές των ξένων.

Δύο στοιχεία από το χθεσινό rebalancing, σε μόλις δύο μετοχές, Μotor Oil-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, το σχεδόν 98% στις μετοχές του δείκτη, με το απομένον για όλο το υπόλοιπο της αγοράς.

Για σήμερα, πρώτη συνεδρίαση Μαρτίου -μήνας που προοιωνίζεται δύσκολος, με ευκαιρίες και παγίδες, με αρκετά ορόσημα που θα επηρεάσουν τη τάση traders και επενδυτών- μένει να φανεί εάν θα υπάρξει (και σε ποιο βαθμό) συνέχεια από την πλευρά αγοραστών-πωλητών.

Η χθεσινή θεαματική αντίδραση βαριών χαρτιών του δείκτη μπορεί να λειτουργήσει ως δέλεαρ μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών, από την άλλη, όμως, η τόσο σημαντική εισροή κεφαλαίων σε μετοχές που υπεραποδίδουν ήδη από την αρχή του έτους ενισχύει τη δυναμική των ξένων, στο πλαίσιο προεξόφλησης της αναβάθμισης οικονομίας/αγοράς κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Το γεγονός πως το «καλάθι» του MSCI Standard έχει και 10η συμμετοχή, με πολύ πιθανή την προσθήκη ακόμη μίας ή και δύο στην επόμενη αναθεώρηση (Μαΐου), ενισχύει αυτή τη δυναμική επαναφοράς της εγχώριας αγοράς προς τις ανεπτυγμένες (σε ορίζοντα 2024), θυμίζοντας ότι κάποια στιγμή στο ζενίθ της μεγέθυνσής του περιελάμβανε περισσότερες από 20 εταιρείες. Συνδυαστικά με τον MSCI Standard λειτουργεί -σχεδόν- από τα μέσα Φεβρουαρίου και το GREK ETF και άλλα ανάλογα επενδυτικά «καλάθια».

Προφανές πως μετά το πολύ καλό πρώτο δίμηνο θα απαιτηθεί ένας κύκλος συνεδριάσεων προκειμένου να «τιμολογηθούν» τα νέα δεδομένα σε τραπεζικό κλάδο, επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα για τις τράπεζες ζητούμενη είναι η διαχείριση από την κυβέρνηση του προβλήματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εν μέσω οξυμένης προεκλογικής περιόδου. Μεταξύ σφύρας (εκλογών) και άκμονος (επενδυτική βαθμίδα) η κυβέρνηση. Ενδεικτικό άλλωστε το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου για τον συναγερμό σε τράπεζες-διαχειριστές για τα στεγαστικά δάνεια. Στα υπόψη για τον κλάδο η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 μέσα στο πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου, ενδεχομένως και η τελική απόφαση του SSM για τη μερισματική πολιτική.

Πέραν των τραπεζών, οι διεργασίες/εξελίξεις σε κλάδους αιχμής εντείνονται. Ενδεικτικά για ενεργειακό και κατασκευαστικό, τα νεότερα από Ρουμανία -με τον Χρήστο Κίτσιο από νωρίς να έχει τις λεπτομέρειες-, ή το οριστικό «αντίο» από Wade Adams-Adamas για την ΑΚΤΩΡ και το εναλλακτικό σχέδιο στο οποίο αναφέρεται η Πένυ Κούτρα. Η χθεσινή ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με 5,66% στα 2,24 ευρώ) προϊδέαζε για την «παύση» των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης ενδιαφέρουσα η εξέλιξη με την απόσυρση αντιμονοπωλιακής έρευνας κατά της Coca Cola από την Κομισιόν, διαδικασία που αφορούσε και την Coca Cola Hellenic. Εισηγμένη στο Λονδίνο (CCH), δευτερευόντως στο ΧΑ (CC/HBC), ο όμιλος έχει σημαντική βαρύτητα και χρηματιστηριακά, κυρίως στη στάθμιση του FTSE25 αλλά και του FTSE100, με τη λονδρέζικη αγορά να «τροφοδοτεί» με μερίδιο συναλλαγών και την ελληνική.

Αυτά για αρχή, με τη συνέχεια στα έμπειρα χέρια του Θανάση Σταυρόπουλου. Και από πρωί Τρίτης, τα (ξανα)λέμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v