Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο να μπουν στο παιχνίδι νέες δυνάμεις

Σε λίγες μετοχές στηρίζεται η ανοδική κίνηση της εγχώριας αγοράς, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Το βλέμμα και στις διεθνείς αγορές και τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια.

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο να μπουν στο παιχνίδι νέες δυνάμεις

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,02%, S&P 500 -0,47%, Nasdaq -0,66%, με τους αναλυτές να επικεντρώνονται στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, στο άλμα των αποδόσεων των ομολόγων (η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς σε υψηλά 15ετίας) και τα νέα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed (τρεις εβδομάδες έως την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας).

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve, ενώ ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς υποστήριξε ότι «η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το εύρος του 5% με 5,25% και να τα διατηρήσει στο επίπεδο αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2024».

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Πλεονέκτημα των πωλητών δείχνει η εικόνα, καθώς με μικρή θετική μεταβολή διασώζεται μόνο ο αυστραλιανός ASX 200, ενώ από τους «κόκκινους» δείκτες, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,93%).

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα, μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις του και τη συναλλακτική του δραστηριότητα, το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι αν θα συνεχιστεί η ανοδική κίνηση, για την οποία συνηγορεί και η τεχνική ανάλυση, αν αυτή θα συμπεριλάβει μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων μετοχών, ή αν θα επικρατήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Χ.Α. θα κληθεί να τιμολογήσει και την παραίτηση Καραμανλή, καθώς το Υπουργείο Υποδομών είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα υπουργεία, με μεγάλα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και με πολύ σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να δημοπρατηθούν.

Η προσοχή και στις μετοχές των MIG, Attica Group και ΑΝΕΚ, μετά τις νομικές ενέργειες που αποκάλυψε η πλευρά Ηλιόπουλου. Ενημέρωσαν τη MIG πως κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή της απόφασης του Δ.Σ., με την οποία έγινε δεκτή η πρόταση της Strix Holdings για την ανταλλαγή ομολόγων, αλλά και αίτηση για έλεγχο της MIG για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022. Οι κινήσεις συνοδεύονται από αιτήματα για προσωρινή διαταγή που θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, μετά και τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, αυτή κατέχει πλέον 508.578.512 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 54,1323% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της MIG.

Εν τω μεταξύ, η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης 22 της Δ.Ε.Χ.Α. του Χ.Α., αναφορικά με τη διαπραγμάτευση μετοχών με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών Εισηγμένης Εταιρείας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v