Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Κύμα ρευστοποιήσεων στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και της διορθωτικής κίνησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι περισσότεροι των επενδυτών έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο και με τους αναλυτές να σημειώνουν πως «μία ακόμη ανοδική έκπληξη ίσως αναγκάσει τις αγορές να προεξοφλήσουν ένα τερματικό επιτόκιο άνω του 4% για την Ευρωζώνη».

Άλλωστε για κάτι τέτοιο προϊδεάζει και η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Με αξιοσημείωτες πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο και πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρευστοποιήσεις συνοδεύονται από αυξημένο τζίρο. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 11,9 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές στην ΑΛΦΑ και η πρώτη ώρα με συναλλαγές 24 εκατ. και με τα «πακέτα» στα 3 εκατ. (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (0%) διασώζεται αμετάβλητος, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται σε ΑΛΦΑ (-3,61%), ΕΤΕ (-2,25%), ΕΥΡΩΒ (-2,09%), ΠΕΙΡ (-3,67%), ΑΡΑΙΓ (-3,44%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,50%), ΔΕΗ (-2,62%), ΕΛΠΕ (-2,53%), ΛΑΜΔΑ (-2,16%), ΜΟΗ (-2,10%), ΟΠΑΠ (-2,70%), ΟΤΟΕΛ (-2,58%) και TITC (-2,93%).

Χωρίς κάτι το άξιο θετικής αναφοράς μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα την κακή «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό και με τις πτωτικές μετοχές (90) υπερεξαπλάσιες των ανοδικών (14).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την πτωτική κίνηση να επεκτείνεται και χαμηλότερα των 1.110 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας 1.104,83) και μένει να φανεί αν υπάρχουν διαθέσεις αντίδρασης-κάλυψης μέρους των απωλειών, μόλις εκτονωθεί το πρώτο πτωτικό κύμα.

Προσοχή καθώς αν ο Δείκτης δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 1.100 μονάδων, δεν αποκλείεται οι πωλήσεις να πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v