Χρηματιστήριο: Διευρύνει τα κέρδη, διασφαλίζει τη νέα στήριξη

Πάνω από τις 1.220 μονάδες ο ΓΔ, με εύκολη επικράτηση των αγοραστών σε τράπεζες και blue chips. Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Κινητικότητα και σήμερα στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Διευρύνει τα κέρδη, διασφαλίζει τη νέα στήριξη

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, ξεκάθαρα ανοδική στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 από τις 4.165 (0,18%), ο DAX υποχωρεί στις 15.775 (-0,12%), ο FTSE100 οριακά συν 7.573 (0,05%), την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί άλλο κλίμα.

Με σταθερές εισροές (κυρίως) ξένων funds, για ένα αρκετά ευρύ μέρος της αγοράς η τάση συντηρείται ανοδική -αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Δευτέρας -απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. Εμφανώς πιο «θερμοί» οι ξένοι, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως «κατακλύζουν" με θετικές εκθέσεις, αναλύσεις την αγορά, στάση που αποτυπώνεται έμπρακτα στη θεαματική αύξηση των συναλλαγών.

Με σημείο αναφοράς τη συνεδρίαση της Δευτέρας (με συναλλαγές 362 εκατ.), ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφωνόταν (σε χθεσινό «κλείσιμο») στα 188 εκατ. ευρώ, θεαματικά ενισχυμένος τόσο έναντι του μέσου όρου Μαΐου όσο με της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας.

Καθαρές εισροές από traders αλλά και επενδυτές, σε μία συγκυρία που ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι οίκοι υπερθεματίζουν για μετοχές και κρατικά ομόλογα. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανοδικό δρόμο μπροστά, εκτιμά η Barclays, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη. Περαιτέρω συμπίεση των spreads βλέπει ο ξένος οίκος -στόχος το 10ετές της Πορτογαλίας...-, περαιτέρω άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο, ως είθισται στις αγορές. Στην περιοχή των 1.000 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με στόχο των long ένα κλείσιμο Μαΐου (την Τετάρτη) πάνω από τις 1.025 μονάδες. Με αργία τη Δευτέρα στη Wall Street, η στόχευση έχει ενδιαφέρον (και πιθανότητες επίτευξης).

Σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank οι κύριες επιλογές του κλάδου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos, Lamda Development τα blue chips υψηλά στην προτίμηση των αγοραστών. Αποτέλεσμα, η άνετη επαναπροσέγγιση των 2.980 μονάδων για τον FTSE25. H υπέρβαση των 3.020 μονάδων ο αντίστοιχος στόχος των long για τις 31 Μαΐου.

Ξανά συνεταίροι ΔΕΗ - Motor Oil, μέσω της εξαγοράς της Unagi, σημείωνε η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Μία μέρα με την ανακοίνωση των μεγεθών 3μήνου της Επιχείρησης, η ανακοίνωση της σημαντικής συμφωνίας από τη Motor Oil ενισχύει τις εισροές σε αμφότερα τα χαρτιά. Στα 9,74 (4,14%) η μετοχή της ΔΕΗ, στα 23,16 (4,05%) της Motor Oil, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο (και χρηματιστηριακά) του κλάδου της ενέργειας.

Κλάδος που τελεί σε αναμονή των εξελίξεων από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Sentier, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει και σήμερα παρασκήνιο που αρέσει στους long.

Στην περιοχή των 1.220 ο ΓΔ, πρακτικά διασφαλίζεται η στήριξη των 1.200-1.180 με ορίζοντα την προσεχή Τετάρτη -με διακριτή τη φορά, σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Εμφανής -και διαγραμματικά- η διπλή ροή εντολών, καθώς παράλληλα ενεργούν όσοι «κλειδώνουν» μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους -το πρώτο μετεκλογικό «ταμείο» με 12,06% για τον ΔΤΡ και 7,46% για τον FTSE25.

ΔΕΗ, Alpha Bank, και Πειραιώς οι τρεις πρώτες μετοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή αυτή την εβδομάδα, ενώ με διψήφιο ποσοστό είναι συνολικά 9, με «πρωταθλήτρια» τη ΔΕΗ (20%).

Με 7,83% η μεταβολή για τον FTMidCap, με διακριτή τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος/εισροών από τα μέσα της εβδομάδας, με αιχμή τις μετοχές των Cenergy Holdings, EXAE και ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλλά και τις περισσότερες του δείκτη να συμπληρώνουν (Intrakat, Fourlis, AVAX, Intracom, Ideal, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, με τελευταία είσοδο τον ΑΔΜΗΕ).

Τζίρος που παραπέμπει περισσότερο στη χθεσινή συνεδρίαση (115 εκατ.) με ικανοποιητική διασπορά, ένδειξη πως ρευστοποιήσεις-αγορές πραγματοποιούνται συγχρονισμένα.

Στο 31,21% η θετική μεταβολή για το ΧΑ, από την αρχή του έτους, με πρωταγωνιστικό το 55,90% του τραπεζικού κλάδου και κεφαλαιοποίηση -πλέον- στα 90 δισ. Με τη Cenergy Holdings να είναι από χθες το 19ο μέλος του κλαμπ του ενός δισ. και άνω.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v