Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με τραπεζική βοήθεια

Επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες ο ΓΔ με τις συναλλαγές στα 116 εκατ. ευρώ. Ράλι για Viohalco, ισχυρά κέρδη για Lamda, ΕΛΧΑ. Πίεση σε Jumbo, οριακή πτώση για ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με τραπεζική βοήθεια

Δείχνει να παρατείνεται η επιφυλακτική εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, ενώ ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε, χθες Τετάρτη, σε “αρνητική” την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα “AAA”, εξαιτίας του κινδύνου η Xώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η DBRS που ανακοίνωσε ότι “θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ των ΗΠΑ, με αρνητικό outlook. Η κίνηση αντανακλά το ρίσκο να μην καταφέρει το Κογκρέσο να αναστείλει έγκαιρα το όριο χρέους των ΗΠΑ”.

Με αυτά τα διεθνή δεδομένα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε καταγράφοντας ήπιες απώλειες και με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1190 μονάδων, όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών στις περισσότερες μετοχές του FTSE25 και ο Δείκτης γύρισε σε θετικό βηματισμό, ξεπερνώντας και τις σημαντικές απώλειες της ΕΕΕ (-4,58%), οι μετοχές της οποίας από σήμερα διαπραγματεύτηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,78 ανά μετοχή.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των Εισηγμένων, τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους κρίνονται ικανοποιητικά, αλλά και οι θετικές εκθέσεις Ξένων Οίκων για την μετεκλογική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, όπως και για επιμέρους κλάδους και μετοχές του Χ.Α.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε Δεικτοβαρείς τίτλους που, θεωρητικά, είχαν μείνει πίσω και η καλύτερη εικόνα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η πλειονότητα των αναλυτών που, βραχυπρόθεσμα, δεν “βλέπει” λόγους για αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1250 μονάδων, χωρίς να προηγηθεί απαιτούμενη διόρθωση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (+6,14%) και Autohellas (+2,57%) και από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ο τίτλος της Cenergy (+3,63%).

Κατευθύνονται “βόρεια” οι περισσότερες αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,46% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,77% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,842% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1189,76 (-0,17%) και 1208,02 μονάδων (+1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1203,23 (+0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1202,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 116,2 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΠΕΙΡ, ΙΝΤΚΑ, ΦΡΛΚ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 116,2 εκατ., τα 102,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ίσως μετριάσει την πιθανή διόρθωση, καθώς οι Διεθνείς Αγορές δείχνουν αρνητικές. Τα αποτελέσματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο και θα προσφέρουν στήριξη στα ‘μεγάλα ονόματα’ της Αγοράς”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Οι λόγοι για το επιβαρυμένο διεθνές κλίμα, εδράζονται στις συζητήσεις για το χρέος των ΗΠΑ, αλλά και στα πρακτικά της FED που αναδεικνύουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Στο εσωτερικό, οι επενδυτές απολαμβάνουν άλλο ένα σετ καλών εταιρικών αποτελεσμάτων από ΟΠΑΠ, Quest, Autohellas, τα οποία προσφέρουν ένα θετικό πάτημα στις βελτιωμένες πλέον αποτιμήσεις” αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Στο ημερήσιο γράφημα του ΓΔ, η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη και ως εκ τούτου εν δυνάμει πιθανό πέρας της όποιας διόρθωσης είναι οι 1170 μονάδες. Συνεχίζεται η διολίσθηση των δεικτών στη Wall Street. Τα εύσημα της Ε.Ε. για την Ελληνική Οικονομία, αλλά ζητεί όριο +2,6% στις δαπάνες του 2024”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έκανε θεαματικό τζίρο. Το 85% του τζίρου έγινε σε τίτλους του MSCI συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς που αργά, ή γρήγορα θα μπει στον δείκτη, όπως υποστηρίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Θυμίζουμε ότι υπάρχει και ο small cap MSCI που από 1 Ιουνίου υποδέχεται Ελλάκτωρα και Autohellas.

Αυτοί είναι και οι τίτλοι που ουσιαστικά θα μπουν στο στόχαστρο των funds, αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Στην παρούσα βλέπουμε Θεσμικούς και funds που μπορούν να αγοράσουν Ελλάδα, να τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο και στα ομόλογά μας.

Τα funds που αγοράζουν βραχυπρόθεσμα, ή μεσομακροπρόθεσμα ξέρουν ότι θα βρουν τους “αναγκαστικούς” νέους αγοραστές να πουλήσουν.

Όσο η Αγορά ανεβαίνει, κάποιοι βρίσκονται με ρευστότητα και μεγάλα κέρδη και αναζητούν τους τίτλους που έχουν “μείνει πίσω”.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία ανατροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση, μιας και τα νέα κεφάλαια που μπαίνουν στην Αγορά δίνουν ρευστότητα.

Όσο αυτό συνεχίζεται, θα βλέπουμε και άλλους τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης να μπαίνουν στο παιχνίδι της ανόδου.

Όσο πιο πολύ αργήσει η επενδυτική βαθμίδα, τόσο το καλύτερο για την Αγορά, μιας και η προσδοκία θα συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς να έχουμε το νέο, ενώ η συνέχιση της ανοδικής κίνησης θε φέρει περισσότερους επενδυτές, με την μεσαία κεφαλαιοποίηση να παίρνει κεφάλι”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η Ελληνική Αγορά καλείται να αξιοποιήσει το ανοδικό momentum που απορρέει από τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 9 ετών, με τις επιμέρους αποτιμήσεις να θυμίζουν “πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτηση νέας ισορροπίας”.

Ασφαλώς δεν ανακάλυψαν οι ενδιαφερόμενοι τώρα το Χ.Α., απλά πήραν την "εκλογική επιβεβαίωση" για την οποία αδημονούσαν, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να μην αφήνει πλέον περιθώρια αμφιβολιών για την φιλοεπενδυτικότητα της Ελληνικής πολιτικοοικονομικής “σκακιέρας”.

Το ξέσπασμα έκανε τον ΓΔ να υπερκεράσει ακόμα και τις 1200 μονάδες ενδοσυνεδριακά, αλλά και σε κλεισίματα, με το εν λόγω επίπεδο να αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικών/προεκλογικών συνεδριάσεων και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1380. Φυσικά, αυτός ο στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί άμεσα, καθώς η Αγορά είναι ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Θα αποφύγουμε τους “bullish” διθυράμβους, καθώς οι συνεδριάσεις ακραία υψηλών συναλλαγών και "χασμάτων" (gaps) είναι εξαιρετικά δύσκολες στην προσέγγισή τους.

Συγκεκριμένα, αφενός οι βεβιασμένες αγορές μοιάζουν επιπόλαιες, αφετέρου το “σορτάρισμα” αφελές και η ρευστοποίηση κερδών πρώιμη.

Προς ώρας υπάρχει η υποψία ενός “exhaustion gap” (χάσμα κούρασης), ενώ οι “ταύροι” θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία ενός καθοδικού “gap” το οποίο θα επιβεβαίωνε τον “απαισιόδοξο” διαγραμματικό σχηματισμό “island reversal”.

Παραμένουμε πιστοί στην τρέχουσα ανοδική τάση, επισημαίνουμε όμως ότι αυτή απαιτεί πλέον ακόμη στενότερη παρακολούθηση, με τα παραβολικά “stop” να την ακολουθούν κατά πόδας, στην προσπάθεια αποτελεσματικότερης διαχείρισης των λογιστικών κερδών και αποφυγής επενδυτικού εγκλωβισμού.

Μπαίνοντας στο Καλοκαίρι, οι όγκοι συναλλαγών θα περάσουν το εποχικό τεστ της “θερινής ραστώνης”, με τους αγοραστές να καλούνται να αποφασίσουν εάν οι όποιες μικροβυθίσεις (dips) θα αποτελούν ευκαιρία χτισίματος θέσεων, ή αν η Αγορά έχει ανέβει "too far, too fast" και θα χρειαστούν νέοι πανίσχυροι καταλύτες, προκειμένου να συντηρήσουν το εν εξελίξει ράλι.

Εφεξής θα παρακολουθήσουμε την πειστικότητα των αγοραστικών διαθέσεων σε όρους όγκου συναλλαγών και “διάχυσης” του ράλι σε όλο και περισσότερους τίτλους, τόσο σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω, όσο και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, τα θεμελιώδη των οποίων δικαιολογούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε ότι αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτός ‘φλερτάρει’ με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3000 μονάδων, ενώ το ‘short squeeze’ ενισχύει τα ενδοημερήσια ανοδικά ‘κύματα", όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,1), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,2), Jumbo (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΤΕ (+2,24%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,85%), ΕΥΡΩΒ (+0,47%) και ΠΕΙΡ (+2,40). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Μεταξύ 957,68 (-0,09%) και 987,07 μονάδων (+2,98%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 974,29 (+1,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 971,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,36%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 839 μονάδων, με τις προηγούμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 954, 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την πρόοδο σε σημαντικές και δομικές πτυχές του Τραπεζικού κλάδου σημειώνει στην Έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης η Κομισιόν, ωστόσο προειδοποιεί για την ποιότητα των κεφαλαίων, όσον αφορά το υψηλό ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και για την αδυναμία των servicers να εκπληρώσουν τους αρχικούς στόχους των business plan, ως προς την εκκαθάριση του stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΔΕΗ (-0,11%), ΕΕΕ (-4,58%), ΜΠΕΛΑ (-1,52%), ΟΠΑΠ (-0,80%) και ΟΤΕ (-0,07%).

Επιστροφή των αγοραστών στη μετοχή της Viohalco (+8,71%) και κλείσιμο σε υψηλά 114 μηνών. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 6,62 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 4,98 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών και στον τίτλο της Lamda Development (+4,97%), με κλείσιμο σε υψηλά διμήνου. Οι στηρίξεις στα 5,93 – 5,88 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,505 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 6,52 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+213,8%) ακολουθούμενη από ΠΕΙΡ (+95,83%), ΚΛΜ (+91,8%), ΓΚΜΕΖΖ (+85,75%), ΞΥΛΠ (+85,64%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+82,26%), CENER (+79,8%), ΑΡΑΙΓ (+76,56%), ΕΤΕ (+58,53%), ΕΧΑΕ (+58,06%) και ΜΟΤΟ (+55,5%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε νέα υψηλά 9μηνου η Ιντρακάτ (+6,75%), 15μηνου ο Άβακας (+4,63%) και σε νέα υψηλά 13 μηνών η Κρι Κρι (+7,08% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων).

Αύξησαν συναλλαγές οι Επίλεκτος (+19,17%), Realcons (+6,73%), Ιντρακόμ (+5,38%), ΣΙΔΜΑ (+5,04%), Βιοτέρ (+15%), Ιντεάλ (+4,28%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,92%), Unibios (+3,86%) και Πλ. Θράκης (+2,63%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΞΥΛΠ (+9,70%), ΦΙΕΡ (+3,52%), ΜΕΒΑ (+4,12%) και ΦΟΥΝΤΛ (+3,92%).

Βγήκε κάποιο “bid” στον Κέκροπα (+4,27%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+3,83%), Δομική Κρήτης (+5,61%) και ΕΧΑΕ (+2,94%).

Νέα υψηλά 105 μηνών για Q&R (+5,02%).

Κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν στον Καρέλια (-1,76%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1001 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1220 – 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2568, 2453, 2445 – 2440 και 2429 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, ήπιες απώλειες για το Ευρώ.

Προς τα $1945 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $22,90 το Ασήμι.

Προς τα $26200 ολισθαίνει το Bitcoin, προς τα $1790 το Ethereum.

Σε ύφεση μπήκε η Γερμανία τον Χειμώνα. Η παραγωγή του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, μετά από πτώση 0,5% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Destatis.

O αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι “μπορεί να μην γίνει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει διακοπή στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 με 3 Μαΐου που δημοσιεύτηκαν, “οι αξιωματούχοι της Fed ‘συμφώνησαν γενικά’ ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ‘έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη’, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η αύξηση 25 μονάδων βάσης την οποία αποφάσισαν, μπορεί να είναι η τελευταία”.

“Η Αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, όπου το μακροπρόθεσμο χρέος έχει μικρότερη απόδοση από το βραχύτερο, δείχνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ετοιμάζονται για σημαντική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος.

Στις 229000 ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου, αυξημένες κατά 4000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Καλύτερη από την αρχική εκτίμηση ήταν η πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 1,1% στην προκαταρκτική μέτρηση της Κυβέρνησης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν επιβεβαίωση της αρχικής μέτρησης.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, διατηρήθηκε τον Απρίλιο στις 78,9 μονάδες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα αυξάνονταν κατά 1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους Παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής Κυβέρνησης να περιορίζεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022”, αναφέρει η Moody's.

“Οι εκλογές ενισχύουν σημαντικά τα Ελληνικά ομόλογα. Περαιτέρω πτώση στα spreads των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και νέα ώθηση σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές” αναμένει η Citigroup.

Η Morgan Stanley προτείνει ως κορυφαία επιλογή την Ελληνική Αγορά, από τις Αναδυόμενες Αγορές της Ευρώπης και την ξεχωρίζει μαζί με τις Αγορές των ΗΑΕ και της Πολωνίας, ενώ μειωμένες θέσεις “underweight” δίνει για τις Αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Μυτιληναίος: Διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Unison (Εταιρεία στο χώρο του Facility Management). Εφόσον υπογραφεί οριστική συμφωνία, η Διοίκηση της Εταιρείας θα ενημερώσει άμεσα το Επενδυτικό Κοινό.

Attica Group: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Strix στα €2,64/μετοχή. Κατέχει ήδη το 91,2269% των μετοχών. Δεν προτίθεται να βγάλει την μετοχή από το Χρηματιστήριο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 100 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.897 συμβόλαια).

Στα 5.452 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.497 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.688 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.680 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 164 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 164 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.279, 987 για τον Ιούνιο και 292 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.938), κινήθηκε μεταξύ 2.906 και 2.941,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 63, 63 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 979,5), κινήθηκε μεταξύ 975,25 και 992μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 40, 10 για τον Ιούνιο, 10 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.609,5), κινήθηκε μεταξύ 4.609,5 και 4.609,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.744 Eurobank, 24.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.638), Eurobank (14.472), Πειραιώς (6.815), Εθνική (1.789), Αεροπορία Αιγαίου (440), Fourli (204), ΔΕΗ (1.248), ΑΔΜΗΕ (573), Motor Oil (149), Τέρνα Ενεργειακή (1.015), Μυτιληναίο (256), ΕΛΧΑ (147), ΓΕΚ (336), Ιντρακόμ (110), Cenergy (471), Ελλάκτωρα (146), Ιντρακάτ (2.403), Lamda Development (337), MIG (165), Viohalco (562), ΟΤΕ (233).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.404, Πειραιώς 65.419, ΔΕΗ 21.483, Eurobank 36.178, ΑΔΜΗΕ 11.765, Εθνική 21.574, ΟΤΕ 10.876, Τέρνα Ενεργειακή 11.473.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.539.276 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.595.636 τεμ. (1.697.456), Eurobank 34.121.644 τεμ. (34.175.324), ΟΠΑΠ 1.452.269 τεμ. (1.452.269), Εθνική 10.619.394 τεμ. (10.661.160), ΟΤΕ 1.012.866 τεμ. (1.072.901), Πειραιώς 925.911 τεμ. (918.243).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v