Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάρτι αγοραστών με κλείσιμο σε υψηλό ημέρας

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ισχυρά κέρδη σε blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση η συνεδρίαση. Εκτινάχθηκε στα 143 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Πάρτι αγοραστών με κλείσιμο σε υψηλό ημέρας

Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν δριμύτεροι, μετά το τριήμερο αργιών και με τον τζίρο να κινείται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση, είχε σαν “ταγό” τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις – εκτιμήσεις των Ξένων Οίκων, ενώ δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις σε άλλα, μη Τραπεζικά, blue chips.

Αν ληφθεί υπ΄ όψη η εικόνα των βασικών δεικτών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σαφώς υποδεέστερη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, απογοητεύοντας, εν μέρει, τους “θαυμαστές” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που περίμεναν μια καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, από τις “ελαφρές ταξιαρχίες” του ταμπλώ.

Μένει να φανεί αν η νέα ανοδική κίνηση θα υπερκεράσει την σημαντική αντίσταση των 1268 μονάδων, ή ο Γενικός Δείκτης θα “βρει τοίχο” και η Αγορά θα έχει νέο πισωγύρισμα για την ανάκτηση δυνάμων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 7/6 θα πραγματοποιηθεί το investor day της Alpha Bank, ενώ θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ την Παρασκευή η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,47% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,669% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1242,85 μονάδες (+2,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1242,19 (+2%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1244,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,21%.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 107 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/7/2014 (1254,21 μονάδες).

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 143,4 εκατ., από τα οποία τα 16,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ACAG, ΣΑΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 143,4 εκατ., τα 130,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το μάτι των Αγορών θα είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις της FED (14/6) και της ΕΚΤ (15/6) την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, στο εσωτερικό θα έχουμε και την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή το βράδυ. Πιθανό εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ αυτή την εβδομάδα η περιοχή των 1250 - 1190 μονάδων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψαν την διαφορά σε σχέση με τον FTSE25, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

O τζίρος στην διόρθωση αρνείται να αυξηθεί, κάτι που είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγορά θέλει να συνεχίσει ανοδικά. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε επιλεκτικές τοποθετήσεις εβδομάδα με την εβδομάδα.

Ο τρέχων μήνας έχει πολλές αποκοπές μερισμάτων, που θα κλέψουν σίγουρα ποσοστό από τον ΓΔ.

Τα μάτια στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της FED στις 14 Ιουνίου και της ΕΚΤ στις 15. Οι αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να πλησιάζουν τον στόχο τους και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν πετύχουν την μείωση του πληθωρισμού.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι μία κατηγορία από μόνο του, μιας και οι πάντες ποντάρουν στην επενδυτική βαθμίδα, οπότε και δύσκολα μειώνουν θέσεις, προτιμώντας αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Τουρισμός, όπως όλα δείχνουν πάει για νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η απόφαση για είσοδο του “Ελ. Βενιζέλου” στο Χρηματιστήριο, δείχνει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών μεγαλώνει.

Τεχνικά και πάντα βραχυπρόθεσμα, η Αγορά δείχνει να έχει κόπωση συντηρώντας, παρόλα αυτά την επιθετική της τάση.

Αν κάποιος δει τις αποδόσεις για το 2023 τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στην Αγορά ομολόγων, θα διαπιστώσει ότι αυτά έχουμε να τα δούμε μία 10ετια.

Μην ξεχνάμε πως το 2019 η Αγορά είχε σταματήσει στις 960 μονάδες και στις αρχές του 2020 την βρήκε ο COVID. Το 2023 ήταν και η πρώτη χρονιά που καταφέραμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα από τότε και να στοχεύουμε πλέον σε πρώτη φάση τα υψηλά του 2013.

Παράλληλα είχαμε σχολιάσει πως το Χρηματιστήριο υπoαποδίδει σε σχέση με την Οικονομία και πολύ γρήγορα ήρθε να καλύψει αυτό το χάσμα.

Πλέον, με ένα Τραπεζικό κλάδο που απλά σκέφτεται αν θα δώσει μέρισμα από φέτος και όχι πως θα μπορέσει να έχει ισχυρά κεφάλαια και λιγότερα “κόκκινα” δάνεια. Ένα κλάδο που ουσιαστικά ακόμα δεν έχει αλλάξει ταχύτητα στον δανεισμό και που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Από την άλλη, έχουμε μπροστά μας σημαντικά κονδύλια να απορροφήσουμε, που ακόμα δεν έχουν επηρεάσει τους ισολογισμούς αρκετών Εισηγμένων.

Όλα αυτά και με κορωνίδα την επενδυτική βαθμίδα, παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελληνική Αγορά. Άλλωστε μπροστά μας έχουμε να δούμε πολλούς νέους συμμετέχοντες που σταδιακά έχει ξεκινήσει και έλκει και πάλι η Αγορά”, όπως εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι αναφορές των Διεθνών Οίκων για το ευοίωνο των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας και τις θετικές εκτιμήσεις για τον Τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται, όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η Bofa εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η Morgan Stanley τη μεταθέτει για το 1ο εξάμηνο του 2024 και βλέπει +2,5% στο φετινό ΑΕΠ.

Η Jefferies δείχνει ανοικτά την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής στη διαδικασία αναβάθμισης των τιμών - στόχων (στα €7,30), ενώ η Goldman Sachs προτιμά την Alpha Bank (τιμή στόχος τα €1,95) δίνοντας ανοδικό περιθώριο +25% για τον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει την επίδοση του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο στις 12μ.μ. της Τετάρτης και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ξεπεράσει το 3%, ενώ την Παρασκευή θα πληροφορηθούμε και την επίδοση του πληθωρισμού το Μάιο.

Όμως, η αρνητική πιστωτική επέκταση του Απριλίου που ανακοίνωσε η ΤτΕ (-€789 εκατ. ) προκάλεσε το σκεπτικισμό κάποιων σχολιαστών, που δεν γνωρίζουν τους λόγους που την προκάλέσαν, καθώς ήταν το αποτέλεσμα της επιστροφής μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων έκτακτης χρηματοδότησης που είχε προηγηθεί προς τις Επιχειρήσεις στο τέλος του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022, ενόψει της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, οι Τράπεζες ετοιμάζουν το στρατηγικό πλάνο της περιόδου 2023 - 2025 με υψηλούς στόχους νέων δανείων σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, με τη Alpha Bank να ξεκινά τις σχετικές αναγγελίες στο Investor Day της 7/6.

Επιπλέον, η καθαρή κερδοφορία ύψους €1 δισ. των 30 Εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο, δημιουργούν τη βάσιμη προσδοκία για συνέχιση υψηλών επιδόσεων για ολόκληρο το έτος, στο βαθμό που οι εκλογές της 25ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν.

Στο βαθμό πάντως που επιστρέψουν τα αισιόδοξα σενάρια, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν πάλι τα €100 εκατ. ημερησίως, είναι δυνατό να επανέλθει η ανοδική κίνηση, με τις 1268 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο σοβαρό όριο αντίστασης.

Την ίδια ώρα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ψήφισαν στις ΗΠΑ το νέο όριο για το Δημόσιο χρέος, με τη Wall Street να ανακουφίζεται.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τη Federal, που καλείται στις 14 Ιουνίου να κρίνει αν πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια πάνω από το 5,25% που είναι σήμερα για λόγους αντιπληθωριστικούς, ή θα κρίνουν ότι ο συστημικός κίνδυνος για τις Τράπεζες και η πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβάλλουν την άμεση παύση περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων”, σημειώνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,3), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,6), Alpha Bank (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (+3,13%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν Alpha Bank (+4,49%), Εθνική (+4,14%) και Πειραιώς (+3,67%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,344 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,25, 1,145 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,094 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,50 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,70 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 5,70 μπορεί να πιέσει προς 5,25 – 5,20 4,621 και 4,377 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,57 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,232, 1,206 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,154 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τη μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,256 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,50 – 2,40, 2,094, 1,94 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,694 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,0 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1003,35 μονάδες (+4,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 999,00 (+3,73%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1000,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,84%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1017 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1025 – 1036, 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε υπερόπλο αναδεικνύεται για την Εθνική Τράπεζα, στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, η πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ, καθώς αφενός διευρύνει, σχεδόν… αβάδιστα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και τα έσοδα από τόκους, αφετέρου επιτρέπει την επέκταση των εργασιών χρηματοδότησης με ανταγωνιστικούς όρους”.

Από την άλλη, νέα αύξηση των περιθωρίων κέρδους των Τραπεζών καταγράφει τον Απρίλιο η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, υπερβαίνει αυτή των καταθέσεων. Μόνο τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου, το επιτοκιακό περιθώριο των Τραπεζών αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και πλέον ανέρχεται στο 5,60% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις (5,55% στα υφιστάμενα).

Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, που υπολογίζουμε ότι είναι διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και βλέπουμε μια σταθερή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια στο όριο του 3%. Αυτό θα υποστηριχθεί από περισσότερες άμεσες Ξένες επενδύσεις, περαιτέρω σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, η αύξηση των οποίων ήταν σημαντική τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΟΛΠ (-0,50%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΣΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,665 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,42 ευρώ (-3,63%), για να ανακάμψει σημαντικά στη συνέχεια και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, αμετάβλητος.

Από την άλλη, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε της συναλλαγές η μετοχή της Jumbo (+6,19%) και της Μυτιληναίος (+2,48%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+3,58%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών, ενώ ενδοσυνεδριακά ενεργοποιήθηκε και Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,00 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,658 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,597 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,592 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+217,58%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+110,31%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+108,74%), ΠΕΙΡ (+100,42%), CENER (+96,69%), ΚΛΜ (+92,58%), ΑΡΑΙΓ (+87,52%), ΞΥΛΠ (+82,56%) και ΜΟΤΟ (+73,68%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε υψηλά 19 ετών η Έλτον (+3,31%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/5 για ΣΙΔΜΑ (+1,84%) και στις 25/5 για Performance (+2,61%).

Χαμήλωσαν όγκους Ευρωσύμβουλοι (+1,69%) και Mevaco (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Frigoglass (+9,65%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΛΟΓΟΣ (+2,12%), ΜΕΝΤΙ (+2,78%), ΙΝΛΙΦ (+1,35%) και ΕΧ (+9,70%).

Αύξησαν συναλλαγές οι ΓΚΜΕΖΖ (+6,91%), Αλουμύλ (+9,55%), Παϊρης (+3,92%), Ελινόιλ (+2,65%), Ιατρικό (+3,08%), Revoil (+2,79%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,55%), ΕΧΑΕ (-0,21%) και Ιντρακάτ (+1,19%).

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,74%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,09%).

Επιστροφή αγοραστών στον Λούλη (+3,70%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Cenergy (+4,58%) και ACAG (+9,49%).

Μόνο αν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις από τα stock options, μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα η Flexopack (+0,58%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1016 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268 και 1300 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2465 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στη Ν. Κορέα.

Επιφυλακτικά θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προς τα $1980 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,60 το Ασήμι.

Προς τα $26000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1840 το Ethereum.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ μήνυσαν την Binance και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Changpeng Zhao. Η αγωγή κατά της Εταιρείας και του CEO της, αφορά κακοδιαχείριση κεφαλαίων πελατών, παραπλάνηση επενδυτών, αλλά και των Ρυθμιστικών Αρχών, καθώς και παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τα χρεόγραφα.

Μετά το Binance, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) υπέβαλε μήνυση και κατά του Ανταλλακτηρίου Κρυπτονομισμάτων, Coinbase. H μήνυση κατατέθηκε σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η SEC ισχυρίζεται ότι “το Coinbase παραβιάζει επί χρόνια τους κανόνες, καθώς λειτουργεί ως μη εγγεγραμμένος broker και Χρηματιστήριο”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,1%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Reuters ανέμεναν την διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμη αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και δεν είναι βέβαιο ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν αυτό το Καλοκαίρι”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Βουτιά 9,9% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες στον τομέα της Γερμανικής Μεταποίησης τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Destatis. Σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 0,4%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 2,8%.

Ο όγκος του Λιανικού Εμπορίου στη Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,1% την ίδια περίοδο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,6% στη Ζώνη του Ευρώ και 2,9% στην ΕΕ.

Η Morgan Stanley αναμένει ότι μια ξαφνική υποχώρηση των εταιρικών κερδών θα φρενάρει το ράλι μετοχών στις ΗΠΑ, θέση που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Wall Street. Αντίθετα, η MS είναι “ταύρος” για τις μετοχές της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας και συνιστά μια θέση “overweight” σε Κρατικά ομόλογα Αναπτυγμένων Αγορών, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων treasuries και του δολαρίου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,6 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

H Morgan Stanley συνεχίζει να βλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ για φέτος, αλλά και το επόμενο έτος και όπως αναφέρει, “σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης, αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους”.

Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024.

“Αναμένουμε ότι η συνεχής πρόοδος στη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και η αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, θα στηρίξει περαιτέρω τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών και βλέπουμε ανοδικό περιθώριο 25%”, αναφέρει η Goldman Sachs που επαναλαμβάνει τις συστάσεις “buy” στην Alpha (τιμή – στόχος στα 1,95 ευρώ), την Πειραιώς (3,35 ευρώ) και την Εθνική (6,90 ευρώ). Παραμένει “neutral” στη Eurobank (τιμή – στόχος στα 1,70).

Με σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ ξεκίνησε κάλυψη για τον τίτλο της Cenergy η Eurobank Equities. Η Eurobank προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 19% έως το 2026, ξεπερνώντας την άνοδο άλλων διεθνών εταιριών του κλάδου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Quest, Lamda, Autohellas, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 84 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.662 συμβόλαια).

Στα 5.806 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.783 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.843 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 274 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.463, 1.339 για τον Ιούνιο και 124 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.027), κινήθηκε μεταξύ 2.960 και 3.030 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 62, 62 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.006,75), κινήθηκε μεταξύ 994 και 1.006,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 106, 40 για τον Ιούνιο, 66 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.777), κινήθηκαν μεταξύ 4.633,5 και 4.777 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (24.343), Eurobank (4.071), Πειραιώς (6.534), Εθνική (1.684), ΔΕΗ (517), ΑΔΜΗΕ (542), Motor Oil (212), ΕΧΑΕ (467), Μυτιληναίο (385), ΟΤΕ (499), ΟΛΠ (100), Lamda Development (144), Αεροπορία Αιγαίου (964), Άβακα (160), ΓΕΚ (258), Ιντρακάτ (210), ΟΠΑΠ (856), Τέρνα Ενεργειακή (718), Cenergy (259), Jumbo (123), MIG (147), Viohalco (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 214.266, Πειραιώς 76.235, ΔΕΗ 22.205, Eurobank 50.020, ΑΔΜΗΕ 12.226, Εθνική 22.175, ΟΤΕ 12.439, Τέρνα Ενεργειακή 12.143.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.149.759 τεμ., (από 60.888.356 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.891.107 τεμ. (1.789.107), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.862.538 τεμ. (1.762.538), Εθνική 10.279.239 τεμ. (10.514.957), ΟΤΕ 1.164.870 τεμ. (1.017.615), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 1.121.767 τεμ. (859.490).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v