Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά

Χάνει τα πρωινά κέρδη του ο Γενικός Δείκτης, που κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος. Νέο άλμα έως 3% για τις τράπεζες, στην Alpha οι υψηλότερες επιδόσεις.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά

Σε διαφορετικό ρυθμό ευρωπαϊκά και Χρηματιστήριο Αθηνών, με ήπιες απώλειες στα μεν και περαιτέρω ανοδικό βήμα στο δε.

Με την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης σταθερή, ο DAX μετρά απώλειες 0,12% στις 15.969 μονάδες, την ώρα που για τον Γενικό Δείκτη οι αγοραστές ανεβάζουν τον πήχη για την αγορά έως τις 1.258 μονάδες.

Υποτονικό το κλίμα στη Φρανκφούρτη, θερμότερο στην Αθήνα, κρίνοντας τις συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την αρχή της συνεδρίασης.

Περίπου στα 100 εκατ. (*) ο τζίρος, με πακέτα αξίας 9,82 εκατ., από τα οποία τα 7,75 αφορούν στη μετοχή της Alpha Bank.

Εντολή για 5.000.000 τμχ. στο 1,55 ευρώ, στις 12:30, στο χαρτί επικαιρότητας αυτές τις ημέρες, τόσο για τον τραπεζικό όσο και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Investors Day για την Αlpha Bank σήμερα, με τον Βασίλη Ψάλτη να παρουσιάζει την «επόμενη ημέρα» του ομίλου, μία μέρα μετά την παρέμβαση της Goldman Sachs. Μακράν με το μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης για τον αμερικανικό οίκο, ο τίτλος της Αlpha Bank από τους συστημικούς αποφέρει διψήφια απόδοση σε λιγότερο από δύο συνεδριάσεις. Μεταβλητότητα που διευκολύνει τις intraday-trading συναλλαγές, που καθώς περιλαμβάνουν και τις 4 του κλάδου έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αντίδραση για τον ΔΤΡ έως τις 1.035 μονάδες. Θετικό πρόσημο 7,70% σε διάστημα εβδομάδος, ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστών πως η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν διάλειμμα και ευκαιρία επανεισόδου, από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Σταθερές εισροές και σε Πειραιώς -με αγορές έως τα 2,942 ευρώ, θυμίζοντας πως λιγότερο ένα μήνα πριν η Deutsche Bank αναθεωρούσε την τιμή-στόχο στα 3 ευρώ. Σε χρόνο... dt η επίτευξή του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα καθώς το «ταμείο» μπορεί να φτάσει το 7% στην εβδομάδα.

Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική οι τρεις κύριες επιλογές των funds, με αξιοσημείωτο το γεγονός πως η αποτίμηση της Εθνικής φτάνει της Eurobank. Στα 5,675 έναντι 5,698 δισ. αντίστοιχα, με την Εθνική να καλύπτει τη διαφορά που είχε από την αρχή του έτους.

Ατυπη «μάχη» για την 4η θέση, με Coca Cola HBC στα 10,375 δισ. μακράν στην πρώτη και ΟΤΕ με 6,474 και ΟΠΑΠ στα 5,813 δισ. να απαρτίζουν την 3άδα.

Θετικό το κλίμα τόσο για large caps όσο για επιλεγμένα mid caps, που το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στον στίβο των αποδόσεων.

Ενδεικτικός ο αριθμός των 22 μετοχών/εισηγμένων είτε σε ιστορικά είτε σε πολυετή ή υψηλά 52 εβδομάδων, απόρροια των σταθερών εισροών σε τίτλους του FTSE25 και πρόσφατα του FTMidCap.

Συνεπικουρούμενοι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το ΑΕΠ πρώτου 3μήυνου, οι long με φορά προς τις 3.070 για τον FTSE25 και τις 1.035 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Ωστόσο η επίτευξη των στόχων μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις (αντί διαστήματος 4/μέχρι και σε κλείσιμο Παρασκευής) δικαιολογεί τη μερική κατοχύρωση θέσεων σε αυτές τις τιμές.

Η σταθερότητα της αγοράς σε επίπεδα των 1.250 μονάδων δείχνει πως παράλληλα με το «κλείδωμα» μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών υπάρχει χρήμα που τοποθετείται εχθές-σήμερα.

(*) στις 14:40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v