Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο φουλ οι μηχανές σε τράπεζες-blue chips

Σταθερή ροή ρευστότητας προς τις εισηγμένες οδηγεί την πτήση. Η διευρυνόμενη επιλεκτικότητα των επενδυτών και το πάρτι στα τραπεζικά. Τα δυνατά χαρτιά και ο ρόλος των funds.

Χρηματιστήριο: Στο φουλ οι μηχανές σε τράπεζες-blue chips

Στάση αναμονής στη Wall Street, στη συνεδρίαση της Fed την προσεχή εβδομάδα (13-14 Ιουνίου) η προσοχή
των επενδυτών, από 0,20% υψηλότερα τα futures του S&P500, κοντά σε «κορυφή» 9 μηνών.

Από τις 15.992 (0,18%) ο DAX, από τις 7.628 (0,37%) ο FTSE100, επίσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 15 Ιουνίου το ενδιαφέρον. Αλλά και στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή.

Μετά από «άλμα» 2,21% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.244,75 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την πορεία επαναφοράς, με τον τραπεζικό κλάδο οδηγό και «καύσιμο» αρκετά blue chips, συγκεκριμένα εκ των οποίων σε ιστορικά υψηλά. Mε 3,84% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.000,06 μονάδες έναντι 0,94% για τον EuroStoxx Banks στις 102,91 μονάδες, είναι ξεκάθαρη η διαφοροποίηση του εγχώριου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τον κλάδο.

Με χορηγία Goldman Sachs η χθεσινή υπεραντίδραση των τραπεζικών, αν και τις εντυπώσεις «έκλεψε» ο ΟΠΑΠ -για λόγους που αναλύονται στον ΕΚΗ.

Στα 135 εκατ. η αξία συναλλαγών -τα 16,32 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών- και τα σχεδόν 70 εκατ. σε μόλις μία 4άδα μετοχών: ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ. Για ακόμη μία -πολλοστή- φορά υπερεστίασης των ξένων, πρακτικά σε μετοχές που περιλαμβάνονται σε κάποιο από τα βασικά επενδυτικά «καλάθια» με διεθνές αποτύπωμα. Κυρίως το MSCI Greece Standard, αλλά και το GREK ETF είναι οι κύριες κρησάρες επιλογών τους.

Μεγαλύτερη άνοδος από τα τραπεζικά για την Alpha Βank στο 1,4775 με 4,49% και υψηλό ημέρας στο 1,49 ευρώ.

Για τη μετοχή της Alpha Βank, η Goldman Sachs έδινε το ευρύτερο ανοδικό περιθώριο -42% και τιμή-στόχο το 1,95 ευρώ.

Το καλύτερο πρόμο του αμερικανικού οίκου ενόψει του investors day σήμερα, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο, το πάρτι στα τραπεζικά είχε προθερμανθεί μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, ενδεχομένως και ενόψει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 3μήνου και για τους πιο αισιόδοξους σε αναμονή της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, μεθαύριο Παρασκευή.

Κάθετη διόρθωση για το ελληνικό 10ετές, μέχρι τα 3,691% στην πλησιέστερη απόσταση από το αντίστοιχο ισπανικό -στο 3,398%-, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει έναν από τους λόγους. Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας φέρνει στροφή προς τα ελληνικά assets. Προοπτική που η Morgan Stanley τοποθετεί στο πρώτο 6μηνο του 2024 -σε αντίθεση με την πλειονότητα των ξένων οίκων, που εκτιμά την απόκτησή της το τέταρτο 3μηνο 2023.

Θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει πως θα πάει σε τρίτη κάλπη τον Αύγουστο, εάν δεν πετύχει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, με τον Φίλιππο Πανταζή να ερμηνεύει τα βασικά σημεία της συνέντευξης στην ΕΡΤ.

Παρ' όλα αυτά, τα funds -στην πλειονότητά τους- ενεργούν με βασικό ενδεχόμενο αυτό της 26ης Ιουνίου, αυτό δείχνουν να παίζεται και προεξοφλείται στις αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κ.λπ.), συνεκτιμώντας παράλληλα την πολύ καλή διάρθρωση μεγεθών 3μήνου-προοπτικών για το 2023.

Συνδυαστικά αυτά εξηγούν τις σταθερές εισροές σε μετοχές των Mytilineos, Jumbo, Cenergy Holdings σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest, Πειραιώς κ.α. σε πολυετή ή υψηλά 52 εβδομάδων.

Κοντά στον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (των 142 εκατ.) ο χθεσινός τζίρος, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ροή ρευστότητας προς τις εισηγμένες, με διευρυνόμενη την επιλεκτικότητα των επενδυτών. Εκ των κλάδων αιχμής η πληροφορική, με νέες εισροές σε Profile, Performance αλλά και AustriaCard, από τους «καυτούς» και για το 2023.

Η Μαρία Μόσχου έχει το ρεπορτάζ για τους 8 αναδόχους για την ψηφιοποίηση αρχείων Δικαστηρίων -ύψους 97 εκατ.-, ένα από τα δεκάδες μεσαίου μεγέθους projects που «τρέχουν» στον ευρύτερο κλάδο.

Αιχμής όμως και ο κατασκευαστικός-υποδομών, με την προσοχή στραμμένη στον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Μικρή παράταση της σχετικής διαδικασίας, για την απόκτηση του (τουλάχιστον) 67% του μ.κ. του φορέα, μετά από αίτημα του ενός εκ των δύο διεκδικητών, θυμίζοντας τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps-Nectar vs Grimaldi Group/Minoan. Για μετά από μία εβδομάδα (;) η ολιγοήμερη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ, ένας διαγωνισμός πρόδρομος για άλλους μεγαλύτερους, που προορίζεται να «τρέξουν» από τις 26 Ιουνίου και μετά. Εάν και εφόσον πληρωθεί η προϋπόθεση που τίθεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v