Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συντήρηση της ανοδικής φοράς επιζητούν οι long

Με «πλάτη» τις 1.240 μονάδες οι κινήσεις traders και επενδυτών. Σε ποιες μετοχές βλέπουν τώρα ευκαιρία οι ξένοι. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, μετοχή επικαιρότητας η Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Συντήρηση της ανοδικής φοράς επιζητούν οι long

Πάνω οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - κάτω οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed την προσεχή εβδομάδα (13-14/6) η Wall Street.

Με απώλειες οι αγορές στην Ασία, από 0,13% χαμηλότερα στις 4.268 μονάδες τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Από τις 15.960 (-0,20%) ο DAX, με την προσοχή στα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη.

Μετά από ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να διαφοροποιήσουν την -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμη τακτική τους, καθώς μέχρι τώρα αποδίδει σταθερά, προσεκτικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση εχθές του ΑΕΠ 3μήνου ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη -αν και ορισμένοι το περίμεναν λίγο καλύτερο-, ωστόσο σε ετησιοποιημένη μέτρηση αντιστοιχεί σε μια αγορά που μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τα 85 δισ. συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων δεν είναι δα και ό,τι το ακριβότερο -σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-, ούτε δα τα 18 δισ. συνολικά των 4 συστημικών τραπεζών. Συνεπώς, για τον μεν FTSE25 οι 3.044 μονάδες είναι υποτιμημένες, όπως είναι οι 1.020 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Αλλωστε οι σταθερές εισροές σε εισηγμένες μεγέθους των λ.χ. Mytilineos, Jumbo, Cenergy Holdings σε ιστορικά υψηλά ενισχύει τη συγκεκριμένη προσέγγιση, πως δηλαδή το «ξένο χρήμα» διαβλέπει περιθώρια περαιτέρω μεγέθυνσης. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις, όπως και αρκετών του δείκτη αλλά και από τα χαμηλότερα των mid caps, όπου έχει διαχυθεί μέρος κεφαλαίων/ενδιαφέροντος. Alumil, AVAX, Entersoft, Fourlis κ.α. δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις, σύμφωνα με τα μεγέθη 3μήνου-τις προοπτικές έτους.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, μετοχή επικαιρότητας, εύλογα, η Alpha Bank, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει τα του 3ετούς στρατηγικού σχεδιασμού που παρουσίασε εχθές ο επικεφαλής του ομίλου. Με 11,91% «τρέχει» το χαρτί -σε εβδομαδιαία μέτρηση-, στο 1,95 ανέβασε τελευταία τον πήχη η Goldman Sachs, στο 1,536 η τρέχουσα τιμή, ενώ στο 1,55 ευρώ/μτχ. «άλλαξε χέρια» ένα μεγάλο πακέτο 5.000.000 τμχ. (στις 12:29), για να ακολουθήσουν και άλλα μικρότερα στη συνέχεια της συνεδρίασης. Προφανώς αγοραστές δεν ήταν εγχώριοι θεσμικοί.

Τεχνικά, οι long, έχοντας για «πλάτη» τις 1.240 μονάδες (ΓΔ), θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν το ανοδικό momentum σε εβδομαδιαίο-«κλείσιμο» αύριο Παρασκευής. Κοινή εκτίμηση πως στην ευρύτερη περιοχή των 1.250 μονάδων θα συνεχιστεί για λίγες συνεδριάσεις η μερική κατοχύρωση θέσεων (11,47% η μηνιαία μεταβολή) συνδυαστικά με τη φυσιολογική αναδιάταξη θέσεων. Οπως επίσης της προσπάθειας περαιτέρω διάχυσης ρευστότητας προς υποτιμημένα mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v