Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει τον Σεπτέμβριο το deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Romania

Σε γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας ποντάρει η διοίκηση. Αμέσως μετά θα παρουσιασθεί το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο. Μείωση ληξιπρόθεσμων και συγκράτηση πελατών. Η έμφαση στις ΑΠΕ και επενδύσεις στο δίκτυο διανομής.

Κλείνει τον Σεπτέμβριο το deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Romania

Πολύ κοντά βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωσε χθες αυτό που είχε προαναγγείλει από τον Μάιο. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται ως τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου της Επιχείρησης, το οποίο θα παρουσιασθεί σε Investors Day, που τοποθετείται στο Φθινόπωρο.

Ο κ. Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές στο conference call, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο τομείς.

  • Στην επιθετική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, που ήδη αποκτούν αξιόλογο μερίδιο στο μείγμα παραγωγής της ΔΕΗ. Από τις 8,1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη κατά το πρώτο 6μηνο το 24% ήταν πράσινη ενέργεια, έναντι 22% στο αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, καθώς νέα έργα που κατασκευάζονται θα ενταχθούν στο δυναμικό του ομίλου. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 905 MW ΑΠΕ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
  • Στο αυξημένο capex για μια σειρά επενδύσεων, με κύριες, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής (+58% η αύξηση των σχετικών δαπανών), τις ΑΠΕ (+74,5%), αλλά και τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η Πτολεμαϊδα V, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι η απόφαση για την «έξοδο» της Επιχείρησης από τη λιγνιτική παραγωγή παραμένει ισχυρή, παρά την προσωρινή καθυστέρηση, λόγω της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ πέτυχε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να συγκρατήσει την αποχώρηση πελατών της. Από το 6,2% που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε στο 2,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και διατηρήθηκε έκτοτε στο 2,2%.

Καλές επιδόσεις φαίνεται να έχει και στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην κατηγορία των πελατών της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) το 2019 ποσοστό 26% εμφανίζονταν με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ το ποσοστό αυτό εμφανίζεται διαρκώς μειούμενο για να περιοριστεί στο 17% τον Ιούνιο του 2023. Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα κατά 11 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το συνολικό ποσό του 2022.

Στην ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο συνέβαλε και το μέρισμα που έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στις 9 Ιουνίου αποφασίσθηκε από τη γενική συνέλευση του Διαχειριστή της Διανομής (η ΔΕΗ διατηρεί το 51%) η διανομή μερίσματος ύψους 85 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση 2022. Στις 21 Ιουνίου η ΔΕΗ εισέπραξε 43,35 εκατ. ευρώ και η Macquarie (που ελέγχει το 49%) 41,65 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι στο β’ εξάμηνο οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του πρώτου εξαμήνου. Το ίδιο προβλέπεται και για το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και αναμένεται να εμφανίσει μια ελαφρά αυξητική τάση προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ προσβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις στη λειτουργική κερδοφορία της τόσο σε εταιρικό επίπεδο, όσο και ομιλικό, και θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη διοίκηση της.

Ο κ. Στάσσης δεν παρέλειψε, τέλος, να απευθύνει ευχαριστίες στους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, όπως είπε, στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών, ώστε να αποκατατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v