Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις, με χαμηλό τζίρο

Αγοραστές και πωλητές τηρούν στάση αναμονής στο ταμπλό. Σαφώς χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, σε δυσμενές κλίμα διεθνώς. Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν και ποιοι δυσκολεύονται.

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις, με χαμηλό τζίρο

Με αρνητικά πρόσημα αλλά ελεγχόμενες απώλειες κινούνται, μέχρι στιγμής, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, αλλά και οι αυξημένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μετά την ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου, μειώνουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Αλλαγές προσήμων, σε ένα εύρος κίνησης έξι μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι η πρώτη «γεύση» από τις σημερινές συναλλαγές στο Χ.Α.

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα, ενώ αίσθηση προκαλεί η σαφώς χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο ημίωρο των σημερινών συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 6,6 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), όταν στο ίδιο διάστημα χθες ο τζίρος έφθασε στα 11,5 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ).

Αγοραστές και πωλητές τηρούν στάση αναμονής και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο οι τίτλοι των ΑΡΑΙΓ (+1,68%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,92%) και ΜΟΗ (-1,19%) να καταγράφουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ενώ ενδεικτικό της συναλλακτικής καχεξίας είναι το γεγονός πως ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ και ΣΑΡ παραμένουν με τριψήφιο όγκο συναλλαγών.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.279,42 (+0,23%) και 1.273,41 μονάδων (-0,24%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 9,5 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠAΠ, ΕΤΕ).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, ξεχωρίζει η επιστροφή των αγοραστών στη μετοχή της ΚΛΜ (+5,24%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v