Τεστ αντοχής κρίσιμων στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Ομόλογα, επιτόκια και πετρέλαιο προβληματίζουν τις διεθνείς αγορές, επηρεάζονται και την ελληνική. Οι traders μετρούν ανθεκτικότητα και κερδοφορίες α' 6μήνου, εν αναμονή του ΑΕΠ β' 3μήνου.

Τεστ αντοχής κρίσιμων στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones -0,56%, S&P 500 -0,42%, Nasdaq -0,08%. Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι δείκτες στο NYSE, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι από τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων και τα υψηλά 10μήνου που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές ανέβηκαν στον απόηχο ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία «η Σαουδική Αραβία παρατείνει τη μονομερή της μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για τρεις ακόμα μήνες, ενώ και η Ρωσία προσχώρησε στη στρατηγική με επέκταση των περιορισμών στις δικές της εξαγωγές, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα».

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «αν συνεχιστεί το ράλι στο πετρέλαιο, θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός και δεν μπορούν να αποκλειστούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Μικτά πρόσημα. Ξεχωρίζει το +0,80% για τον ιαπωνικό Nikkei 225.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Η προσοχή στον «μαύρο χρυσό», καθώς το Brent κινείται οριακά υψηλότερα των $90 το βαρέλι και το WTI υψηλότερα των $86,60, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση, μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο.

Ερχόμενοι «εντός των τειχών», μπορεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η στήριξη των 1.260 μονάδων να επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητά της και η προσέγγισή της να έδωσε μικρή αντίδραση, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα επιχειρήσει να την ξανατεστάρει, αν παραμείνει επιφυλακτικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η «συμπεριφορά» των ΟΠΑΠ και Αεροπορίας Αιγαίου, που χθες ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτικοί δηλώνουν οι traders για την εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Quest ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου (μετά τη λήξη της συνεδρίασης), ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου 2023.

Αύριο είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου να ανακοινώσει αποτελέσματα (πριν από την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. - τηλεδιάσκεψη 17:30).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v