Χρηματιστήριο: Αμυνα εν αναμονή της DBRS

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Αναμένονται επιφυλακτικές κινήσεις, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Με το βλέμμα στις στηρίξεις αλλά και στον «χρησμό» της DBRS, οι κινήσεις των παικτών.

Χρηματιστήριο: Αμυνα εν αναμονή της DBRS

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones -0,57%, S&P 500 -0,70%, Nasdaq -1,06%, καθώς την 9η διαδοχική τους ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν τα συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου, το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2019. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του Brent συμπλήρωσε 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι «η Κίνα απαγόρεψε στους αξιωματούχους της να χρησιμοποιούν τις συσκευές της».

Εν τω μεταξύ, σε μετριοπαθή επίπεδα κινήθηκε η οικονομική ανάπτυξη των Αμερικανικών Περιφερειών, για το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, όπως κατέγραψαν οι Περιφερειακές Fed, σύμφωνα με την «Μπεζ Βίβλο» που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Σημαντικό ότι σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των τιμών όπως και των προσλήψεων. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρατήρησε ότι «σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και στρέφονται όλο και περισσότερο σε δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στα δικά μας, η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία και οι αναλυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις στηρίξεις των 1.262 - 1.260 (ΓΔ), 3.052 (FTSE25) και 985 μονάδων (ΔΤΡ).

Η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να δείχνει κόπωση και έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Ο Γενικός Δείκτης έχει χρεωθεί πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι, παίζοντας περισσότερο άμυνα και χωρίς διαθέσεις επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά και με δεδομένο ότι την Παρασκευή το βράδυ είναι προγραμματισμένη η έκθεση του καναδικού Οίκου DBRS, που θα αποφανθεί για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου προβληματίζει αρκετούς από τους επαγγελματίες του χώρου, όπως και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Εκτός από τον Γενικό Δείκτη και τη σχετικά αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό, έχουν αρχίσει να «γέρνουν» και αρκετές μετοχές του μη Τραπεζικού 25άρη: ΕΕΕ (πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΕΛΠΕ (τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΕΥΔΑΠ (πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και ΛΑΜΔΑ (έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Εν τω μεταξύ, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών σήμερα Πέμπτη. Αν δεν ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά, μπορεί ακόμα και σήμερα η Αγορά να γνωρίζει τον προσωρινό Ανάδοχο.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ιατρικό Αθηνών θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,31 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,03 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,9100.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v