Κόλλησε στα… αβαθή το χρηματιστήριο

Περιορισμένες συναλλαγές και διολίσθηση για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Ανοδικά Πειραιώς, Quest, Autohellas. Πωλητές σε Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank.

Κόλλησε στα… αβαθή το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με ευδιάκριτη την έλλειψη “συγκινήσεων”, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αντισυμβαλλόμενους να τηρούν στάση αναμονής, επηρεασμένοι και από την συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στις τελευταίες, οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν σαφώς επηρεασμένοι από τα αδύναμα μάκρο που ανακοινώνονται, αλλά και από τα υψηλά 10μηνου που έγραψε χθες το Πετρέλαιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι traders που επιλέγουν την στάση αναμονής και μειωμένης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, περιμένοντας τις ετυμηγορίες των ECB (14/9) και Fed (20/9), όσον αφορά την επιτοκιακή τους πολιτική.

Εννοείται ότι κάθε σενάριο για πιθανή μείωση των επιτοκίων έχει αποσυρθεί από το τραπέζι και η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση από τους Επενδυτικούς Οίκους, αλλά και μεγάλους Διαχειριστές, θέλει την διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, για αρκετό διάστημα.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι από τη σημερινή συνεδρίαση έλειψε το νεύρο, η συναλλακτική δραστηριότητα βυθίστηκε σε επίπεδα που προβλημάτισε πολλούς παράγοντες της Αγοράς (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων), ενώ ελάχιστες ήταν οι πρωτοβουλίες που σημειώθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος).

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει τους αγοραστές, μάλιστα μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης κατέγραψε νέα χαμηλά ημέρας, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, στο 2,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο 2ο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προχώρησε παράλληλα σε οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο χαμηλώνοντας τον πήχη στο 2%, από 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται επέκταση 1,3%.

Σταθεροποιητική η εικόνα, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,888% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,81% (3,84% στην προηγούμενη έκδοση). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.553 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,48 φορές.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1279,42 (+0,23%) και 1266,44 μονάδων (-0,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1272,69 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.273,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 74,8 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,8 εκατ., τα 69,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αγορά δείχνει, σε πρώτη φάση, ότι σώζει το 3052 του FTSE25, το 1262 του ΓΔ και το 985 του Τραπεζικού. Μία αντίδραση δεν αρκεί, παρόλα αυτά όταν μπροστά σου έχεις μία ανακοίνωση από DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας, να μην πετάς από τα παράθυρα εύκολα τα χαρτιά. Η Αγορά έχει αρκετούς με σημαντικά κέρδη, οπότε είναι και λογικό να βγαίνουν χαρτιά στην διόρθωση. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά. Η Αγορά συνήθως ξέρει ένα σημαντικό νέο και προεξοφλεί. Μέχρι τώρα δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή το βράδυ. Αυτό δεν σημαίνει παρόλα αυτά ότι ήρθε και το τέλος της Αγοράς μιας και μπροστά μας έχουμε την 15 Σεπτεμβρίου της Moody΄s (δύσκολο μιας και είναι αρκετά πίσω) και τα μέσα Οκτωβρίου της S&P που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Επιστροφή της επιφυλακτικότητας, αναφορικά με την πορεία της Οικονομίας της Κίνας, την Παγκόσμια Ανάπτυξη και την εκτίναξη των τιμών του Πετρελαίου, οι οποίες επαναφέρουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Επιχείρησε ανοδικά χθες ο ΓΔΧΑ, εν αντιθέσει με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες και με αυξημένο όγκο συναλλαγών, κλείνοντας πλησίον του σημείου ισορροπίας των 1280 μονάδων. Αναμένεται να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις εντός του εκτιμώμενου εύρους τις επόμενες ημέρες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

“Η Αγορά έχει διανύσει μια μεγάλη ανοδική κίνηση από τον Οκτώβριο του 2022 και τις 750 περίπου μονάδες, στις 1350 μονάδες τον Ιούλιο του 2023, όπως υπενθυμίζει η Solidus Sec.

Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης οφείλεται στην προεξόφληση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Μετά το ψηλό του 1351 έχει ξεκινήσει μια πλάγιο-καθοδική πορεία, που έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 1260 μονάδες.

Μια βασική εστία ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS μεθαύριο Παρασκευή 8/9, κάτι που πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της DBRS δεν μας έχει με θετικές προοπτικές, οπότε μπορεί να δούμε αναβάθμιση (σε θετικές προοπτικές) αλλά όχι την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που σίγουρα θα απογοητεύσει”, όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης τον τελευταίο μήνα έχει μπει σε διαδικασία διόρθωσης από το υψηλό οκταετίας και τις 1350 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του Γιώργου Πήττα.

Η διόρθωση είναι ήπιας μορφής μέχρι στιγμής και η επιβεβαίωση θα έρθει με την πτωτική διάσπαση των 1260 μονάδων.

Κι όλα αυτά εν αναμονή αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας και απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε ικανοποιητική ετήσια ανάπτυξη 2,7% και σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η αύξηση του ΑΕΠ και για το σύνολο του έτους. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε την αξιολόγηση της DBRS για την Ελλάδα, με την πιθανότητα να είναι ο πρώτος Οίκος που θα δώσει επενδυτική βαθμίδα στη Χώρα μας.

Το γεγονός αυτό θα δώσει το δικαίωμα σε funds που δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην Ελλάδα, να το κάνουν.

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές της Ενέργειας και των επιτοκίων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε υψηλά, αλλά ανεκτά επίπεδα.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς διανύουμε περίοδο δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenicamerican Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,9), Eurobank (5,6), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (3,9), ΔΕΗ (3,8), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με μόνη θετική ένδειξη την αντίδρασή τους από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-1,94%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,4125 ευρώ (-2,38%), της ΕΤΕ (-1,06%) μέχρι τα 5,79 ευρώ (-1,23%), της ΕΥΡΩΒ (-1,21%) μέχρι τα 1,5025 ευρώ (-2,05%) και της ΠΕΙΡ (+1,04% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 3,03 ευρώ (-1,88%).

Μεταξύ 1011,46 (+0,59%) και 988,67 μονάδων (-1,67%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 997,84 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 995,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 985, 950, 932 και 900 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Προσοχή, μπορεί οι αναλυτές να θεωρούν ότι η σημαντική στήριξη για τον ΔΤΡ εντοπίζεται στις 985 μονάδες, όμως δεν αποκλείεται τα συνεχιζόμενα κλεισίματα του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, να επιφέρει κάποιες σημαντικότερες ανησυχίες στις τάξεις των “long”.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,77%), ΕΕΕ (-0,65% και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΕΛΠΕ (-0,38% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΕΛΧΑ (-1,68%), ΕΥΔΑΠ (-2,77% και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΛΑΜΔΑ (-0,08% και έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΟΠΑΠ (-0,55%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,31%).

“Το Καλοκαίρι, από άποψη επιβατικής κίνησης, έχει πάει πολύ καλά, συνολικά το 8μηνο του 2023, σε σχέση με το 2022, έχουμε αύξηση στη χωρητικότητα κατά 24% -2 5% και άνοδο 32% στην επιβατική κίνηση. Σε σχέση με το 2019 η αύξηση αντίστοιχα είναι στο 3%, οπότε ήδη στο τέλος Αυγούστου έχουμε ξεπεράσει την καλύτερη προ κορωνοϊού επίδοση τόσο σε προσφερόμενες θέσεις, όσο και στην επιβατική κίνηση, με τη ζήτηση να διατηρείται και για το επόμενο διάστημα”, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αεροπορίας Αιγαίου, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, με αφορμή την παρουσίαση της επέκτασης της συνεργασίας με την Emirates.

Ο τίτλος της Αεροπορικής Εταιρείας (+0,76%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αν συνεχίσει την αντίδραση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,80 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 12,28 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου να ανακοινώσει αποτελέσματα (πριν από την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. – τηλεδιάσκεψη 17.30).

Η Autohellas, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, διευκρίνισε ότι “η Εταιρεία δεν έχει να ανακοινώσει κάποια εξέλιξη, ή πληροφορία σε σχέση με την συμμετοχή που κατέχει στην Αεροπορία Αιγαίου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών”.

Σε επίπεδο εξαμήνου η Autohellas παρουσίασε αύξηση 35,7% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €476,8 εκατ., έναντι €351,4 εκατ. το 2022. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε €31,2 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΟΤΟΕΛ (+1,61%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 14,76 ευρώ και την πρώτη σημαντική στήριξη στην ζώνη 13,36 – 12,28 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Δεν είναι λίγες οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ (-0,08%), που υποχωρεί σε χαμηλά τριμήνου. Οι επόμενες στηρίξεις στα 6,40 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,22 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 7,42 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από πτωτικό “πενταρέ” στην Αλουμύλ (+0,57%).

Τα αποτελέσματα δίπλωσαν τις πτωτικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές για ΝΤΟΠΛΕΡ (-8,72%).

Συνεχίζει τις πωλήσεις η Εταιρεία των βασικών μετόχων στην ΕΚΤΕΡ (-1,94%).

Τα αποτελέσματα της ΦΡΛΚ (-4,11%) δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+2,73%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,33%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+3,93%) και Μοτοδυναμική (+0,94%).

Μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε για ΕΠΣΙΛ (-1,74%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΠΙΛΚ (+3,57%), ΣΙΔΜΑ (+1,07%) και ΤΖΚΑ (+1,90%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΕΚΡ (-1,23%) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για ΕΥΑΠΣ (-1,48% και νέα χαμηλά 4μηνου).

Σε χαμηλά διμήνου η ΚΡΙ (-0,99%).

Με έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η ΑΒΑΞ (-2,28%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, προσπάθησε να αντιδράσει η Unibios (+1,81%).

Αν υπερκεράσει την ζώνη 23,20 – 23,35 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε υψηλότερη αποτίμηση ο ΟΛΠ (+2,51%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1250, 1227, 1180 – 1165 και 1150 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Διατήρησε το ημερήσιο αγοραστικό σήμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3060 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 2800 – 2795 και 2789 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με οριακές απώλειες η Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0714 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1940 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,4 το Ασήμι.

Προς τα $25550 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1625 το Ethereum.

Η Οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, το β' τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το α' τρίμηνο του έτους, ποσοστό ανάλογο με εκείνο που καταγράφηκε στο α' τρίμηνο και μεγαλύτερο των προβλέψεων για ανάπτυξη 0,3%.

Βουτιά 11,7% έκαναν οι παραγγελίες στα Γερμανικά Εργοστάσια τον Ιούλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Destatis. Οι παραγγελίες εσωτερικού μειώθηκαν κατά 9,7% μηνιαίως, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού κατά 12,9%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες κινήθηκαν καθοδικά κατά 10,5%.

Κατά 0,2% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανικό Εμπόριο στη Ζώνη του Ευρώ τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 1% στην Ευρωζώνη και 1,2% στο Μπλοκ.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών στον Κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης, HCOB, υποχώρησε στο 43,4 τον Αύγουστο, από 43,5 τον Ιούλιο. Είναι το χαμηλότερο επίπεδό του μέχρι στιγμής φέτος.

“Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό κατά της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, ίσως υποτιμούν την πιθανότητα να συμβεί”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε σε $65 δισ. τον Ιούλιο, αυξημένο κατά 2% σε σχέση με τον Ιούνιο ($63,7 δισ.). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,6% σε μηνιαία βάση στα $251,66 δισ., ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 1,7% υψηλότερα στα $316,68 δισ.

Επιταχύνεται η ανάπτυξη στον τομέα Υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ISM. Ο δείκτης - βαρόμετρο των επιχειρηματικών συνθηκών σε Εταιρείες παροχής Υπηρεσιών βελτιώθηκε στο 54,5% τον Αύγουστο, έναντι 52,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο 52,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 86,4 δισ. ευρώ.

Η Citi εκτιμά ότι “η πιθανότητα της αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από την DBRS αυτή την εβδομάδα, ή και από τη Moody's την επόμενη εβδομάδα έχει ενισχυθεί. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch το τέταρτο τρίμηνο είναι πιθανότατα το ‘κλειδί’ για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων (GGBs) σε δείκτες αναφοράς ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας”

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Quest, Motor Oil, TITC και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.398 συμβόλαια).

Στα 2.942 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.887 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.049 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.032 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 525, 417 για τον Σεπτέμβριο και 108 για τον Οκτώβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.077), κινήθηκε μεταξύ 3.060 και 3.091,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.022,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.919,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.783), Eurobank (1.657), Πειραιώς (2.278), Εθνική (767), ΔΕΗ (530), Ιντρακάτ (591), ΕΧΑΕ (372), ΑΔΜΗΕ (1.424), Ιντρακόμ (614), Μυτιληναίο (187), ΟΠΑΠ (886), Τέρνα Ενεργειακή (907), Viohalco (170), ΕΥΔΑΠ (123), Cenergy (171), Motor Oil (233), ΟΤΕ (138), Ελ. Πετρέλαια (190).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 214.145, Πειραιώς 75.475, Eurobank 44.711, Εθνική 18.779, ΑΔΜΗΕ 17.448, ΔΕΗ 29.336, ΟΤΕ 11.414, ΤΕΝΕΡΓ 15.834.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.585.637 τεμ., (από 59.116.745 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.567.201 τεμ. (1.567.201), Eurobank 34.134.103 τεμ. (34.134.103), ΟΠΑΠ 1.562.684 τεμ. (1.562.685), Εθνική  8.950.551 τεμ. (8.950.551), ΟΤΕ 2.286.745 τεμ. (2.308.687), Πειραιώς  12.404.599 τεμ. (20.397.922).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v