Η εικόνα στο ταμπλό μετά το μίνι sell off

Βαριές απώλειες στις τράπεζες, αλλά και blue chips με υπεραποδόσεις. Μόνο ΟΤΕ και Coca Cola διασώθηκαν από τον FTSE-25. Στα 87 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι συναλλαγές. Η τεχνική εικόνα.

Η εικόνα στο ταμπλό μετά το μίνι sell off

Συνεδρίαση – επανάληψη της προηγουμένης, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ήπια ανοδικά, όμως λίγο μετά τις 12.00 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Και αν η εικόνα που παρουσιάζει η Εγχώρια Αγορά, μετά τις αναβαθμίσεις από DBRS και Moody΄ς και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την πρώτη, απογοητεύει τους αισιόδοξους και αναγκάζει αρκετούς παράγοντες της Αγοράς να παραδεχτούν ότι η ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί, προεξόφλησε τις εν λόγω εξελίξεις, εκείνο που αύξησε τους προβληματισμούς, ήταν η σημερινή καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων).

Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι με αυτούς τους τζίρους και με το κλίμα σαφώς επιφυλακτικό, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, εκτός και αν ισχύει το σενάριο της “ελεγχόμενης υποχώρησης, πριν το ‘year-end rally’ του τελευταίου διμήνου”.

Χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης και η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες συνεχίζουν να αναλώνονται σε εναλλαγές προσήμων και ήπιες ημερήσιες μεταβολές, περιμένοντας τα μηνύματα από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τις Αγορές να μην θέλουν να σκέφτονται νέα αύξηση των επιτοκίων.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,5%.

Την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα γνωστοποιήσει τις κινήσεις της για τη νομισματική πολιτική, ενώ στην Ιαπωνία θα συνεδριάσει η BoJ.

Υπό παρακολούθηση και τα νέα υψηλά 10μηνου για το Πετρέλαιο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και του OPEC για "δυνητικό έλλειμμα της Αγοράς" και την Goldman Sachs να σημειώνει πως “οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών του Πετρελαίου, είναι πιθανό να προσθέσουν πληθωριστικές πιέσεις στο τέλος του έτους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του Παγκόσμιου μίγματος ανάπτυξης/πληθωρισμού και σε μείωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου”.

Στα καθ΄ ημάς, αύριο Τετάρτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η CENER, ενώ την Πέμπτη 21/9 ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, ΛΑΒΙ και ΙΝΤΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν οκτώ συνεδριάσεις για την λήξη του τρέχοντος μήνα, όπου και εκπνέει και η προθεσμία που έχουν οι Εισηγμένες, για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η πολύ εύκολη επικράτηση των αγοραστών, λίγο μετά τις 12.00, η κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου εξαπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους, ενώ αν έλλειπαν οι βοήθειες από ΕΕΕ (+0,80%) και ΟΤΕ (+0,60%), τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25).

Το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι, “αν η εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οφείλεται στο ‘κενό αέρος’ που δημιουργούν οι αποχωρήσεις των hedge funds που επενδύουν αποκλειστικά και μόνο σε Αναδυόμενες Αγορές, μέχρι να αρχίσουν οι τοποθετήσεις από άλλα funds, που δραστηριοποιούνται σε Αγορές Χωρών με επενδυτική βαθμίδα και τα οποία περιμένουν τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και μία δεύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είτε από την S&P (20/10), είτε από την Fitch (1/12)”.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς αυτές συνεχίζουν να υφίστανται τις παθογένειες δεκαετιών, με την μαζική απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη υποτροπή κλίματος και διαθέσεων.

Πλάγια κίνηση και οριακές μεταβολές, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,05% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,076% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1258,49 (+0,55%) και 1219,92 μονάδων (-2,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1224,5 (-2,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1227,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,91%.

Ο τζίρος στα 87,2 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,2 εκατ., τα 79,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Επιφυλακτικές οι Αγορές, λόγω των ανησυχιών από τη ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών, ότι θα παραμείνουν ‘γερακίσιες’ εν μέσω πληθωρισμού που επιμένει”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η Αγορά φαίνεται πως θα διατηρήσει την επιφυλακτική της στάση, ακολουθώντας τις Αγορές του εξωτερικού, λόγω και της επικείμενης ανακοίνωσης των επιτοκίων από τη FED αύριο. Περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιλεκτικοί”, σημειώνει η Beta Sec.

Στο εσωτερικό βαδίζουμε τις τελευταίες μέρες των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου, με τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους ήδη να καταγράφουν συρρίκνωση σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ καταγράφονται και μειώσεις στον κύκλο εργασιών. Μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται πλέον στις επιλογές τίτλων, ακόμη και σε συνολική υποχώρηση του ΓΔΧΑ. Υπενθυμίζουμε ότι το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ για το επόμενο διάστημα τοποθετείται μεταξύ των 1230 - 1330 μονάδων”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Depolas Investment Services.

Το 2986 και το 3190 είναι τα δύο βασικά διαγραμματικά επίπεδα μας σε Νότο και Βορρά, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ημερήσιο ‘stop’, με βάση το σύστημά μας, στο 3119 σε κλείσιμο μέρας. Οι ταλαντωτές μας σε ιδανική θέση. Ο τζίρος στην παρούσα αποτρεπτικός, με τους αγοραστές να ψάχνουν ‘πακέτα’ και όχι ταμπλώ. Τα νέα ‘πήγαν περίπατο’, με την Αγορά να απογοητεύεται εύκολα. Οι ίδιοι συμμετέχοντες μπορεί να σπεύδουν να αγοράσουν υψηλότερα. Τα ‘πακέτα’ των Τραπεζών ψάχνουν τιμές και timing. Η Πληροφορική, με τον ΜΥΤΙΛ και την ΙΝΚΑΤ έχουν την καλύτερη συμπεριφορά. Η Περιφέρεια και πάλι στα ‘out’, περιμένοντας τα ‘μεγάλα’ να δώσουν το έναυσμα. Ο ΟΤΕ κάνει προσπάθειες να ‘μαζέψει τα κομμάτια του’, με τις αγορές ιδίων να συνεχίζονται, ενώ μαζί με την ΕΕΕ δείχνουν ότι μπορεί να σιγοντάρουν τα ‘ζόρια’ των υπολοίπων. Η ΤΕΝΕΡΓ ξεχάστηκε, με το deal να είναι αναγκαίο για την ΓΕΚ, έστω και με χαμηλότερες αποτιμήσεις”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

H Moody’s έδωσε τη διπλή αναβάθμιση, όχι όμως και την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία το βράδυ της Παρασκευής. Νωρίτερα, η αναδιάρθρωση των δεικτών Russell προκαλούσε συναλλαγές 100 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες της, καθώς η Viohalco εντάχθηκε στο δείκτη Emerging Large Cap και οι Cenergy, ΟΛΠ στο δείκτη Emerging Mid Cap. Δεν εντάχθηκαν όμως τα Ελληνικά ομόλογα στους διεθνείς δείκτες ακόμη, με αποτέλεσμα η αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5% να προκαλεί αναταταράξεις, καθώς παράλληλα τα ‘γεράκια’ ζητούν να τερματιστούν οι επανεπενδύσεις ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών τίτλων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετων αναρριχήθηκαν πάνω από το 4,1%, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αγοραστές στο Χ.Α. τηρούν στάση αναμονής, επιτρέποντας στους πωλητές να κυριαρχούν.

Οι ασθενικές δυνάμεις των αγοραστών απέτυχαν να οδηγήσουν το ΓΔ πάνω από τις 1,270 μονάδες με την σκυτάλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετατίθεται στις 20/10 με την ετυμηγορία της S&P.

Σαν αποτέλεσμα, η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική αλλάζει και οι θέσεις “short” παίρνουν τις θέσεις “long”, ακόμη και για μετοχές Εταιρειών που αναγγέλλουν νέες συμβάσεις ανά εβδομάδα, όπως η Cenergy, όπου συνάφθηκαν αυξημένα συμβόλαια δανεισμού τίτλων.

Με την Αγορά να αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να αντισταθμίσει το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών, σε συνέχεια των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel” στη Θεσσαλία και τον ΓΔ να κινείται πλαγιοκαθοδικά, έτοιμος να αναμετρηθεί με τις στηρίξεις που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση πριν τις 1200 μονάδες.

Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μεγέθη του οκταμήνου είναι εξαιρετικά, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παρουσιάζει υπέρβαση κατά €5,5 δισ.

Όλα όμως θα ανατραπούν στο τελευταίο τετράμηνο, καθώς έχει ήδη ψηφιστεί πρόσθετος προϋπολογισμός για δαπάνες €700 εκατ. και θα ακολουθήσουν δαπάνες €1 δισ. που αφορούν αποζημιώσεις καταστροφών, με την Κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ώστε να παραμείνει το μήνυμα προς τους Επενδυτικούς Οίκους, ότι ο στόχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας διατηρείται.

Με το ΑΕΠ του 3ου και 4ου τριμήνου να αναμένεται να επηρεαστεί μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνεται αυτό στο 2023, λόγω των αυξημένων Κρατικών δαπανών και της αποτύπωσης των επιπτώσεων των καταστροφών της αγροτικής παραγωγής στο επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, η χαμηλή ορατότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, με τους δείκτες των Αγορών να κινούνται με νευρικότητα.

Η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου στην Κίνα διαχέει το μήνυμα της πιθανής ισχυρής επανόδου του ΑΕΠ της 2ης ισχυρότερης Οικονομίας του Πλανήτη. Όμως, η άνοδος της τιμής του Πετρελαίου στα $95 /βαρέλι θα αναζωπυρώσει την πληθωριστική απειλή, με τη Federal να καλείται στις 20/9 να αποφασίσει τη διακοπή των επιτοκιακών αυξήσεων, αρκούμενη στο 5,5%, όπου τώρα διαμορφώνεται το βασικό της επιτόκιο, με τον πληθωρισμό να τρέχει τον Αύγουστο με 3,7% και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για τους Δανειολήπτες και την Οικονομία μια διαφορετική απόφαση”, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,5), Μυτιληναίο (5,3), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,7), Jumbo (3,6), Πειραιώς (3,6), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την “περιήγηση” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -4,79%, Εθνική -5,28%, Eurobank -0,87%, Πειραιώς -2,84%).

Μεταξύ 987,0 (+0,52%) και 939,06 μονάδων (-4,36%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 944,71 (-3,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 948,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,35%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1026 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 930 και 899 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “για τον Νοέμβριο μετατίθεται η διάθεση ποσοστού πέριξ του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση του ΔΣ του Ταμείου. Εφόσον ανάψει ‘πράσινο φως’, θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις της Τράπεζας, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Η Εθνική έχει ήδη κάνει σχετική προεργασία και σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να αναλάβουν ρόλο Χρηματοοικονομικού Συμβούλου της, για τη διάθεση του 20%”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται η Διοίκηση της Alpha Bank, με τη Διοίκηση του ΤΧΣ, με θέμα την άμεση αποεπένδυση του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Η Διοίκηση της Αlpha Bank έχει έτοιμο το σχέδιο αποεπένδυσης, επί της ουσίας έχει βρει τους επενδυτές και το μόνο που απομένει, είναι η απόφαση του ΤΧΣ να ‘πατήσει το κουμπί’, για την πώληση του 9% της Τράπεζας”.

Εν τω μεταξύ, το Χ.Α., κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, διαπίστωσε την κατ' αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Κύρια Αγορά των μετοχών της Optima Bank, υπό την αίρεση επίτευξης επαρκούς διασποράς των μετοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.

Σχετικά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι EEE (+0,80%) και ΟΤΕ (+0,60%).

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-2,46%), που είχε εντοπιστεί η κακή εικόνα στο ταμπλώ (12 πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες 14), ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα χαμηλά 42 μηνών.

Είμαστε πιο κοντά στο σημείο, όπου η υπομονή των μετόχων θα ανταμειφθεί” ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμης Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, σημειώνοντας πως “στην επόμενη τηλεδιάσκεψη θα μπορέσει να πει πόσα από τα μετρητά που έχει πλέον ο Όμιλος θα πάνε στους μετόχους”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα, “η πώληση της Άκτωρ είναι στο δεύτερο στάδιο του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και περιμένει ότι θα δοθεί το ‘πράσινο φως’ μέχρι το τέλος του έτους, για την πώλησή της στην Intrakat”, ενώ ενημέρωσε τους αναλυτές για τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης του Smark Park, της Θυγατρικής Reds, που όπως έχει ανακοινώσει είναι σε προχωρημένες και αποκλειστικές συζητήσεις με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Fourlis”.

Εδώ και λίγες συνεδριάσεις, ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-0,95%) “ταλαιπωρείται” με κλεισίματα πέριξ των 2,10 ευρώ, αλλάζοντας ημερήσια πρόσημα. Οι αντιστάσεις στα 2,148 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2,16 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η επόμενη σημαντική στήριξη στα 2,02 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-3,59%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά 12 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 16,89 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 15,20 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+322,22%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+193,01%), CENER (+129,47%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+124,18%), ΜΑΘΙΟ (+120,63%), ΓΚΜΕΖΖ (+118,43%), ΚΛΜ (+117,77%), ΑΡΑΙΓ (+117,01%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%) και ΠΕΙΡ (+100,00%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τo Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, με ομόφωνη απόφαση παραμέρισε διατάγματα που είχε εξασφαλίσει η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, “ξεπαγώνοντας” έτσι Περιουσιακά Στοιχεία δισεκατομμυρίων του Ανδρέα Βγενόπουλου και της Marfin Investments Group Holdings S.A. και των Ευθύμιου Μπουλούτα και Κυριάκου Μάγειρα. Τα διατάγματα είχαν καταστεί απόλυτα με ενδιάμεση απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 29 Απριλίου 2013. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο υπενθυμίζει πως τα μονομερώς εκδοθέντα Διατάγματα υπήρξαν “δραστικά”, αφού παγοποιούσαν Περιουσιακά Στοιχεία εντός και εκτός Κύπρου τεσσάρων Εναγόμενων. Ειδικότερα σε ότι αφορά τους Εναγόμενους 1 (Α. Βγενόπουλος) και 2 (Marfin), η παγοποίηση αφορούσε μέχρι ποσό €3,79 δισ., ενώ σε ό,τι αφορά τον Εναγόμενο 3 (Κ. Μάγειρας) μέχρι ποσού €1,5 δισ.

Να σημειωθεί ότι η είδηση ενεργοποίησε Α.Μ.Ε.Μ. για τον τίτλο της MIG (+20,47% και υψηλά διμήνου), με την ανοδική κίνηση να φθάνει μέχρι τα 4,86 ευρώ (+25,91%).

Η απορία όσων δεν ακολούθησαν την κίνηση του τίτλου, είναι “αν είχαν δεσμευτεί τα Περιουσιακά Στοιχεία της MIG, πως μπόρεσε να πουλήσει την Attica Group στην Strix”.

Μαζεύεται η προσφορά στον ΟΛΠ (+0,48%) πέριξ των 21,00 ευρώ.

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα Πλ. Θράκης (-5,04%).

Επιστροφή αγοραστών για Fourli (+0,37% και προσπάθεια απόδρασης από τα χαμηλά 4μηνου) και Frigoglass (+4%, μετά την ανακοίνωση για το νέο εργοστάσιο στην Ρουμανία).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΥΑΛΚΟ (+5,83%), ΕΛΒΕ (+5,77%) και MED (+0,62%).

Σε χαμηλά τριμήνου η ΑΛΜΥ (-13,13%), τετραμήνου ο ΚΕΚΡ (-4,89%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητών σε ΤΖΚΑ (-8,57%), ΣΙΔΜΑ (-6,06%), ΙΚΤΙΝ (-2,49%) και ΚΟΡΔΕ (-5,61%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1282 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 - 1217, 1180 – 1165 και 1157 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3119 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2805 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, πιέζονται οι δείκτες στην Wall Street.

Προς νέα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0681 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1955 ο Χρυσός, προς τα $23,45 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $27050 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1650 το Ethereum.

“Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4%, για όσο διάστημα χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σημειώνοντας ότι “δεν είναι υπέρ μελλοντικών αυξήσεων σε αυτό το στάδιο”.

Στο 5,2% υποβαθμίζεται ελαφρώς ο ετήσιος πληθωρισμός Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο και από 5,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,9% τον Αύγουστο, από 6,1% τον Ιούλιο.

H Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι “δεν βλέπει σημάδια ότι η Αμερικανική Οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης, αλλά ένα ‘λουκέτο’ στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τη δυναμική της Οικονομίας”.

Σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τον Ιούνιο του 2020, υποχώρησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 11,3% μηνιαίως τον Αύγουστο, στις 1,283 εκατ., από τις 1,452 εκατ. του Ιουλίου και χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, για ήπια υποχώρηση στις 1,44 εκατ.

“Η Παγκόσμια Οικονομία βρίσκεται σε επιβράδυνση καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024, μετά από επέκταση 3% φέτος”, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ. ευρώ, στα 83,7 δισ. ευρώ.

H Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε “ΒΒ”, από “ΒΒ-“ και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε “bb”, από “bb-“. Παράλληλα, ο Οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς σε “ΒΒ-“, από “Β” και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε “bb-“, από “b”.

Το outlook των αξιολογήσεων είναι σταθερό.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 17 ανοδικούς τίτλους, έναντι 108 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.848 συμβόλαια).

Στα 2.154 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.125 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.677 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.677 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.667, 1.570 για τον Οκτώβριο και 97 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.980), κινήθηκε μεταξύ 2.965 και 3.063 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 90, 90 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 954), κινήθηκε μεταξύ 954 και 970 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.890,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.674 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.049), Eurobank (2.642), Πειραιώς (7.648), Εθνική (3.366), ΔΕΗ (1.669), Ιντρακάτ (115), MIG (105), ΑΔΜΗΕ (256), Ιντρακόμ (196), Μυτιληναίο (169), Viohalco (317), Lamda Development (178), Αεροπορία Αιγαίου (355), ΟTE (258), Τέρνα Ενεργειακή (820), Motor Oil (124).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.318, Πειραιώς 58.372, Eurobank 31.731, Εθνική 14.476, ΔΕΗ 22.468, ΑΔΜΗΕ 18.578, Τέρνα Ενεργειακή 15.981.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.399.861 τεμ., (από 57.324.125 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.560.706), Εθνική 9.500.867 τεμ. (9.291.917), ΟΤΕ 2.193.515 τεμ. (2.190.515), Πειραιώς 1.792.068 τεμ. (2.546.096).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v