Χρηματιστήριο: Τι μετρούν οι παίκτες μετά το μίνι sell off

Οι χρησμοί διεθνών οίκων και αξιολογητών για τις τράπεζες και οι εξελίξεις σε blue chips-σηματωρούς μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών, σε περιβάλλον διεθνούς αστάθειας.

Χρηματιστήριο: Τι μετρούν οι παίκτες μετά το μίνι sell off

Πτώση στη Wall Street ενόψει Fed, μικρή διόρθωση στη Φρανκφούρτη και «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα κρίσιμα μηνύματα που στέλνει σήμερα η Fed αναφέρεται ο Colby Smith/Financial Times, από 0,10% χαμηλότερα στις 4.487 μονάδες τα futures του S&P500 και με απώλειες νωρίτερα οι αγορές στην Ασία.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας ήταν αρκετή η εκτίμηση της Morgan Stanley για το πόσο θα κόστιζε στο εγχώριο banking μία ενδεχόμενη αλλαγή στα όρια των αποθεματικών για να εκτυλιχθεί ένα μίνι sell off στα χαρτιά του κλάδου, με το εμφατικό μείον 3,35% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 948,93 μονάδες να επιβαρύνει το ήδη αβέβαιο κλίμα.

Απουσία ουσιαστικών αγοραστών και μαζί με τον τραπεζικό διόρθωσαν τα blue chips στην πλειονότητά τους, με συνέπεια το μείον 2,08% του FTSE25 στις 2.988,03 μονάδες.

Σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική τα σχεδόν 40 από τα 87 εκατ. του συνολικού τζίρου, καταδεικνύοντας τη στόχευση των πωλητών.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η «βουτιά» 12% για τη Société Générale, με σημαντικές απώλειες για τον EuroStoxx Banks λόγω του προβληματισμού για την επαναληψιμότητα της κερδοφορίας των ιδρυμάτων (με «γεννήτρια» τα... γενναιόδωρα επιτόκια της ΕΚΤ), για να ενταθεί η διάθεση των πωλητών.

Σημειωτέον πως το μίνι ξεπούλημα στα χαρτιά του κλάδου έγινε την ημέρα του συνεδρίου της BofA για το ευρω-σύστημα στο Λονδίνο, όπου συμμετέχουν και οι επιτελείς των 4 συστημικών.

Κυρίως ξένοι οι πωλητές και εχθές, χρηματιστές δεν αποκλείουν να έχει μετρήσει και η προειδοποίηση της UBS για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (εξαιτίας των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία), παράλληλα όμως εκφράζουν την άποψη ότι η τραπεζική διόρθωση βολεύει τους επίδοξους επενδυτές ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Το μέτωπο είναι «θερμό», η Eurobank ξεκινά άμεσα, στο 1,465 η τρέχουσα τιμή, σε εύρος 1,10-1,90 ευρώ η προσφορά προς το Ταμείο.

Και αν η Eurobank θεωρείται ως ήδη πλήρως και ολοκληρωτικά ιδιωτική, χωρίς καν αυτό το 1,4% του ΤΧΣ, στην κοινότητα δεν είναι και τόσο σαφές εάν θα ακολουθήσει η Εθνική -όπως ήταν ο σχεδιασμός- ή η Αlpha Bank.

«Τρέχουν» οι εξελίξεις για την τελευταία, ενδεικτικό το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, ασχέτως των όσων ακολούθησαν, γεγονός είναι πως και ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας υπάρχει και εκπεφρασμένη η πρόθεσή του να αυξήσει το ποσοστό του. Henry Holterman, talk of the town καιρό τώρα, επίσης γνωστή η πρόθεση του Ολλανδού να συμμετάσχει και στην αμκ της Optima Bank (27-29/9 οι εγγραφές).

Τι λένε κύκλοι της Alpha Βank αλλά και αναβάθμιση των εγχώριων τραπεζών από Fitch και Moody's συντηρούν ενδιαφέρον και volatility για τον κλάδο. Η διακύμανση για τον ΔΤΡ από τα χαμηλά της Πέμπτης -πριν την DBRS- είναι θεαματική, με τον ΔΤΡ στο μείον 6,76% σε μηνιαίο αλλά το συν 48,41% για το 2023.

Μακράν η μεγαλύτερη απόδοση, με πληθώρα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές κυριολεκτικά να μπαινοβγαίνουν στα χαρτιά του κλάδου. Ομως έτσι το ΧΑ παραμένει ένα «ρηχό» ετεροβαρές χρηματιστήριο, όπου λ.χ. εχθές το 44% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στο τραπεζικό καρέ, με συνέπεια να
«καίγονται» και blue chips υποτιμημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Παρελθόν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη για τις εισηγμένες σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 6μήνου η Cenergy Holdings, ακολουθούν αύριο Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco, αλλά και Ideal Holdings, Lavipharm.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v