Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα ανώμαλη προσγείωση με οδηγό τις τράπεζες

Χαμηλός τζίρος και επιστροφή του ΓΔ στις 1.204 μονάδες. Πτώση 3,22% για τον τραπεζικό κλάδο. Απέτρεψε τα «χειρότερα» η ανοδική κίνηση της Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Νέα ανώμαλη προσγείωση με οδηγό τις τράπεζες

Μέχρι τις 12.30, περίπου, κράτησε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς από εκεί και μετά οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ο ΓΔΧΑ δοκίμασε για τρίτη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, τιμές χαμηλότερα από τις 1200 μονάδες, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Έτσι, το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε στις μάχες που δόθηκαν στο όριο των 1200 μονάδων, καθοδική διαφυγή από τις οποίες θα βαρύνει έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα και θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1180 και 1161 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με τον Σεπτέμβριο να επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αρνητική παράδοση που έχει για τις Αγορές μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι, για τη σημερινή συνεδρίαση, η εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν πολύ χειρότερη, αν η μετοχή της ΕΕΕ (+1,40%) δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του “μπαλαντέρ” της Αγοράς.

Εξαιρετικά κακή η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, με σημαντικό αριθμό μετοχών να παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, ήταν τριπλάσιοι αυτών με θετικό.

Στα αρνητικά της ημέρας και το τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης δεδομένων από την GlobalSoft, που επιβάρυνε την ψυχολογία των traders, που παίρνουν εικόνα από τον εν λόγω Πάροχο, το οποίο αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε “νότια” και μάλιστα με ενδείξεις επιθετικών πωλήσεων, την ώρα που τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια “παίζουν άμυνα”, περιστρεφόμενα πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας το χρηματιστηριακό αξίωμα που θέλει “τη στήριξη που δοκιμάζεται συνεχώς, τελικά να διασπάται”, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν την συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις και τις θεωρίες για το που οφείλεται η παρατεταμένη διόρθωση η οποία ταλανίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγορά έχει πάρει επικίνδυνη κλίση και αυτό το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν τους τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται με βάση της τεχνικές ενδείξεις.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του μόνιμου συνεργάτη της στήλης, Γιώργου Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.), που σημειώνει πως “ο σημαντικότερος λόγος της υποχώρησης των τιμών στο Χ.Α. είναι η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου οι απογοητεύσεις είναι σαφώς περισσότερες από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές περιπτώσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ξεκινάει η δημόσια προσφορά της Optima Bank για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Το εύρος της τιμής διάθεσης των 21 εκατ. μετοχών διαμορφώνεται μεταξύ κατώτατης τιμής 6,4 ευρώ και ανώτατης στα 7,2 ευρώ και δεν είναι λίγοι οι traders που επιλέγουν να ρευστοποιήσουν, προκειμένου να πάρουν μέρος στη δημόσια προσφορά.

Απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων και εξωραϊσμός των σημαντικών απωλειών του Σεπτεμβρίου, όμως ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δύσκολα θα επιστρέψουν αυτοί που επέλεξαν να ρευστοποιήσουν και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Στην παρούσα φάση και όσο συνεχίζουν να επιδεινώνονται κλίμα και ψυχολογία, ακόμα και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στο ταμπλώ. Αντίθετα οι απογοητεύσεις, θα φέρνουν έως και επιθετικές πωλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της TITC.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,06% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,250% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%. Η απόδοση στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στα τέλη του Αυγούστου ήταν στο 3,83%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.287 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,06 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1228,02 (+0,69%) και 1196,57 μονάδων (-1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1203,72 (-1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1204,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,27%.

Ο τζίρος στα 76,5 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 76,5 εκατ., τα 70 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί σε συγχρονισμό με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε πως οι διεθνείς ανησυχίες για τα μάκρο, θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, στο επίκεντρο θα είναι η δημόσια προσφορά της Optima Bank, ενώ έχουν προγραμματιστεί αρκετές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Αγορά θα κινηθεί σε στενό εύρος τιμών παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η Lamda Development, ο ΟΛΠ και Α∆ΜΗΕ ανακοινώνουν σήμερα τα 6μηνιαία αποτελέσματά τους, ενώ ο ΟΔΔΗΧ διενέργησε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας ο ΓΔ με τις 1240 μονάδες να είναι η πλησιέστερη αντίσταση και τις 1213 η κοντινότερη στήριξη”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο intraday γράφημα του ΟΤΕ είμαστε ‘long’ με το ‘stop’ στο 13,49 σε κλείσιμο ώρας. Στο ημερήσιο έχουμε μία σημαντική αλλαγή μιας και το ‘stop’ στο ‘short’ κατέβηκε στο 13,96 σε κλείσιμο μέρας, θυμίζοντας ότι το ημερήσιο είναι ‘short’ από τις 5 Ιουλίου. Τα ‘stop short’ στις Τραπεζικές μετοχές πλέον είναι: ΠΕΙΡ 3,00, ΕΤΕ 5,75, ΑΛΦΑ 1,38 και ΕΥΡΩΒ 1,58. Σοβαρή προσπάθεια από τους πωλητές να σπάσουν την ανθεκτικότητα των επιπέδων. Η Αγορά έχει καταγράψει ένα χαμηλό που προσπαθεί και να διασώσει. Οι Ξένες Αγορές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Το θετικό στο Χ.Α. οι μειωμένοι τζίροι στην πτώση, παρόλα αυτά οι τιμές είναι αυτές που παίζουν ρόλο μέχρι να πάρουμε ένα αγοραστικό ημερήσιο σήμα. Ακόμα και η Eurobank δεν κράτησε την καλή της εικόνα, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η τιμή του ‘πακέτου’, μιας και η αγορά θα γίνει από την ίδια την Τράπεζα και όχι από κάποιο fund, ή Θεσμικό. Στάση αναμονής λοιπόν και ειδικά από την στιγμή που έχουμε κοντινά ‘stop” για είσοδο”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά από ένα ανοδικό σερί που είχε ξεκινήσει από τις 780 μονάδες τον Οκτώβριο του 2022, μέχρι τις 1350 μονάδες που βρέθηκε τον Ιούλιο του 2023, βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι επενδυτές αγόραζαν όλο αυτό το διάστημα με βάση τις προσδοκίες τους. Προσδοκίες, μέρος των οποίων έχει εκπληρωθεί, μέρος των οποίων εκπληρώνεται και μέρος των οποίων θα εκπληρωθεί. Κάποιοι από τους επενδυτές που εκπλήρωσαν τους στόχους τους, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο να ‘πηγαίνουν ταμείο’. Άλλωστε η περίοδος αυτή είναι, βάση στατιστικών, ιδανική για απολογισμούς και σχεδιασμούς για τους νέους στόχους που θα μπουν. Ο 1ος στόχος αυτής της διορθωτικής πορείας έχει θεωρητικά εκπληρωθεί, με το χαμηλό που πραγματοποίησε το Χ.Α. στις 1181 μονάδες. Πρακτικά όμως θα επιβεβαιωθεί μόλις κατοχυρωθεί το 1283. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πιθανή η επίσκεψη και στον 2ο στόχο, στην περιοχή των 1130 μονάδων”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την διορθωτική κίνηση από το υψηλό οκταετίας και τις 1350 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Η διόρθωση διαρκεί πλέον δύο μήνες και σε πολλές μετοχές είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλα αυτά, η απόδοση του Γενικού Δείκτη παραμένει ιδιαίτερα ικανοποιητική από την αρχή του έτους και κινείται στο επίπεδο του 30%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης παρουσιάζει αντίστοιχη απόδοση 45%.

Το γεγονός αυτό βοηθάει στην αύξηση της έντασης των πωλήσεων, για λόγους κατοχύρωσης κερδών, ιδιαίτερα όταν η Αγορά έχει χάσει μεγάλο μέρος από την ανοδική ορμή της.

Οι λόγοι της διόρθωσης είναι αρκετοί πέρα από την κατοχύρωση σημαντικών κερδών. Πρώτον, οι καταστροφικές πλημμύρες που θα στοιχίσουν ένα ποσοστό από την ανάπτυξη φέτος. Δεύτερον, η αδυναμία της Αγοράς να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την διπλή αναβάθμιση και η απουσία πλέον προσδοκίας κάποιας είδησης που θα μπορούσε να επαναφέρει άμεσα το ανοδικό momentum.

O σημαντικότερος λόγος όμως είναι η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου οι απογοητεύσεις είναι σαφώς περισσότερες από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές περιπτώσεις.

Φαίνεται ότι, πολύ σύντομα η Αγορά θα δοκιμάσει την ανοδική τάση, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5), Μυτιληναίο (4,9), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (-4,15%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-4,03%), ΕΤΕ (-2,11%) και ΠΕΙΡ (-2%).

Μεταξύ 970,09 (+0,74%) και 925,99 μονάδων (-3,84%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 935,6 (-2,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 932,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 901 - 889 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,30%), ΕΕΕ (+1,40%), ΕΛΧΑ (+0,79%), ΕΥΔΑΠ (+0,87%), ΟΤΕ (+0,30%), ΟΤΟΕΛ (+0,46%) και ΣΑΡ (+3,45%).

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν διανύει απλά την καλύτερη περίοδο στην πεντηκονταετή πορεία της, αλλά βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να επιτύχει ισχυρή και μακροπρόθεσμη αξία”, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Εταιρειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης και με βάση τα δεδομένα, “η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στοχεύει να επιτύχει διπλασιασμό EBITDA, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέσα στην επόμενη πενταετία”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,30%) έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 12,66 ευρώ (-3,65%), για να αντιδράσει στη συνέχεια και να αποφύγει την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 12,12 ευρώ και πρώτη στήριξη τα 12,36 – 12,35 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 13,70 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,40%) διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές). Το ημερήσιο “stop short” στα 26,99 ευρώ και οι στηρίξεις στα 25,88 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-3,02%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 18 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 16,89 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 13,72 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+307,41%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+148,9%), CENER (+121,19%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+117,56%), ΓΚΜΕΖΖ (+117,21%), ΚΛΜ (+108,01%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%), ΑΡΑΙΓ (+100,38%) και ΜΑΘΙΟ (+100,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΝΤΕΡ (-1,82%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΕΡΚΟ (+2,11%), ΞΥΛΠ (+20%), ΜΕΒΑ (+0,57%), ΜΟΤΟ (+1,02%), ΦΙΕΡ (+1,28%), ΜΙΝ (+0,93%), ΚΟΡΔΕ (+3,05%), ΕΒΡΟΦ (+3,14%) και ΑΤΤ (+2,74%).

Εμφάνιση επιθετικού πωλητή σε ΜΑΘΙΟ (-8,70%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+9,75%) και ΓΚΜΕΖΖ (+3,48%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Epsilon Net (+0,87%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 9,70 ευρώ (+5,21%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου κινητοποίησαν αγοραστές σε Κρι Κρι (+2,26% και τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/9).

Επέστρεψε η εντολή αγοράς στην τιμή της δημόσιας πρότασης των 0,566 ευρώ για Ελγέκα (+1,43%).

Επτά “πακέτα”, συνολικά 154002 τεμ. για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+4,60%), στα 2,25 ευρώ.

Ξαφνικό μικρό “bid” στον ΟΛΘ (+4,24%).

Σε ιστορικά υψηλά τα καθαρά κέρδη εξαμήνου για τον ΟΛΠ (-3,14%), έφθασαν στα 38,7 εκατ. ευρώ (+49,6%). Να σημειωθεί ότι, παραδοσιακά, το β΄ εξάμηνο είναι καλύτερο του πρώτου.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1161 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2843 – 2840 και 2816 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφει στα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0516 η ισοτιμία του Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές κάτω από τα $1900 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $26250 το Bitcoin, προς τα $1600 ανηφορίζει το Ethereum.

“Πέντε Οικονομικά Ινστιτούτα προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023”, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Την Άνοιξη τα Ινστιτούτα ανέμεναν ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% τη φετινή χρονιά. Οι λεγόμενες κοινές οικονομικές προβλέψεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πιο υποτονική από ότι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ο στόχος είναι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, επομένως τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν, εάν χρειαστεί”, είπε ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στο Market News International.

“Υπάρχουν σοκ εκεί έξω, που μπορεί να μας αναγκάσουν να πάμε υψηλότερα τα επιτόκια”, δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σε εκδήλωση του Bloomberg στη Βιέννη.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ κατέθεσε αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Amazon, κατηγορώντας την ότι “έχει πλήξει τους καταναλωτές με τη χρέωση υψηλότερων τιμών”. Στη μήνυση συμμετέχουν και οι γενικοί εισαγγελείς 17 Πολιτειών των ΗΠΑ.

Ένα νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη μερική χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης πέρασε την Τρίτη, το εμπόδιο μιας εσωτερικής γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ωστόσο, το νομοθετικό μέτρο που έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, δεν αρκεί από μόνο του, για την αποτροπή μιας μερικής διακοπής της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, από την Κυριακή.

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μείωση 0,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 82,1 δισ. ευρώ.

“H Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023 και 2,4% το 2024”, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης (EBRD). Ειδικότερα, η EBRD επισημαίνει ότι η οικονομική επίδοση της Ελλάδας παρέμεινε ισχυρή και το 2023, αλλά κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των δύο προηγούμενων ετών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΟΥΕΣ και TITC και με το αρνητικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Autohellas και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 40 ανοδικούς τίτλους, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.278 συμβόλαια).

Στα 2.087 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.111 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.433 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.413 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 915, 804 για τον Οκτώβριο και 111 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.918), κινήθηκε μεταξύ 2.906 και 2.999 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 948,25), κινήθηκε μεταξύ 946,5 και 973 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.782,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (21.478), Eurobank (3.346), Πειραιώς (4.791), Εθνική (1.516), ΔΕΗ (1.333), Ιντρακάτ (204), Αεροπορία Αιγαίου (308), Μυτιληναίο (278), Viohalco (129), Τέρνα Ενεργειακή (503), ΟΠΑΠ (197), ΕΛΧΑ (188), ΓΕΚ (112), ΕΧΑΕ (136), ΟΤΕ (133).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 163.300, Πειραιώς 58.767, Eurobank 33.269, Εθνική 17.282, ΔΕΗ 21.409, ΑΔΜΗΕ 18.209, Τέρνα Ενεργειακή 15.557.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.096.560 τεμ., (από 59.859.587 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.562.593 τεμ. (1.568.567), Εθνική 10.243.583 τεμ. (10.234.293), ΟΤΕ 1.812.903 τεμ. (1.822.179), Πειραιώς 1.778.473 τεμ. (1.778.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v