Ψάχνει «καύσιμα» για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με ισχυρές απώλειες κλείνει ο Σεπτέμβριος, με την προσοχή και στις ανακοινώσεις των εξαμήνων. Το διεθνές κλίμα, η... ανοσία στις θετικές ειδήσεις και η ελπίδα των long.

Ψάχνει «καύσιμα» για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street, αναμονή και ανησυχίες στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανοσία στις θετικές ειδήσεις, εξελίξεις.

Κάπως έτσι κλείνει επενδυτικά -σήμερα-αύριο- ο Σεπτέμβριος, μήνας που «πλήγωσε» τους long όπου γης.

Τελευταία ελπίδα τους, στην περίπτωση που επιχειρήσουν window dressing στο «κλείσιμο» 9μήνου, η ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ, πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Γερμανία/Ευρώπη, προσβλέποντας σε θετική έκπληξη, ικανή να αμβλύνει την επιθετική τακτική των κεντρικών τραπεζιτών.

Ωστόσο, η εκτίναξη του 10ετούς των ΗΠΑ σε υψηλό 16ετίας προφανώς και θα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους short, καθώς εύκολα βγάζουν απόδοση 3,58% (από τη διόρθωση του S&P500 στις 4.274,51 μονάδες), 3,64% (με τον DAX στις 15.217) και σχεδόν 8,5% (με τον ΓΔ στις 1.204,11).

Συνεχίζεται το καθοδικό σερί στο ΧΑ, καθώς «καίγονται» η μία μετά την άλλη οι όποιες θετικές ειδήσεις/εξελίξεις, με συνέπεια το μείον 8,19% για τον FTSE25 στις 2.930,83 και 12,33% για τον ΔΤΡ στις 932,01 μονάδες.

Διόρθωση με μέτριες συναλλαγές, χωρίς νέο «χρήμα», αντιθέτως από τη Δευτέρα αφαιρείται μέρος του υφιστάμενου, με σταθερούς πωλητές και δυνητικούς αγοραστές που γνωρίζουν πως θα βρουν χαμηλότερες τιμές, συνεπώς δεν έχουν λόγο να επισπεύδουν.

Μία πρόχειρη «ακτινογραφία» των συναλλαγών του 3ημέρου -Δευτέρας-Τετάρτης- αρκεί για να κατανοηθεί η «ρηχότητα» της αγοράς μας.

Τη Δευτέρα: η αξία συναλλαγών ήταν 106,7 εκατ. -τα 21,8 εκατ. μέσω πακέτων και το 34% του τζίρου σε μόλις 2 «χαρτιά»: Πειραιώς, ΟΠΑΠ.

Την Τρίτη: η αξία συναλλαγών πέφτει στα 75,2 εκατ. -τα 12,9 εκατ. μέσω πακέτων και το 40% σε μόλις 3 «χαρτιά»: ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo.

Και εχθές: η αξία συναλλαγών σταθερή στα 76,5 εκατ. -μειωμένη στα 2 εκατ. μέσω πακέτων- και πάλι σε μία 4άδα: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank το 41% του τζίρου.

Με αυτά τα «φτωχά» καύσιμα στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη, πολύ δε περισσότερο όταν πρώτη ημέρα εγγραφών για την αμκ της Optima Bank ο ΧΑΜαιλέων μετρά σε 200 εκατ. τα ποσά που υποβλήθηκαν. Η σχετική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα-αύριο, στα χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τα 450 εκατ. οι προσφορές. Σε μία συγκυρία που, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν η διάθεση του 15%+5% της Εθνικής (από το 40% του ΤΧΣ), θα προχωρήσει η επαναγορά του 1,4% της Eurobank, ενώ προοπτικά -με τις μέχρι τώρα πληροφορίες-για εισαγωγή παίρνουν σειρά δυο ή τρεις ΑΕΕΑΠ.

Εύλογα σε μία αγορά που δεν επενδύεται, τοποθετείται νέο χρήμα, η «αφαίμαξη» ακόμη και λίγων δεκάδων φτάνει για να κάνει τη ζημιά στους long. Χρηματιστές σημείωναν ότι «μεγάλα πορτοφόλια» που συνεκτιμούσαν τα ανωτέρω συν το ασταθές κλίμα στα διεθνή, το αρνητικό ιστορικό του Σεπτεμβρίου αλλά και τις κυβερνητικές... αστοχίες (επιεικής ο χαρακτηρισμός), δεν είχαν λόγους να βιαστούν για επανατοποθέτηση.

Θυμίζοντας πως οι πελάτες τους είχαν κάνει ένα πολύ πλούσιο 7μηνο, συνεπώς είχαν κάθε λόγο να αποεπενδύσουν σταδιακά. Και πάλι ο ΧΑΜαιλέων μάς θυμίζει ότι οι ξένοι (και «ξένοι») παρέμειναν καθαροί πωλητές από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο (εκροές 535 εκατ., από τα οποία 100 εκατ. στην κορύφωση του Ιουλίου).

Πρακτικά ο Σεπτέμβριος κλείνει στο μείον και το ερώτημα -πλέον- είναι κατά πόσον οι θετικές εξελίξεις (αναβάθμιση από DBRS, Moody's, αναθεώρηση στοχοθεσίας για τις τράπεζες από τα ξένα σπίτια), η «κρησάρα» των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου (δεύτερου 3μήνου), οι εξελίξεις σε τράπεζες και δυο-τρεις κλάδους θα μπορούσε να αξιοποιηθούν ανάλογα στη συνέχεια, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Δευτέρα 2 Οκτωβρίου η πρώτη συνεδρίαση ενός μήνα που στην εξέλιξή του περιλαμβάνει -εκτός όλων των άλλων- την αξιολόγηση από τη Standard & Poor's (20/10), τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα (25-26/10), παράλληλα με την ωρίμανση εξελίξεων στο επιχειρηματικό πεδίο.

Σήμερα-αύριο, το έσχατο διήμερο για την ανακοίνωση μεγεθών 6μήνου, με ενθαρρυντικά στοιχεία όσων ανακοινώθηκαν εχθές παράλληλα με λ.χ. την παρουσίαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους θεσμικούς ή την επενδυτική ημερίδα της ΤΙΤΑΝ σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v