Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα βύθιση για blue chips και τράπεζες

Μια ακόμα συνεδρίαση χαμηλού τζίρου αλλά σημαντικών απωλειών. Σε Cener, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, Alpha Bank οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίσταση από ΟΤΕ,Jumbo, Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Νέα βύθιση για blue chips και τράπεζες

Ακόμα μία συνεδρίαση, που ακολούθησε την πεπατημένη των περισσότερων από τις προηγούμενες και η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές ήπια ανοδικά και στην πορεία να παραδίδεται στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, που και σήμερα έδειξαν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, αλλά και σημαντικό πλουραλισμό στις κινήσεις τους.

Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν και οι κινήσεις “stop loss”, μόλις, ενδοσυνεδριακά, διασπάστηκαν οι εκθετικοί ΚΜΟ των 200 ημερών (1162 μονάδες για τον ΓΔ, 2820 μονάδες για τον FTSE25 και 901 μονάδες για τον ΔΤΡ).

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η αντίδραση που έλαβε χώρα από τα χαμηλά ημέρας και η οποία επανέφερε τον Δείκτη υψηλότερα από τις παραπάνω στηρίξεις, όμως οι “sellers” ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο, επαναφέροντας δείκτες και επιμέρους τίτλους σε νέα χαμηλά ημέρας και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Και όλα τα παραπάνω με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με “ανοδική ουρά”, καθώς αρκετοί από τους ενεργούς traders πίστεψαν ότι η χθεσινή αντίδραση θα έχει και συνέχεια, ενθαρρυνόμενοι από τις ήπιες μεταβολές των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, αλλά και την ευδιάκριτη υποχώρηση του Πετρελαίου.

Οι ήπιες διακυμάνσεις, με εναλλαγές προσήμων και μικρό πλεονέκτημα των “buyers” κράτησε μέχρι τις 11.30, καθώς από εκεί και μετά οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις παρυφές των 1155 μονάδων και κάποιους τίτλους του FTSE25 να δέχονται άσχημο σφυροκόπημα, παρά τις απώλειες που έχουν προηγηθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ έφθασε να υποχωρεί έως και -4,05%, της CENER έως και -5,16%, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έως και -5,29% και της ΤΕΝΕΡΓ έως και -7,45%, ενώ απώλειες μεγαλύτερες των τριών, ή και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων βρέθηκαν να καταγράφουν οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ και ΜΟΗ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι πρωινοί αγοραστές, οι περισσότεροι των οποίων κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αλλάξουν “στρατόπεδο” και να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν το κεφάλαιο που διαχειρίζονται, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση.

“Κόκκινος συναγερμός” χτύπησε, όταν έφτασε να απειλείται, ή και να παραβιάζεται και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών (1154 για τον ΓΔ, 2801 για τον FTSE25, 897 για τον ΔΤΡ), αναγκάζοντας τους αγοραστές σε νέα κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όμως η αντίδραση ήταν αναιμική και εξαιρετικά βραχύβια.

Επιφυλακτική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με την προσοχή των ενεργών επενδυτών να παραμένει προσηλωμένη στην Αγορά ομολόγων.

Τα ομόλογα Παγκοσμίως, είναι καταδικασμένα να συνεχίσουν να πέφτουν, εκτός εάν μια διαρκής πτώση των μετοχών αναζωογονήσει την ελκυστικότητα των Περιουσιακών Στοιχείων σταθερού εισοδήματος. Ενώ το ‘sell off’ κατέβασε ταχύτητα, οι traders βρίσκονται σε εγρήγορση για αναζωπύρωση της αστάθειας, ειδικά εάν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή 6/10, είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο” σύμφωνα με την Barclays.

Η προσοχή και στην Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι καθοριστικά για το αν θα δούμε “πλατύσκαλο” και στο πολύ βάθος αποκλιμάκωση, ή το ταξίδι ανόδου των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση αυτή έρχεται κοντά στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και ως εκ τούτου θα φτιάξει κλίμα ανάλογο με την τάση που θα δείξουν τα νούμερα”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, η νευρικότητα στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου “έχει χτυπήσει κόκκινο”, τόσο από την ένταση, όσο και από την διάρκεια της υποχώρησης, με τις όποιες αντιδράσεις να αποδεικνύονται “bull trap” και τις τεχνικές στηρίξεις να διασπώνται με χαρακτηριστική ευκολία

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, “το διεθνές σκηνικό δεν βοηθά. Οι Αγορές, με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, συνειδητοποιούν ότι τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά και μαζί με αυτά και το κόστος χρήματος και αυτό σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο, ασκούν πίεση σε μετοχές και άλλα Περιουσιακά Στοιχεία. Οι επενδυτές αποφάσισαν να κάνουν ‘reality check’ και με το κόστος του χρήματος σε τέτοια επίπεδα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν ‘rerating’ στο επενδυτικό ρίσκο”.

Υπενθυμίζεται ότι τις περισσότερες φορές στις Αγορές μετοχών, η υποχώρηση των τιμών μπορεί να δείχνει άσχετη με την τρέχουσα ειδησεογραφία και απλά οι επενδυτές να τιμολογούν με χρονοκαθυστέρηση τις εξελίξεις που έχουν προηγηθεί.

Το Χ.Α., απλά υφίσταται τις συνέπειες επιθετικής αποχώρησης των Ξένων χαρτοφυλακίων, με τους Εγχώριους Θεσμικούς και Ιδιώτες επενδυτές, να δείχνουν εξαιρετικά διστακτικοί να μαζέψουν την υπερβάλλουσα προσφορά, σε σημαντικό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών.

Και αν τα “βαριά χαρτιά” πέφτουν λόγω της αυξημένης προσφοράς από τα Ξένα χαρτοφυλάκια, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση απλά υποκύπτουν στην γνωστή παθογένεια που χαρακτηρίζει το Χ.Α. και θέλει την άμεση απόσυρση των όποιων αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Εισηγμένες περνάνε σε “δεύτερη μοίρα” και η υποχώρηση παίρνει την γνωστή “αγελαία” μορφή της.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,02% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,71% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,307% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1174,83 (+0,40%) και 1155,87 μονάδων (-1,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1157,24 (-1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1154,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ παραπέμπει σε νέα χαμηλά 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5 (1132,34 μονάδες).

Ο τζίρος υποχώρησε στα 78,2 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΜΟΤΟ, OPTIMA, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΒΙ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 23% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 78,2 εκατ., τα 67,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει εύθραυστη και ως εκ τούτου αναμένουμε και άλλες συνεδριάσεις μεταβλητότητας στο Χ.Α. Ωστόσο, τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα μπορούν να προσελκύσουν κάποιο ενδιαφέρον και να εξισορροπήσουν την Αγορά”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Για το εσωτερικό, οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν, επηρεαζόμενοι και από το διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, αν και δεν μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε τον πυθμένα, εκτιμούμε ότι όσο υποχωρεί στο εξής ο ΓΔΧΑ, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση. Διατηρούμε σταθερά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών στις 1140 μονάδες για την περίοδο”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Μια ανοδική αντίδραση είναι πιθανή και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την πλησιέστερη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1175 - 1182 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο Χ.Α., ‘ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος’, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις Διεθνείς Αγορές”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από Ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας “bear market” στις Παγκόσμιες Αγορές ομολόγων και μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1160 - 1150 μονάδων, χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική.

Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης, θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους με έμφαση σε Εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,6), Eurobank (5,4), Εθνική (4,6), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (3,5), Jumbo (3,4), Πειραιώς (3,4), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές (Alpha Bank -2,77%, Εθνική -1,44%, Eurobank -2,24%, Πειραιώς -0,88%).

Μεταξύ 917,63 (+0,61%) και 887,22 μονάδων (-2,72%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 895,16 (-1,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 894,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,93%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 850 μονάδες, αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα της ζώνης 901 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 897 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΥΔΑΠ (+0,36%), ΜΠΕΛΑ (+0,89%), ΜΥΤΙΛ (+0,44%) και ΟΤΕ (+0,89%).

Την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 373 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την Quinbrook Infrastructure Partners, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος. Πρόκειται για το Cleve Hill Solar Park που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη Χώρα. Βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Η αξία του συμβολαίου για την Εισηγμένη ανέρχεται σε £114.092.640,11.

Ο τίτλος, μετά από “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων και τα χαμηλά τριμήνου, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης. Το ημερήσιο “stop short” στα 37,30 ευρώ και οι στηρίξεις στα 31,78, 31,24 και στα 29,55 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο τίτλος της Cenergy (-5,16%), που σήμερα έβγαλε επιθετικότερους πωλητές.

Το ημερήσιο “stop short” στα 7,07 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 5,41 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά τριμήνου.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+279,01%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+145,43%), ΚΛΜ (+115,82%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+114,47%), ΓΚΜΕΖΖ (+106,66%) και ΙΝΚΑΤ (+104,45%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, έγινε γνωστό ότι το 2024 η ΤτΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος στο Δημόσιο και τους Ιδιώτες μετόχους, με το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προϋπολογίσει απώλεια εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το μέρισμα που έλαβε το 2023, από τα κέρδη 2022 της ΤτΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και όλα θα ξεκαθαρίσουν με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας, για το 2023”.

Ο τίτλος (-7,54%), με αυξημένες συναλλαγές (ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 49 μηνών), σε χαμηλά 35 μηνών.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+1,22%) και ΚΛΜ (+1,38%).

Σε χαμηλά 10μηνου η ΜΕΝΤΙ (-4,01%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΑΘΙΟ (-8,06%).

Εμφάνιση επιθετικών πωλητών σε ΦΡΙΓΟ (-7,89%), ΠΑΠ (-3,96%) και ΔΟΜΙΚ (-6,97%).

Τα Πλ. Θράκης (+1,15%) ξεκίνησαν τις συναλλαγές με 5 κομμάτια, αναρριχόμενα στα 4,30 ευρώ (+9,97%), για να υποχωρήσουν στην συνέχεια.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+2,38%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΛΙΝ (+9,77% με μια μόλις συναλλαγή), ΑΣΤΑΚ (+0,28%), ΦΙΕΡ (+4,52% με μόλις μια πράξη), ΜΕΡΚΟ (+4,30%), ΔΡΟΜΕ (+0,88%), ΕΛΒΕ (+7,41%), ΚΟΥΑΛ (+1,43%), ΕΒΡΟΦ (+1,66%) και ΜΙΓ (+1,96%).

Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, προσπάθεια αντίδρασης από Centric (+1,72%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+1,10%) και ΞΥΛΚ (+9,06%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1154 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1140 – 1130 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2801 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2750 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2960, 3043 3050, 3088 και 3219 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, επιστρέφουν στο “κόκκινο” οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0523 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα $1830 ο Χρυσός, οριακά ψηλότερα από τα $21,00 το Ασήμι.

Πάνω από $28000 το Bitcoin, προς τα $1630 κινείται το Ethereum.

Στα 16,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας τον Αύγουστο, μειωμένο από το προσαρμοσμένο ποσό των 17,7 δισ. ευρώ που είχε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020. Ο δείκτης κατασκευών S&P Global/Cips UK υποχώρησε στις 45 μονάδες, σημειώνοντας απότομη πτώση από τις 50,8 που ήταν τον Αύγουστο και πολύ κάτω από την πρόβλεψη για 49,9 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουί ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επανέλαβε ότι “είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη”.

Τo Κοινοβούλιο της Ιταλίας έδωσε το “πράσινο φως” σε νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μία πιο ήπια εκδοχή του Τραπεζικού φόρου, που τρόμαξε τους επενδυτές, με την προϋπόθεση ότι τα Τραπεζικά Ιδρύματα θα έχουν την επιλογή να μην πληρώσουν τον φόρο, αν βάλουν στην άκρη επιπρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας έφθασε στις 207000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 205000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 210000.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 10% τον Αύγουστο, κοντά στο χαμηλό τριών ετών των $58,3 δισ. Την τελευταία φορά που το έλλειμμα ήταν τόσο χαμηλό, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν μια διαδικασία ανάκαμψης από το κλείσιμο της Οικονομίας που είχε επιφέρει η πανδημία.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 79,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25/7, όταν ο ΓΔ σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και όχι μόνο (1345,95 μονάδες), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρισκόταν στα 90,7 δισ. ευρώ. Με το σημερινό κλείσιμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, οι απώλειες φθάνουν στα 11,2 δισ. ευρώ (!)

Η ING προβλέπει ήπια ανάπτυξη για τη Χώρα μας στις μηνιαίες προβλέψεις της για την Ευρωζώνη και την Παγκόσμια Οικονομία. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα θα κινηθεί με ανάπτυξη 1,1% και 3% στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο φέτος και 0,6% και 1,5% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024. Για το 2023 εκτιμά την ετήσια ανάπτυξη στο 1,7%, στο 1,5% το επόμενο έτος και στο 1,7% το 2025.

Η Axia επαναλαμβάνει συστάσεις “buy” για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά τις τιμές εισόδου πιο ελκυστικές.

Οι νέες τιμές - στόχοι είναι: Alpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητη), Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας), Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΟΥΕΣ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό ο ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Autohellas, Cenergy.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.170 συμβόλαια).

Στα 1.816 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.888 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.559 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.338 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 759, 684 για τον Οκτώβριο και 75 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.804), κινήθηκε μεταξύ 2.801,25 και 2.878 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 924,75), κινήθηκε μεταξύ 919,75 και 924,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.532).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.262), Eurobank (2.524), Πειραιώς (4.558), Εθνική (1.311), ΔΕΗ (445), Αεροπορία Αιγαίου (134), Μυτιληναίο (561), ΑΔΜΗΕ (142), Cenergy (241), ΟΤΕ (268), ΕΧΑΕ (201), Ιντρακόμ (251), Ιντρακάτ (108), Lamda Development (250), Τέρνα Ενεργειακή (927), ΓΕΚ (173), Viohalco (292).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.994, Πειραιώς 57.964, Eurobank 32.871, Εθνική 17.433, ΔΕΗ 19.875, ΑΔΜΗΕ 18.888, Τέρνα Ενεργειακή 15.129.

Έκλεισαν “short” θέσεις στην Εθνική.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.079.829 τεμ., (από 62.079.929 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.336.012 τεμ. (10.334.604), ΟΤΕ 1.796.621 τεμ. (1.807.635), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v