Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό... σάλπισμα

Κάτω από τις 1.160 μονάδες ο ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων για μια ακόμη συνεδρίαση. Μεγάλη πτώση ΤτΕ, επιμένουν υψηλότερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μytilineos.

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό... σάλπισμα

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, μεγαλύτερες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από 0,34% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 15.072 (-0,20%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, αλλά με «βουτιά» έως 1,21% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.155 μονάδες αλλάζει -αίφνης- εντελώς το σκηνικό στην Αθήνα.

Με αυξημένες συναλλαγές από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, ήταν προφανές πως η εστίαση των επενδυτών θα στρεφόταν στη μετοχή της, με εύλογο και σημειολογικά βάρος.

Η αναφορά στον προϋπολογισμό για ενσωμάτωση πρόβλεψης περί μη διανομής μερίσματος (φέτος το Δημόσιο πήρε 400,7 εκατ.) επενέργησε ανάλογα σε μία συγκυρία που ειδικά οι traders είναι εξαιρετικά νευρικοί σε κάθε πληροφορία, φήμη κ.λπ. Από τα 15 έως τα 13,90 ευρώ η μετοχή, διόρθωση σχεδόν 8% -μετά τις 12:35- επηρεάζοντας τη στάση ορισμένων «γρήγορων χεριών», με συνέπεια σε πολύ σύντομο χρόνο να αναστραφεί πλήρως η ροή των εντολών σε αρκετά χαρτιά, να «γυρίσει» κάθετα ο ΓΔ από το αρχικά υψηλό των 1.174 μονάδων.

Η σύγχυση που προκλήθηκε -καλώς ή κακώς- είχε ως συνέπεια σε ένα 5λεπτο και με τζίρο μικρότερο των 800 χιλ. ευρώ ο ΔΤΡ από τις 917 να «βυθιστεί» έως τις 887 μονάδες, με στοχευμένες πωλήσεις σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Χωρίς μέρισμα -εκτός απροόπτου- η ΤτΕ για τη χρήση 2023 αναλύει τις εξελίξεις η Αναστασία Παπαϊωάννου, κρατάω το ότι πηγές της ΤτΕ σημειώνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Το θέμα δεν είναι της ΤτΕ, όπως εξηγεί η Αναστασία, καθώς και κεντρικό είναι και διεθνές.

Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους λόγω της ανόδου των επιτοκίων επηρεάζει το σύνολο των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο και αξίζει να αναφερθεί ότι κεντρικές τράπεζες ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης αναμένεται να εγγράψουν ζημιές, σε αντίθεση με την Tράπεζα της Ελλάδος, η οποία εμφανίζει οριακά κέρδη.

Ομως σε μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας, αρκεί μία... σταγόνα για να ξεχειλίσει -πολύ δε περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί αρκετά μίνι ξεπουλήματα. Το γεγονός πως με μόλις 800 χιλ. άλλαξε άρδην η στάση των traders, προφανώς κάποιοι να επωφελήθηκαν από τη σύγχυση, σημείωναν χρηματιστές, για να έρθει και πάλι τούμπα η συνεδρίαση.

Το πόσο ευπαθές στο παραμικρό είναι το ΧΑ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά, όταν από τις 12:00 έως τις 12:10 είχαν στοχευθεί αδιακρίτως blue chips-σηματωροί. Επί της ουσίας άνευ λόγου, αλλά όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η κατάληξη είναι αυτή.

Με αυξημένες συναλλαγές και στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από το αρχικό των 13,90 με αιφνίδια και σε σύντομο χρόνο διόρθωση έως τα 12,92 ευρώ, χαμηλό 2ετίας.

Για την προσφυγή από Vinci-Mytilineos για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει και αυτή η εξέλιξη/ανατροπή.

Εύλογη η ευρεία μεταβλητότητα -η χαρά των traders-, ακόμη και σε μετοχές εισηγμένων με αποτίμηση δισ. ευρώ.

Περιπτώσεις ενδεικτικές από τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, Jumbo κ.α. με διακύμανση λ.χ. για την πρώτη από τα 32,66 στα 31,80 και πάλι στα 32,12 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση, σε σχηματισμό V για τη μετοχή λ.χ. της Jumbo, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κινήσεις «γρήγορου χρήματος».

Ωστόσο, στα μόλις 30 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 13:45, σαν να λέμε «κρότος χαμηλού κόστους» σε μία εξαιρετικά «ρηχή» και ευπαθή σε φήμες, εξελίξεις που δεν αποτιμώνται σωστά.

Ανατροπή και στη σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο. Στις 45/67 νωρίτερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v