Χτυπήματα από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές κινείται η εγχώρια αγορά, σε μια από τις χειρότερες εβδομάδες για τους long. Πλήρης ανατροπή ισορροπιών μέσα σε λίγα λεπτά στο ταμπλό. Η εικόνα ανά τίτλο.

Χτυπήματα από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά, μία ώρα κράτησε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τα futures του S&P500 από οριακά θετικές τιμές, ο DAX συνεχίζει με 0,46% στις 15.137 μονάδες. Η προσοχή στην ανακοίνωση στοιχείων για θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μικρή αποκλιμάκωση στις αγορές ομολόγων αλλά και στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάρτιο η διαφορά γερμανικού-ιταλικού τίτλου.

Σε αντίθετη κατεύθυνση με τα ευρωπαϊκά, στο «ρηχό» ΧΑ ήταν αρκετή μία εντολή διαχειριστή σε 5-6 μετοχές του δείκτη για να γυρίσει η τάση από ανοδική σε πτωτική. 

Με συναλλαγές μόλις 18,4 εκατ. νωρίτερα -μετά από 2 ώρες συνεδρίασης (!) οι αγοραστές της πρώτης ώρας έδωσαν τη θέση τους σε πωλητές στη συνέχεια, με συνέπεια ο ΓΔ από τις 1.163 να διορθώσει 20 μονάδες χαμηλότερα. Με μόλις 1,8 εκατ. (!!) καταδεικνύοντας την παθογενή «ρηχότητα» της αγοράς αλλά και της στάσης θεατή που τηρεί η πλειονότητα των διαχειριστών/θεσμικών. Μόλις στα 40 εκατ. ευρώ είχε ανέλθει ο τζίρος στις 15:20. Αργότερα και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ οι πιέσεις εντάθηκαν με τον ΓΔ να χάνει έως και 1,5%.

Από τις χειρότερες -για τους long- εβδομάδες αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα -προσώρας με απώλειες μεγαλύτερες του 5%-, προσθέτοντας ακόμη μία στο πτωτικό σερί. Με την τρέχουσα συμπληρώνονται έξι συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο και το ακόμη πιο αποθαρρυντικό -για τους long-
η απώλεια των 1.162 μονάδων. Για τους φαν της τεχνικής ανάλυσης, η εν λόγω περιοχή (εκθετικός 200άρης) θεωρείται ως σημαντική στήριξη και από τα τελευταία stops για long θέσεις.

Μένει να φανεί εάν η περαιτέρω επιβάρυνση και των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς θα οδηγήσει και άλλους προς την έξοδο. Δεν είναι τυχαίο πως για τις ΑΕΔΑΚ το τέταρτο 3μηνο έχει ξεκινήσει αρνητικά και με εκροές, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων ότι σταθερά πωλητές παραμένουν εγχώριοι θεσμικοί Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Από τις 18 κατηγορίες Α/Κ, για τις 15 η μεταβολή είναι αρνητική, σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από τον Κώστα Σιαμπράκο.

Πλήρης ανατροπή ισορροπιών σε ένα 15λεπτο, με τους πωλητές να υπερτερούν σε 65 μετοχές έναντι 28 που έχουν μείνει με αγοραστές.

Από τις 907 στις 881 μονάδες ο ΔΤΡ, με σχεδόν παράλληλη διόρθωση για Εθνική από τα 5,186 στα 5,04 ευρώ, με ανάλογη φορά για Alpha Bank στο 1,2245 ευρώ, Πειραιώς στα 2,666 και στο 1,43 ευρώ με τις μεγαλύτερες απώλειες (2,05%) για τη Eurobank.

Σε επίπεδα Μαΐου ο ΔΤΡ, με την άνοδο έως τις 1.117,77 να έχει «εξαερωθεί».

Πωλήσεις και σε ΔΕΗ (9,01), Mytilineos (32), Motor Oil (21,90), Cenergy Holdings (5,63), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (12,10), Aegean (10,10), όπως και σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Ενδεικτικά στις 12:55 από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο ήταν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (13,40), Sarantis (7,32), ΕΥΔΑΠ (5,56), Lamda Development (6,01), ΟΠΑΠ (15,33), Jumbo (25,14).

Χρηματιστές σημείωναν πως στο στόχαστρο των πωλητών είναι -κατά κύριο λόγο- μετοχές που σε διάστημα 9μήνου καταγράφουν μεγαλύτερη ή μικρότερη θετική απόδοση.

Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, ενδεικτική της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v